Στατίνες.

Εχετε μία σπάνια κατάσταση που λέγεται «Καλή Υγεία».
Παραδόξως, δεν είμαστε σίγουροι πώς να την χειρισθούμε
Στατίνες.1

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ-ΣΤΑΤΙΝΕΣ

Τον Αύγουστο του 2001, μία στατίνη -η σεριβαστατίνη– αποσύρθηκε από την παγκόσμια αγορά μετά τνη σύνδεσή της με πρόκληση ραβδομυολύσεως. Αυτή είναι μία σχετικώς σπάνια κατάσταση, κατά την οποία παρατηρείται καταστροφή των μυϊκών κυττάρων. Το περιεχόμενο των κατακερματισμένων μυϊκών κυττάρων εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και ως επακόλουθο μπορεί να προκληθούν σοβαρές, ακόμα και δυνητικά θανατηφόρες, βλάβες στους νεφρούς ή και σε άλλα όργανα. Τελικώς, οι αρμόδιοι οργανισμοί ανέφεραν ότι οι πιθανότητες εμφανίσεως παρενεργειών, όπως η ραβδομυόλυση, από την λήψη στατινών είναι 1 ανά 20.000 ασθενείς.
Ωστόσο ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε περιπτώσεις έντονης ασκήσεως, όπως στον μαραθώνιο, οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται. Ορισμένοι επιστήμονες διερευνούν επίσης εάν η αύξηση των ηπατικών ενζύμων στο αίμα, που συνδέεται με τις στατίνες, μαρτυρά πρόβλημα στο όργανο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση σχετικά με το αν η λήψη στατινών προκαλεί απώλεια μνήμης.

 

Στατίνες.2
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Business Week έκανε λόγο για επιθετικό μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών με χρήση ψεύτικων στατιστικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαφήμιση σχετικά με μία στατίνη στις ΗΠΑ αναφερόταν ότι το φάρμακο συνδέεται με μείωση κατά 36% του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου, παρότι οι έρευνες είχαν δείξει ότι η ουσία ήταν ελάχιστα πιο αποτελεσματική από ένα εικονικό φάρμακο. «Εάν κάποιο άτομο έχει ήδη περάσει καρδιακό επεισόδιο, η λήψη μίας στατίνης προσφέρει μικρά μεν, αλλά άκρως ρεαλιστικά οφέλη» αναφέρει ο Τζερόμ Χόφμαν, καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο UCLA. «Ωστόσο χρειάζεται να λαμβάνουν τουλάχιστον 50 άτομα στατίνη επί πέντε έτη, ώστε να ωφεληθεί ένα εξ αυτών. Όλοι αυτοί οι ασθενείς θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες και στους γιατρούς, μέσω των επισκέψεων στα ιατρεία τους, ενώ την ίδια στιγμή θα αντιμετωπίζουν κινδύνους παρενεργειών».

Ποια είναι η συνταγή, για μείωση της LDL με φυσικό τρόπο; Πολλά φασόλια, λιναρόσπορο, ψάρια, ιδίως σαρδέλες ή λιπαρά ψάρια, πλούσια σε Ω-3), ξηρούς καρπούς (μειώνουν την LDL κι αυξάνουν την HDL και τα τριγλυκερίδια).
Ο τύπος των υδατοδιαλυτών ινών που περιέχουν τα φασόλια (και οι οποίες περιέχονται επίσης στην βρώμη στο κριθάρι και στον λιναρόσπορο) μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης, που λαμβάνεται μέσω της διατροφής, μέσω της απομακρύνσεως της περισσότερης χολής από τον οργανισμό.
Το συκώτι μας αποσπά την LDL χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος με την βοηθεια της HDL.

Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε την HDL (υψηλή). Η καλή χοληστερόλη λειτουργεί σαν  φορτηγά που βγάζουν από την κυκλοφορία του αίματος την κακή LDL (που είναι, η οξειδωμένη μορφή χοληστερόλης) που εναποθηκεύετε στις αρτηρίες, για να επιδιορθώσει την βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Το συκώτι μας αποσπά την LDL χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να δημιουργήσει φρέσκια χολή και να ξαναγεμίσει τις δεξαμενές. Όσο περισσότερη χολή αφαιρείται μέσω των ινών τόσο θα πέφτει η χοληστερόλη. Σε ό,τι αφορά στα έλαια των ψαριών, αυτά περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια και αυξανουν την HDL.

Κάθε μία από αυτές τις τροφές μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη κατά περίπου 5%» λέει ο Σίριλ Κένταλ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Βάζοντας όλες αυτές τις τροφές στο ίδιο πλαίσιο διατροφής μπορεί κάποιος να επιτύχει ένα συνολικό όφελος μειώσεως της χοληστερόλης, της τάξεως του 20%». Ο περιορισμός καταναλώσεως κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης μέσω των τροφών προσφέρει επιπλέον μείωση, της τάξεως του 10%. Ορισμένα άτομα στην μελέτη του Κένταλ, εμφάνισαν μείωση της χοληστερόλης, της τάξεως του 25%-35%, παρόμοια με εκείνη που επιτυγχάνεται με λήψη κάποιων στατινών.

Η έρευνα, που μελέτησε περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, υπό τις καθηγήτριες Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ και Κάρολ Κούπλαντ, και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.
Η έρευνα διεπίστωσε ότι οι παρενέργειες που προκαλούν οι στατίνες, είναι χειρότερες κατά το πρώτο έτος της θεραπείας με αυτές.

H LDL σας η («κακή») χοληστερόλη εξαρτάται από ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων και της διατροφής σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν υψηλές συγκεντρώσεις LDL. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη είναι επιζήμια, όπως επιίσης σας κάνει υπέρβαρους. Το άγχος, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη και διατηρώντας την στο αίμα για αρκετό χρονικό διάστημα, αυξάνει επίσης την κακή χοληστερόλη, όπως και το υπερβολικό αλκοόλ.

Ένας αλάνθαστος τρόπος διατηρήσεως των επιπέδων της LDL σας χαμηλά και αυξήσεως της «καλής» χοληστερόλης HDL είναι η άσκηση, όπως αεροβική γυμναστική, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα. Η μείωση του άγχους

Η λήψη αυτών των μέτρων, και μια διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της σωστής ισορροπίας των επιπέδων της χοληστερόλης. Αν και το κορεσμένο λίπος είναι κακό για την καρδιά σας, τα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετικά, δεδομένου ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στις αρτηρίες σας, η οποία φλεγμονή (η προσπάθεια ιάσεως του οργανισμού) ενάντια στην βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίιες προκαλούν αρτηριακές βλάβες.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν συνήθως την υψηλή χοληστερόλη με στατίνες. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα προκαλούν ένα ευρύ φάσμα επιβλαβών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένων ηπατική βλάβη, σεξουαλική δυσλειτουργία και μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Οι ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε την χοληστερόλη σας στο σωστό επίπεδο:

1) Κουρκουμίνη (turmeric root): Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κουρκουμίνη προσκολάται στην χοληστερόλη και εμποδίζει την ικανότητά της να περάσει από το έντερο προς το υπόλοιπο σώμα σας, όπου μπορεί να κάνει ζημιά.
Η κουρκουμίνη βοηθά επίσης να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, βοηθώντας το συκώτι σας να εξάλειψει τυχόν περίσσεια χοληστερόλης. Δεν είναι μόνο ότι η κουρκουμίνη έχει ευεργετικές επιδράσεις στην χοληστερόλη, αλλά είναι επίσης σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα της HDL και να μείωσει τα επίπεδα της LDL.
Συν τοις άλλοις, η κουρκουμίνη βοηθά επίσης να κρατήσει το αίμα σας λεπτόρευστο, και με αυτόν τον τροπο προλαμβάνει την δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες σας και μειώνει τον κίνδυνο να πάθετε καρδιακή προσβολή.
Η συνιστώμενη δοσολογία για κουρκουμίνη είναι 900mg μία φορά ή δύο φορές την ημέρα.

2) Gugulipid (Commiphora mukul): Commiphora είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει στην Ινδία και παράγει μια ρητίνη που ονομάζεται gugulipid. Αυτό το ενεργό συστατικό του δένδρου έχει χρησιμοποιηθεί κατά παράδοση για την θεραπεία των πάντων, από την ακμή έως τις ιογενείς λοιμώξεις. Σύγχρονα ευρήματα της έρευνας έχουν πλέον ανακαλύψει ότι είναι επίσης σε θέση να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Ινδοί ερευνητές κούραραν 125 ασθενείς που επάσχαν από υψηλή χοληστερόλη με gugulipid για αρκετές εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε 11 τοις εκατό πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα των ασθενών, και 60 τοις εκατό αύξηση των επίπεδα της HDL.
Η συνιστώμενη δοσολογία για gugulipid είναι 140 mg μία φορά ή δύο φορές την ημέρα.

3)Νιασίνη: Γνωστή και ως βιταμίνη Β3, η νιασίνη λειτουργεί μείωνοντας τα επιπέδα της LDL. Μειώνει επίσης άλλες ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς, όπως τα τριγλυκερίδια (λίπη στο αίμα), τα οποία, όπως η χοληστερόλη, συμβάλλουν στην θρόμβωση των αρτηριών σας.
Η Νιασίνη, πρέπει να λαμβάνεται σε υψηλή δόση για να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, τα υψηλά ποσά του νικοτινικού οξέος μπορεί να προκαλέσει ερυθρίαση του προσώπου (αιφνίδια ερυθρότητα και αίσθηση ζέστης στο πρόσωπο). Η συνιστώμενη δόση είναι 1.000 mg έως τρεις φορές την ημέρα. Για να αποφύγετε το (φλάσινγκ) καλλίτερα είναι να προσλαμβάνεται την νιασίνη στην μορφή αμίνης.
Επίσης η πρόσληψη Ω3 2000 mg την ημέρα.

ΑΥΓΑ και Χοληστερίνη
Ο περιορισμός της καταναλωώσεως αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού, επιβεβαιώνει νέα έρευνα. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ, αναφέρει ότι από την έρευνά της προέκυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ενδεχομένως να καταναλώσουν όσα αυγά επιθυμούν, χωρίς να βλάψουν την υγεία τους. Οι ερευνητές, που ανέλυσαν αρκετές μελέτες για την διατροφή με αυγά, δήλωσαν ότι είναι διαδεδομένη η ιδέα ότι το να καταναλώνει κάποιος περισσότερα από 3 αυγά την εβδομάδα είναι βλαβερό για την υγεία. Ωστόσο, θεωρούν πως πρόκειται για παρανόηση, βασισμένη σε ξεπερασμένες ενδείξεις.

Όπως αναφέρουν στο ‘Nutrition Bulletin’, του ‘British Nutrition Foundation, η κατανάλωση κορεσμένου λίπους είναι πολύ περισσότερο πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.
Ο ερευνητής, καθηγητής Bruce Griffin, δήλωσε ότι τα αυγά είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς περιέχουν άφθονες θρεπτικές ουσίες. Θεωρεί πως πρέπει να διορθωθεί η παρανόηση που συνδέει την κατανάλωση αυγών με την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και την καρδιοπάθεια.
Σημειώνει πως η επίδραση της ποσότητας κορεσμένου λίπους της διατροφής μας που επηρεάζει την χοληστερόλη στο αίμα, είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από τις σχετικά μικρές ποσότητες της χοληστερόλης που περιέχεται στην διατροφή μας.

Αν και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, μόνο περίπου το ένα τρίτο της χοληστερόλης στον οργανισμό προέρχεται από την διατροφή.
Άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να επηρεάσουν τα λιπίδια στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Η Victoria Taylor, διαιτολόγος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, προτείνει πως τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος ισορροπημένης δίαιτας.
Όπως δήλωσε, υπάρχει χοληστερόλη στα αυγά, αλλά συνήθως δεν είναι μεγάλη η συμβολή της στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Επιπλέον, προσθέτει πως, αν κάποιος χρειάζεται να μειώσει το επίπεδο χοληστερόλης του είναι πιο σημαντικό να περιορίσει την ποσότητα των κορεσμένων λιπών στην διατροφή του, που περιέχονται σε τροφές όπως λιπαρά κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, κέικ, μπισκότα και γλυκά.

4) Εσπεριδοειδή
Aμερικανοί ιατροί εξέθρεψαν για μεγάλο διάστημα χάμστερ με μια δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερόλης και στην συνέχεια χορήγησαν στα τρωκτικά ξύσματα από φλοιό εσπεριδοειδών. Aνεκάλυψαν λοιπόν ότι τα φλούδια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης LDL, που συνδέεται με τις στεφανιαίες νόσους. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της Eπιθεωρήσεως για την Γεωργία και την Xημεία των Tροφίμων. Tα φλούδια, που είναι γνωστά ως πολυμεθοξυλενιούχες φλαβόνες (PMF), είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία ανήκουν σε μία ομάδα φυτικών χημικών, τα επονομαζόμενα φλαβονοειδή. Tα φλαβονοειδή υπάρχουν σε μια ευρεία γκάμα φρούτων και λαχανικών, καθώς και στο τσάι και στο κόκκινο κρασί. H πιλοτική μελέτη αφήνει να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι αντλούν την ίδια ευεργετική δράση από τους φλοιούς εσπεριδοειδών και οι επιστήμονες διερευνούν αν ένα συμπλήρωμα, το οποίο συνδυάζει τις PMF με μία μορφή βιταμίνης E, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

5)Eυεργετική και η αγκινάρα

Σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών υγειονομικών αρχών, τουλάχιστον μισή ώρα άσκηση την ημέρα επί πέντε ή παραπάνω ημέρες την εβδομάδα είναι ένα πολύ καλό βήμα για την πρόληψη της αυξήσεως της χοληστερόλης στους ενήλικες, σε συνδυασμό φυσικά με την σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Eκτός από τα λεμόνια, οι αγκινάρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μυστικό για μια υγιή καρδιά. Όπως ανακοινώθηκε πέρυσι, στις αρχές Mαρτίου, το Πανεπιστήμιο του Pέντινγκ αναζητά εθελοντές για να συμμετάσχουν σε πείραμα για τον τρόπο, με τον οποίο οι αγκινάρες επιδρούν στα επίπεδα χοληστερόλης. Oι διατροφολόγοι δρ Pάφε Mπούντι και δρ Aν Oυόκερ επιζητούν την συμμετοχή των εθελοντών στο σχέδιο για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Oι Bρετανοί επιστήμονες έχουν σαφείς ενδείξεις πως το απόσταγμα από τα φύλλα της αγκινάρας (ALE) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την συγκράτηση στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Mία παλαιότερη γερμανική έρευνα έχει αποδείξει άλλωστε ότι το ALE περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης» στους πάσχοντες από υψηλή χοληστερόλη. Eπιδίωξη των Bρετανών γιατρών είναι να επεκτείνουν την συγκεκριμένη έρευνα σε ανθρώπους που παρουσιάζουν μικρή αύξηση της χοληστερόλης. Yπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι ευεργετικό και για την ανακούφιση από μικροπροβλήματα δυσπεψίας.

ΣΤΑΤΙΝΕΣ – INEGY

Η δράση του κατά της χοληστερίνης είναι αποτελεσματική, ωστόσο φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφανίσεως καρκίνου. Πρόκειται για το σκεύασμα Inegy, κατά της χοληστερίνης, το οποίο όμως ενοχοποιείται από Αμερικανούς ειδικούς για την εμφάνιση της επάρατης νόσου σε εκείνους που το λαμβάνουν.

Ήδη η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μελετά από την αρχή τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με την οποία αυξημένα ποσοστά ασθενών στους οποίους χορηγείται το φάρμακο εμφάνισαν καρκίνο και πέθαναν απ’ αυτόν. Περισσότερα στοιχεία της πενταετούς χορηγήσεως του σκευάσματος σε ασθενείς θα υπάρχουν σε διάστημα τριών μηνών και σε περίπου ένα εξάμηνο από σήμερα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα δημοσιοποιήσουν τα τελικά τους συμπεράσματα.

Το Inegy συνδυάζει δυο δραστικά στοιχεία, την συμβαστατίνη και μία νέα ουσία, το ezetimibe. Χρησιμοποιείται για την μείωση της «κακής» χοληστερίνης -της LDL δηλαδή- με στόχο τη μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το ezetimibe λειτουργεί διαφορετικά από τις στατίνες, οι οποίες εμποδίζουν την δημιουργία της χοληστερίνη στο ήπαρ. Αυτό μπλοκάρει την απορρόφηση της χοληστερίνης από το πεπτικό σύστημα, ακόμα και σε ασθενείς που ακολουθούν χαμηλή σε χοληστερίνη διατροφή. Το ezetimibe χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, μιας καταστάσεως που οδηγεί στην υπερσυγκέντρωση χοληστερίνης στο αίμα. Το βέβαιο είναι, όπως προκύπτει κι από πρόσφατες έρευνες, ότι οι στατίνες δεν προκαλούν καρκίνο, άρα το πρόβλημα -αν αποδειχθεί ότι υφίσταται- είτε υπάρχει στο έτερο δραστικό στοιχείο είτε στον συνδυασμό των δυο.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκου στην ανακοίνωσή της επί του θέματος δεν κάνει λόγο για απόσυρση του Inegy, συστήνει όμως στους γιατρούς να επιβλέπουν με προσοχή τους ασθενείς τους, στους οποίους το χορηγούν και να αναφέρουν στις αρχές κάθε τυχόν παρενέργεια που θα διαπιστώσουν.
Να σημειωθεί τέλος, ότι από την πενταετή δοκιμή του φαρμάκου, στην οποία έλαβαν μέρος καρδιοπαθείς, δεν προκύπτει όφελος σε ό,τι αφορά στην θεραπεία της νόσου της αορτικής βαλβίδας, ωστόσο μειώθηκαν οι μη θανατηφόρες καρδιακές προσβολές και οι επεμβάσεις μπαϊπάς.

ἐπί-στημι

(Visited 258 times, 1 visits today)
Leave a Reply