Λύνοντας τὸ «μυστήριον τῆς τρίτης μερίδος»

 
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ (ΠΕΛΛΑ)
Είναι στους περισσοτέρους γνωστή η ιστορία των τεσσάρων «μερίδων» που χώρισαν οι Ρωμαίοι την Μακεδονία. Έχουμε τα με επιγραφή, ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ (1) ή ΜΕΡΙΔΟΣ ΠΡΩΤΗΣ (2), ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (3) και ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (4). Η Τρίτη μερίδα που πρωτεύουσα είχε την ΠΕΛΛΑ, φαίνεται να απουσιάζει!!! Αναζητώντας τον προσδιορισμό ΤΡΙΤΗΣ, έτσι είναι, γιατί αυτός δεν υπάρχει κάπου γραμμένος.

Η Πέλλα σαν πρωτεύουσα των Μακεδόνων, είχε το δικαίωμα να αναφέρεται σε όλους τους Μακεδόνες και έτσι τα νομίσματα που κόβονταν εκεί ήταν μόνο ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ (5). Στο πίσω μέρος του νομίσματος όμως, επάνω από το ρόπαλο και δεξιά, υπάρχει το μονόγραμμα της Πέλλας που όλα τα γράμματα της πόλεως διαβάζονται εκεί Π Ε Λ Λ Α.

Το μυστήριο στους αρχαιολογικούς κύκλους ισχύει και σήμερα, γιατί το νομισματικό κενό στην τρίτη «μερίδα» δεν εκαλύφθη. Δεν θα μπορούσε, γιατί το νόμισμα της Πέλλας είναι από τους ιδίους χρεωμένο στην Αμφίπολι!!! Ποιος ασχολήθηκε ποτέ με την χαζομάρα των αρχαίων που σώνει και καλά έβαζαν μονογράμματα; Άμα έγραφαν ολογράφως ΠΕΛΛΑ, τότε θα το εύρισκαν.

Ε ρε κατάντια. Και καλά αυτά, τώρα ποιος από αυτούς θα παραβιάσει τους συντεχνιακούς όρους για να το αποχαρακτηρίσει;
(Visited 129 times, 1 visits today)
Leave a Reply