Ὁ «ὑψηλότατος» Γερουλᾶνος!

Μάλιστα! «Ὑψηλότατος» ὁ «ὑψηλότατος»! Ἐπιλέγει πάντα τὸ ποιοὺς θὰ δῇ κι ἐὰν θὰ τοὺς δῇ! Ἐπιλέγει πάντα τὸ ἐὰν θὰ ἀκούσῃ ἢ δὲν θὰ ἀκούσῃ κάποιο πρόβλημα! Ἐπιλέγει πάντα τὸ ἐὰν θὰ ἀσχοληθῇ ἢ ὄχι μὲ κάποιο πρόβλημα!

 Τὰ κριτήριά του;  Ἄγνωστα! Ἴσως ἔχουν νὰ κάνουν μὲ τὶς …βασιλικές του καταβολές! Ἀλλὰ ἐδῶ συζητᾶμε γιὰ ὐπουργό (ὑποτίθεται) πολιτισμοῦ, ποὺ ἀδιαφορεῖ συστηματικῶς γιὰ τὸν πολιτισμό! ΄

Νέα ἔργα καὶ ἡμέραι τοῦ «ὑψηλοτάτου»! (Μετὰ τὰ ἒργα καταστροφῆς τοῦ πολιτισμοῦ στὸν τομέα τοῦ  βωμοῦ!!)

Ὀ «ὑψηλότατος» λοιπόν ἀπεφάσισε νὰ πετάξῃ στὰ ἀζήτητα, ὡς μὴ ὑπάρχοντα, τὸν Σπύρο Εὐαγγελᾶτο! Σαφῶς κι ἔχει δικαίωμα νὰ τοῦ ἀρέσῃ ἢ ὄχι τὸ ἔργο κάποιου καλλιτέχνου! Σαφῶς κι ἔχει δικαίωμα στὴν ἐπιλογή! λλ δν χει δικαίωμα στν πιλεκτική παραχώρησι κροάσεως! Δν χει κανέναν δικαίωμα στν διαφορία κα στν ποπομπ κάποιου, πρν λάβει γνώσιν τν ατημάτων του!

Ἀλλὰ εἴπαμε! Ὁ «ὑψηλότατος», ὡς «ὑψηλότατος», ἀπεφάσισε πὼς ὁ Σπύρος Εὐαγγελᾶτος εἶναι ἀνύπαρκτος! Καὶ σὲ ἀνυπάρκτους δὲν παραχωρεῖ ἀκρόασιν!Ἡ παραπάνω ἐπιστολὴ ἐστάλη στὴν Κύρα Ἀδᾶμ, συμφώνως μὲ τὰ ὅσα ἀναγράφει (ἀπὸ  Φίμοτρο τὸ παρακάτω σχόλιον:)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΦΩΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
To Fimotro έχει στα χέρια του και δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή  που έστειλε στην Ελευθεροτυπία ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριανόπουλος.

Η επιστολή είναι καταπέλτης για τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο. Το περίεργο, όμως είναι ότι η επιστολή που έφθασε πριν από αρκετές ημέρες στα χέρια της Κύρας Αδάμ δεν δημοσιεύθηκε ποτέ! Γιατί άραγε;

Ἔχουμε ὅμως κι ἄλλην καταγγελία γιὰ τὸ ἴδιο θέμα, περισσότερο θυμωμένη καὶ ἀναλυτική! Ἀπὸ τὸν περασμένον Φεβρουάριο!! Κι ἐδῶ φυσικὰ ὁ «ὑψηλότατος» ἐπιλέγει νὰ μὴν ἀναντήσῃ! Ἔχει σοβαρότερα καὶ σημαντικότερα ἀπὸ τὸ νὰ ἀσχολεῖται μὲ τὴν Ζωή Λάσκαρη!!!

Τριάντα έξι χρόνια λειτουργίας με ενενήντα πέντε παραγωγές γιόρταζε φέτος το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του ιστορικού θεάτρου που φέρει το όνομά του για οικονομικούς λόγους.

Ο Σπύρος, για τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά και για το θεατρόφιλο κοινό, συμβολίζει τον τελευταίο μεγάλο σκηνοθέτη μιας γενιάς δασκάλων που αφιέρωσαν την ζωή και την ψυχή τους στο ελληνικό θέατρο. Τον άνθρωπο που υπήρξε πρωτοπόρος σκηνοθετώντας τα σπουδαιότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου δίχως τους υπερφίαλους σαματάδες των στιγμιαίων εντυπωσιασμών. Το θέατρό του ακολούθησε πιστά έναν πρωτοπόρο κλασικισμό συνδυάζοντας τον ιερό σεβασμό στα κείμενα και στις οδηγίες των δημιουργών, όπου αυτές υπήρχαν, με το προσωπικό του όραμα για την Τέχνη και για τον τρόπο που αυτή επικοινωνεί τις αγωνίες της εποχής μας στο κοινό. Ο Σπύρος, με το Αμφιθέατρο, τίμησε τον ιερό χώρο της Επιδαύρου όσο ίσως κανείς άλλος μετά την μεταπολίτευση και μαζί με την αείμνηστη Λήδα Τασοπούλου κατάφεραν κάτι που από μια άποψη θα ήταν ακατόρθωτο: να κάνουν την τραγωδία λαϊκό θέατρο στο μέτρο που η κοινή τους αγάπη για την Τέχνη και η μεγάλη αγάπη που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη προσέλκυσης δεκάδων χιλιάδων θεατών κοντά στα κλασικά θεατρικά αριστουργήματα.

Θύμα της οικονομικής κρίσης που σάρωσε ολόκληρο το ελληνικό θέατρο το ιστορικό Αμφιθέατρο του Σπύρου ετοιμάζεται να ρίξει την οριστική αυλαία.

Για ενάμιση χρόνο πάλευε ο σκηνοθέτης να συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού
για να κουβεντιάσουν το θέμα – με δεδομένο την διακοπή της επιχορήγησης του θεάτρου του. Έναν υπουργό που από την ανάληψη του υπουργείου έως και σήμερα με έναν απύθμενο λυρισμό πνιγμένο στις αοριστίες και στις γενικολογίες, πότε με ανακοινώσεις και πότε με συνεντεύξεις, μιλάει για την Τέχνη και τον Πολιτισμό και τα επιλεκτικώς ωφέλιμα οράματά του υποσχόμενος την στήριξη του κινηματογράφου, του θεάτρου, του βιβλίου, υποσχόμενος γενικώς και προς όλους με το ύφος του «πατερούλη του πολιτισμού». Έξω από τις δηλώσεις και τα βαρυσήμαντα τύπου «συμπάσχω με όλους» διαγγέλματα του ο κύριος υπουργός μάλλον νοιώθει αμήχανος και ίσως και ανήμπορος να ηγηθεί ένα από τα πιο υποτιμημένα και πονεμένα υπουργεία της Ελλάδος, της χώρας του Πολιτισμού! Δεν γνωρίζω πια θέατρα έχει επισκεφτεί, ποια θέατρα κινδυνεύουν να χρεωκοπήσουν, ποια θέατρα αξίζουν επιχορήγησης ή ποια θέατρα έχουν προσφέρει την ψυχή τους στην πολιτιστική ιστορία αυτού του τόπου. Δεν γνωρίζω εντέλει αν γνωρίζει την ιστορία των ηθοποιών και των δημιουργών στους οποίους υπόσχεται άκριτα με την ευκολία ενός δανειοδότη αλλά με την απειρία ενός ερασιτέχνη που εργάζεται έξω από τον φυσικό του χώρο και αισθάνεται απορρυθμισμένος που «δεν γνωρίζει».

Ποιος είναι άραγε ο κύριος Γερουλάνος που νομίζει πως έχει δικαίωμα να αρνείται σε έναν σκηνοθέτη μια συνάντηση; Δεν ισχύουν για αυτόν οι προτροπές του πρωθυπουργού για «ανοιχτές πόρτες» στον κάθε πολίτη; Και αν ο κύριος Γερουλάνος, για εντελώς προσωπικούς του λόγους, ίσως από ένα ελαφρύ κόμπλεξ ανωτερότητας ή ίσως επειδή ντρέπεται να προβάλει τις πιέσεις της τρόικας απέναντι στις απαιτήσεις της Τέχνης, αρνείται να συναντήσει ένα «απλό πολίτη», «απλό σκηνοθέτη», γιατί αρνείται να συναντήσει τον Σπύρο Ευαγγελάτο; Δεν τον γνωρίζει; Και αν όχι, τι δουλειά κάνουν οι όσο να πεις πιο ενημερωμένοι περί των πολιτιστικών σύμβουλοί του;

«Ήσουν πέρσι στην Επίδαυρο, όχι φέτος», απάντησε ο κύριος Λούκος στον Σπύρο Ευαγγελάτο για την φετινή πρότασή του. Ανθρωπάκια της γραφειοκρατίας πνιγμένα πίσω από πρωτόκολλα, προτεραιότητες, σειρές προτεραιότητας, ομάδες και κλίκες, η σειρά μου η σειρά σου, ένα απολίτιστο νηπιαγωγείο που χαρωπά τα δυο του χέρια τα χτυπά αρκεί να βγάλει εις πέρας τους ισολογισμούς και να ισοφαρίσουν τα έσοδα με τα έξοδα.

Στην χώρα αυτή έτσι και αλλιώς έχει χαθεί κάθε μέτρο και κάθε σεβασμός προς όσους έχουν προσφέρει. Περιμέναμε από τον κύριο Γερουλάνο να ανακαλύψει κάπως και κάπου την δύναμη και την αντοχή να υπερκεράσει τα πρέπει και τα όχι των προϋπολογισμών του και να σεβαστεί το όνομα και την ιστορία του Σπύρου Ευαγγελάτου. Να τον συναντήσει και ας του αρνηθεί την επιχορήγηση. Καταρχάς όμως να τον συναντήσει. Η προκλητική και ύφους μονάρχη στάση του δεν είναι που εκθέτει τον ίδιο – είναι ήδη εκτεθειμένος με την πανθομολογούμενη άγνοια του περί των πολιτιστικών. Εκθέτει τον κύριο πρωθυπουργό τον οποίο προσφάτως χρησιμοποίησε σε μια έξοχα στημένη βόλτα στο Τά εκ Βο Ντο για να επαναλάβει την συμπόνια και την φιλανθρωπία του προς τους ανθρώπους του θεάτρου. Ο κύριος Γερουλάνος τελικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο εκφραστής της πλήρους περιφρόνησης προς τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του Πολιτισμού μας, τους ανθρώπους που στρατεύτηκαν στον ιερό σκοπό της Τέχνης. Αφού δεν μπορεί να περιφρουρήσει την Ιστορία του Θεάτρου, μέρος της οποίας είναι το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, ας αναλάβει να το κάνει με δική του πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός.

ΥΓ: Άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, ξεκινάμε από σήμερα κιόλας μια μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών την οποία θα επιδώσουμε στον κύριο Γερουλάνο σε συνάντηση μαζί του, αν θελήσει φυσικά να μας συναντήσει. Στόχος μας να δεχτεί την συνάντηση με τον Σπύρο Ευαγγελάτο και να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην επιβίωση του ιστορικού Αμφιθέατρου.

Ζωή Λάσκαρη (tvxs)

Ἀλλὰ κι ἐδῶ ὀ «ὑψηλότατος» ἔχει ἀδιαφορήσει! Ἔχει σημαντικότερα νὰ πράξῃ! Ὅπως γιὰ παράδειγμα νὰ φωνάζῃ ὅταν εἰσβάλουν στὸ Ἐθνικό θέατρο διάφοροι ὁπαδοί! Καὶ νὰ βάζῃ ὅλους τοὺς Ἕλληνες νὰ πληρώνουν τὴν ἀνεγκεφαλίτιδα κάποιων! Μπῆκαν οἱ ὁπαδοὶ κι ἔσπασαν τὸ θέατρο τέχνης! Καὶ γιατί παρακαλῶ νὰ μὴ σταλῇ στὴν ὁμάδα τους ὁ λογαριασμός; Τόσο γαλαντόμος ὁ «ὑψηλότατος»;

Οικονομική κάλυψη για τις ζημιές από την επίθεση στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

«Ανεπίτρεπτη η βία στα θέατρα. Δεν θα περάσουν αυτές οι συμπεριφορές», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος σχετικά με την επίθεση στο Θέατρο Τέχνης, Κάρολος Κουν, και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την οικονομική κάλυψη όλων των ζημιών στο θέατρο.

«Είναι λυπηρό και απολύτως ανεπίτρεπτο να υπάρχουν φαινόμενα βίας στα γήπεδα και ακόμα περισσότερο να επεκτείνονται πέρα από αυτά, στους δρόμους της πόλης και να στρέφονται εναντίον φορέων του πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν ανεβαίνει η παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ». Χτες το βράδυ και λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση άγνωστοι, περίπου 25 άτομα, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες φώναζαν συνθήματα του Ολυμπιακού, εισέβαλλαν στο χώρο με βόμβες μολότοφ και σιδερολοστους προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό του θεάτρου. (ἀπὸ tvxs)

Ὅπως ἐπίσης προτιμᾶ νὰ χρηματοδοτῇ πρόσωπα τοῦ φιλικοῦ του περιβάλλοντος!!! Πῶς; 

Καταγγελία ἀπὸ τὸν πρόεδρο τῶν Καβαφείων (ποὺ ἔχει φθάσει ἤδη ἀπὸ τὸν Δεκέμβριο στὸν πρωθυπουργό… Ἀλλὰ δὲν εἶχε καὶ πολύ μεγάλη τύχη!!!!)

«….Ο Αποστολόπουλος καταγγέλλει τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για παράβαση καθήκοντος, αλαζονεία, αδιαφάνεια και κατάχρηση εξουσίας.

Επίσης για ανοχή και συνεργεία σε υπόθεση διαφθοράς του Δημοσίου και της Ελληνικής κοινωνίας. Συνοπτικά ο Λάκης Αποστολόπουλος κατηγορεί τον Παύλο Γερουλάνο για παραβίαση των άρθρων 3,4,5,13 του Ελληνικού Συντάγματος (2001). Σύμφωνα με την καταγγελία ο Υπουργός Πολιτισμού κος Γερουλάνος ανέχτηκε, υπέθαλψε και νομιμοποίησε (παραβιάζοντας την αρχή της Ισονομίας των Ελλήνων πολιτών – 4ο άρθρο του Συντάγματος) μια σαθρή διεφθαρμένη Επιτροπή -υπό την προεδρία του πεζογράφου Θανάση Βαλτινού -έργο της οποίας είναι η χορήγηση συντάξεων σε συγγραφείς και καλλιτέχνες….

….Ετσι ο Παύλος Γερουλάνος άφηνε να παραβιάζεται ευθέως η αρχή της Ισονομίας κατοχυρωμένης ωστόσο υπό του Ελληνικού Συντάγματος. Ακόμη και ο κος Μιχάλης Λιάπης όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού είχε την τιμιότητα να εναντιωθεί στην αθλιότητα αυτής της χυδαίας κομπίνας και αρνήθηκε οι τιμητικές συντάξεις να δίδονται μονομερώς στα μέλη της Εταιρείας του Θανάση Βαλτινού τον οποίο ωστόσο προστάτευε η Νέα Δημοκρατία !!….

Ο Λάκης Αποστολόπουλος ζήτησε από τον Παύλο Γερουλάνο να αναρτήσει την Υπουργική απόφαση και τον κατάλογο( με τους κατ’επιλογήν συγγραφείς του 2010 από την επιτροπή του Θανάση Βαλτινού) στην «Διαύγεια» (κατάλογος που ήδη βρισκόταν στα χέρια του Υφυπουργού Οικονομικών κου Φίλιππου Σαχινίδη) αλλά ο Γερουλάνος εκώφευσε και από τον Ιούνιο του 2010 απέφυγε να ανεβάσει την Υπουργική του απόφαση στη «Διαύγεια, προσδοκώντας να επισημοποιηθεί υπούλως μες την σιωπή, αφήνοντας εκτεθημένο ευθέως τον Πρωθυπουργό κον Γιώργο Α. Παπανδρέου ο οποίος διαβεβαίωνε τους Ελληνες πολίτες ότι, ό,τι δεν αναρτάται στην «Διαύγεια» δεν ισχύει…

Από την πλευρά του ΥΠΠΟ οι άνθρωποι που «επιτηρούσαν» την νομιμότητα της διαδικασίας επιλογής των Λογοτεχνών αυτής της αχαρακτήριστης Επιτροπής ήσαν η γ.γ. του ΥΠΠΟ κα Λίνα Μενδώνη, ο νομικός σύμβουλος του Παύλου Γερουλάνου Γιωργανδρέας Ζάνος και η προϊσταμένη Γραμμάτων του ΥΠΠΟ Μαρία Παναγοπούλου.

Οι άνθρωποι είχαν μετατρέψει την Επιτροπή των Τιμητικών Συντάξεων σε Επιτροπή ατιμίας. Αυτά τα τρία άτομα όφειλαν βέβαια να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το ΥΠΠΟ μέχρι να αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Παύλος Γερουλάνος όχι μόνον αρνήθηκε να δημιουργήσει Ε.Δ.Ε. ή να θέσει ελεγκτές του Υπουργείου που θα εξέλεγχαν την όλη υπόθεση βάσει των πεπραγμένων των μαρτυριών και της αλληλογραφίας αλλά αντιθέτως «προήγαγε» την Μαρία Παναγοπούλου σε Διευθύντρια κάποιου άλλου τομέα του ΥΠΠΟ επιβραβεύοντας την για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην εν λόγω Επιτροπή!!!

Ο Λάκης Αποστολόπουλος ζητάει από από την Κυβέρνηση να ορίσει εισαγγελέα που θα εξετάσει τις παράνομες πράξεις αυτής της Επιτροπής τις οποίες καθοδηγούσε και κάλυπτε ο ίδιος , ο Παύλος Γερουλάνος!! Διαφορετικά θα βρέθει στην ανάγκη να ανεβάσει στο Διαδίκτυο την αληλλογραφία που είχε επί εξη μήνες με το ΥΠΠΟ -όπου υπάρχουν τα πάντα.

Ειρήσθω εν παρόδω η Μαρία Παναγοπούλου και ο Θανάσης Βαλτινός ανήκαν στην χυδαία ομάδα εκείνη του πρώην Υφυπουργού ΥΠΕΞ Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Πρέσβεως της Ελλάδας στην Αίγυπτο το 2005 Παναγιώτη Βλασσόπουλου που προσπάθησε να υφαρπάξει και σφετερισθεί τον θεσμό των ΚΑΒΑΦΕΙΩΝ….» (ἀπὸ τσαντίρι)

Βεβαίως, βεβαίως… Πρόκειται γιὰ τὸν ὑπουργό πολιτισμοῦ… Ἀλλὰ ἐδῶ καὶ 18 μῆνες, δὲν τὸ ἔχουμε διαπιστώσει…

Φιλονόη.

Υ.Γ.Ἔχει κι ἄλλα ἔργα ὀ «ὑψηλότατος»… Σιγὰ σιγά… Ἕνα ἕνα… Μὴν μᾶς πέσουν βαριὰ στὸ στομάχι… Καὶ ποῦ νὰ βρῇς νοσοκομεῖο στὶς ἡμέρες μας;

Σχετικὰ θέματα:

Οἱ ἐπιλεκτικὲς ἐπιχορηγήσεις τοῦ Γερουλάνου! 

Ἰσλαμιστὲς κατὰ  gay; 

Τραγικῶν συμπεριφορῶν συνέπειες! 

Πλήρης καταστροφὴ τοῦ πολιτισμοῦ ἀπὸ Γερουλᾶνο!  

Μεθοδεύεται ἡ καταστροφὴ καὶ ἡ ἐκποίησις τοῦ ΟΔΙΕ; 

Σκοπιανὴ προπαγάνδρα μὲ ἄδεια ἀπὸ τὸ δικό μας ὑπουργεῖο; 

Καὶ διορισμοὺς ὁ Γερουλᾶνος; 

«Φιλανθρωπικὲς» ἐπιχορηγήσεις ΟΠΑΠ;

Πρὸς Καμίνη καὶ Γερουλᾶνο! 

Βιάζεσθε νὰ τελειώνετε μὲ τὸ Καστελλόριζο;

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *