Ἰσραηλινὸν δικαστήριον σταματᾶ ἐκμετάλλευσιν κοιτασμάτων

Μια συμφωνία για εκμετάλλευση φυσικού αερίου μεταξύ αμερικανικών και ισραηλινών εταιρειών ενεργείας για να αναπτύξουν τα τεράστια υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ, κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Το δικαστήριο ανέστειλε το έργο για ένα χρόνο για να μπορέσει το Κοινοβούλιο να τροποποιήσει την συμφωνία.

Οι δικαστές έκριναν ως απαράδεκτη μια ρήτρα στην σύμβαση που προέβλεπε απαγόρευση μεγάλων κανονιστικών αλλαγών για μια δεκαετία. Αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να δώσει στις εταιρείες ενεργείας σταθερότητα στην τιμολόγηση και στην κανονιστική νομοθεσία για δέκα χρόνια, παρά τις μελλοντικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

Αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει για προστασία από ρυθμιστικές αλλαγές στην φορολογία, στους αντιμονοπωλιακούς περιορισμούς και στις ποσοστώσεις εξαγωγών.
«Η ρήτρα σταθερότητας σε αυτό το κεφάλαιο του σχεδίου, στο οποίο η κυβέρνηση αναλαμβάνει για μια δεκαετία την υποχρέωση όχι μόνο να μην νομοθετεί, αλλά και να καταπολεμά κάθε νομοθεσία, που είναι ενάντια στις διατάξεις του σχεδίου, ορίστηκε χωρίς αρμοδιότητα – και ως εκ τούτου απορρίπτεται»,  έγραψε ο αναπληρωτής πρόεδρος του δικαστηρίου κος Elyakim Rubinstein, προσθέτοντας ότι με αυτή την ρύθμιση ιδιαίτερα η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την δικαστική κρίση από την επομένη κυβέρνηση, της οποίας η σύνθεση και η ιδεολογία θα είναι διαφορετική από την παρούσα.
Ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απεκάλεσε την απόφαση «ανεξήγητη» και δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου απείλησε σοβαρά την ανάπτυξη των αποθεμάτων φυσικού αερίου του κράτους του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ θεωρείται ως ένα κράτος, στο οποίο η υπερβολική δικαστική παρέμβαση καθιστά δύσκολη την επιχειρηματική δράση. Εμείς θα αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να ξεπερασθεί η σοβαρή ζημία που προκλήθηκε στην ισραηλινή οικονομία μετά από αυτή την αιφνίδια απόφαση»,  είπε ο πρωθυπουργός.
Η αμφισβητούμενη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy και της συνεργαζομένης ισραηλινής Delek υπεγράφη από τον Νετανιάχου τον Δεκέμβριο του 2015. Η συμφωνία είχε στόχο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αρχίσουν την εξόρυξη φυσικού αερίου από το τεράστιο κοίτασμα με την ονομασία Λεβιάθαν, που βρίσκεται ανοικτά των ακτών του Ισραήλ.
Τα υπεράκτια κοιτάσματα φέρεται να περιέχουν περίπου 623 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η Noble Energy και η Delek αγόρασαν μια σειρά κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και εργοστάσια επεξεργασίας φυσικού αερίου, ενώ η ηλεκτρική εταιρεία της χώρας, κατέχει επίσης το κοίτασμα Λεβιάθαν.
Ο διευθύνων σύμβούλος της Noble Energy, κος David L. Stover επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου έργου, με μια τεράστια επένδυση που πραγματοποιείται επί σειρά ετών, απαιτεί από το Ισραήλ να παρέχει ένα σταθερό επενδυτικό κλίμα.
«Η απόφαση του δικαστηρίου, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η έγκαιρη ανάπτυξη του φυσικού αερίου είναι θέμα εθνικού στρατηγικού ενδιαφέροντος για το Ισραήλ, είναι απογοητευτική και αντιπροσωπεύει έναν άλλο κίνδυνο για το χρονοδιάγραμμα αναπτυύξεως του Λεβιάθαν», δήλωσε ο Stover.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Οι δύο συνεργαζόμενες εταιρείες, ενεργώντας ουσιαστικά σαν ένα μονοπώλιο, σχεδίαζαν να εκμεταλλευθούν το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν χωρίς να πληρώνουν φόρους στο κράτος του Ισραήλ, προχωρώντας σε εξαγωγές του φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες, όπως πχ η Αίγυπτος.
Η κυβέρνηση συνεργασίας του κου Νετανιάχου, που υποστηρίζει αυτό το «επικερδές» κόλπο, σκόπευε να υπογράψει μία λεόντεια συμφωνία με τις εταιρείες με όρους δεσμευτικούς και για τις επόμενες ισραηλινές κυβερνήσεις.
Το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ «άδειασε» την συμφωνία, ορίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα να θεσπίζει περιορισμούς στην νομοθετική εξουσία επομένων ισραηλινών κυβερνήσεων.
Αλλά δεν έκανε μόνο αυτό.
Απεφάσισε παράλληλα την καθυστέρηση της συμφωνίας για έναν τουλάχιστον χρόνο, μέχρι να διορθωθεί ο λεόντειος όρος της.
Η καθυστέρηση αυτή είναι κρίσιμη για την υλοποίηση του έργου, καθώς μέχρι τότε μπορεί να υπάρξει κάμψη των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, αλλά και δυσμενείς εξελίξεις στην Συρία ή την Μέση Ανατολή, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την φυσική ασφάλεια του έργου.
Ο κος Νετανιάχου ανέφερε ότι θα επιδιώξει με άλλους τρόπους να αποτρέψει την ζημιά, που έγινε ήδη στο έργο.
Δεν διευκρίνησε με ποιό τρόπο θα επιτύχει κάτι τέτοιο.
Θα αγνοήσει η νομοθετική εξουσία την δικαστική εξουσία στο Ισραήλ, δημιουργώντας τετελεσμένα με την υπογραφή της συμφωνίας;
Μήπως σκοπεύει να αποζημιώσει τις εταιρείες για την καθυστέρηση με κεφάλαια του Ισραήλ ή με άλλες μελλοντικές παραχωρήσεις;
Μία άλλη λύση θα ήταν να επιτρέψει πρώτα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου από τις δύο εταιρείες, επικαλούμενος την διαφωνία του Ανωτάτου δικαστηρίου του Ισραήλ με την παρούσα συμφωνία.
Η λύση αυτή είχε προταθεί, όταν η ίδια συμφωνία μπλοκαρίστηκε στο παρελθόν για αντιμονοπωλιακούς λόγους από την αντίστοιχη αρχή του Ισραήλ.
Έτσι, οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να «βαπτίσουν» το φυσικό αέριο προϊόν της Ευρωπαικής Ενώσεως και να αποφύγουν την καταβολή δασμών τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Ισραήλ.
Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται με πονηρό τρόπο η οργή του ισραηλινού λαού, που θα δει τα δικά του κοιτάσματα να μένουν ανεκμετάλλευτα εξαιτίας μίας «λανθασμένης» αποφάσεως ενός «μιλημένου» δικαστηρίου της χώρας τους.
Φαντάζομαι ότι πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να πιστέψει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφασίζει ενάντια στα συμφέροντα της χώρας, χωρίς να επηρεάζεται από σιωνιστικούς κύκλους και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Απλά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, δεν συμφέρει τους ισραηλινούς ομίλους ενεργείας να επενδύσουν τεράστια κεφάλαια για την δημιουργία υπερακτίων εγκαταστάσεων εξορύξεως φυσικού αερίου στα ισραηλινά ύδατα.
Αντίθετα, αν οι εγκαταστάσεις γίνουν στα ύδατα και τα εδάφη της Κύπρου, η ασφάλειά τους θα είναι αρμοδιότητα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Αν η τιμή του φυσικού αερίου πέσει υπερβολικά στο κοντινό μέλλον, η Κύπρος θα ζημιωθεί , καθώς θα πουλήσει πρόωρα τα κοιτάσματά της έναντι πινακίου φακής στα ισραηλινά συμφέροντα.
Αντίθετα, τα κοιτάσματα του Ισραήλ μπορούν να αξιοποιηθούν μεταγενέστερα, όταν για εύλογη αιτία (οικονομικές κυρώσεις;) διακοπεί η ροή του ρωσσικού αερίου από ένα ενδεχόμενο πόλεμο στην Ουκρανία ή και την Τουρκία και ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου.
Το σχέδιο είναι πράγματι σατανικό, αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι σε έναν τέτοιο πόλεμο η Κύπρος αναμένεται να βομβαρδισθεί και οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της θα καταστραφούν.
Σ’ ένα παρόμοιο ενδεχόμενο το Ισραήλ δεν θα ζημιωθεί, αλλά θα «αποζημιωθεί», καθώς αναμένεται να πληρώσουν τις ζημιές οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και οι πολίτες της ΕΕ.
Το Ισραήλ σ’ αυτήν την φάση ενεργεί ως πληρεξούσιος συμφερόντων εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει προαγοράσει την παραγωγή φυσικού αερίου για 7 χρόνια με σχεδόν σταθερές τιμές.
Mιλάμε για μία συμφωνία ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επεκτείνεται χρονικά για 10-15 χρόνια.
Η συμφωνία προβλέπει τιμή φυσικού αερίου συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου.
Όσο η τιμή του πετρελαίου θα πέφτει, η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου δεν θα συμφέρει, καθώς οι νέες επενδύσεις δεν θα μπορούν να αποσβεσθούν χωρίς αντίστοιχη μείωση του προσδοκωμένου κέρδους.
Η «διαφωνία» του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται ως από μηχανής θεός και καθυστερεί την υλοποίηση μίας εμπορικής συμφωνίας, που ίσως τελικά συνήφθη πρόχειρα τον Οκτώβριο του 2015 και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει ζημιές στους Ισραηλινούς.
Η παρέμβαση των Ρώσσων για την στήριξη του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ στην Συρία εξηγείται πλήρως ως μία προσπάθεια να εμποδισθεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου των κοιτασμάτων του Ισραήλ, με επιδείνωση του προβλήματος ασφαλείας στην περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι η παρέμβαση της Ρωσσίας στην Συρία εκδηλώθηκε στις 11.10.2015, δηλαδή μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της αντιμονοπωλιακής αρχής του Ισραήλ ότι χαλαρώνει τις προϋποθέσεις για έρευνα στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Ρωσσία δεν πρόκειται να επιτρέψει να προχωρήσει η συμφωνία για εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αν δεν επιτραπεί προγενέστερα η κατασκευή του αγωγού South stream ή κάποιου άλλου παρομοίου αγωγού μεταφοράς ρωσσικού φυσικού αερίου στην Βουλγαρία ή στα βαλκάνια μέσω Ελλάδας.
Αν αυτό δεν συμβεί τελικά, είναι λογικό να αναμένουμε να ξεσπάσει σύντομα πόλεμος στην περιοχή , που θα αναβάλλει για το μέλλον την κατασκευή των «ισραηλινών» εγκαταστάσεων εξορύξεως φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν.
Πότε θα γίνει αυτό;
Θα πρέπει μάλλον να περιμένετε το τέλος του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου και την καταστροφή της Τουρκίας, που αναμένεται να εισβάλει στην Συρία για να διαλύσει το κουρδικό κράτος, που ετοιμάζεται στην περιοχή.
Μία εισβολή, που σχεδίασαν οικονομικοί κύκλοι στο Τελ Αβίβ και θα εκτελέσουν με αφέλεια οι Τούρκοι στρατηγοί του Nταβούτογλου (=παιδί του Δαβίδ) για να διαλύσουν την Συρία και να επαναφέρουν την προγενέστερη κατάσταση, που ανετράπη με την παρέμβαση της Ρωσσίας τον περασμένο Οκτώβριο…
ΑΠΕΦΟΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΙΝSTANBUL ERKEK LISASI)

ΑΠΕΦΟΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΙΝSTANBUL ERKEK LISASI)

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply