Ἱστορία ποὺ ἐπαναλαμβάνεται

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Για κάποιους μήνες μετά το σταμάτημα της ανασκαφής, λεωφορεία ανέβαιναν έως το μνημείο και οι επισκέπτες έστω και από απόσταση θαύμαζαν τον περίβολο. Αυτό κρατούσε κατά κάποιο τρόπο, ζωντανή την ανασκαφή.

Διέθεσαν χρήματα λοιπόν και κατάχωσαν τον περίβολο, προσωρινά όπως είπαν.
Βέβαια «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και τα χρόνια περνούν.
Τα λεωφορεία σταμάτησαν να πηγαίνουν και η ζωή επανήλθε στους προτέρους κανονικούς ρυθμούς.
Για το εκεί χωριό Μεσσολακιά, αλλά και για την Αμφίπολι, αυτό μεταφράζεται με μια κουβέντα σε ασημαντότητα. Εδώ που τα λέμε, μπελάς είναι. Τουρίστες να έρχονται, αυτοκίνητα, συνωστισμός, φωνές, φασαρία. Μπορεί να υπάρξει και αύξηση της εγκληματικότητας. Α πα πα, πιο καλή η μοναξιά. Άλλωστε το φεστιβάλ Αμφιπόλεως καλά κρατεί. Θεάματα μόνο για το λαό, γιατί ο άρτος μας τελείωσε.

Το «προσωρινό» με υπογραφή του αρχιτέκτονα και την ανοχή της αρχαιολόγου, στη εικόνα μας. Έτσι προφύλαξε κατά δήλωσή του ο αρχιτέκτονας, την στατικότητα του μνημείου.

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

ΠΕΛΛΑΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 2002 και ΑΜΦΙΠΟΛΙ 2014. Οτιδήποτε από την Πελλάνα, σας θυμίζει την Αμφίπολι, δεν είναι καθόλου συμπτωματικό.

Θέλω να αφιερώσω το παρακάτω, στην δημοτική αρχή της Αμφιπόλεως και στους δημότες της που κρέμονται από αυτήν.

Μετά από αυτό, δεν θα υπάρχει δικαιολογία, αλλά ούτε και φύλλο συκής πλέον. Θα το αφιερώσω ακόμα στους πονηρούς «ειδικούς» που ξέρουν τι παίζει και νομίζουν ότι μας πιάνουν κορόιδα. Και εσείς βρε καλόπαιδα εκεί στο ΥΠΠΟ, αλλάξτε συνταγή όταν καταστρέφετε μνημεία. Γίνεστε προβλέψιμοι.

Τσίντσιφος Ἀστέριος

ΥΓ. Ευχαριστώ το φίλο Λάκωνα Νίκο Μπακή, που μου έστειλε το ντοκουμέντο.

(Visited 149 times, 1 visits today)
Leave a Reply