Ἡ ΕΤΕ πιάστηκε μὲ τὸ …δάκτυλο στὸ μέλι (Τράπεζα Ἀνατολῆς)

Ἡ ΕΤΕ πιάστηκε μὲ τὸ ...δάκτυλο στὸ μέλι (Τράπεζα Ἀνατολῆς)1«…οι λογιστικές καταστάσεις είναι απλά ψεύτικες και είναι τόσο γνήσιες όσο και τα αμερικανικά ομόλογα των 600 δις του Σώρρα.

Οι συγκεκριμένες λογιστικές καταστάσεις εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο για πρώτη φορά την 14η Μαΐου 2012, μαζί με το δικόγραφο που υπογράφουν οι δικηγόροι της Εθνικής Τραπέζης Θεόδωρος Λύτρας, Ιωάννης Λιναρίτης και Φώτης Κωστόπουλος. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως οι δικηγόροι αυτοί, εκπροσώπησαν την Εθνική Τράπεζα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και όχι επειδή το απεφάσισαν μόνοι τους….»

Η Εθνική Τράπεζα πιάστηκε με το δάκτυλο στο μέλι της Τραπέζης της Ανατολής!

Τοῦ Ἐλευθερίου Ῥήνου

Η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε το κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης της Ανατολής στην Αθήνα για 15 εκατομμύρια δραχμές και από δική της επιστολή προκύπτει πως το ποσό αυτό κατετέθη στον αλληλόχρεο λογαριασμό της ειδικής εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής. Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, που πάλι η ίδια η Εθνική Τράπεζα προσκομίζει στο δικαστήριο, το σύνολο των εξαγορασθέντων ακινήτων και εγκαταστάσεων από την περιουσία της Τραπέζης της Ανατολής απέφερε περίπου 10 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή 5 εκατομμύρια λιγότερο από ό,τι απέφερε μόλις το ένα ακίνητο! Η «δημιουργική λογιστική» στο αποκορύφωμά της…

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι ο τίτλος αυτού του άρθρου με ταλάνισε για αρκετές ημέρες. Στόχος μου σε αυτό το κείμενο δεν είναι να δημιουργήσω ψευδείς εντυπώσεις. Άλλωστε δεν είμαι από την Πάτρα και δεν είμαι «τρισεκατομμυριούχος». Μοναδικός σκοπός της ερεύνης μου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση της Τραπέζης της Ανατολής. Για αυτό θα αρκεστούμε στα στοιχεία και στα καυτά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτά, χωρίς να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις ή θεωρίες που δεν αποδεικνύονται, με όσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι αυτή την στιγμή.

Από το 2012 και σε όλες τις δίκες, η νομική ομάδα της Εθνικής Τραπέζης, που έχει αναλάβει την υπόθεση, με προεξάρχοντες τους δικηγόρους της τραπέζης Ιωάννη Λιναρίτη και Βασιλεία Παπαδοπούλου, έχει χρησιμοποιήσει ένα αντίγραφο φύλλου γαλλόφωνης εφημερίδας της Αιγύπτου, της La Bourse Egyptienne, δηλαδή της εφημερίδας του χρηματιστηρίου του Καΐρου. Στο φύλλο αυτό η ΕΤΕ λέει πως δημοσιεύθηκε ο τελικός ισολογισμός της εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής.

Σε όλα τα δικόγραφά τους οι δικηγόροι της Εθνικής Τραπέζης υποστηρίζουν πως προσκομίζουν το ακριβές αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου που τάχα τηρείται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης. Δυστυχώς, αυτό είναι απόλυτα ψευδές και ήδη έχουμε αφιερώσει δύο άρθρα στο γεγονός ότι το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης δεν έχει το πρωτότυπο φύλλο της εφημερίδας αυτής, αλλά στην πραγματικότητα διατηρεί ένα απλό αθεώρητο αντίγραφο (απλή φωτοτυπία) που υποστηρίζει πως προμηθεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. (βλ. «Προσπάθησε να εξαπατήσει Δικαστή η Εθνική Τράπεζα;» αλλά και «Η Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την προσπάθεια εξαπάτησης Δικαστή!»).Ἡ ΕΤΕ πιάστηκε μὲ τὸ ...δάκτυλο στὸ μέλι (Τράπεζα Ἀνατολῆς)2

Παράλληλα, στο παρελθόν έχουμε αναλύσει την προσπάθεια επιβεβαιώσεως της γνησιότητος του φύλλου αυτής της εφημερίδος, κατά την οποία δυστυχώς η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας μας ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να πιστοποιήσει την γνησιότητά του, αφού ούτε αυτή γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο ήλθε στην κατοχή της, μια και πρόκειται για ανώνυμη δωρεά από κάποιον «Σουέζ» σε χρονική στιγμή που δεν μπορεί να διευκρινίσει. (βλ. «Θα χρησιμοποιούσε η Εθνική Τράπεζα ύποπτο για πλαστογραφία έγγραφο σε δικαστήριο;»).

Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΠΙΝΑΣ

Και πάλι όμως, τα παραπάνω είναι ενδείξεις, δεν είναι αποδείξεις. Ας δούμε λοιπόν μιαν απόδειξη που επιβεβαιώνει πως το φύλλο αυτό, το οποίο χρησιμοποιείται δικαστικά από την Εθνική Τράπεζα, «μυρίζει κομπίνα».

Το κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης της Ανατολής ευρίσκετο στην οδό Σοφοκλέους, αριθμό 6, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί που σήμερα βρίσκεται το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τραπέζης, στην Αιόλου 86, υπήρχε το οικόπεδο, το οποίο είχε αγοράσει η Τράπεζα της Ανατολής από την Τράπεζα Αθηνών το 1907, με το συμβόλαιο υπ. αριθμ. 134924/1907 του Συμβολαιογράφου Αθηνών Ηλία Γλυκοφρύδη. Ένα μέρος του οικοπέδου πουλήθηκε τα επόμενα χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, για να φτιάξει το κατάστημά της στην Αθήνα. Η Τράπεζα της Ανατολής κράτησε το μέγαρο της Σοφοκλέους 6 μέχρι την 28-12-1932, οπότε η τράπεζα συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα και ξεκίνησε η εκκαθάρισή της, για τον προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και την πληρωμή των πρώην μετόχων της.

Το κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης της Ανατολής, θα έπρεπε να ρευστοποιηθεί υπέρ των μετόχων, όπως και η υπόλοιπη περιουσία της τραπέζης. Μετά την συγχώνευση στη Σοφοκλέους 6 στεγάσθηκε η Εθνική Ασφαλιστική και τα ενοίκια αρχικά κατατίθεντο στον αλληλόχρεο λογαριασμό της ειδικής εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής, υπέρ των κομιστών μετοχικών τίτλων της απορροφουμένης τραπέζης.

Τον Νοέμβριο του 1936 η Εθνική Τράπεζα ήλθε σε συμφωνία με τους ειδικούς εκκαθαριστές, για την εξαγορά του κεντρικού καταστήματος της Τραπέζης της Ανατολής. Η τιμή η οποία συμφωνήθηκε ήταν δεκαπέντε εκατομμύρια δραχμές (15.000.000) του 1936. Δεν ήταν το μόνο υποκατάστημα που εξαγοράσθηκε. Για παράδειγμα το ιδιόκτητο υποκατάστημα της Τραπέζης της Ανατολής στην Θεσσαλονίκη, στην (νέα) οδό Τσιμισκή 11, εξαγοράσθηκε από την Εθνική Τράπεζα στην τιμή των 3,5 εκατομμυρίων δραχμών.

Για του λόγου το αληθές ας δούμε το εσωτερικό έγγραφο της ίδιας της Εθνικής Τραπέζης, με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 1936, το οποίο απευθύνει η Υπηρεσία Εργασιών Υποκαταστημάτων Εξωτερικού της Εθνικής Τραπέζης προς την Υπηρεσία Εκκρεμών Λογαριασμών Εσωτερικού του Γενικού Λογιστηρίου της Εθνικής Τραπέζης, με θέμα «Κατάσττημα Τραπέζης τῆς Ἀνατολῆς ἐν Ἀθῆναις, Ὁδὸς Σοφοκλέους ἀρ. 6».Ἡ ΕΤΕ πιάστηκε μὲ τὸ ...δάκτυλο στὸ μέλι (Τράπεζα Ἀνατολῆς)3

Η παραπάνω επιστολή αναφέρει:

«Φέρομεν εἰς γνώσιν ὑμῶνν ὅ,τι, ἐγκρίσει τῆς σεβαστῆς διοικήσεως, προέβημεν ἐκ συμφώνου μετὰ τῶν εἰδικῶν ἐκκαθαριστῶν εἰς τὴν ἐξαγορὰν τοῦ ἐνταύθα, ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Σοφοκλέους ἀρ. 6 ἀκινήτου τῆς τέως Τραπέζης τῆς Ἀνατολῆς, ἀντὶ τοῦ ποσοῦ: Δρχ. 15.000.000.- (δέκα πέντε ἑκατομμυρίων δραχμῶν).

Διὰ σημερινοῦ συμψηφισμοῦ μας χρεοῦμεν τὸν Γενικὸν Λ/σμὸν «Κτήματα Τραπέζης» μὲ τὸ ἀνωτέρω ποσόν, πιστώσει τοῦ Γενικοῦ Λ/σμοῦ «Λ/σμὸς ἐκκαθαρίσεως Τραπέζης τῆς Ἀνατολῆς Τρ/κα» ἀξία 30/6/36».

Το παραπάνω έγγραφο έχει πιστοποιηθεί ως ακριβές αντίγραφο από το πρωτότυπο του αρχείου της Υποδιευθύνσεως Ιστορικού Αρχείου (983) της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και υπογράφεται για αυτό από δύο υπαλλήλους της Εθνικής Τραπέζης. Ο λόγος που η επιστολή αποστέλλεται από την Υπηρεσία Εργασιών Υποκαταστημάτων Εξωτερικού είναι ότι σε αυτήν ανετέθη το 1936, με απόφαση της διοικήσεως της ΕΤΕ, η επίβλεψη των εργασιών της εκκαθαρίσεως.

Είναι πλέον σαφές πως το ακίνητο της Σοφοκλέους 6 εξαγοράσθηκε από την Εθνική Τράπεζα και για τον σκοπό αυτό η τράπεζα συμφώνησε και έδωσε 15.000.000 δραχμές. Μάλιστα, επειδή ο εξαμηνιαίος ισολογισμός προόδου της εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής στις 30 Ιουνίου 1936 συνετάχθη τον Νοέμβριο του 1936, το παραπάνω ποσό μπήκε στον αλληλόχρεο λογαριασμό της εκκαθαρίσεως με ημερομηνία πράξεως 30 Ιουνίου 1936. Επιβεβαιωτικές της συναλλαγής είναι και άλλες επιστολές, ανάμεσα στις οποίες και επιστολή που λέει ότι από την 30-6-1936 και μετέπειτα τα ενοίκια που πλήρωνε η Εθνική Ασφαλιστική στην εκκαθάριση, θα πήγαιναν πλέον στην Εθνική Τράπεζα, που ήταν ο νέος ιδιοκτήτης του κτιρίου.

Ας δούμε όμως, τι ακριβώς λέει η εξαμηνιαία κατάσταση της εκκαθαρίσεως της Τραπέζης της Ανατολής της 30ης Ιουνίου 1936, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ἐλεύθερον Βῆμα» της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου 1936.Ἡ ΕΤΕ πιάστηκε μὲ τὸ ...δάκτυλο στὸ μέλι (Τράπεζα Ἀνατολῆς)4

Όπως βλέπουμε η λογιστική κατάσταση αυτή συνετάχθη την 12η Νοεμβρίου 1936 και σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες, όπως όριζε η σύμβαση συγχωνεύσεως, που ανάγκαζε την Εθνική Τράπεζα να προβαίνει σε εξαμηνιαίες δημοσιεύσεις, που να δείχνουν την πρόοδο της εκκαθαρίσεως υποχρεωτικά σε δύο εφημερίδες: σε μια εφημερίδα των Αθηνών και παράλληλα σε μια εφημερίδα στην Αίγυπτο.

Στο ενεργητικό της εκκαθαρίσεως βλέπουμε στο «8. Ακίνητα και εγκαταστάσεις» πως η εκκαθάριση μέχρι εκείνη την στιγμή είχε αποφέρει δέκα εκατομμύρια, χίλιες τριακόσιες ογδόντα έξι δραχμές και 90 λεπτά (10.0001.386,90). Μα πώς θα ήταν κάτι τέτοιο δυνατόν, αφού η εξαγορά του προαναφερομένου ακινήτου της Τραπέζης της Ανατολής απέφερε στην εκκαθάριση 15.000.000 δραχμές;;;;

Σίγουρα, θα έγινε κάποιο λάθος! Υπάρχει η πιθανότητα να μην πρόλαβαν οι λογιστές να εντάξουν την συγκεκριμένη ρευστοποίηση στο ενεργητικό της εκκαθαρίσεως, το οποίο δικαιούνται οι κάτοχοι μετοχικών τίτλων της Τραπέζης της Ανατολής. Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά τα λάθη είναι ανθρώπινα!

ΛΑΘΟΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!

Ας δούμε όμως και το δημοσίευμα της La Bourse Egyptienne, όπως το υποβάλει η Εθνική Τράπεζα στα δικαστήρια και ειδικότερα αυτό που ονομάζει «τελικό ισολογισμό εκκαθαρίσεως» στα δικόγραφά της!Ἡ ΕΤΕ πιάστηκε μὲ τὸ ...δάκτυλο στὸ μέλι (Τράπεζα Ἀνατολῆς)5

Η λογιστική αυτή κατάσταση, η οποία ελέγχεται για την γνησιότητά της, όπως είδαμε στην αρχή αυτού του άρθρου, έχει ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου 1936 και από κάτω αναφέρει το όνομα του Ιωάννη Δροσοπούλου, του τότε Διοικητού της Εθνικής Τραπέζης. Βέβαια, οι ειδικοί εκκαθαριστές είχαν απολυθεί από την Εθνική Τράπεζα την 23η Δεκεμβρίου 1936, επειδή όπως υπεστήριξε η Εθνική Τράπεζα ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των τιμών ρευστοποιήσεως, αν και αυτό δεν προκύπτει από κάπου και δεν υπάρχουν τέτοιες τιμές, για μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία της Τραπέζης της Ανατολής.

Η ημερομηνία του φύλλου της εφημερίδος είναι 18 Οκτωβρίου 1937, δηλαδή δέκα ολόκληροι μήνες μετά από την ημερομηνία, κατά την οποία σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα ολοκληρώθηκε η ειδική εκκαθάριση της Τραπέζης της Ανατολής. Η συγκεκριμένη «λογιστική κατάσταση» ουδέποτε δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της Αθήνας, όπως έχουμε διαπιστώσει μετά από εκτεταμένη έρευνα στα φύλλα των εφημερίδων, που δημοσίευε η Εθνική Τράπεζα τους ισολογισμούς προόδου.

Ας δούμε όμως τι αναγράφει η λογιστική εκκαθάριση της 28ης Δεκεμβρίου 1936, την οποία χρησιμοποιεί στο δικαστήριο η νομική ομάδα της Εθνικής Τραπέζης. Στην αριστερή πλευρά (στο ενεργητικό) και ειδικότερα στην μερίδα των Ακινήτων και Εγκαταστάσεων, που στα γαλλικά είναι «Immeubles et Installations» και ευρίσκεται στο νούμερο 8, το ποσό παρέμεινε δέκα εκατομμύρια, χίλιες τριακόσιες ογδόντα έξι δραχμές και 90 λεπτά (10.0001.386,90) και μάλιστα σημειώνεται ότι ανάμεσα στην 30η Ιουνίου 1936 και την 28η Δεκεμβρίου 1936 δεν υπήρξε η παραμικρή μεταβολή αυτής της μερίδος, με την διαφορά να είναι απολύτως μηδενική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: 15 + 3.5 = 10

Είναι σαφές ότι εφόσον η Εθνική Τράπεζα εξαγόρασε το ακίνητο της Σοφοκλέους 6, στο κέντρο της Αθήνας, και κατέθεσε τα χρήματα στο λογαριασμό της εκκαθαρίσεως, αυτό θα έπρεπε να φαίνεται στις λογιστικές καταστάσεις που προσκομίζει η Εθνική Τράπεζα.

Εκτός αν:

α) οι λογιστικές καταστάσεις δεν είναι τελικές ή

β) η τράπεζα υπεξαίρεσε τα χρήματα των μετόχων ή

γ) ουδέποτε πλήρωσε για το ακίνητο αυτό ή

δ) οι λογιστικές καταστάσεις είναι απλά ψεύτικες και είναι τόσο γνήσιες όσο και τα αμερικανικά ομόλογα των 600 δις του Σώρρα.

Οι συγκεκριμένες λογιστικές καταστάσεις εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο για πρώτη φορά την 14η Μαΐου 2012, μαζί με το δικόγραφο που υπογράφουν οι δικηγόροι της Εθνικής Τραπέζης Θεόδωρος Λύτρας, Ιωάννης Λιναρίτης και Φώτης Κωστόπουλος. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως οι δικηγόροι αυτοί, εκπροσώπησαν την Εθνική Τράπεζα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και όχι επειδή το απεφάσισαν μόνοι τους.

Για να προλάβω λοιπόν κάποιον που, σκεπτόμενος ότι υπάρχει ένα ακίνητο που δεν υπολογίσθηκε στην εκκαθάριση, θα κατέθετε μια αίτηση εκουσίας δικαιοδοσίας ορισμού εκκαθαριστών, όπως έκανε ο Σώρρας πριν παραιτηθεί και εξαφανισθεί, από την πραγματικότητα αυτής της υποθέσεως, θα ξεκαθαρίσω πως η δική μου άποψη είναι ότι ισχύει το (δ).

Θεωρώ πως η λογιστική κατάσταση, όπως και το φύλλο της εφημερίδος, μαζί με μια σειρά άλλων εγγράφων, είναι όλα πλαστά και συντάχθηκαν σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι κάτοχοι μετοχών της Τραπέζης της Ανατολής ότι η εκκαθάριση τελείωσε και δεν απέφερε κέρδος. Ίσα ίσα αναγκάσθηκε η Εθνική Τράπεζα, με πόνο ψυχής,  να πληρώσει και χρέη. Φαίνεται όμως ότι για κάποιον λόγο, που πιθανότατα έχει να κάνει με την αλλαγή διοικήσεως, το «έργο τέχνης» δεν ολοκληρώθηκε.

Για την ακρίβεια, τα παραπάνω αντίγραφα που χρησιμοποιεί η Εθνική Τράπεζα δεν είναι καν έγγραφα. Είναι απόπειρες συντάξεως εγγράφων, που ουδέποτε υπεγράφησαν και ένα από αυτά «βρήκε τον δρόμο του» σε ένα φύλλο εφημερίδος, που ουδέποτε βγήκε στην κυκλοφορία, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πάλι καλά, που δεν υποστηρίζει η ΕΤΕ ότι το μόνο δημοσιευμένο έγγραφο, που προσκομίζει στο δικαστήριο, το έχει στην κατοχή της. Όπως είπαμε δεν το είχε και το βρήκε αλλού, στην μοναδική βιβλιοθήκη παγκοσμίως, στην οποία ευρέθη μετά από ανώνυμη δωρεά, σε χρόνο που δεν μπορεί να διευκρινισθεί! Αν το είχε στην κατοχή της και το προσκόμιζε, θα ήταν κάπως… ύποπτο…

Επειδή όμως δεν μου αρέσει να κατηγορώ τον οποιονδήποτε χωρίς στοιχεία, τι θα λέγατε στο επόμενο άρθρο να δούμε ακόμη μια λογιστική κατάσταση της Εθνικής Τραπέζης, πάλι της 28ης Δεκεμβρίου 1936, αυτή την φορά χειρόγραφη και από λογιστικό βιβλίο της εκκαθαρίσεως, με διαφορετικά νούμερα από αυτά που αναγράφονται στο παραπάνω φύλλο της εφημερίδος της ιδίας ημερομηνίας;;;; Δυό λογιστικές καταστάσεις, της ιδίας εκκαθαρίσεως, της ιδίας ημερομηνίας, από τον ίδιο συντάκτη, με διαφορετικά νούμερα;;;; Γίνονται αυτά τα πράγματα;;;; Πως δεν γίνονται…

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply