Πολεμικές ἐπιχειρήσεις ἔρχονται πίσω ἀπό τόν Turkish Stream στήν Οὐκρανία;

Ἡ ἀπόφασις κατασκευῆς τοῦ ἀγωγοῦ Turkish Stream θά φέρη πολεμικές ἐξελίξεις στά ἐδάφη τῆς Οὐκρανίας;

Η Τουρκία είναι έτοιμη να μοιρασθεί ισόποσα την χρηματοδότηση του αγωγού Turkish stream με την Ρωσσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Haberturk.
Η ισότιμη χρηματοδότηση του έργου από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην ρωσσική Gazprom πάνω από 2 δις ευρώ κόστους κατασκευής.
H XAΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ.

H XAΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ.

«Είπαμε (στην ρωσσική πλευρά) ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με το έργο του Turkish Stream. Έχουμε προτείνει να μοιρασθούν εξίσου τα έξοδα για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού, που διασχίζει το έδαφός μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση της Τρίτης με τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.
«Όσο για το υπόλοιπο τμήμα του αγωγού, έχει επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία όσον αφορά στην χρηματοδότησή του με αναλογία 50-50», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η απόφαση για να συνεχισθεί ο αγωγός Turkish stream, ένα σημαντικό έργο για την Ρωσσία και την Τουρκία, ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα μετά την συνάντηση των δύο προέδρων. Το έργο τέθηκε σε αναμονή στα τέλη του περασμένου έτους μετά την κατάρριψη ενός ρωσσικού πολεμικού αεροπλάνου στην Συρία από ένα τουρκικό μαχητικό.
Ο αγωγός ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν το 2014, ως εναλλακτική λύση για το εγκαταλελειμμένο έργο του South Stream. Οι εταιρείες Gazprom και Botas της Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανοήσεως για την κατασκευή του αγωγού εκείνη την στιγμή.
Ο αγωγός μήκους 1100 χιλιομέτρων Τurkish Stream πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσσίας προς την Τουρκία, πριν συνεχίσει για την Ελλάδα.
Αρχικά, η Gazprom ήθελε να παραδίδει 63 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, αλλά η μεταφορική ικανότητά του αργότερα μειώθηκε σε 32 δις κυβικά μέτρα.
Η Τουρκία θα λάβει περίπου 14 δις κυβικά μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στην Ευρώπη.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Αφού εξασφάλισε την συναίνεση για την κατασκευή του Τurkish Stream, o Πούτιν κατάφερε να μοιρασθεί το κόστος του στα δύο με την Τουρκία.
Βέβαια το ανατολίτικο παζάρι δεν αποφεύχθηκε, αφού ο Ερντογάν δεσμεύθηκε μόνο για το 50% του κόστους του τμήματος, που διασχίζει την Τουρκία.
Tα υπόλοιπα δήλωσε ότι θα γίνουν με χρηματοδότηση 50-50, αλλά δεν διευκρίνησε ποιός θα πληρώσει το δάνειο, που «έχει εξασφαλισθεί».
Στο σημείο αυτό, μετά την «συμφωνία», άρχισαν «συμπτωματικά» εχθροπραξίες ανάμεσα σε ρωσσικά στρατεύματα και Ουκρανούς σαμποτέρ, που επιχείρησαν να περάσουν στην Κριμαία και να πλήξουν υποδομές.
Η προσπάθεια τους όμως απέτυχε, κάποιοι από τους σαμποτέρ συνελήφθησαν και η συμφωνία εκεχειρίας του Minsk II κινδυνεύει.
Ὀταν ο αγωγός Turkish Stream κατασκευασθεί, η Ουκρανία θα γίνει ασήμαντη, καθώς οι ρωσσικοί αγωγοί φυσικού αερίου θα την παρακάμπτουν πλήρως.
Η Ρωσσία έχει ήδη συγκεντρώσει στρατό στην Κριμαία.
Η Ουκρανία έθεσε και αυτή από εχθές τον στρατό της σε ετοιμότητα στα σύνορα, αναμένοντας πιθανή επίθεση από την Ρωσσία.
Θα γίνει όμως επίθεση ή όλα είναι μία μπλόφα του Πούτιν;
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα, πρέπει να ανατρέξαμε στην ιστορία της Ρωσσίας και της Τουρκίας.
Το 1921 τόσο η Τουρκία, όσο και οι μπολσεβίκοι της Ρωσσίας πιέζονταν από διαφορετικούς εχθρούς.
Ο Κεμάλ Ατατούρκ και ο Λένιν υπέγραψαν στις 3 Μαρτίου 1921 σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών, που ανέτρεψε την Συνθήκη των Σεβρών και έδωσε την δυνατότητα στους δύο ηγέτες να ασχοληθούν αποκλειστικά με τους υπολοίπους εχθρούς τους.
Η Τουρκία ανήκει σήμερα στο ΝΑΤΟ και ελέγχει τα στενά προς την Μαύρη Θάλασσα.
Αν η Ρωσσία έχει συμφωνήσει μυστικά με την Τουρκία να μην παρέμβει σε ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας μέσω Κριμαίας προς την Ουκρανία και να διατηρήσει τα στενά του Βοσπόρου ανοικτά για το πολεμικό της ναυτικό, τότε η εισβολή δεν θα αργήσει να γίνει.
Οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις της Ουκρανίας προς την Κριμαία θα μπορούσαν να γίνουν αφορμή για εχθροπραξίες.
Με ουδέτερη την Τουρκία, το ΝΑΤΟ μπορεί να δράσει μόνον μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
Αλλά η Ρουμανία δεν θα τολμήσει να αντιταχθεί στην Ρωσία, γιατί συνορεύει άμεσα με την Ουκρανία και κινδυνεύει και αυτή.
Οπότε μόνον οι «φωνούλες» της Βουλγαρίας θα ακουσθούν, όταν αρχίσει η επέμβαση.
Πότε μπορεί να γίνει αυτό;
Θα προσπαθήσουμε να το υπολογίσουμε, αναλύοντας μελλοντικά γεγονότα.
Στις 18 Σεπτεμβρίου διεξάγονται στην Ρωσία εκλογές για την ανανέωση των 450 θέσεων στην κρατική Δούμα. Χρειάζονται 226 θέσεις για να επιτευχθεί πλειοψηφία και έλεγχός της.
Στις εκλογές του 2011 ο Μεντβέντεβ με 49,32% κέρδισε 238 θέσεις και εξασφάλισε τον έλεγχο για λογαριασμό του Πούτιν.
Για να επαναληφθεί το επίτευγμα αυτό , χρειάζεται εφέτος κάποια ώθηση το κόμμα του Πούτιν με μία σύντομη πολεμική επιτυχία.
Αλλά χρειάζεται επίσης και να μην γίνει πουθενά μέχρι την ημερομηνία αυτή κάποια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση ενάντια σε ρωσσικά συμφέροντα, ιδιαίτερα εντός της Ρωσσίας.
Η Ρωσσία θα δείξει σύντομα τα δόντια της προς την Ουκρανία και τους συμμάχους της.
Ιδιαίτερα, αν το κόμμα United Russia πάρει λιγότερες από 226 θέσεις στις επερχόμενες εκλογές.
Τότε ο Πούτιν θα χρειασθεί να αναζητήσει συμμαχίες για να ορίσει πρωθυπουργό της επιλογής του και θα υπάρξει ευρύτατη κυβερνητική αλλαγή στην Ρωσσία.
Οι κυβερνητικές τριβές θα αρχίσουν, το πολιτικό κλίμα θα βαρύνει και οι απειλές του ΝΑΤΟ θα αυξηθούν μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, που θα προκύψει νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα.

Είτε θα έχει εκλεγεί μία φανατική πολεμοκάπηλος, είτε ένας άσχετος με την πολιτική και την διπλωματία, που συνήθιζε να λέει κάθε εβδομάδα από το 2004 έως το 2016 στην εκπομπή The Apprentice το πρόσταγμα «απολύεσαι», ως ανταμοιβή σε ένα συνεργάτη του, που αποτύγχανε στον εβδομαδιαίο στόχο.

ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ Ή ΕΚΤΟΞΕΥΕΣΑΙ;

ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ Ή ΕΚΤΟΞΕΥΕΣΑΙ;

Eλπίζω οι στρατιωτικοί συνεργάτες του να μπορούν να καταλάβουν ότι για να μην κινδυνεύσουν να απολυθούν, δεν χρειάζεται οι ίδιοι να διατάξουν και την εκτόξευση πυραύλων.
Ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος μπορεί να αποδειχθεί το διάστημα από 22 Νοεμβρίου μέχρι 21 Δεκεμβρίου, που αρχίζει με την επέτειο της δολοφονίας ενός σημαντικού Αμερικανού προέδρου και συμπίπτει με την περίοδο του ζωδίου του Τοξότη.
Ένας τοξότης, που βγαίνει στεφανωμένος με το άλογό του για να νικήσει, αλλά μπορεί να φέρει τον όλεθρο…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 2016, ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΩΣ ΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 20 ΧΩΡΩΝ..ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 2016, ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΩΣ ΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 20 ΧΩΡΩΝ..ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ…

Από την αρχή του μήνα έως και αύριο διεξάγονται στην Ρωσσία στρατιωτικοί «Ολυμπιακοί» αγώνες με την συμμετοχή άλλων 19 χωρών, με 121 πολεμικές ομάδες και 3000 στρατιώτες, που ασκούνται σε επιχειρήσεις εδάφους, αέρα και θαλάσσης.
Η εκδήλωση ονομάζεται ΙΝΤΕRNATIONAL ARMY GAMES 2016.
Λέτε να είναι συμπτωματικό ή πρόκειται για προετοιμασία για μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις;
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply