Δίχως ῥάχη ἄλογο

ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΤΟ ΧΩΡΙΣ ΡΑΧΗ ΑΛΟΓΟ

Το ό,τι αφαιρέθηκε η πολύτιμη σέλα από τον Βουκεφάλα, θεωρήθηκε κατά τον 3ο π. Χ. αιώνα που συνέβηκε, μέγα γεγονός.
Το ότι αυτό δεν αποκαταστάθηκε, έδωσε την ευκαιρία σε χαράκτες της εποχής, να τον αποθανατίσουν έτσι. Όπως οι Αθηναίοι δεν αποκατέστησαν μέρος των ζημιών, που προκλήθηκαν από τους Πέρσες στην Ακρόπολη, έτσι και η ζημιά στον Βουκεφάλα παρέμεινε για να θυμίζει τους βαρβάρους.
Και άλλα τέτοια παραδείγματα είναι γνωστά.

Εντύπωση προκαλεί η ακρίβεια του κοψίματος στην αναπαράσταση του νομίσματος. Είναι εκπληκτικό τέλος, πώς το μπρούντζινο άγαλμα του Λυσίππου σήμερα, ευρίσκει την ταυτότητά του από νομίσματα του παρελθόντος.

ΥΓ. Τα δυο μονογράμματα που υπάρχουν, παραπέμπουν στο προσκύνημα όπου υπήρχε το άγαλμα. Ο χώρος ήταν το Διονυσιακό ιερό και μαντείο στην Αμφίπολι.

Τσίντσιφος Ἀστέριος

Σημειώσεις

Ο ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ

Δεν αρκεί να παρατηρούμε σύμβολα σε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ νομίσματα, τα οποία απεικονίζουν άλογο. Πρέπει να μπορούμε να αντιληφθούμε την σημασία τους και να απαντήσουμε σε ερωτήματα.

Γιατί στις πάμπολλες παραστάσεις του 2ου και 1ου π. Χ. αιώνα στα νομίσματα της Θεσσαλονίκης, μόνον η παράσταση με το άλογο φέρει σύμβολα;
Γιατί υπήρξε αυτή η εξαίρεση;
Κεραυνοί (1)…

Κηρύκειο (2) και…

…φίδι (3)…

…προστατεύουν το άλογο στον καλπασμό του. Τα σύμβολα του Διός και του Ερμού που ταυτίζονται και υπερέχουν όλων στην Καβείρια λατρεία, μαζί με το φίδι της ιέρειας Ολυμπιάδας. Από πού έρχεται το άλογο, που χωρίς αμφιβολία είναι ιερό; Τι γυρεύει στην Θεσσαλονίκη;

Γνωρίζουμε βέβαια (ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) ότι έρχεται από την γειτονική Αμφίπολη και ότι πρόκειται για τον Βουκεφάλα, που είχε τους λόγους του να φθάσει στην Θεσσαλονίκη.
Ένα ακόμα σύμβολο (4), δείχνει ότι ο αναβάτης κάποτε του αλόγου, θεοποιήθηκε.


Το αστέρι δεν μοιράζεται θέση κάτω από το άλογο όπως τα άλλα σύμβολα, αλλά στην ράχη του αλόγου, εκεί που θέση έχει αναβάτης.

Μια μικρή ομάδα νομισμάτων, γράφει μια απλή άγνωστη ιστορία. Σαν κομματάκια πάζλ και συγκοινωνούντα δοχεία, εκατοντάδες παρόμοιες ομάδες συνθέτουν την πραγματική ιστορία.

ΥΓ. Όποιος επιθυμεί το βιβλίο, μήνυμα σε μένα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ

Σας κοινοποιώ το περιεχόμενο της επιστολής, που με την αιγίδα της UNESCO, έστειλα σε απάντησή τους, στο μουσείο CAPITOLINI της Ρώμης.

…….Σας ευχαριστούμε για την απάντηση που δώσατε σχετικά με το άλογο που φιλοξενείτε στους χώρους του μουσείου. Νομισματική έρευνα, απέδειξε ότι το άλογο έχει ταυτότητα. Απέδειξε επίσης και την πορεία του αγάλματος, που ήταν ΑΜΦΙΠΟΛΗ – ΡΩΜΗ με ενδιάμεση στάση 120 χρόνων στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Σας αποστέλλουμε το νέο βιβλίο, μέσα στο οποίο υπάρχει το σχετικό κεφάλαιο. Θα το βρείτε από τη σελίδα 71. Επιθυμία μας είναι, το άγνωστο έως τώρα αυτό κομμάτι της ιστορίας, να κοινοποιηθεί. Αυτό θα είναι επ’ ωφελεία της επιστήμης, αλλά και της επισκεψιμότητας του εκθέματος. Μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ μας, θα ήταν πιθανότατα πολύ χρήσιμη.

Μετά τιμής και φιλικούς χαιρετισμούς.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΣΙΝΤΣΙΦΟΣ

 

(Visited 252 times, 1 visits today)
Leave a Reply