Οἱ «μπλόφες» τοῦ Σῶῤῥα στὸν Ἀντώνη Σρόιτερ

Οι «μπλόφες» του απατεώνος Αρτεμίου Σώρρα στην συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ

Παρακολουθώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha την τρίλεπτη παρουσίαση της συνεντεύξεως του Πατρινού απατεώνος Αρτέμη Σώρρα στον Αντώνη Σρόιτερ, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάσθηκα. Απειλές, φωνές, απότομα χαστούκια στον αέρα, νευρικότητα, μαγκιά του δρόμου και άλλα πολλά στοιχεία της πειθούς του τρισμεγίστου, κατά φαντασία επενδυτή από την Πάτρα ξεδιπλώθηκαν στην μικρή οθόνη.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι να δω την εκπομπή, δεν είχα άποψη για το σύνολο του ρεπορτάζ του Alpha στο θέμα Σώρρα. Θεωρώ πως τηλεοπτικά η ομάδα της Τατιάνας Στεφανίδου στο «Ε» «πολέμησε» περισσότερο από όλους το ρεπορτάζ στην συγκεκριμένη υπόθεση, μαζί με τον Αντέννα. Όσο κι αν ποτέ μου δεν ήμουν οπαδός της Τατιάνας, οφείλω να ομολογήσω ότι συνάντησα επαγγελματισμό, πέραν του δέοντος τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και οξυδέρκεια.

Ο ΣΩΡΡΑΣ ΕΙΧΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ

Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω δημοσιογραφικά τον οποιονδήποτε, ωστόσο πριν ξεκινήσει η εκπομπή, παρά το γεγονός ότι συμπαθώ τον Αντώνη Σρόιτερ, ήμουν ελαφρά συγκρατημένος. Από την μιά υπήρχε το πολύ καλό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος που έψαξε την προτέρα ζωή του «μεγαλοεπενδυτή» από το Θεριανόκαμπο Πάτρας. Από την άλλη όμως στο ρεπορτάζ του Alpha δεν έχουν αποσαφηνίσει την διαφορά των μετοχών της Τραπέζης της Ανατολής από τα πλαστά «αμερικανικά ομόλογα» του Stephen Louis Wozny. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που δεν έχουν κάποιαν σχέση μεταξύ τους.

Εικόνα 1. Η μονομαχία στο κρύο, ο «επενδυτής» με το παλτό και ο Βούδας στο έπιπλο…

 

Μπορεί σήμερα ο Σρόιτερ, το επιτελείο του και οι οπαδοί της λογικής να είναι ευχαριστημένοι γιατί διακωμώδησαν τον Αρτέμη Σώρρα. Από την άλλη όμως και ο ίδιος ο Σώρρας οφείλει να είναι χαρούμενος, γιατί με τα δικά του κριτήρια αυτός κέρδισε την μονομαχία. Αν το δει κάποιος στυγνά με όρους τηλεοπτικής μάχης, ο Σρόιτερ κατάφερε σημαντικά πλήγματα στην αξιοπιστία του υιού του Απόλλωνος, όπως συστήνετο ο συνομιλητής του κατά το παρελθόν.

Τα περισσότερα όμως από αυτά ήταν ήδη γνωστά. Η πραγματικότητα είναι ότι για το target group του Σώρρα η εμφάνισή του ήταν νίκη. Μιλάμε για μια μεγάλη ομάδα του ελληνικού πληθυσμού που μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ευκολόπιστη και έχει πιστέψει κάθε παλαβομάρα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, μέχρι ότι ο Τράμπ είναι Έλληνας και σχεδόν συντοπίτης του Βλαδιμήρου Πούτιν από το ίδιο χωριό της Ηπείρου.

Η αξιοπιστία του Σώρρα μπαίνοντας στην «μάχη» ήταν ήδη στο ναδίρ της. Τα βίντεο που παρουσιάζονται σήμερα, από τα διαστημικά καύσιμα του Λαμπράκη με τον Σώρρα να συναινεί δια της σιωπής του στα δύο μέτρα, τις παλαβομάρες και τις απειλές, τον κλώνο του Πούτιν που διοικεί την Ρωσσία, τις δηλώσεις για τους Παραολυμπιακούς, μέχρι την άρνηση του θανάτου του Αλέξη Γρηγοροπούλου και άλλα πολλά, ήταν αρκετά για να γελοιοποιήσουν το ήδη γελοίον του πράγματος. Στον τομέα αυτόν ο Αντώνης Σρόιτερ εξαφάνισε κάθε «οσμή» χρήματος από τον Σώρρα…

Μάλιστα, στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσω ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Σώρρα για τις ανάρμοστες δηλώσεις του για τους παραολυμπιονίκες (άραγε το παράπλευρο είναι κακό πλευρό ρε Αρτέμη…), όμως δεν τον έχει ακουμπήσει κανείς για τις άθλιες κατηγορίες του και την προσβολή της μνήμης του νεκρού νέου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Βίντεο. Ο Αρτέμης Σώρρας σε δημόσια εκδήλωση για πολλοστή φορά υβρίζει την μνήμη του Αλέξη Γρηγοροπούλου

ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΡΡΑ

Ο μεγαλοεπενδυτής με τα μεγάλα χρέη είχε την ευκαιρία να αρθρώσει τον όποιο πολιτικό λόγο έχει αποκτήσει από το συγκερασμό κάθε φληναφήματος που ακούει τριγύρω του από τους στενούς του συνεργάτες στην απάτη.

Επειδή όμως το ρεπορτάζ είναι αυτό που έχει σημασία, ας δούμε μερικές από τις απίστευτες «μπλόφες» του Σώρρα:

α) Όταν ο Σώρρας πιέστηκε, χρησιμοποίησε μια μετοχή της Τραπέζης της Ανατολής και με αυτήν επιχείρησε να ξεγελάσει τον συνομιλητή του. Δυστυχώς άλλο πράγμα είναι τα χρεόγραφα του Stephen Louis Wozny, τα οποία χρησιμοποιεί πλέον ο Σώρρας και οι συνεργάτες του και άλλο οι μετοχές της Τραπέζης της Ανατολής.

β) Η υποτιθέμενη κατάθεση των 600 δις υπέρ της «Ελληνικής Κυρίαρχης Δημοκρατίας» και η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου το καλοκαίρι του 2012 αφορούν στα πλαστά χρεόγραφα Wozny και όχι στην Τράπεζα της Ανατολής. Όπως έχω γράψει πολλές φορές δεν υπάρχουν «ομόλογα» της Τραπέζης της Ανατολής, ούτε αυτά εμπλέκονται πλέον στις απάτες Σώρρα, όμως έντεχνα ο φιλοξενούμενος εκμεταλλεύθηκε την έλλειψη εικόνας για να τα κάνει όλα «αχταρμά». Η ειδικότητά του άλλωστε…

Εικόνα 2. Ένα από τα πλαστά χρεόγραφα που χρησιμοποιεί ο Σώρρας.

 

γ) Έχω προειδοποιήσει πολλές φορές όσους ασχολούνται με τον Σώρρα ότι αν δεν γνωρίζουν το θέμα, ο Σώρρας είναι ικανός να γυρίσει την κατάσταση υπέρ του. Το ίδιο έπαθε η Τατιάνα Στεφανίδου την πρώτη φορά που είχε συνεργάτες του Σώρρα στο studio, το ίδιο ακριβώς συνέβη με τον Θέμο Αναστασιάδη. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος στο μέγιστο για να πας σε μάχη με έναν «κατεργάρη».

δ) Η μετοχή της Τραπέζης της Ανατολής που χρησιμοποίησε ο Σώρρας είναι γνήσια και δεν έχει την παραμικρή διαφορά από τις υπόλοιπες. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως για την Εθνική Τράπεζα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα,  κάτι που θα αναδειχθεί το επόμενο διάστημα μέσα από την δημοσιογραφική έρευνα. Ο Σώρρας στην δικαστική διερεύνηση της πραγματικής υποθέσεως της Τραπέζης της Ανατολής απλά δεν υπάρχει και για αυτό αν ήταν δική του η συγκεκριμένη μετοχή θα του πρότεινα να την κρατήσει, γιατί μόνο αυτό θα του έμενε μακροπρόθεσμα. Κάτι μου λέει όμως ότι δεν είναι καν δική του….

Μετά από την πίεση του ρεπορτάζ του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου το 2011, ο αείμνηστος και ιδιαίτερα ικανός νομικός Γιώργος Αγιοστρατίτης, μαζί με τον δικηγόρο Ελευθέριο Ελευθερίου, εκπροσώπησαν δεκάδες κατόχους μετοχών και κατάφεραν πολύ εύκολα να κερδίσουν ασφαλιστικά μέτρα επιδείξεως εγγράφων κατά της Εθνικής Τραπέζης, απόφαση όμως που ο Σώρρας ουδέποτε προσπάθησε εκτελέσει. Δεν ήταν μόνος του όμως σε αυτή την απόφαση και άλλοι συμμετέχοντες εξετέλεσαν την εν λόγω απόφαση πολλαπλώς. Η πλευρά Σώρρα από την άλλη αναλώνεται σε παλαβομάρες και ασυναρτησίες που μάλλον βολεύουν την υπερασπιστική γραμμή της τραπέζης, αποδυναμώνοντας κάθε δικαστική διεκδίκηση τρίτων, αφού στην ουσία ο «τρισμέγιστος σωτήρας» δεν ενδιαφέρεται πλέον για την υπόθεση στην πράξη.

ε) Η μετοχή της Τραπέζης της Ανατολής που εμφάνισε ο Σώρρας ενώπιον του Αντώνη Σρόιτερ ήταν σφραγισμένη το έτος 1951 από τον Επόπτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τέτοιες σφραγίδες σε μετοχές υπάρχουν εκατοντάδες, ανεξάρτητα αν η Εθνική Τράπεζα επιμένει ότι έκλεισε την εκκαθάριση της Τραπέζης της Ανατολής στο τέλος του 1936. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες μετοχές διαπραγματεύθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως υπεστήριξε ο απένταρος «επενδυτής».

Οι συγκεκριμένες μετοχές ονομαστικοποιήθηκαν το 1951 από τον Γενικό Επόπτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών με βάση το νόμο 1644/195, ο οποίος ίσχυσε μέχρι το 1957 και στην συνέχεια ακυρώθηκε αυτός και οι συνέπειές του. Ο νόμος 1644/1951 προέβλεπε ότι όλες οι ανώνυμες μετοχές θα έπρεπε να ονομαστικοποιηθούν, με ποινή ακυρότητός τους και στις περιπτώσεις που πρόκειται περί εταιρειών αγνώστου διευθύνσεων «δύνανται οἱ κάτοχοι τῶν τίτλων αὐτῶν νὰ προσκομίσωσιν τούτους εἰς τὸν Γενικὸν Κυβερνητικὸν Ἐπόπτην τοῦ Χρηματιστηρίου πρὸς σφράγισιν καὶ καταχώρισιν». Έτσι έπραξε και ο Στέφανος Αθηνογένης, το όνομα του οποίου αναγράφεται σε πολλές μετοχές, μια από τις οποίες κρατούσε ο Σώρρας στα χέρια του.

στ) Η μετοχή που έδειξε ο Σώρρας δεν αποτελεί πρόβλημα για την Εθνική Τράπεζα. Όπως προείπα, αυτό είναι ένα γνωστό θέμα, αν και λίγο πιο ειδικό για να το γνωρίζει κάποιος που κάνει τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Το πρόβλημα της τραπέζης είναι ότι ονομαστικοποιήθηκαν τέτοιες μετοχές από το 1951 έως το 1957, εκατοντάδες από αυτές βεβαιώθηκε πως ανήκαν σε ιδιώτες και ξένες τράπεζες και από τότε μέχρι σήμερα δεκάδες τέτοιοι τίτλοι μεταβιβάσθηκαν στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τραπέζης από την οποία τηρούνται έως τις ημέρες μας! Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, ιδιαίτερα για τον Σώρρα που δεν καταλαβαίνει καν τα βασικά σε αυτή την ιστορία.

ζ) Σύμφωνα με τον Σώρρα, κάθε μη κερδοσκοπική οργάνωση που στήνουν οι συνεργάτες του στην εγκληματική οργάνωση με τα χρήματα των θυμάτων τους είναι ανεξάρτητη. Η δήλωση αυτή είναι παντελώς ψευδής, αφού το ίδιο το καταστατικό που υπογράφουν οι ιδρυτές των κατά τόπους γραφείων αναγνωρίζει την υπεροχή της «κεντρικής» οργανώσεως, από την οποία δεν μπορούν καν να διαφοροποιηθούν.

Εικόνα 3. Απόσπασμα από το καταστατικό των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών που στήνουν οι συνεργάτες του Σώρρα σαν «μανιτάρια» σε ολόκληρη την χώρα, εξαπατώντας πολίτες και πείθοντας ανθρώπους να τους δίνουν τα ακίνητά τους σχεδόν δωρεάν.

 

η) Η οργάνωση Σώρρα χρησιμοποιεί εκτεταμένα πλαστά και ανυπόστατα έγγραφα. Τέτοια έγγραφα υπήρχαν στον φάκελλο επάνω στο τραπέζι που έγινε  η κουβέντα και θεωρώ πως με λίγη περισσότερη πίεση θα μπορούσε ο Σώρρας να αποκαλύψει πολλά περισσότερα από τα ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, μέσα στον φάκελλο υπήρχαν οι πλαστογραφημένες υπογραφές του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Αλογοσκούφη, που χρησιμοποιούνται από την εγκληματική οργάνωση για τον καθημερινό προσηλυτισμό των θυμάτων.

Μαζί υπήρχε ο πλαστός «ισολογισμός της Παγκοσμίου Τραπέζης του 2007», ένα μνημειώδες έργο ψεύδους και χαζομάρας. Τέτοια έγγραφα είναι και τα προερχόμενα από το Πρωθυπουργικό Γραφείο, το Υπουργείο Οικονομικών, την Εφορία και την Βουλή που είχε μαζί του ο Σώρρας και των οποίων το νόημα παρερμηνεύεται, για να προσελκύσει περισσότερους ευκολόπιστους στα γραφεία των Ε.ΣΥ.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν αρκετά στοιχεία διαθέσιμα από την δημοσιογραφική έρευνα εδώ και χρόνια (λ.χ. «Ἡ δολοφονία στὴν Λαμία καὶ τὰ ἔγγραφα ποὺ ἀποκαλύπτουν τὴν ἐγκληματικὴ ὀργάνωση Σῶῤῥα»). Για αυτό ο Σώρρας ουδέποτε θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με κάποιον που μπορεί να αποκαλύψει την «μπλόφα» του. Είναι σαφές νομίζω, πως όποιος συμπαθεί τον Αντώνη Σρόιτερ ουδέποτε θα ψήφιζε Αρτέμη Σώρρα. Το πρόβλημα όμως είναι οι υπόλοιποι…

θ) Αναφορικά με το ποσό που χρωστά ο Σώρρας στην εφορία και που ο ίδιος έχει αποφασίσει ότι είναι 27 δις, αυτό είναι ψευδές. Ουδέποτε η εφορία έχει βεβαιώσει τέτοια οφειλή για τον Αρτέμη Σώρρα. Το έγγραφο που γυροφέρνει ο Σώρρας δεν λέει ότι χρωστάει 27 δις, ούτε ότι κάθε μετοχή της Τραπέζης της Ανατολής αξίζει 675 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εικόνα 4. Η απαντητική επιστολή της Γ’ ΔΟΥ Πατρών για την υποτιθεμένη δωρεά μετοχών της Τραπέζης της Ανατολής που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε

 

Η απαντητική επιστολή της Γ’ ΔΟΥ Πατρών με πολύ απλά λόγια αναφέρει πως ο φόρος δωρεάς είναι 0.5%. Κατά συνέπεια αν ο δωρητής ισχυρίζεται πως η αξία της δωρεάς του είναι 4 Χ 675 δις, τότε θα έπρεπε να καταβάλει συνολικά 13,5 δισεκατομμύρια για κάθε 4 μετοχές που επιθυμούσε να δωρήσει. Εφόσον ο Σώρρας επιθυμούσε να δωρήσει δύο τετράδες μετοχών σε δυο αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ο φόρος που θα έπρεπε να πληρώσει είναι πραγματικά 27 δις. Γι αυτό τον λόγο οι δωρεές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και οι αποδέκτες των δωρεών αποδεδειγμένα ουδέποτε είδαν τις μετοχές.

Στην χώρα μας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος δωρεάς πριν πραγματοποιηθεί η δωρεά. Από την στιγμή που δεν κατεβλήθη ο φόρος, η δωρεά ουδέποτε έγινε και κατά συνέπεια δεν υπάρχει η παραμικρή απαίτηση εκ μέρους της εφορίας! Ως απάντηση και για να πείσει τα θύματά του ο Σώρρας κατέθεσε μήνυση στο ΣΔΟΕ επειδή δεν εισπράττει τα 27 δις… για ένα θέμα για το οποίο το ΣΔΟΕ δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα. Μεγαλόστομες κινήσεις, αλλά στην ουσία «βραστό ρύζι».

ι) Στην αρχή της πολιτικής του διακηρύξεως, o Σώρρας ανέφερε πως τα χρήματα που κατέθεσε υπέρ μας, μπήκαν στον προϋπολογισμό της χώρας και μάλιστα υπάρχουν περίπου 700 δις τα οποία κάνουν τον κρατικό ισολογισμό κερδοφόρο. Το συγκεκριμένο ψέμμα αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την οικονομία. Η συγκεκριμένη λογιστική κατάσταση με τα 700 δις δεν αφορά σε διαφορά ετησίων ισολογισμών του κράτους, αλλά την διαφορά του προϋπολογισμού με τον απολογισμό για το 2015. Τα 700 δις δεν επηρεάζουν τα οικονομικά του κράτους, δεν είναι «δάνειο 700 δις» και σίγουρα δεν προέρχονται από τίποτα περίεργα χρεόγραφα του Stephen Louis Wozny.

Πρόκειται για την μερίδα «Έσοδα από πώληση τίτλων με σύμφωνο επαναγοράς». Ουσιαστικά είναι stock repos, δηλαδή η ανακύκλωση των κρατικών χρεογράφων. Παράδειγμα, αν το κράτος εκδώσει μια σειρά ομολόγων 10 δις μηνιαία και αυτά τα πληρώνει – εξαγοράζει κάθε μήνα, αυτό ισοδυναμεί με κίνηση 120 δις στους 12 μήνες. Δεν σημαίνει ότι πήραμε 120 δις «νέο» χρέος. Το χρέος 10 παραμένει (συν τόκους), η ετήσια επαναγορά όμως ήταν 120 δις. Ελπίζω να το κάνω κατανοητό για να μην δημιουργούνται νέες θεωρίες συνωμοσίας. Βέβαια, άντε να το εξηγήσω σε τυφλωμένους οπαδούς…

ια) Κατά καιρούς ο Σώρρας και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται πως κάποιες από τις μετοχές της Τραπέζης της Ανατολής που κατέχει είναι σφραγισμένες από το γαλλικό προξενείο στην Αθήνα. Θα μας τις δείξει κάποτε ή θα μας πει σε ποιο όνομα έχει η βεβαίωση γνησιότητας των 4 αυτών μετοχών; Γιατί στο δικό του όνομα δεν ήταν!

ιβ) Μαζί ο Αρτέμης Σώρρας υποστηρίζει πως κατέχει 40 μετοχές της Τραπέζης της Ανατολής οι οποίες είναι και οι μόνες γνήσιες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πραγματικός ιδιοκτήτης των μετοχών αυτών δεν είναι ο Αρτέμης Σώρρας, αντίθετα έχει υπογράψει συμφωνητικό σύμφωνα με το οποίο αν κάποτε ληφθεί αποζημίωση για αυτές τις μετοχές, ο ιδιοκτήτης τους θα λάβει από τον Σώρρα το ποσό του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ.

Ο άνθρωπος που δάνεισε τις συγκεκριμένες μετοχές στον Σωρρα βαρέθηκε να περιμένει και του έστειλε εξώδικο για να τις πάρει πίσω!!! Όταν ο Αρτέμης έλαβε το εξώδικο, έχασε την γη κάτω από τα πόδια του και σχεδόν «κλαίγοντας» καλούσε τους στενούς συνεργάτες και (πρώην) χρηματοδότες του για να βρει λύση. Ένας από αυτούς με κάλεσε και μου ζήτησε να το σκεφθώ και να τον βοηθήσω. Δεν κάνω πλάκα. Η απάντησή μου νομίζω ήταν απόλυτη. Ουδέποτε συνεργάσθηκα, ούτε καν συνάντησα τον Αρτέμιο Σώρρα. Δεν θα το κάνω στα «γεράματα».

ιγ) Ένα από τα θέματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία ήταν η προσπάθεια του Σώρρα να δωρίσει μια μετοχή της Τραπέζης της Ανατολής στην Εκκλησία της Ελλάδος. Εγώ βέβαια νόμιζα πως ο Σώρρας μισεί την εκκλησία, τους Αγίους και ότι εκπροσωπεί η ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Η επίσημη Εκκλησία καλά έκανε και αρνήθηκε την προσφορά του «εθνοσωτήρα». Από το ρεπορτάζ γνωρίζω πως η Εκκλησία έχει στην κατοχή της εκατοντάδες τίτλους μετοχών της Τραπέζης της Ανατολής, τόσο από δωρεές, όσο και από απ’ ευθείας αγορά τους. Γιατί να δεχθεί την υποτιθεμένη δωρεά μιας μετοχής από τον Σώρρα και γιατί ο τελευταίος προσπάθησε να το κάνει;

Βίντεο. Η προέλευση των χρεογράφων του Σώρρα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ 675 ΔΙΣ

Για πρώτη φορά αποκαλύπτω τον λόγο που η κάθε μετοχή της Τραπέζης της Ανατολής του Σώρρα έπρεπε να έχει αξία 675 δισεκατομμύρια δολάρια, τον λόγο που πιέστηκαν αφόρητα και χρησιμοποιήθηκαν Αμερικανοί καθηγητές και ποιά ήταν η πραγματική αιτία πίσω από όλες αυτές τις δωρεές, την ίδια στιγμή που ο δωρητής δηλώνει ότι δεν πιστεύει στην φιλανθρωπία.

Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι πριν την εμφάνιση των χρεογράφων του Stephen Louis Wozny, ο Σώρρας προσπάθησε να φτιάξει τα δικά του παρόμοια χρεόγραφα χρησιμοποιώντας μετοχές της Τραπέζης της Ανατολής. Εδώ και πολλά χρόνια ήταν γνωστό το πρόβλημα που έχει η Εθνική Τράπεζα με την Τράπεζα της Ανατολής άλλωστε.

Όπως ακριβώς έπραξε ο Wozny με τις δύο Red Panther Limited (μια στο Λονδίνο και μια στις Σεϊχέλες), ο Σώρρας θα δώριζε από 4 μετοχές σε δυο εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος, οι οποίες με την σειρά τους θα έστελναν μονομερές τιμολόγιο προς την Εθνική Τράπεζα. Το σύνολο για κάθε ομάδα μετοχών θα ήταν 675 δις Χ 4 = 2,7 τρις, τα οποία οι εταιρείες θα ζητούσαν να εξοφλήσει η τράπεζα άμεσα.

Στην συνέχεια το υποτιθέμενο χρέος θα δηλωνόταν ως μονομερής συναλλαγματική στο σύστημα UCC1 σε αμερικανικό έδαφος, θα τιτλοποιείτο με χρόνο ωριμάνσεως τα 10 έτη και θα κόβονταν σε κομμάτια, ώστε τα μικρότερα ποσά του χρέους να μπορούν να πουληθούν σε αφελείς, αλλά και να προσφερθούν σε ψηφοφόρους. Φαντασθείτε να έπαιρνε κάθε ψηφοφόρος ένα χαρτί σε μορφή διεθνούς συναλλαγματικής (IBOE – International Bill of Exchange), με σφραγίδες και υπογραφές που να έγραφε επάνω ότι του ανήκουν 20.000 ευρώ χρέος της Εθνικής Τραπέζης, βασιζόμενο σε μετοχές της Τραπέζης της Ανατολής, οι οποίες σύμφωνα με δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επιδείξεως εγγράφων μετετράπησαν σε χρεωστικά ομόλογα – αξιόγραφα!

Για τον ίδιο λόγο προσπάθησε να κάνει την δωρεά στην Εκκλησία της Ελλάδος. Όχι επειδή ξαφνικά έγινε φιλεύσπλαχνος, άλλωστε ένας είναι ο κανόνας στην πιάτσα: «ο Σώρρας ουδέποτε πληρώνει». Νόμιζε όμως ότι έτσι θα είχε την αναγνώριση της τεράστιας αξίας της μετοχής της Τραπέζης της Ανατολής από έναν φορέα, ο οποίος στην Ελλάδα συνδέεται με το κράτος, όπως στο μυαλό του Wozny ο δικηγορικός σύλλογος της Washington συνδεόταν με την αμερικανική κυβέρνηση επειδή σε αυτόν συμμετείχαν δικαστές και οι δικαστές είναι όργανα του κράτους. Καλώς και με ιδιαίτερη νηφαλιότητα οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας αρνήθηκαν την άτυπη αυτή αναγνώριση, γιατί θα έμπλεκαν με μια καλοστημένη απάτη με διεθνή αντίκτυπο.

Η απάτη του Σώρρα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν η ανάμειξη του με την υπόθεση της Τραπέζης της Ανατολής. Η υπόθεση αυτή είναι πραγματική, όπως μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Εθνικής Τραπέζης. Η «κομπίνα» πήγε να στηθεί με την έκδοση μονομερών συναλλαγματικών, όπως ακριβώς έκανε ο Stephen Louis Wozny. Το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει η δωρεά, γιατί ο φόρος που έπρεπε να καταβληθεί για να ολοκληρωθεί η δωρεά ήταν υπέρογκος (27 δις). Έτσι, ο Σώρρας εγκατέλειψε την υπόθεση της Τραπέζης της Ανατολής και επιστρατεύτηθαν τα πλαστά «αμερικανικά ομόλογα» του Wozny.

Δυστυχώς, από το ρεπορτάζ γνωρίζω πως το παραπάνω σχέδιο του Σώρρα για την τιτλοποίηση μετοχών της Τραπέζης της Ανατολής ύψους 2,7 τρις ήταν γνωστό σε στελέχη της Εθνικής Τραπέζης, οι οποίοι έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτή την ιστορία. Σε αυτό είμαι απόλυτος, αφού η συγκεκριμένη πληροφορία είναι απόλυτα ασφαλής. Το ίδιο απόλυτος είμαι στην ευθύνη της Εθνικής Τραπέζης, όταν ο Σώρρας κυκλοφορούσε ψεύτικους λογαριασμούς της για να πείσει ότι οι Έλληνες διαθέτουμε 115 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα παγκόσμια καταπιστεύματα. Η τράπεζα δεν έβγαλε την παραμικρή ανακοίνωση ότι οι λογαριασμοί δεν υπάρχουν, ώστε να προφυλάξει τους πελάτες της και τους πολίτες, αλλά άφησε τον Σώρρα να αλωνίζει, γιατί πολύ απλά την συνέφερε η τραγική παρουσία του δίπλα στην Τράπεζα της Ανατολής.

Αυτό που σίγουρα πέτυχε ο Σώρρας είναι να υποβιβάσει την πραγματική υπόθεση της Τραπέζης της Ανατολής και να δυσκολέψει την διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Πάντως, τα 3 λεπτά της συνεντεύξεως Σώρρα στον Αντώνη Σρόιτερ άξιζαν συγχαρητήρια, κυρίως για την αντιμετώπιση και την ιώβεια υπομονή από την πλευρά του δημοσιογράφου.

Ῥῆνος Ἐλευθέριος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply