Συμφωνία Ἀφγανιστὰν καὶ ΕΕ γιὰ ἀπελάσεις Ἀφγανῶν

Ἡ Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωσις καὶ τὸ Ἀφγανιστὰν συνάπτουν συμφωνία γιὰ τὴν ἀπέλασιν τῶν Ἀφγανῶν προσφύγων πίσω στὴν χώρα τους

 

Η ΕΕ έχει φτάσει σε συμφωνία με το Αφγανιστάν να στείλει πίσω τους μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW. Καθώς την Τρίτη ξεκινά σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συγκεντρώνονται αξιωματούχοι από 70 χώρες, η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει ετήσια βοήθεια προς το Αφγανιστάν ποσού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να δεσμεύσει επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την ενίσχυση των κρατικών δομών.
Χώρες εκτός ΕΕ , όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσσία, η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να ενισχύσουν επίσης το ποσό της βοηθείας, που θα χορηγηθεί σε ετήσια βάση.
Επετεύχθη συμφωνία την Δευτέρα για την επιτάχυνση της απελάσεως εκείνων των πολιτών, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το άσυλο, με την ΕΕ να πληρώνει τα έξοδα. Η επανεισδοχή θα επιτρέπεται από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με υπόσχεση του Πρόεδρου Ashraf Ghani.
Στην ιστοσελίδα της, η Επιτροπή αναφέρει ότι κατέληξε σε «μια ρύθμιση για την αντιμετώπιση των θεμάτων της μεταναστεύσεως» με το Αφγανιστάν.
Ενώ ένας «διάλογος σε επίπεδο ανωτέρων υπαλλήλων» προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη, το μυστικό έγγραφο επιτρέπει την απέλαση ενός «απεριορίιστου αριθμού» αιτούντων άσυλο από τα κράτη μέλη προς το Αφγανιστάν, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, επικαλουμέενη πληροφορίες από αντίγραφο της συμφωνίας, που δεν κοινοποιήθηκε, αλλά που ισχυρίζεται ότι έχει δει.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προειδοποίησε ότι η Σόφια θα εξετάσει μια κίνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η έξοδος εκατομμυρίων πολιτών του Αφγανιστάν βρίσκεται σε αντίφαση με την προσπάθεια της διεθνούς αποστολής για την ενίσχυση της δημοκρατίας στην χώρα, που είναι κατεστραμμένη από τον πόλεμο.
Είχε προηγουμένως επιμείνει ότι η ΕΕ και το Αφγανιστάν θα πρέπει να συνάψουν μια συμφωνία επανεισδοχής, ως έναν τρόπο για να περιορισθεί η εισροή των μεταναστών στην Ευρώπη.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Σε προηγούμενο άρθρο μου σας είχα προετοιμάσει για τις προθέσεις των Γερμανών να επαναπατρίσουν βίαια τουλάχιστον 40.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
ΠΗΓΗ:
Από ό,τι φαίνεται, για να μην χρεωθεί μόνον η Γερμανία το απάνθρωπο αυτό μέτρο, φρόντισε να το συναποφασίσει με άλλους 70 αξιωματούχους άλλων χωρών, σε διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες, με την μορφή συμφωνίας επανεισδοχής ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Αφγανιστάν.
Η συμφωνία είναι τόσο απεχθής, που δεν κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημερώσεως, αν και η εφημερίδα Guardian υποστηρίζει ότι είδε κάποιο αντίγραφό της.
Με βάση όσα γνωρίζουμε έως τώρα, απροσδιόριστος και μάλλον απεριόριστος αριθμός Αφγανών μεταναστών θα είναι δυνατόν να επιβιβάζονται σε ειδικές πτήσεις Charter για να επιστρέψουν, παρά την θέλησή τους, στο Αφγανιστάν.
Η επανεισδοχή των προσφύγων θα γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, σύμφωνα «με υπόσχεση του προέδρου κου Ashraf Ghani».
Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχει απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο από την αρμόδια αρχή του κράτους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Είναι προφανές ότι το δικαίωμα αυτό θα έχουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και όχι μόνον η Γερμανία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών του Αφγανιστάν κου Naseer Ahmad Andesha, κάθε πρόσφυγας θα λαμβάνει κάποιο ποσό για την επιστροφή του και ο ρυθμός επαναπατρισμού θα είναι 50 πρόσφυγες από την Γερμανία, με μία πτήση την εβδομάδα.
Με τον ρυθμό αυτό απαιτούνται 15 χρόνια για την επαναπροώθηση των 40.000 προσφύγων, που επιδιώκει η Γερμανία.
Προφανώς ή κάτι δεν κατάλαβαν καλά οι Αφγανοί αξιωματούχοι κατά την μετάφραση της συμφωνίας ή κάποιοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες διέρρευσαν την συμφωνία μόνο για να βοηθήσουν την επανεκλογή της κας Μέρκελ, παραλείποντας την ενημέρωση των εκλογέων της για τις πραγματικές δυνατότητες της συμφωνίας επαναπροωθήσεως.
Σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται κάποιες απορίες για την διαδικασία.
Σκοπεύουν οι αρμόδιοι να στεγάζουν τους Αφγανούς πρόσφυγες σε διαφορετικά καταλύμματα από τους υπολοίπους πρόσφυγες μέχρι την ενδεχόμενη απόρριψη του αιτήματος ασύλου;
Mήπως προβλέπεται και κάποια μορφή περιορισμού τους ή σημάνσεώς τους, όταν κυκλοφορούν, όπως πχ έκαναν οι Γερμανοί με τα γκέτο ή το κίτρινο αστέρι στους Εβραίους την περίοδο του Γ’ Ράιχ;
Tι θα συμβεί, αν κάποιοι πρόσφυγες αρνούνται τον επαναπατρισμό τους και αντιστέκονται; Θα τους ναρκώνουν ή θα τους απελαύνουν σιδηροδεσμίους;
THN EΠΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΑΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ.

THN EΠΟΧΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΑΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ.

Θα προβλέπεται για τους Γερμανούς να καταδίδουν τους Αφγανούς στις αρχές, αν προσπαθούν να διαφύγουν την βιαία απέλασή τους και κρύβονται;
Θα υπάρχει ποινή για όσους βοηθούν τους Αφγανούς να μην απελαθούν;
Tα παραπάνω ερωτήματα δεν γίνονται χωρίς λόγο.
Από την στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει συμφωνίες για επαναπροώθηση οποιουδήποτε πρόσφυγα, παρά την θέλησή του, στην χώρα, από την οποία προσπάθησε να ξεφύγει για να σώσει ενδεχόμενα την ζωή του, θα πρέπει αυτοί που την υπογράφουν να αναλάβουν την ηθική ευθύνη και να απαντήσουν εκ των προτέρων και πειστικά σ’ αυτά τα ερωτήματα.
Το Αφγανιστάν σήμερα είναι εμπόλεμη ζώνη.
Οποιοσδήποτε επιστρέφει από δυτικό κράτος κινδυνεύει να πεθάνει, αν θεωρηθεί ότι υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης των δυτικών.
Το θέμα της λήψεως ασύλου λοιπόν γίνεται θέμα ζωής και θανάτου για αυτούς τους ανθρώπους.
Το Αφγανιστάν δεν είναι, ούτε θα πρέπει να γίνει, τουριστικός προορισμός για κάποιους ευπόρους Αφγανούς, με έξοδα του Ευρωπαίου φορολογουμένου.
Η ΕΕ δεν δικαιούται να ξοδέψει σε παρόμοια απάνθρωπα προγράμματα το ποσό των 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020, την ίδια στιγμή, που κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες εξαναγκάζονται να πεινούν, εξαιτίας της γερμανικής λιτότητας.
Ελπίζω η πληροφόρηση για την συμφωνία να αποδειχθεί τελικά λανθασμένη και να μην προκύψουν εις βάρος οποιουδήποτε πρόσφυγα ρατσιστικές πρακτικές τύπου ναζιστικής Γερμανίας.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι το μοντέλο αυτής της συμφωνίας θα επεκταθεί σε λίγο καιρό και σε άλλες εθνικότητες και σε άλλα κράτη.
Για τους φόβους μου επικαλούμαι την μαρτυρία του Βουλγάρου πρωθυπουργού, που ανέφερε ότι ζήτησε σε συνέντευξή του στην Αυστριακή τηλεόραση να του πουν τι θα έπρεπε να κάνει, αν στον συρματένιο φράκτη στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας παραταχθούν 200.οοο ή 300.000 άνθρωποι και προσπαθήσουν να περάσουν παράνομα.
Ρώτησε ξεκάθαρα και πρότεινε τις δόκιμες, κατ’ αυτόν, λύσεις:
«Nα τους αφήσω να πεθάνουν από το κρύο, να τους πυροβολήσω ή να τους αφήσω να περάσουν;»
Kαι η απάντηση, που πήρε, ήταν η απόλυτη σιωπή.
Δεν του πρότεινε όμως κάποιος να τους βάλει στο αεροπλάνο δια της βίας και να τους στείλει πίσω στην κόλαση, από την οποία ενδεχομένως είχαν καταφέρει να διαφύγουν.
Το να τους στερήσεις την ελπίδα για μία καλλίτερη ζωή, μακρυά από τον κίνδυνο, νομίζω ότι είναι ακόμα πιο απάνθρωπο από το να τους αφήσεις να πεθάνουν μέσα στο κρύο.
Και όμως αυτή την λύση φαίνεται να προκρίνουν οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τους Αφγανούς σήμερα και αύριο και για οποιονδήποτε αναξιοπαθούντα Ευρωπαίο.
Μήπως τελικά αυτή η λύση θα μπορούσε να αφορά μελλοντικά και σε κάποιους ‘Ελληνες μετανάστες, αλλά ακόμα και στους ιδίους τους Γερμανούς;
Αν διαφωνείτε, διαβάστε το παρακάτω ποίημα:
Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κάποιος για να αντιδράσει… Για εσένα που νομίζεις.. ότι η δική σου σειρά δεν θα φθάσει ποτέ..
ότι επειδή ακόμη δε χρειάσθηκε να πας στο νοσοκομείο δεν θα σε διώξουν γιατί δεν έχεις λεφτά..
Ότι επειδή ακόμα έχεις ένα πιάτο φαί, δεν θα στο πάρουν.
‘Οτι επειδή ακόμα δεν σου πήραν το σπίτι του πατέρα σου για χρέη στο Δημόσιο, θα την γλυτώσεις…
‘Οτι επειδή το παιδί σου είναι ακόμα στο σχολείο, θα συνεχίσει…
Οτι η ζωή σου δεν επηρεάζεται από εκείνην του διπλανού σου…»
(Αυτοβιογραφικό ποίημα του θεολόγου Martin Niemoeller, που υπήρξε αρχικά οπαδός του Χίτλερ, αλλά κατέληξε «φιλοξενούμενος» στο Νταχάου την περίοδο 1937-1945)
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply