Γίνε …μάστορας!!!

Να είσαι, λέει, ένα από τα τόσα παιδιά που ονειρεύθηκαν να γίνουν καλλιτέχνες, να έχεις βγάλει ατελείωτες ώρες τα ματάκια σου, μήπως και ξεστραβωθείς, κάποιαν στιγμή να αντιλαμβάνεσαι ότι η μόνη αλήθεια είναι αυτή του εμπόρου που θα πείσει τον τεχνοκριτικό να παραμυθιάσει τον επιμελητή που θα κολακέψει τον συλλέκτη μήπως και σε βάλει στο μουσείο των σκουπιδιών του (τότε καταλαβαίνουν καλλίτερα οι φιλότεχνοι πόσο καλός είσαι) και στο τέλος να μην καταφέρνεις να βγεις εμπρό από τα χιλιάδες άλλα παιδιά σαν εσένα που διαγωνίζονται να κάνουν ακριβώς το ίδιο με εσένα.

Μην σκας. Κάνε μια βόλτα στο βουνό και δες τι κάνει, αβίαστα, ο αέρας και το φως με ένα κλαδί και την σκια από ένα μικρό χόρτο -μια όμορφη γαζέλα που θα ζήλευε ένας Τζιακομέτι. Μετά, βάλε καλά στο μυαλό σου ότι ο αληθινός ανταγωνιστής σου ουδέποτε δίψαγε, ούτε για αναγνώριση, ούτε διαμεσολάβηση, ούτε μεσιτεία, ούτε για τις πολλές συνάφειες των εστέτ.

Γνωρίζοντας ότι ουδέποτε θα τον φθάσεις, προσπάθησε τουλάχιστον να του μοιάσεις. Και, ίσως, μετά από πολλά χρόνια ουσιαστικής μαθητείας, καταλάβεις ότι ο τίτλος τιμής που θα ήταν φρόνιμο να ονειρεύεσαι δεν είναι αυτός του καλλιτέχνη (κουράστηκε, προδόθηκε αυτή η λέξη) αλλά εκείνος του αληθινού μάστορα.

Μαθιόπουλος Χαράλαμπος

(Visited 130 times, 1 visits today)
Leave a Reply