Ψηφίστε …Ε.Ο.Δ.!!!

Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα ανοίγουν μοντέρνα μικρά μπακάλικα με τοπικά προϊόντα διαφόρων περιοχών της Ελλάδος. Πρωτοπόρα σ΄ αυτό το κίνημα είναι και πάλι η Κρήτη.

Όμως πριν δέκα χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα και τα ευρυτανικά προϊόντα, με το μικρό παντοπωλείο, που άνοιξε στο Γουδί ο εκλεκτός φίλος Γιάννης Κουτρομάνος. Εκεί θα βρει κάποιος τυριά Κουτρομάνου, λουκάνικα Βρέκου, ζυμαρικά του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ευρυτανίας, προσιούτο από τον Προυσό, μέλι, τσίπουρο, γλυκά κουταλιού και άλλα ευρυτανικά προϊόντα.

Τα ευρυτανικά διατροφικά προϊόντα ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία στο καταναλωτικό κοινό της Αθήνας γιατί το υγιές και φυσικό περιβάλλον του τόπου μας αποτελεί εγγύηση για την αγνότητα των όποιων προϊόντων μας. Επιπλέον στην ορεινή Ευρυτανία με τους μικρούς κλήρους γης δεν μπορούν να εφαρμοσθούν οι μοντέρνες μέθοδοι της λεγόμενης Πράσινης Επαναστάσεως, που αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών του είδους, αλλά υποβαθμίζουν πολύ την ποιότητα των προϊόντων, βλάπτοντας έτσι την υγεία των καταναλωτών.

Ο τόπος μας αυτή την στιγμή έχει δυο μεγάλα προβλήματα στην κατεύθυνση της παραγωγής και εμπορίας των τοπικών προϊόντων. Πρώτον δεν διαθέτει ικανή ποσοτική παραγωγή και πιστοποίηση των προϊόντων του ως ΠΟΠ κ.λπ. και δεύτερον έχει έναν ανύπαρκτο μηχανισμό διαθέσεως αυτών, από τον παραγωγό στο έμπορο κι από τον έμπορο στον καταναλωτή. Τούτων δοθέντων –και άλλων ακόμη- το επιτυχημένο εγχείρημα του φίλου Γιάννη Κουτρομάνου φαντάζει άθλος.

Οι εκλογές βρίσκονται ante portas ημών και η κάθε παράταξη ξεδιπλώνει τα προγράμματά της και διαλαλεί τα συνθήματά της. Όμως από καμμία παράταξη κανένα ανάλογο -με τα παραπάνω- πρόγραμμα και σύνθημα δεν ακούω να ηχεί από τις πολεμικές σάλπιγγές τους. Όλοι στα φανερά πομφολυγούν και στα κρυφά εντρυφούν στο μυστικό τους πελατολόγιο και τηλεφωνούν και βυσσοδομούν και απειλούν τους τλήμονες ρουσφετολήπτες υπηκόους τους.

Έτσι και γω απεφάσισα να πάρω τα δικά μου μέτρα και να ξεδιπλώσω την σημαία μου.
Στον Στρατό είχαμε έναν βαρεμένο και ψυχωτικό μόνιμο λοχία τον Αδάμαντα, ο οποίος ήταν αρχηγός και μοναδικός οπαδός του θρυλικού κόμματος ΕΟΔ ήγουν Εκτελεστικά Όργανα Δικαιοσύνης. Κάθε πρωί όταν εκπαίδευε την διμοιρία του εσείετο συθέμελα το στρατόπεδο από τα συνθήματα: «Εν-Δυο… Ένα στ΄ Αριστερό… ΕΟΔ-ΕΟΔ… Διι-καιαι-ο-σύυυ-νη». Έτσι και γω, αν είχα το μεγαλείο και το σθένος του Αδάμαντα, θα έφτιαχνα το δικό μου ΕΟΔ ήγουν «Ευρυτανική Ορεινή Δημιουργία» και θα πυρπολούσα τους δρόμους, τις πλατείες και τις καρδιές των συμπολιτών μου με το σύνθημα: «ΨΗΦΙΣΤΕ τα δικά σας ΕΟΔ!».

Ο τόπος μας δεν θέλει άλλα ρουσφέτια, ούτε φαραωνικά πριγκηπικά έργα, ούτε «λύκους και καλαμαράδες και δημοκόπους… για έργα του ολέθρου βαλτούς» που λέει κι ο μεγάλος Παλαμάς, θέλει για αρχή είκοσι αγροκτήματα ποικίλλων προϊόντων, δέκα κοπάδια αιγοπροβάτων και βοοειδών, κάποιες μεταποιητικές βιοτεχνιούλες και πέντε μαγαζιά στην Αθήνα σαν αυτό που έχει ο Γιάννης Κουτρομάνος.

Έτσι λοιπόν ΨΗΦΙΣΤΕ …ΕΟΔ τον «λυράρη και τον κελάρη» και «κεράστε στα νέα ποτήρια το αρχαίο κρασί» και αψηφίστε τους «λύκους και σκύλους και τους μπολσεβίκους, τους φαύλους και τους περιττούς» …Σόλο Παλαμάς!

Χουλιαρᾶς Ἀλέξανδρος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ψηφίστε …Ε.Ο.Δ.!!!

Leave a Reply