Ἀλαφοῦζος ὁ …οἰκολόγος!!!

25.000 βαρέλια αργού πετρελαίου έριξε πλοίο του …Οικολόγου Αλαφούζου σε λίμνη της Βενεζουέλας.

Στην Ταϊβάν το ίδιο πλοίο άδειασε επίσης πετρέλαια στην θάλασσα.
Ατυχήματα που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και έγιναν αφορμή για αυστηροποίηση των σχετικών κανονισμών μεταφοράς.

Ἀλαφοῦζος ὁ ...οἰκολόγος!!!1

Μετά από αυτά ο ΣΚΑΙ έβαλε στο κάδρο τους Soro-Οικολόγους, που πήραν κάτι εκατομμύρια ευρώ κρατικής επιχορηγήσεως, επειδή εξέλεξαν έναν (και μόνον) ευρωβουλευτή.

Σίγμα

Βρὲ Ζωή… Τί ἀκριβῶς ἔχεις μέ τόν ΣΚΑΙ;

Με ένα τεράστιο πρόστιμο 160 εκατ. δολαρίων, που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία των θαλασσίων ασφαλίσεων, έκλεισε η γνωστή υπόθεση της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής που προκάλεσε πριν από 18 χρόνια το δεξαμενόπλοιο «Νήσος Αμοργός» του Γιάννη Αλαφούζου στην λίμνη Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με την έγκυρη ναυτιλιακή έκδοση TradeWinds, η αποζημίωση των 160 εκατ. δολαρίων την οποία επέβαλαν τα δικαστήρια της Βενεζουέλας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναμενόταν. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας και τα 24 εκατ. δολάρια που ήδη έχουν πληρώσει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την υπόθεση, η συνολική αποζημίωση ανεβαίνει στα 184 εκατ. δολάρια, που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ισοδυναμεί στο εξαιρετικά υψηλό ποσό των 44 δολαρίων για κάθε λίτρο πετρελαίου που χύθηκε στην λίμνη.

Το ατύχημα συνέβη πριν από 18 χρόνια και είναι γνωστό στους ανθρώπους του Πειραιά. Γνωστό διότι µια νύκτα του Φεβρουαρίου του 1997, στο κανάλι της λίμνης Μαρακαΐμπο, στην πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα, το κύτος του «Νήσος Αμοργός» ράγισε, µε αποτέλεσμα περί τα 25.000 βαρέλια αργού πετρελαίου να βρεθούν στην θαλάσσια αυτή δίοδο μέσα σε λίγες µόνον ώρες, σε ένα επεισόδιο που έγινε γνωστό ως «Μαύρη Πέμπτη» για την Βενεζουέλα και απείλησε να διακόψει επί μακρόν την ναυσιπλοΐα των πετρελαιοφόρων στην λατινοαμερικανική χώρα, εξαιτίας των αντιδράσεων για τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Σε δύο μήνες μετά το ατύχημα, η αλιεία στην λίμνη λέγεται πως μειώθηκε στο μισό, σύμφωνα µε πηγές της εποχής, και προκλήθηκαν ζημιές στην αλιευτική βιομηχανία που οι ντόπιοι ισχυρίστηκαν ότι έφτασαν τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Η ασφαλιστική εταιρεία Gard προχώρησε το 1999 στην ασυνήθιστη κίνηση να αρνηθεί να πληρώσει την αποζημίωση. Μάλιστα, προσέφυγε κατά του Διεθνούς Ταμείου Αποζημιώσεων Πετρελαϊκής Μολύνσεως, με το οποίο συνεργαζόταν έως τότε αρμονικά, ζητώντας του να συνεισφέρει περισσότερα. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε ένα δικαστικό σήριαλ, το οποίο θεωρήθηκε διεθνές ορόσημο για το σύστημα αποζημιώσεων σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδων και σύμφωνα με το TradeWinds, απειλεί ακόμα να τινάξει στον αέρα συνεργασίες με μακραίωνη ιστορία, στον τομέα των αποζημιώσεων.
Τελικά, τα δικαστήρια της Βενεζουέλας αρνήθηκαν στον εφοπλιστή και την ασφαλιστική το δικαίωμα του περιορισμού της ευθύνης (limit liability).

Σύμφωνα με το TradeWinds, φαίνεται ότι το τελικό πρόστιμο καλύπτει την αποζημίωση του κράτους της Βενεζουέλας και των ψαράδων της περιοχής, ενώ περιλαμβάνει την αμοιβή του κρατικού οργανισμού προστασίας περιβάλλοντος Instituto para el Control y la Conservacion de la Cuenca del Lago de Maracaibo (ICLAM) καθώς και του Ναυτικού της Βενεζουέλας, που ανταποκρίθηκε στην διαρροή πετρελαίου του «Νήσος Αμοργός».
Όπως αναφέρει το TradeWinds, η ασφαλιστική εταιρεία Gard έχει ήδη πληρώσει το μέγιστο της ευθύνης της για το δεξαμενόπλοιο του Αλαφούζου, κάτι που σημαίνει ότι οι αντασφαλιστές, κυρίως από την αγορά Lloyd’s του Λονδίνου, θα πληρώσουν τον υπόλοιπο «λογαριασμό».
Μοιραίο αποδεικνύεται, λοιπόν, το ατύχημα του «Νήσος Αμοργός» στην Βενεζουέλα και ίσως έτσι εξηγείται η περιβαλλοντική ευαισθησία που ανέπτυξε ο Γιάννης Αλαφούζος, του οποίου τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, ειδικότερα ο ραδιοσταθμός και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ευαγγελίζονται την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι το «Νήσος Αμοργός» κατά την εποχή που προκλήθηκε η ρύπανση δεσμεύθηκε από τις Αρχές της Βενεζουέλας και δεν αφέθηκε ελεύθερο παρά μόνο 4 μήνες αργότερα και όταν πληρώθηκαν 7,3 εκατομμύρια δολάρια από την ασφαλιστική, ενώ ο καπετάνιος του έμεινε προφυλακισμένος για έναν χρόνο και μετά καταδικάσθηκε σε 16 μήνες φυλάκιση.

ΠΗΓΗ

(Visited 99 times, 1 visits today)
Leave a Reply