Τί μέλλει γενέσθαι μέ τήν …«τρομοκρατία»;

Επειδή δεν είναι κακό να γνωρίζετε το τι θα επακολουθήσει και εν πάσει περιπτώσει το τι μπορείτε να κάνετε.
Καλό (τρόπος του λέγειν) μεσημέρι….

Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΑΝΟΜΙΑΣ ΕΠΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Η συνεργαCIA που χαντακώνει ανθρώπους
Λόγω της αντιτρομοκρατικής υστερίας που εκδηλώθηκε με παράνομο τρόπο στο ευρωπαϊκό έδαφος, πολλοί άνθρωποι απήχθησαν, φυλακίστηκαν, πέρασαν τα πάνδεινα σε πολλά επίπεδα. Τέτοιες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη χώρα μας με πρωταγωνιστή τη CIA

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
[email protected]

Ρήγμα στην … λήθη και στην ομερτά, που επιβλήθηκε σχεδόν σ’ όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της CIA επί ευρωπαϊκού εδάφους την περίοδο 2002-2006, προκαλεί το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποφάσεις που καταδικάζουν τα κράτη που συνεργάστηκαν σ’ αυτό το όργιο παραβιάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τις οποίες δικαιώνονται τα θύματα αυτής της αντιτρομοκρατικής υστερίας.

Θύματα συμπράξεων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, βρίσκονται ακόμα και σήμερα, χωρίς δίκη, φυλακισμένα στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο Είκοσι πέντε ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες που, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη έρευνα του γερουσιαστή Ντικ Μάρτι από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνεργάσθηκαν με τους πράκτορες της CIA, σε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση μυστικών συλλήψεων, δήθεν υπόπτων, για τρομοκρατία και μεταγωγών στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο και σε κρυφές φυλακές σε ευρωπαϊκά κράτη. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 64 προσγειώσεις-απογειώσεις σε ελληνικά αεροδρόμια, από αεροσκάφη που αποδεδειγμένα χρησιμοποίησε η CIA στις κατ’ εξαίρεσιν παραδόσεις των Bisher Al-Rawi, Jamil El-Banna, Abou Elkassim Britel, Khaled El-Masri, Binyam Mohammed και Maher Arar και για την απέλαση των Ahmed Agiza και Mohammed El-Zari. Στις συνεχείς εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και του Ευρωκοινοβουλίου (που εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα) προς αυτές τις χώρες, να διεξαγάγουν αντικειμενικές έρευνες και να λογοδοτήσουν για τη, μυστική συνεργασία τους με τη CIA, υπήρξε ελάχιστη ανταπόκριση.
… και μη ερεύνα

Στην Λιθουανία, μία έρευνα, που ξεκίνησε το 2011 ο γενικός εισαγγελέας, έκλεισε χωρίς να καταλογισθεί κάποια ευθύνη στις Αρχές, αλλά ύστερα από απόφαση του εθνικού δικαστηρίου ξεκίνησε εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας διεξήγαγε μόνο μία επιφανειακή έρευνα χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείτο συνεχώς την ύπαρξη οποιασδήποτε μυστικής κρατήσεως στο έδαφος της χώρας, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια επίσημη έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, περιορίσθηκε στο να θέσει διάφορα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που παίζει η χώρα στον αμερικανικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Οι κυβερνήσεις κρατών, όπως η Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γεωργία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία, που αποδεδειγμένα συνεργάσθηκαν στην παράνομη επιχείρηση των μυστικών απαγωγών και μεταγωγών δήθεν υπόπτων για τρομοκρατία της CIA, δεν μπήκαν καν στον κόπο να διεξαγάγουν κάποια έρευνα ή να λογοδοτήσουν. Εξαιτίας της αντιτρομοκρατικής υστερίας, που εκδηλώθηκε παρανόμως επί ευρωπαϊκού εδάφους, άνθρωποι απήχθησαν και φυλακίστηκαν, άλλοι έχασαν τις περιουσίες τους και τους απηγορεύθη η έξοδος από τνη χώρα παραμονής τους και εκατοντάδες άλλοι ζουν ακόμη με το «στίγμα» του… τρομοκράτη, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.

Αποφάσεις δικαιώσεως
Κάποιοι απ’ αυτούς, ωστόσο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμενοι για την καταρράκωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από τις δραστηριότητες της AIR CIA. Στις 24 Ιουλίου 2014, το Δικαστήριο, με δύο αποφάσεις του, καταδίκασε την Πολωνία για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με τις συνθήκες κρατήσεως, ανακρίσεως και μεταφοράς στις ΗΠΑ των Αμπντ Αλ Ραχίμ Χουσέιν Μουχάμεντ Αλ Νασίρι και Ζαγίν που, ως ύποπτοι τρομοκρατίας, βρίσκονται χωρίς δίκη έγκλειστοι ακόμη στο Γκουαντάναμο. Με την απόφασή του το Δικαστήριο καταδίκασε την άρνηση της Πολωνίας να διεξαγάγει μία αντικειμενική και αποτελεσματική έρευνα, σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφευγόντων, καθώς και την απροθυμία της να επιδιώξει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα επιβληθεί η θανατική ποινή στον Αλ Νασίρι.

Την ανομία των πράξεων της CIA επί ευρωπαϊκού εδάφους επιβεβαίωσε, με απόφαση-πιλότο, το Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2012, κρίνοντας την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπεύθυνη για τον βασανισμό του γερμανικής υπηκοότητας Ελ Μασρί και για την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστη κατά την διάρκεια της αυθαίρετης κρατήσεώς του.

Ατομικές προσφυγές άλλων παθόντων εκκρεμούν επί του παρόντος για εκδίκασή τους από το Δικαστήριο κατά της Ιταλίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας. Κι απ’ ό,τι φαίνεται στον δρόμο που άνοιξε το Δικαστήριο, για την διατάραξη του κλίματος ατιμωρησίας που επικρατεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια, για τα εγκλήματα που διέπραξε η CIA επί ευρωπαϊκού εδάφους, θα βαδίσουν κι άλλα θύματα της αντιτρομοκρατικής υστερίας.

εἰκόνα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply