Βρεταννικὲς ἐκλογὲς σημαίνουν σκληρὸ Brexit!!!

Τὸ σκληρὸ Brexit εἶναι ἀναπόφευκτον μετὰ τὴν προκήρυξη ἐκλογῶν στὸ Ἡνωμένο Βασίλειο

Πολλοί αναλυτές ξαφνιάστηκαν από την χθεσινή ανακοίνωση της προθέσεως της Theresa May να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου 2017.

Αν όμως είχαν μελετήσει προσεκτικά το ημερολόγιο τους, θα μπορούσαν να προβλέψουν την κίνηση αυτή.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν στις 7 Μαίου 2015 και οι επόμενες έπρεπε να γίνουν κανονικά έως τις 5 Ιουλίου του 2020.

Οι τελευταίες εκλογές στην Σκωτία έγιναν στις 5 Μαίου 2016 και οι επόμενες θα μπορούσαν να συμπέσουν με αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, καθώς οι εκλογές στην Σκωτία διεξάγονται κάθε 4 χρόνια.

Η διαδικασία του άρθρου 50 ενεργοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου 2017 και επομένως το Brexit αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019.

Αν δεν προέκυπταν πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο εφέτος, υπήρχε περίπτωση η Αγγλική Βουλή να δίσταζε να προχωρήσει σε ένα σκληρό Brexit, όπου η αποχώρηση θα γινόταν αυτόματα χωρίς αμοιβαία συμφωνία με την Ε.Ε..

Σε μία παρόμοια περίπτωση οι χώρες της Ε.Ε. θα απειλούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο και θα εφήρμοζαν όλους τους διαθέσιμους τρόπους πιέσεως για να αποτρέψουν το Brexit, κάνοντας το οικονομικό κόστος του δυσβάστακτο.

Παράλληλα, οι επόμενες ευρωεκλογές προβλέπονται να διεξαχθούν το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019.

Η ενδεχομένη συναινετική συμφωνία για το Brexit προβλέπεται να επικυρωθεί ως προς τις λεπτομέρειές της τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η λεπτομέρεια θα μπορούσε να προκαλέσει νομικά προβλήματα, αν υπήρχε αμοιβαία αποδεκτή παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit πέραν των προβλεπομένων δύο ετών.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα εκλέγονταν στις επόμενες ευρωεκλογές και 73 Άγγλοι ευρωβουλευτές, που θα έπρεπε στην συνέχεια να δεχθούν να εκπέσουν από το αξίωμά τους μετά τηβ ψηφοφορία και την ενδεχομέενη υλοποίηση του Brexit.

Aνάμεσα σ’ αυτούς θα υπήρχαν και 6 Σκωτσέζοι βουλευτές, που σίγουρα θα αρνούντο να το κάνουν .

Πιό πιθανό θα ήταν να ζητούσαν απόσκιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ή ειδική συμφωνία συνεργασίας με την Ε.Ε..

Οι 73 νέοι ευρωβουλευτές, που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από τις επιθυμίες της Αγγλικής κυβερνήσεως και να απαιτήσουν την χρονική παράταση της διαπραγματεύσεως για την συμφωνία αποχωρήσεως και πέραν των δύο ετών, θα ήταν ένας σημαντικός και απρόβλεπτος κίνδυνος να κωλυσιεργήσει το Brexit έως τις βουλευτικές εκλογές του 2020.

Η χθεσινή κίνηση της Theresa May απέτρεψε αυτό τον κίνδυνο.

Οι πρόωρες εκλογές εγκρίνονται μόνο με πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Αγγλικό κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 104 επιπλέον βουλευτές από όσους διαθέτει σήμερα η Theresa May (330).

ΠΗΓΗ

Οι επιπλέον βουλευτές θα πρέπει να αναζητηθούν στην μισή κοινοβουλευτική δύναμη των Εργατικών, καθώς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Σκωτσέζοι είναι εναντίον του Brexit.

Εάν η πλειοψηφία αυτή δεν προκύψει, τότε η μόνη διέξοδος προς τις πρόωρες εκλογές είναι η επιτυχημένη πρόταση μομφής κατά της κυβερνήσεως.

Το ενδεχόμενο αυτό θα αναγκάσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους της να παραιτηθούν, αλλά θα εξεβίαζε την στήριξή της από αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, που δεν επιθυμούν σήμερα τις πρόωρες εκλογές.

Ιδιαίτερα οι Σκωτσέζοι, που έχουν 56 έδρες, θα είναι υποχρεωμένοι να την στηρίξουν τώρα.

Αν επιλέξουν να μην το κάνουν, θα προκύψουν πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο εφέτος.

Έτσι θα απομακρυνθεί η απειλή τους για άλλο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο πέραν του 2020.

Εάν όμως το κάνουν, θα καταστραφεί η δημοτικότητα της πρωθυπουργού της Σκωτίας κας Nicola Sturgeon, η οποία σε έρευνα του περιοδικού Forbes το 2016 ανεδείχθη ως δεύτερη ισχυρότερη γυναίκα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από την βασίλισσα Ελισάβετ…

ΠΗΓΗ

Η κίνηση της Theresa May στρίμωξε φίλους και αντιπάλους, που πρέπει να την στηρίξουν σήμερα ή να αποδεχθούν ότι το σκληρό Brexit είναι αναπόφευκτο, όσο εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις συμπράττουν σε απειλές και μεθοδεύσεις με το «ιερατείο» των Βρυξελλών.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να καταλάβει ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας είναι χαμένη από χέρι, εάν θελήσει να την βοηθήσει στην αποτροπή του Brexit.

To ίδιο θα συμβεί και για την παλαιά γενεά πολιτικών, που προτιμούν να διχάσουν το Ηνωμένο Βασίλειο με πολιτικά τερτίπια και τεχνάσματα, παρά να υλοποιήσoυν τις επιθυμίες των απλών ψηφοφόρων, που εκφράσθηκαν πλειοψηφικά υπέρ του Brexit.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να μην περάσουν οι πρόωρες εκλογές, παρά την μεθόδευση της Theresa May.

Oι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, απομακρύνοντας από τον πρώτο γύρο τον πολιτικό του «δοκιμαστικού σωλήνα» κο Macron.

Oι δημοσκοπήσεις, που τον φέρνουν ως σίγουρο συμμετέχοντα στον δεύτερο γύρο, θυμίζουν έντονα τις δημοσκοπήσεις, που προέβλεπαν ότι η Χίλαρυ Κλίντον θα νικούσε τον Ντόναλντ Τραμπ ή ότι δεν θα υπερίσχυε το Brexit στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν ο αντίπαλος της κας Lepen στον δεύτερο γύρο είναι κάποιος «αριστερός», οι «ανίερες» συμμαχίες των δεξιών θα μπορούσαν να ωθήσουν στην προεδρία την κα Lepen, για να την αμφισβητήσουν στην συνέχεια ατομικά στις βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου εφέτος.

Οι εκλογομάγειροι διαλέγουν τον Ιούνιο για να «μαγειρέψουν» το επιθυμητό σ’ αυτούς εκλογικό αποτέλεσμα.

Αλλά θα πρέπει να προσέξουν τον απρόβλεπτο παράγοντα: το δυσαρεστημένο και απελπισμένο εκλογικό κοινό…

John Drake

(Visited 94 times, 1 visits today)
Leave a Reply