Ἔλα ΕΦΚΑ στὸν τόπο σου

Για έναν επαγγελματία δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνει εισφορές αυτασφαλίσεως, όπως κι αν λέγεται ο φορέας (το νέο φρούτο λέγεται ΕΦΚΑ), όσες κι αν είναι οι εισφορές, όπως κι αν πληρώνονται.

 1. Όσοι χρωστούν εισφορές περασμένων ετών όχι μόνον εξακολουθούν να τις χρωστούν εντόκως, με ληστρικά ετήσια επιτόκια, αλλά εξακολουθούν να μην μπορούν να ασφαλισθούν ακόμη κι αν πληρώνουν από 01/01/2017.
 2. Αν θες να εξοφλήσεις τα χρεωστούμενα μπορείς μόνον σε 12 δόσεις. Ακόμη όμως κι αν υπήρχαν 100 ή 200 δόσεις, με αυτήν την κρίση και ύφεση είναι αδύνατον να μπορείς να πληρώνεις ταυτόχρονα και την δόση για τα παλαιά χρέη και την μηνιαία νέα οφειλή.
 3. Δεν έχει σημασία εάν το ποσό των εισφορών είναι 157 ή 1157 ευρώ ανά μήνα (νέες μηνιαίες καταβολές), δεδομένου πως ούτε θα πάρεις σύνταξη, αλλά κι όταν έλθει η ώρα να πάρεις το ποσό που θα λάβεις, αυτό θα είναι μηδαμινό, σε σχέση με αυτά που θα έχεις πληρώσει. Προβολή παρούσας αξίας σε μελλοντική αξία με επιτόκιο έστω 2%).
  FV=PV (1+i)^n
  όπου FV = μελλοντική αξία,
  PV= Παρούσα αξία, 
  i= επιτόκιο (έστω το επιτόκιο απλής ετήσιας καταθέσεως).
  Προσοχή είναι εις την n κι όχι επί n.
  Κάντε έναν υπολογισμό και θα πάθετε «κολούμπρα».
 4. Όταν θα έλθει εκείνη η στιγμή (της συνταξιοδοτήσεως) θα πρέπει κάποιοι άλλοι «μακάκες»’ να επιχειρούν ή να ασκούν επάγγελμα (για να είναι ασφαλισμένοι υποχρεωτικά) και να πληρώνουν, για να παίρνεις εσύ σύνταξη από τις εισφορές τους κι όχι από το δικό σου σχηματισμένο και επενδεδυμένο κεφάλαιο. Γιατί; Μα γιατί με τα δικά σου λεφτά (οι σημερινές εισφορές που πληρώνεις) πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι κι όχι με τις εισφορές που έχουν πληρώσει.
 5. Ακόμη κι εάν αντέχεις να πληρώνεις τις εισφορές σου (ανεξαρτήτως ποσού) ή τουλάχιστον έχεις την διάθεση αυτήν, όταν θα χρειασθεί να αγοράσεις φάρμακα, να κάνεις μια εξέταση ή να επισκεφθείς ένα νοσοκομείο θα ανακαλύψεις πως είτε είσαι ασφαλισμένος είτε όχι, αν δεν έχεις μετρητά για την συμμετοχή (τουλάχιστον 50%) ή «μαύρα»  για τον γιατρό, όχι μόνον δεν θα έχεις φάρμακα ή εξέταση (μετά απο κανα τριάρι μήνες και βάλε) αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα κινδυνέψεις και να «πεθάνεις»…
 6. Το πρώην διμηνιαίο 30αρι που έγινε μηνιαίο 10ρικο για τους «ανέργους» και είναι επάνω στις εισφορές σου ποτέ μα ποτέ δεν έχει πάει στους ανέργους. Όπως εν μια νυκτί (επί Γιακουμάτου -νυκτερινή τροπολογία) πήραν 300 περίπου μύρια (που είχαν μαζευθεί) και τα έδωσαν στον προϋπολογισμό (στην τρύπα), έτσι και τώρα τα έσοδα πηγαίνουν αλλού. Πάντως όχι για τους ανέργους. Και εν πάσει περιπτώσει δε κατάλαβα ποτέ μου τι σχέση έχει η αυτασφάλισή μου με τους ανέργους. Μπορείτε να με αποκαλέσετε κοινωνικά ανάλγητο αλλά επιμένω. Είναι άσχετα το ένα με το άλλο.

Με τέτοιο φορο-ασφαλιστικό κεφαλοκλείδωμα που σου κάνουν δεν υπάρχει λόγος ούτε γενικός ούτε ειδικός (προσωπικός).
Ο κόφτης έρχεται γιατί πολύ απλά όσοι παράγουν-εργάζονται ακόμα είναι κατά πολύ λιγότεροι από όσους παίρνουν συντάξεις κι επιδόματα.Υπάρχουν αυτοί που πληρώνουν εισφορές με πραγματικά λεφτά (ιδιωτικός τομέας) κι άλλοι με πέτσινα-λογιστικά (δημόσιος τομέας) ενώ οι συντάξεις που δίδονται σήμερα κατ’ αρχάς δε δικαιολογούνται από τις εισφορές που έχουν πληρωθεί ή πληρώνονται και κατά δεύτερον μεγάλο ποσοστό τους πηγαίνει σε ομάδες που δεν έχουν καν συμπληρώσει minimum πραγματικό χρόνο ασφαλίσεως (συνταξιούχοι 40-60 ετών).

Όπως και να το δείς-αναλύσεις το μόνο οικονομικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως έχουμε ανοίξει ένα πηγάδι (ασφαλιστικό) που απορροφά τα πάντα (λεφτά-εισφορές) χωρίς να μπορεί να δώσει πίσω το νερό (συντάξεις) που του ρίχνουμε, την ώρα που θα το χρειασθούμε.
Όσο περισσότερο νερό του ρίχνουμε, τόσο περισσότερο ρουφάει και το κάνει λάσπη, μέχρι που κάποια στιγμή δεν θα δίνει νερό καθόλου. Θα επιστρέφει μόνο λάσπη.

Προσέξτε! Μιλάμε για αυτασφάλιση. Oικειοθελή ασφάλιση για να μην πεθάνουμε αν αρρωστήσουμε και υποτιθέμενη αποταμίευση για να παίρνουμε κάτι όταν θα γεράσουμε και δεν θα μπορούμε να εργασθούμε πλέον.
Αλλά τι να περιμένει κάποιος όταν διορίσαμε και ανεχόμαστε δεκαετίες τώρα «δερβέναγα» στα λεφτά μας (διαχείριση ταμείων) το διεφθαρμένο και σάπιο Ελληνικό δημόσιο και τους εκάστοτε κομματικούς-κυβερνητικούς εντολοδόχους-αξιωματούχους του να διοικούν τα ταμεία μας και να κανονίζουν πού θα πηγαίνουν τα λεφτά μας (εισφορές μας);
Ταμεία επαγγελματιών με διοίκηση κρατική(κομματική).

Και περιμένουμε να σωθούμε!
Έλα ΕΦΚΑ στον τόπο σου…

Ἀγαλιώτης Γεώργιος

εἰκὼν

(Visited 161 times, 1 visits today)
Leave a Reply