Συμβάλλοντας σ’ αυτή την εκπόνηση θα παρουσιάσουμε σε συνέχειες το δοκίμιο της εργασίας της Δρ Στέφανι Σένεφ όπου παρουσιάζει «εκλαϊκευμένα» τις αιτίες που οδηγούν στο Αλτσχάϊμερ
Εισαγωγή
1. Εισαγωγή
(wikipedia: Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή ανοίας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα η οποία περιγράφηκε αρχικά από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 (εξ ού και το όνομα). Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά, πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανισθεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.)
Τέλος, είναι πιθανό αυτά είναι κάτω των εκτιμήσεων, καθώς πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, τελικά πεθαίνουν από κάτι άλλο. Είναι πιθανό να έχετε έναν στενό φίλο ή συγγενή που πάσχει από Αλτσχάιμερ.
Ο εγκέφαλος ζυγίζει μόνο το 2% της μάζας του σώματος, αλλά κατέχει το 25% της συνολικής χοληστερόλης. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη τόσο στην διαβίβαση των νευρικών σημάτων όσο και στην καταπολέμηση των μολύνσεων.
Παρ ‘όλα αυτά, η κατανόηση του ρόλου των apoE στο σώμα ήταν ένα βασικό βήμα που οδηγεί στην προτεινόμενη αιτία για την νόσο που οφείλεται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δίατα / στατίνη θεωρία μου.
2. Ιστορικό: Βιολογία Εγκεφάλου
Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε οτι εγκέφαλος αποτελείται από δύο κύρια συστατικά: την φαιά ουσία και την λευκή ουσία .
Η φαιά ουσία αποτελείται από τα σώματα των νευρώνων, συμπεριλαμβανομένου του πυρήνα των κυττάρων και η λευκή ουσία περιέχει μυριάδες «συρμάτων» που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και επικοινωνούν
Τα «σύρματα» είναι γνωστά ως «άξονες» και μπορούν να είναι αρκετά μεγάλοι, όπως για παράδειγμα, οι νευρώνες στον μετωπιαίο φλοιό (επάνω από τα μάτια), που συνδέονται με τους άλλους νευρώνες βαθειά στο εσωτερικό του εγκεφάλου που ασχολούνται με την μνήμη και την κίνηση.
Οι άξονες θα κατέχουν εξέχουσα θέση στις συζητήσεις πιο κάτω επειδή είναι επικεκαλυμμένοι με μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται έλυτρο μυελίνης και είναι γνωστό ότι είναι αυτό ακριβώς το μονωτικό που είναι ελαττωματικό στο Αλτσχάιμερ.
Σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, τα σήματα που λαμβάνονται από πολλαπλές πηγές ενσωματώνονται στο κυτταρικό σώμα και λαμβάνεται μια απόφαση, ως προς το εάν η συσσωρευμένη ισχύς του σήματος είναι επάνω από το όριο, οπότε ο νευρώνας αποκρίνεται με το να δημιουργεί μια ακολουθία ηλεκτρικών παλμών, οι οποίοι στην συνέχεια μεταδίδονται μέσω του άξονος σε έναν ενδεχομένως μακρινό προορισμό.
Τρεις αρχικοί τύποι των νευρογλοιακών κυττάρων θα διαδραματίσουν ένα ρόλο στην συνέχεια της συζητήσεώς μας: τα μικρογλοία, τα αστροκύτταρα και οι ολιγοδενδρίτες. Τα μικρογλοία είναι το ισοδύναμο των λευκών κυττάρων του αίματος στο υπόλοιπο σώμα.
Ασχολούνται με την καταπολέμηση των μολυσματικών παραγόντων, όπως τα βακτήρια και οι ιοί και παρακολουθούν επίσης την υγεία του νευρώνα, παίρνοντας αποφάσεις ζωής και θανάτου – αποφάσεις: όπως τον προγραμματισμό αποπτώσεως (σκόπιμη αυτοκαταστροφή) για έναν συγκεκριμένο νευρώνα εάν φαίνεται να δυσλειτουργεί και δεν υπάρχει ελπίδα ανακτήσεως, ή έχει μολυνθεί από έναν οργανισμό και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να τον αφήσει να συνεχίσει να ζεί.
Μελέτες σε καλλιέργειες νευρώνων απο το κεντρικό νευρικό σύστημα τρωκτικών, έχουν δείξει ότι οι νευρώνες εξαρτώνται από τα αστροκύτταρα, γιατί τα αστροκύτταρα τους προμηθεύουν με την χοληστερόλη [40] .
Μπορούν επίσης να προμηθεύουν τους νευρώνες με λιπαρά οξέα και είναι σε θέση να λαμβάνουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και συνδυασμούς τους, για να σχηματίσουν τα λιπαρά οξέα μακρύτερης αλύσου, που είναι ιδιαίτερα εμφανή στον εγκέφαλο[7] [24] [36], και να τα παραδώσουν στην συνέχεια σε γειτονικούς νευρώνες και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Το σουλφατίδιο έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του ελύτρου μυελίνης.
Η έλλειψη του σουλφατίδιου είναι ένα πολύ γνωστό χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer, ακόμη και στα πρώιμα στάδια, πριν να έχει εκδηλωθεί ως γνωστική εξασθένηση.[18]. Και η πρωτείνη apoE – 4 έχει δειχθεί ότι παίζει κρίσιμο ρόλο στην διατήρηση του σουλφατίδιου [19]. Καθ’όλη την διάρκεια ζωής ενός ατόμου, το έλυτρο της μυελίνης πρέπει να συντηρείται συνεχώς και να επισκευάζεται. Αυτό είναι κάτι που οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να το εκτιμούν, αλλά δύο βασικά χαρακτηριστικά της νόσου του Alzheimer είναι η φτωχή ποιότητα του έλυτρου της μυελίνης και η χαμηλή συγκέντρωση λιπαρών οξέων και χοληστερόλης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
3. Χοληστερόλη και διαχείριση των λιπιδίων
Αν νομίζετε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη της χοληστερόλης, κάνετε λάθος. Είναι μόνο δύο διαφορετικά είδη δοχείων για την χοληστερόλη και τα λιπαρά που εξυπηρετούν διαφορετικούς ρόλους στο σώμα. Υπάρχουν πράγματι αρκετές άλλες λιποπρωτεϊνες (LPP), για παράδειγμα, η VLDL (πολύ-χαμηλή) και IDL (ενδιάμεση), όπως φαίνεται στο συνοδευτικό διάγραμμα. Σε αυτό το δοκίμιο θα αναφερθώ σε αυτά, συλλογικά ως XDL. ( χ-πυκνότητας λιποπρωτεϊνες όπου χ= χαμηλή – υψηλή κλπ).
Ένα σημαντικό σημείο για όλα τα XDL είναι ότι περιέχουν σαφώς διαφορετικές συνθέσεις, και η καθε μία είναι προγραμματισμένη για συγκεκριμένους ιστούς. Μια σειρά από πρωτεΐνες που ονομάζονται «απολιποπρωτεϊνες» ή, ισοδύναμα, «apoproteins» («απο’ς» για συντομία) αποτελούν το μοτίβο για το ποιός λαμβάνει τι. Όπως μπορείτε να δείτε από το σχηματικό του chylomicron που απεικονίζεται στα δεξιά, περιέχει ένα ουράνιο τόξο
διαφορετικών apo για κάθε πιθανή εφαρμογή.
Οι apo έχουν συγκεκριμένες δεσμευτικές ιδιότητες που επιτρέπουν το περιεχόμενο των λιπιδίων που έχουν να μεταφέρονται μέσω των μεμβρανών των κυττάρων, έτσι ώστε το κύτταρο να αποκτά πρόσβαση στα λιπαρά και την χοληστερόλη που βρίσκεται μέσα.
Η ΑροΕ είναι μια πρωτεΐνη, δηλαδή, μια αλληλουχία αμινοξέων και η ειδική της σύνθεση , υπαγορεύεται από μια αντίστοιχη αλληλουχία DNA μέσω ενός κωδικοποιημένου γονιδίου. Μετατροπές στον κώδικα του DNA οδηγούν σε ελαττώματα στην ικανότητα της πρωτεΐνης να μεταγραφεί και να εκτελέσει τον βιολογικό της ρόλο. Η ApoE-4, η αλλομορφή της (εκ του allele – αλλήλη έγινε αλληλόμορφο) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, επειδή προφανώς αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της τόσο αποτελεσματικά όσο τα άλλα αλληλόμορφα. Με την κατανόηση του τι η apoE κάνει, μπορούμε καλλίτερα να συμπεράνουμε τις συνέπειές της στον εγκέφαλο και ακολούθως να δούμε πειραματικά αν τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου με Αλτσχάιμερ είναι συνεπή με τους ρόλους της apoE.
Αποδεικνύεται ότι, αν και η apoE δεν βρίσκεται στην LDL, προσδένεται στην LDL, και αυτό σημαίνει ότι τα αστροκύτταρα μπορούν να ξεκλειδώσουν την LDL κατά τον ίδιο τρόπο ώστε που το κάνει η IDL, και ως εκ τούτου η χοληστερόλη και τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στην LDL είναι προσιτά στα αστροκύτταρα, εφ όσον η apoE λειτουργεί κανονικά.
Τα αστροκύτταρα επανασχηματίζουν και επαναδιευθετούν τα λιπίδια και τα απελευθερώνουν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τόσο ως Β-HDL αλλά και ως ελεύθερα λιπαρά οξέα, διαθέσιμα για πρόσληψη από όλα τα μέρη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος [13].
4. Η ΣΧΕΣΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ & ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ
5. Είναι οι στατίνες Αιτία της νόσου του Alzheimer;
Υπάρχει ένας σαφής λόγος για τον οποίο οι στατίνες προωθούν την νόσο του Αλτσχάιμερ. Καθηλώνουν την ικανότητα του ήπατος να συνθέτει χοληστερόλη, και κατά συνέπεια, το επίπεδο της LDL στο αίμα πέφτει κατακόρυφα. Η Χοληστερόλη παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στον εγκέφαλο, τόσο από την άποψη της μεταφοράς του σήματος στις συνάψεις [50] όσο και από την ενθάρρυνση της αναπτύξεως των νευρώνων μέσω της υγιούς αναπτύξεως του ελύτρου μυελίνης [45]. Παρ’ όλα αυτά, η βιομηχανία της στατίνης κομπάζει υπερήφανα ότι οι στατίνες είναι αποτελεσματικές στην παρεμβολή για την παραγωγή χοληστερόλης τόσο στον εγκέφαλο [31] [47], καθώς και στο ήπαρ.
Ο Yeon-Kyun Shin είναι ειδικός για τον φυσικό μηχανισμό της χοληστερόλης στις συνάψεις για την προώθηση της μεταδόσεως των νευρικών σημάτων και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης [50] που αναφέρθηκε νωρίτερα. Σε μια συνέντευξη με τον ρεπόρτερ της Science Daily, ο Shin, δήλωσε: «Αν σας στερήσουν την χοληστερόλη από τον εγκέφαλο, τότε θα επηρεάσουν άμεσα τον μηχανισμό που προκαλεί την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές επηρεάζουν την επεξεργασία της πληροφορίας και τις λειτουργίες της μνήμης. Με άλλα λόγια – πόσο έξυπνος είσαι και πόσο καλά θυμάσαι».
Μία ερευνήτρια στο UCLA, η Beatrice Golomb, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα, ήταν ακόμη πιο αρνητική, λέγοντας: «Όσον αφορά στις στατίνες, ως προληπτικά φάρμακα, υπάρχουν μια σειρά από μεμονωμένες περιπτώσεις σύμφωνα με αναφορές περιστατικών όπου η γνωστική λειτουργία επηρεάζεται σαφέστατα και επαναλήψιμα αρνητικά από τις στατίνες».
Στην συνέντευξη, η Golomb παρατήρησε ότι διάφορες τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες ήταν είτε αρνητικες ή ουδέτερες προς την γνωστική λειτουργία, αλλά καμμία θετική.
Μια κοινή παρενέργεια των στατινών είναι η δυσλειτουργία της μνήμης. Ο Δρ Duane Graveline, γνωστός ως “ο γιατρός του διαστήματος”, επειδή υπηρέτησε ως γιατρός στους αστροναύτες, ένθερμος πολέμιος των στατινών με δική του ιστοσελίδα , όπου συλλέγει στοιχεία για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των στατινών απευθείας από τους χρήστες στατινών σε όλο τον κόσμο. Οδηγήθηκε σε αυτή την επίθεση στις στατίνες ως συνέπεια της προσωπικής του εμπειρίας από ολική παροδική αμνησία, ένα τρομακτικό επεισόδιο συνολικής απώλειας μνήμης και είναι πεπεισμένος ότι προκλήθηκε από τις στατίνες που έπαιρνε εκείνη την εποχή. Έχει πλέον ολοκληρώσει τρία βιβλία που περιγράφουν μια διαφοροποιημένη συλλογή των καταδικαστικών παρενεργειών από τις στατίνες,με το πιο διάσημο Lipitor: Ο Κλέφτης της μνήμης [17].
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την εξάντληση της χοληστερόλης, μειώνουν την διαθέσιμη προσφορά στον εγκέφαλο των δύο λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών, τα οποία επίσης μεταφέρονται από τα σωματίδια LDL. Όπως έχουμε δει, οι τρεις από αυτές τις ουσίες είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Υποθέτω ότι οι λόγοι για αυτή την έμμεση επίδραση είναι δύο:
(1) Υπάρχει ανεπαρκής χοληστερόλη στην χολή να μεταβολίσει τα διαιτητικά λίπη, και
(2) Ο περιορισμένος ρυθμός παραγωγής της LDL και η ικανότητα να παρέχει επαρκή χοληστερόλη στο περίβλημα, ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση των περιεχομένων κατά την μεταφορά στο αίμα, δηλαδή την προστασία των περιεχομένων από την οξείδωση και τις επιδρομές των βακτηρίων και ιών. Οι άνθρωποι που παίρνουν την υψηλότερη 80 mg / dl δόση των στατινών συχνά καταλήγουν με LDL επίπεδα τόσο χαμηλά όσο 40mg/dl, πολύ κάτω ακόμη από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν μετρηθεί με φυσικό τρόπο. Τρέμω στην σκέψη γα τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της σοβαρής εξαντλήσεως σε λίπη, χοληστερόλη και αντιοξειδωτικά.
Ένας τρίτος τρόπος με τον οποίο οι στατίνες μπορεί να προωθήσουν την νόσο του Αλτσχάιμερ είναι ακρωτηριάζοντας την ικανότητα των κυττάρων να συνθέτουν το συνένζυμο Q10. Το συνένζυμο Q10 έχει την ατυχία να μοιράζεται το ίδιο μεταβολικό μονοπάτι με την χοληστερόλη. Οι στατίνες παρεμβαίνουν σε ένα κρίσιμο ενδιάμεσο βήμα στην πορεία για την σύνθεση της χοληστερόλης όσο και του συνένζυμου Q10. Το συνένζυμο Q10 γνωστό ως «ουμπικινόνη» επειδή φαίνεται να εμφανίζεται παντού στομ μεταβολισμό των κυττάρων. Έχει βρεθεί τόσο στα μιτοχόνδρια όσο και στα λυσοσώματα, και ο κρίσιμος ρόλο του και στα δύο μέρη είναι ως αντιοξειδωτικό. Οι αδρανείς εστέρες της χοληστερόλης και των λιπαρών οξέων υδρολύονται και ενεργοποιούνται στα λυσοσώματα [8], και στην συνέχεια απελευθερώνονται στο κυτταρόπλασμα. Το συνένζυμο Q10 καταναλώνει περίσσεια οξυγόνου για να το κρατήσει από το να κάνει οξειδωτικές βλάβες [30], ενώ παράλληλα παράγει και ενέργεια με την μορφή του ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη, το παγκόσμιο νόμισμα ενέργειας στην βιολογία).
(episthmi: Τό άλλο μόριο που μοιράζεται μαζί με το συνένζυμο Q10 το ίδιο μεταβολικό μονοπάτι είναι το σκουαλένιο, ένα πανίσχυρο μόριο παραγωγής οξυγόνου στον οργανισμό, κατάλοιπο της εξελικτικής πορείας από την θάλασσα. Το σκουαλένιο είχε εισαχθεί στα εμβόλια του Η1Ν1 ως ανοενισχυτικό με αποτέλεσμα αρκετοί να αποκτήσουν αυτοάνοσο στο σκουαλένιο.)
Ο τελικός τρόπος με τον οποίο οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για Alzheimer είναι μέσω της έμμεσης επιπτώσεως στην παραγωγή της βιταμίνης D.
(episthmi : ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)
Όπως θα αναπτυχθεί αργότερα, ένας μεγάλος αριθμός των μολυσματικών παραγόντων έχουν δειχθεί να είναι παρούσες σε ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες στους εγκεφάλους των ασθενών με Alzheimer [27] [26].
Οι υποδοχείς της βιταμίνης D είναι ευρέως διαδεδομένοι στον εγκέφαλο, και είναι πιθανό ότι παίζουν έναν ρόλο στην καταπολέμηση της εκεί μολύνσεως.
Η βιταμίνη D παίζει σίγουρα και άλλες ζωτικό ρόλο στον εγκέφαλο, καθώς, όπως έντονα προτείνεται από αυτό το απόσπασμα προέρχεται από την περίληψη της [32]: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει άφθονη βιολογικά στοιχεία που να υποδηλώνουν έναν σημαντικό ρόλο για την βιταμίνη D στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την λειτουργία».
6. Αστροκύτταρα, μεταβολισμός της γλυκόζης, και το οξυγόνο
To Αλτσχάιμερ σαφώς συσχετίζεται με την ανεπάρκεια στον εφοδιασμό λίπους και χοληστερόλης στον εγκέφαλο. Η IDL, όταν λειτουργεί σωστά, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην διακίνηση της χοληστερόλης και του λίπους, διακίνηση από το αίμα διά μέσου των κυτταρικών μεμβρανών, σε σύγκριση με την LDL [8]. Δίνει το περιεχόμενό του πολύ πιο εύκολα από, τα άλλα apo’s. Και το επιτυγχάνει αυτό, ως άμεση συνέπεια της apoE.
Κατά την γνώμη μου, η απάντηση έχει να κάνει με το οξυγόνο.
Το αστροκύτταρο χρειάζεται σημαντική ενέργεια για να συνθέσει τα λίπη και τημ χοληστερόλη, και αυτή η ενέργεια παρέχεται συνήθως μέσω της γλυκόζης από το αίμα. Επιπλέον, το τελικό προϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης είναι το ακετυλο-συνένζυμο Α, ο πρόδρομος τόσο των λιπαρών οξέων, όσο και της χοληστερόλης. Η Γλυκόζη μπορεί να καταναλωθεί πολύ αποτελεσματικά στα μιτοχόνδρια, μέσω αερόβιας διεργασίας που απαιτεί οξυγόνο. Η γλυκόζη διασπάται για να παράξει ακετυλο-συνένζυμο Α σαν ένα τελικό προϊόν, καθώς επίσης και ΑΤΡ, η πηγή της ενέργειας για όλα τα κύτταρα.
Από την στιγμή που θα οξειδωθουν είναι επιρρεπή σε μόλυνση από επεμβατικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια και οι ιοί. Έτσι, ένα αστροκύτταρο που προσπαθεί να συνθέσει ένα λιπίδιο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό για να κρατήσει το οξυγόνο εκτός, αλλά το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τον αποτελεσματικό μεταβολισμό της γλυκόζης, η οποία θα δώσει τόσο το καύσιμο (ΑΤΡ) όσο και τις πρώτες ύλες (ακετυλο-συνένζυμο Α) για το λίπος και σύνθεση της χοληστερόλης.
7. Ο κρίσιμος ρόλος της β-αμυλοειδούς
Πιστεύεται από πολλούς (αλλά όχι όλους) στην ερευνητική κοινότητα ότι η β-αμυλοειδής είναι η κύρια αιτία της νόσου του Alzheimer, και ως εκ τούτου, οι ερευνητές αναζητούν ενεργά φάρμακα που μπορεί να την καταστρέψουν. Ωστόσο,η β- αμυλοειδής έχει την μοναδική ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή ενός ενζύμου, την γαλακτική αφυδρογονάση, η οποία προωθεί την διάσπαση του πυροσταφυλικού (το προϊόν του αναεροβίου μεταβολισμού της γλυκόζης) σε γαλακτικό, μέσω μιας αναεροβίου διεργασίας, ανανεώνοντας την NAD + και επιτρέποντας την περαιτέρω παραγωγή σημαντικής ποσότητας της ΑΤΡ μέσω πρόσθετης γλυκολύσεως.
Είναι επίσης γνωστό ότι η apoE μπορεί να σηματοδοτήσει την παραγωγή της β-αμυλοειδούς, αλλά μόνο υπό ορισμένες ελάχιστα κατανοητές περιβαλλοντικές συνθήκες. Προτείνω ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν να κάνουν με την εσωτερική κατασκευή των λιπιδίων και της χοληστερίνης, σε αντίθεση με την εκχύλιση αυτών των θρεπτικών ουσιών από την παροχή αίματος. Δηλαδή, η αμυλοειδής-βήτα παράγεται ως συνέπεια του περιβαλλοντικού οξειδωτικού στρες, που οφείλεται σε ανεπαρκή παροχή των λιπών και της χοληστερόλης από το αίμα.
Αρκετές παραλλαγές ενός γενετικού ελαττώματος που σχετίζεται με την πρόδρομη πρωτεΐνη του αμυλοειδούς (ΑΡΡ), η πρωτεΐνη από την οποία η αμυλοειδής-β παράγεται, έχουν ταυτοποιηθεί. Ένα ελάττωμα σε αυτήν την πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο Alzheimer πρώιμης εκδηλώσεως, θα ήταν πιθανόν να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα συνθέσεως της β-αμυλοειδούς, η οποία θα αφήσει στην συνέχεια τον εγκέφαλο με ένα μεγάλο πρόβλημα, δεδομένου ότι τόσο το καύσιμο όσο και τα βασικά στοιχεία για την σύνθεση των λιπαρών οξέων, θα είναι σε έλλειψη, ενώ το οξυγόνο στην διαδρομή από τα κύτταρα στα μιτοχόνδρια θα εκθέσει τα λίπη που είχαν συντεθεί σε οξείδωση. Το κύτταρο είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να συμβαδίσει με την ανάγκη παραγωγής, και αυτό θα οδηγούσε σε μείωση του αριθμού των λιπαρών οξέων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του Αλτσχάιμερ, μια πολύ καλά τεκμηριωμένη κατάσταση της νόσου του Alzheimer [38].
8. Ο ρόλος της χοληστερόλης στον εγκέφαλο
Ο εγκέφαλος κατέχει μόνο το 2% του συνολικού βάρους του σώματος, και περιέχει σχεδόν το 25% της συνολικής χοληστερόλης στο σώμα. Έχει προσδιορισθεί ότι ο περιοριστικός παράγοντας της αναπτύξεως των συνάψεων είναι η διαθεσιμότητα της χοληστερόλης, που παρέχεται από τα αστροκύτταρα. Η χοληστερόλη διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην σύναψη, με την διαμόρφωση δύο κυτταρικών μεμβρανών, σε μια άνετη τακτοποίηση, έτσι ώστε το σήμα μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει δια μέσου της συναάψεως. [50]. Έτσι, η ανεπαρκής χοληστερόλη στις συνάψεις θα αποδυναμώσει το σήμα στην αρχή, και η ανεπαρκής επίστρωση λίπους στο έλυτρο μυελίνης θα το αποδυναμώσει περαιτέρω, επιβραδύνοντάς το κατά την μεταφορά. Ένας νευρώνας που δεν μπορεί να στείλει τα μηνύματά του είναι ένας άχρηστος νευρώνας, και έχει σαν αποτέλεσμα τον τερματισμό του και την εκκαθάριση των περιεχομένων του.
Είχαν πλήρως διαταραγμένη μυελίνη στον εγκέφαλό τους, και παρουσίασαν αταξία (ασυντόνιστες κινήσεις μυών) και τρόμο. Σε άρθρο, οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν κατηγορηματικά, «Αυτό δείχνει ότι η χοληστερόλη είναι ένα απαραίτητο συστατικό των μεμβρανών της μυελίνης».
Με άλλα λόγια, οι μειώσεις σε αυτές τις κρίσιμες θρεπτικές ουσίες στον νωτιαίο υγρό σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, ανεξάρτητα από το αν η μείωση αυτή οφείλεται στην ελαττωματική apoE. Οι μειώσεις σε λιπαρά οξέα ήταν ανησυχητικές: 4,5 micromol / L σε ασθενείς της νόσου του Alzheimer, σε σύγκριση με 28,0 micromol / L στην ομάδα ελέγχου. Αυτή είναι μία μείωση κατά περισσότερο από έναν συντελεστή 6 στην ποσότητα του λιπαρού οξέος που διατίθεται για την επισκευή του ελύτρου μυελίνης!
Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι, τα επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν στους άνδρες που ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ. Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η υψηλή χοληστερόλη τους θα μπορούσε να είναι ο προστατευτικός τους μηχανισμός κατά της νόσου του Alzheimer.
Δεν υπήρξε καάποια αναφορά για πρόσληψη στατινών, αλλά οι στατίνες είναι βέβαιο ότι θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Η βιομηχανία της στατίνης θα ήθελε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την νόσο του Αλτσχάιμερ, και είναι πολύ ενθουσιασμένοι που η υψηλή χοληστερόλη σε νεαρές ηλικίες συσχετίζεται με την νόσο του Αλτσχάιμερ, πολύ αργότερα. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο: ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα διατηρούνται υψηλά σκόπιμα από το σώμα ως ρυθμιστικοί μηχανισμοί, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν το ελάττωμα. Μία υψηλή συγκέντρωση θα οδηγήσει σε αύξηση του ρυθμού παραδόσεως της χοληστερόλης στον εγκέφαλο, όπου είναι κρίσιμο να κρατά το περίβλημα μυελίνης υγιές και για την προώθηση των σημάτων από τους νευρώνες στις συνάψεις.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας, ερευνητές στο UCLA ήταν σε θέση να μετρήσουν τον βαθμό της βλάβης της μυελίνης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου [6]. Διεξήγαγαν τις μελέτες τους σε περισσότερα από 100 άτομα μεταξύ 55 και 75 ετών, για τους οποίους προσδιόρισαν, επίσης, το σχετικό αλληλόμορφο apoE (2, 3, ή 4). Βρήκαν μια ισχυρή συσχέτιση ότι το apoE-2 είχε το λιγότερο ποσό της αποδομήσεως, και το apoE-4 είχε την περισσότερη, στην μετωπική περιοχή του λοβού του εγκεφάλου. Όλοι οι άνθρωποι στην μελέτη ήταν μέχρι εκείνη την ώρα υγιείς σε σχέση με την νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόωρη κατανομή της μυελίνης (πιθανόν να οφείλεται σε ανεπαρκή εφοδιασμό των λιπών και της χοληστερόλης για να επισκευασθεί) συνδέεται με την apoE-4.
9. Λοιμώξεις και φλεγμονή
Τα ταγγισμένα λίπη είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια και οι ιοί.
Η β-αμυλοειδής είναι μέρος της λύσεως, διότι επιτρέπει στα αστροκύτταρα να είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην αξιοποίηση της γλυκόζης σε αναερόβιες συνθήκες,προστατεύοντας τα εσωτερικά συντιθέμενα λιπίδια και χοληστερόλη από την έκθεση στο τοξικό οξυγόνο, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει την ενέργεια που απαιτείται τόσο από τα αστροκύτταρα, για αυτήν την σύνθεση, όσο και των γειτονικών νευρώνων να τροφοδοτήσουν τις εκπομπές των σημάτων τους.
Η μικρογλοία προωθεί την ανάπτυξη των νευρώνων όταν όλα είναι καλά, αλλά ενεργοποιεί τον νευρώνα τον προγραμματισμένο κυτταρικό του θάνατο στην ανίχνευση τοξικών ουσιών που εκκρίονται από τα βακτήρια όπως οι πολυσακχαρίτες [56]. Η μικρογλοία αμυνομένη θα εκκρίνει κυτοκίνες (σήματα επικοινωνίας που προωθούν την ανοσολογική απόκριση) όταν εκτεθεί σε μολυσματικούς παράγοντες, και αυτά με την σειρά τους θα οδηγήσουν σε φλεγμονή, ένα άλλο πολύ γνωστό χαρακτηριστικό που συνδέεται με την νόσο του Αλτσχάιμερ [1]. Τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι σε θέση να ελέγχουν κατά πόσο οι νευρώνες θα πρέπει να ζήσουν ή να πεθάνουν, και βασίζουν αυτήν την απόφαση σε παράγοντες που σχετίζονται με το πόσο καλά οι λειτουργίες του νευρώνος επιτελούνται και πότε έχει μολυνθεί. Όταν αρκετοί νευρώνες προγραμματισθούν για κυτταρικό θάνατο, η νόσος θα εκδηλωθεί ως γνωστική εξασθένηση.
10. Στοιχεία ότι η μόλυνση σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Το H. pylori ανιχνεύθηκε στο 88% των ασθενών της νόσου του Alzheimer, αλλά μόνο στο 47% των ελέγχων. Σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν τους ασθενείς με νόσο του Alzheimer, οι ερευνητές διέθεσαν έναν ισχυρό συνδυασμό αντιβιοτικών, και αξιολογήσαν τον βαθμό εγκεφαλικής απομειώσεως στα επόμενα δύο χρόνια [27]. Για το 85% των ασθενών, η μόλυνση με επιτυχία αντιμετωπίσθηκε, και για αυτούς τους ασθενείς, ανιχνεύθηκε γνωστική βελτίωση ακόμα και μετά από πάροδο δύο ετών.
Έτσι, αυτό ήταν ένα ωραίο παράδειγμα για την δυνατότητα της θεραπείας της νόσου του Alzheimer μέσω αντιβιοτικών.
Το C. pneumoniae είναι ένα πολύ κοινό βακτήριο, που εκτιμάται ότι μολύνει το 40-70% των ενηλίκων. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα βακτήριο που είναι στην κυκλοφορία του αίματος και άλλη όταν βρίσκει τον τρόπο του να εισέλθει στα άδυτα του εγκεφάλου. Μια μελέτη μεταθανάτιων δειγμάτων από διάφορες περιοχές του εγκεφάλου των ασθενών με Alzheimer και εγκεφάλων με μη-Alzheimer απεκάλυψε μια εντυπωσιακή διαφορετική στατιστική: 17 από τους 19 Αλτσχάιμερ εγκεφάλους ήταν θετικοί για το βακτήριο, ενώ 1 μόνο από 19 εγκεφάλους από την ομάδα ελέγχου [5].
11. Δίαιτα ως θεραπεία για την νόσο του Αλτσχάιμερ
Ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα υποδείγματα θεραπείας για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι να αλλάξουμε την δίαιτα του ασθενούς σε δίαιτα με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η λεγόμενη κετογενική «ketogenic» δίαιτα. Το όνομά της προέρχεται από το γεγονός ότι ο μεταβολισμός των λιπών από την διατροφή παράγει «προϊόντα κετόνης» σαν παραπροϊόν, τα οποία είναι πολύ χρήσιμοι πόροι για τον μεταβολισμό του εγκεφάλου. Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι ο ελαττωματικός μεταβολισμός της γλυκόζης στον εγκέφαλο (η αποκαλούμενη «διαβήτης-3») είναι μια πρώιμη ιδιότητα της νόσου του Alzheimer. Τα κετονοσώματα, είτε εισέλθουν άμεσα στα αστροκύτταρα είτε θα παραχθούν από αυτά με την διάσπαση των λιπών, μπορούν να παραδοθούν στους παρακειμένους νευρώνες, όπως φαίνεται στο συνοδευτικό σχήμα.
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν αναμενόμενο βάσει της παραδοχής ότι η β-αμυλοειδής προωθεί την πλήρη αξιοποίηση της γλυκόζης σε αναερόβιες συνθήκες, όπως ανεφέρθη προηγουμένως. Έχοντας τα κετονοσώματα ως μια πρόσθετη πηγή καυσίμου, η εξάρτηση από την γλυκόζη μειώνεται. Όμως, ένα άλλο αποτέλεσμα που μπορεί να είναι πιο σημαντικό από αυτό, είναι η διαθεσιμότητα της υψηλής ποιότητας λιπιδίων για την βελτίωση της καταστάσεως του ελύτρου μυελίνης.
Στην εξεταζομένη ομάδα εδόθη ένα συμπληρωμα, ένα ποτό που περιείχε γαλακτωματοποιημένα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδος, που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο λάδι καρύδας. Η ομάδα που δεν ειχε το αλληλόμορφο apoE-4 έδειξε σημαντική βελτίωση στην βαθμολογία σε μια σταθερή μέθοδο για το Αλτσχάιμερ, ενώ εκείνη με το apoE-4 αλληλόμορφο δεν έδειξε κάποια μεταβολή. Αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι το όφελος μπορεί να έχει να κάνει με την αύξηση της προσλήψεως από τα αστροκύταρα αυτών των υψηλής ποιότητας λιπιδίων, κάτι που τα άτομα με το ApoE-4 αλληλόμορφο δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν λόγω του ελαττωματικού IDL και LDL μηχανισμού μεταφοράς .
12. NADH Θεραπεία: Ο κρίσιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών
Μία από τις πολύ λίγες αλλά πολλά υποσχόμενες θεραπείες για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι το συνένζυμο, NADH (νικοτιναμίδο- αδενινοδινουκλεοτίδιο) [12]. Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, στα άτομα με Αλτσχάιμερ δόθηκε NADH για έξι μήνες με αποτέλεσμα να εμφανίσουν σημαντικά καλλίτερες επιδόσεις σε ευφράδεια, οπτική ικανότητα και αφηρημένη λεκτική λογική από ό, τι τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
13. Υπερβολική έκθεση σε οξυγόνο και γνωστική εξασθένηση
Συνήθως, κατά την διάρκεια μιας εγχειρήσεως, οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν υψηλές δόσεις οξυγόνου έως και 100%. Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα σε νεαρά ενήλικα ποντίκια, τα οποία είχαν προετοιμασθεί ώστε να έχουν προδιάθεση στην νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά δεν είχαν υποστεί ακόμη γνωστική παρακμή. Είχαν όμως ήδη πλάκες αμυλοειδούς-β στους εγκεφάλους τους.
Τα προετοιμασμένα ποντίκια, μαζί με μία ομάδα ελέγχου που δεν είχαν το γονίδιο της νόσου του Alzheimer, εκτέθηκαν σε οξυγόνο 100-τοις εκατό για μία περίοδο τριών ωρών, τρεις φορές κατά την διάρκεια αρκετών μηνών, προσομοιώνοντας επαναλαμβανόμενες εγχειρήσεις. Βρήκαν ότι τα ποντίκια με προδιάθεση στην νόσο του Alzheimer ποντίκια υπέστησαν σημαντική γνωστική εξασθένηση μετά την έκθεση στο οξυγόνο, σε αντίθεση με τα ποντίκια ελέγχου.
14. Τα λίπη αποτελούν μια υγιεινή επιλογή!
Το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) είναι ένα ωμέγα-3 λίπος που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον υγιή εγκέφαλο. Στην διατροφή, είναι διαθέσιμο κυρίως από τα ψάρια, αλλά και τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είναι επίσης καλές πηγές.
Το λάδι καρύδας, ένα κορεσμένο λίπος, έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τους ασθενείς της νόσου του Alzheimer [42]. Και τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (επίσης ιδιαίτερα κορεσμένα) έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά τόσο για την γονιμότητα των γυναικών [10] και, παραδόξως, στα καρδιακά νοσήματα [37] [22].
Τα άτομα της μελέτης ήταν παχύσαρκες γυναίκες με στεφανιαία νόσο. Οι περισσότερες από αυτές είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, και πολλές είχαν διαβήτη. Ταιριάζουν στο προφίλ για μεταβολικό σύνδρομο που έχω υποστηρίξει στο παρελθόν ότι είναι μια άμεση συνέπεια της παρατεταμένης σε χαμηλής περιεκτικότητος διατροφής σε λιπαρά και υψηλή σε υδατάνθρακες. Χαίρομαι που βλέπω ότι η υπόθεσή μου ότι η αύξηση της προσλήψεως λίπους θα μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, έχει επαληθευτεί από μια προσεκτικά ελεγχόμενη μελέτη.
Άλλες εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν τα φρούτα με πλούσια χρώματα, όπως τα μούρα και οι ντομάτες, ο καφές, το πράσινο τσάι, η σκούρα σοκολάτα και διάφορα μπαχαρικά, τα σημαντικότερα η κανέλλα και ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα).(Ένα σημαντικό συστατικό του κάρυ).
Αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία, μαζί με λίπη για βέλτιστα αποτελέσματα.
Η ασυνήθιστη διατροφή των αρουραίων ξεκίνησε την ημέρα που υπήρξε μια γέννα. Οι ερευνητές εξέτασαν τους μαστικούς αδένες και το γάλα που παρήγετο από τις δύο ομάδες για εμφανείς διαφορές. Βρήκαν ότι το γάλα στην ομάδα δοκιμής ήταν σημαντικά μειωμένο στην ποσότητα του λίπους που περιείχε και οι μαστικοί αδένες αντίστοιχα είχαν λιγότερο λίπος από ό,τι στο αίμα.
Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι οι μεταβολικοί μηχανισμοί των αρουραίων ήταν σε θέση να εντοπίσουν την οξειδωτική βλάβη στα λιπαρά, και ως εκ τούτου τα απέρριψαν, προτιμώντας να κάνουν χωρίς αυτά, παρά να διακινδυνεύσουν τις συνέπειες σιτίσεως των νεογνών τους, με οξειδωμένα λίπη. Κατά συνέπεια, τα νεογνά της ομάδας δοκιμής κέρδισαν σημαντικά λιγότερο βάρος από τα νεογνά της ομάδας ελέγχου.
Εάν το σώμα τροφοδοτείται με μια υπεραφθονία λιπαρών, μπορεί να εντοπίσει και να επιλέξει για να βρεί το τέλειο λίπος που να ταιριάζει σε κάθε ιδιαίτερη ανάγκη.
Πολλά ή ελαττωματικά λίπη μπορεί μόνον να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο, όπου δεν είναι πολύ σημαντικό το τι λίπος είναι, εφ ‘όσον μπορεί να διασπώνται για να απελευθερώσουν ενέργεια.
15. Περίληψη και Συμπέρασμα
Ο όρος «τύπου 3 διαβήτης» επινοήθηκε για να περιγράψει αυτό το ελάττωμα, το οποίο εμφανίζεται συχνά πολύ πριν από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα στην νόσο του Alzheimer [49].
Μια μετάβαση από τον αερόβια προς τον αναερόβια μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο φαίνεται να είναι ο προάγγελος του Αλτσχάιμερ αργότερα στην ζωή, αλλά υποστηρίζω ότι ο λόγος για αυτή την αλλαγή είναι για την παροχή του βασικού συστατικού (πυροσταφυλικό) από την οποία μπορούν να συνθέσουν τα λιπαρά οξέα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον εγκέφαλο από δυνητικά επιβλαβή οξείδωση.
Το ΑροΕ-4 αλληλόμορφο, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για το Αλτσχάιμερ, εμπλέκεται σαφώς στην ελαττωμματική μεταφορά των λιπιδίων και της χοληστερόλης, και η αξιοσημείωτη μείωση κατά 600% στην ποσότητα των λιπαρών οξέων, που υπάρχουν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ασθενών με Αλτσχάιμερ [38], φωνάζει ότι η ανεπάρκεια σε λιπαρά είναι το βασικό μέρος της εικόνας.
Η παρατήρηση ότι η μυελίνη αποικοδομείται στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου των ατόμων που έχουν το apoE-4 αλληλόμορφο, τεκμηριώνει περαιτέρω την θεωρία ότι ο μηχανισμός επισκευής μυελίνης είναι ελαττωματικός.
Ωστόσο, δεν προσφέρουν ούτε μία μελέτη, ούτε καν μια αναδρομική μελέτη, για να τεκμηριώσεουν τον ισχυρισμό ότι η ενεργός μείωση της χοληστερόλης μέσω της θεραπείας με στατίνη θα βελτιώσει την κατάσταση για αυτούς τους ανθρώπους.
Η κετογενική δίαιτα, στην ιδανική περίπτωση, έχει λίπος 88%, 10% πρωτεΐνες και υδατάνθρακες 2% [11]. Δηλαδή, είναι παράλογα υψηλή σε περιεκτικότητα λίπους. Φαίνεται πολύ πιο λογικό να θέσετε ως στόχο για λιπαρά 50%, 30% πρωτεΐνη, 20% υδατάνθρακες, έτσι ώστε να προετοιμαστείτε ενεργά έναντι της νόσου του Alzheimer.
Το έθνος μας βρίσκεται προ των πυλών για μια επίθεση από την νόσο του Alzheimer, σε μια εποχή που οι γενιές του baby boom πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση, ενώ το σύστημα υγειονομικής περιθάλψεως είναι ήδη σε κρίση με την κλιμάκωση των δαπανών και την συρρίκνωση πόρων. Δεν μπορούμε να αντέξουμε το υψηλό κόστος της φροντίδας στην διόγκωση του πληθυσμού των ασθενών με Αλτσχάιμερ με την τρέχουσα πρακτική μας σε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και συνεχώς διευρυνόμενη χρήση των στατινών που προωθούνται.
Επιμέλεια άρθρου: Χρυσόστομος Μπλάνας
Ἀποποίηση εὐθύνης
Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.