Φόρος ὑποτελείας

Ο ΦΟΡΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ

«Πανταχοῦ οἰμωγαί, ὁλολυγμοί, στεναγμοὶ καὶ θρῆνοι, συσπραγίαι οὔκ εὐαρίθμηται… ἡ καταδρομὴ τῶν φορολόγων ἀδυσώπητος, τὸ ὑπήκοον ἐπικαλεῖται τὸν θάνατον μᾶλλον ἢ τὸ ζῆν.»

Αυτά έγραφε ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός (1597-1682) για την καταδρομή των φορολόγων στην εποχή του, τα ίδια ακούω και τώρα με την φθινοπωρινή καταδρομή των σημερινών φορολόγων του ΕΝΦΙΑ.

«Θα βάλουν φόρο στις κόττες και στα παράθυρα», προφήτεψε ο Πατροκοσμάς, τούτοι όμως δε βρήκαν κόττες και φορολογούν αγρίως τα «παράθυρα».

 

Εμείς ως έθνος έχουμε τεράστια εμπειρία από φορολεηλασίες, στα τετρακόσια χρόνια του τουρκικού ζυγού. Οι Τούρκοι δεν ήταν τόσο καλοί στο κυνήγι των κλεφτών, όσο στο κυνήγι και στην σύλληψη της φορολογητέας ύλης.

Θέλοντας να αποδείξω τη μεγαλοσύνη του γενεθλίου τόπου μου, μελέτησα τα φορολογικά κατάστιχα των Οθωμανών το 1454/55, που δημοσίευσαν οι Τούρκοι ιστορικοί Melk Belil και Morefer Arikan, και που αφορούσαν το Σατζάκι Τρικάλων (κάτι σαν την σημερινή Περιφέρεια) στο οποίο τότε υπαγόμασταν. Εκεί λοιπόν είδα ότι το 59% της φορολογητέας ύλης ήταν φόροι υποτελείας (φόροι επί των νοικοκυριών, προσωπικοί, φόροι γάμων και λοιπά πρόστιμα). Και τότε αναθερμάνθηκε μέσα μου η παλαιά αιρετική μου άποψη, ότι η Ελευθερία ενός λαού κι ενός έθνους παραπέρα, δεν μετριέται ούτε με τους δεκάρικους λόγους, που βγάζουν οι διάφοροι εθνοβλαμμένοι, ούτε και με το πόσες τρομερές κόψεις σπαθιών διαθέτει. Μετριέται από πόσους φόρους υποτελείας πληρώνει. Και ο επάρατος ΕΝΦΙΑ είναι ένας κλασσικός φόρος υποτελείας.

Πολλά κακά και κακίες κατατρύχουν τον νεοέλληνα. Οι Τούρκοι –και όχι μόνον- πολλούς σπόρους ζιζανίων έσπειραν και –αλλοίμονο- όλοι φύτρωσαν. Όμως έχει κι ένα καλό: Ήθελε αυτός και τα παιδιά του να έχουν ένα κεραμίδι επάνω από το κεφάλι τους. Αυτό για να το επιτύχει άλλος έπαιρνε δάνεια κι άλλος έκανε το σκατό του παξιμάδι. Υπήρχαν όμως και άλλοι, που κατέθεταν τα χρήματά τους στα ρωσσιδάδικα και στις διασκεδάσεις, οι οποίοι σήμερα είναι διπλά κερδισμένοι και οι πρώτοι είναι διπλά χαμένοι.

Ο Μεγάλος Πατροκοσμάς το προέβλεψε καθαρά: «Θα σας επιβάλουν μεγάλο και δυσβάστακτο φόρο, αλλά δεν θα προφθάσουν». Πράγματι αυτόν τον φόρο –και άλλα ακόμα δεινά- μας τον επέβαλαν οι κυβερνήσεις των Σαμαροβενιζέλων, αλλά -προς αγαλλίαση του ΣΥΡΙΖΑ- δεν πρόφτασαν να τον εισπράξουν. Νάναι λοιπόν καλά και κορακοζώητος ο ΣΥΡΙΖΑ για να τον εισπράττει!

Χουλιαρᾶς Ἀλέξανδρος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply