Ἀπὸ τὸν Ἥλιο στὰ Τάρταρα. (Οἰκονομία τοῦ ΓΑΠ.)

Ἕνα ἐνδιαφέρον ἄρθρο, ἀναφορικῶς μὲ τὰ ὅσα μᾶς ἐπιφυλλάσουν οἱ ξεπουλητές μας. Ἀφήνουν μίαν χώρα πάμπτωχη φεύγοντας. Καὶ γιὰ ἐτοῦτο ἐργάζονται ἅπαντες, μέσα κι ἔξω ἀπό τὴν κυβέρνησι, μέσα κι ἔξω ἀπό τὴν χώρα, μέσα κι ἔξω ἀπό κάθε κλῶνο αὐτοῦ τοῦ ἀθλίου συστήματος ποὺ στοχεύει μόνον στὴν ἐξαθλίωσι τῶν λαῶν. 

Φιλονόη.

Aπό τον Ηλιο στα Τάρταρα ,στην οικονομία του Γ.Παπανδρέου .Μερικές βασικές έννοιες για να μη χάνεστε στη μετάφραση.

(ανανέωση )

Ανεβαίνουν  τα σπρέντς  (spreads)  και τα  CDS, έννοιες ακαταλαβίστικες για τον μέσο έλληνα που μας έχουν κάνει τη ζωή μαύρη   τελευταία .

Spreads  είναι η διαφορά απόδοσης  των  ελληνικών έναντι  των γερμανικών  ομολόγων.

Οι “αγορές ” (διάβαζε η  διεθνής των τοκογλύφων)  θεωρούν πιο φερέγγυα τα γερμανικά ομόλογα γι’ αυτό και δανείζουν τους γερμανούς με 3,5 % ας πούμε    και τους έλληνες με 9% .Η διαφορά είναι τα σπρέντς ,δηλαδή το ρίσκο που παίρνει ο  δανειστής δίνοντας τα χρήματά του σε σχετικά  αφερέγγυο οφειλέτη .

CDS .  Εδώ είναι το ζουμί . Είναι τα ασφάλιστρα  του χρέους . CREDIT DEFAULT SWAPS – μια μορφή ασφάλειας που προστατεύει τον δανειστή εάν ένας οφειλέτης  αθετήσει τις υποχρεώσεις του.  Εδώ  όμως μπαίνουν στο παιχνίδι και οι κερδοσκόποι. Να  πώς .

Ενα προϊόν  ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS) αναφέρεται συχνά ως μια μορφή ασφάλισης που προστατεύει έναν  δανειστή, εφόσον ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να αποπληρώσει το  δάνειο. Όταν ένας δανειστής αγοράζει ένα CDS από  μια ασφαλιστική εταιρεία, η ευθύνη του δανείου γίνεται μια πίστωση που μπορεί να ανταλλαχθεί   με μετρητά   εάν γίνει το δάνειο υπερήμερο, δεν πληρωθεί  δηλαδή.  Η διαφορά ανάμεσα σε ένα παραδοσιακό ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ένα CDS είναι ότι ο καθένας μπορεί να αγοράσει ένα, ακόμη και εκείνοι  που  δεν είναι δανειστές και άρα  δεν έχουν άμεσο ενδιαφέρον  για το  αν το  δάνειο θα επιστραφεί.

Αυτό το είδο ς του επενδυτή, αναφέρεται συνήθως ως κερδοσκόπος.    Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου  δεν θα εισπράξει μόνο ο  δανειστής  από την ασφαλιστική εταιρία, θα εισπράξει και ο  κερδοσκόπος . Παρά το γεγονός ότι ο δανειστής προστατεύεται από   το CDS, έχει πάντα συμφέρον  να  εξοφληθεί  το δάνειο από τον δανειολήπτη. Αντίθετα, ο μόνος τρόπος για   να εισπράξει χρήματα  ο κερδοσκόπος  είναι  να χρεωκοπήσει ο οφειλέτης.  Τα  CDS που αγοράστηκαν  από κερδοσκόπους αναφέρονται συχνά ως   ένα  “στοίχημα αποτυχίας ” , λόγω της εξάρτησής τους  από τη χρεωκοπία του οφειλέτη.  wikipedia  http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_default_swap

Σχετικές με αυτό το θέμα ήταν και οι   πρόσφατες καταγγελίες του βουλευτή Πάνου Καμμένουπου έγιναν γαργάρα απ’ όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Αν επέλθει το πιστωτικό γεγονός -αυτό που τρέμουν οι Ευρωπαίοι  και όχι μόνο  –  δηλαδή η χρεωκοπία ή  η άρνηση πληρωμής του χρέους από πλευράς Ελλάδας  ,τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα  και οι εταιρείες τους  θα πρέπει να πληρώσουν όχι μόνο  στους δανειστές  τα λεφτά που έχασαν, αλλά και στους κερδοσκόπους κατόχους τέτοιων  CDS ,  τεράστια ποσά που υπολογίζονται σε 3-4 τρις.  Εξ’ου και το ενδιαφέρον του προέδρου των ΗΠΑ να στηριχθεί η Ελλάδα . Τέτοια συμβόλαια έχουν κάνει και Τράπεζες και λοιποί παρατρεχάμενοι. Είναι όλοι αυτοί   που έχουν κερδίσει προμήθειες   από τα συμβόλαια αυτά και  τώρα   κόβουν τις φλέβες τους για την κατά γράμμα εφαρμογή του Μνημονίου  .Και ποια είναι η Τράπεζα που έχει  τη μερίδα του λέοντος στα συμβόλαια αυτά   ;   Ποια άλλη από την γνωστή μας  Goldman Sachs. Tην Τράπεζα που  έπαιξε κρίσιμο  ρόλο στην είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ (ευρώ) μετά από “συνεννοήσεις ” με την κυβέρνηση Σημίτη .Την Τράπεζα με εκπροσώπους της οποίας έσπευσε να συναντηθεί στο   ξενοδοχείο Πεντελικό  ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την εκλογή του .

Δεν ισχύει  λοιπόν   αυτό που είπε ο  πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας   Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ,ο γνωστός  , αυτός  με την αδυναμία στα διαμάντια του  ανθρωποφάγου  Μποκάσα, ότι ” όποιος φύγει από την Ευρωζώνη θα καταστραφεί,  η Ευρωζώνη δεν παθαίνει τίποτα” .   Είναι τέτοιο το δίχτυ της τοκογλυφίας και της κερδοσκοπίας  που μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα τους τινάξει στον αέρα. Για να μην διαλύσουν αυτοί και  για να κερδίσει η   διεθνής των καρχαριών διαλύουν εμάς ,με τη βοήθεια της ίδιας της κυβέρνησής μας.

Ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας έκανε πρόσφατα στην εκπομπή του  “Δελτίο των 11″ στο κανάλι Blue Sky μια ενδιαφέρουσα σκέψη  .Το ελληνικό ( που μόνο ελληνικό δεν είναι) κράτος θα μπορούσε   για την κάλυψη του χρέους να εκδώσει 25τή ομόλογα  ,για παράδειγμα,  την 25η Ιουνίου .Και να   διαρρεύσει   ,όχι  βέβαια να δηλώσει όπως  εσφαλμένα είπε ο δημοσιογράφος ,να διαρρεύσει λοιπόν   εκεί που πρέπει ότι αν δεν καλυφθούν  θα κηρύξει στάση πληρωμών στις  27 Ιουνίου.  Τι θα κάνουν στην περίπτωση αυτή οι ” αγορές” ;  Θα  πληρώσουν  τα 400 δις του ελληνικού χρέους ή τα 3-4 τρις  των ασφαλιστηρίων  συμβολαίων CDS ;

Και λεφτά υπάρχουν στις “αγορές”  και λύσεις υπάρχουν ,εκείνο που δεν υπάρχει και θα  έπρεπε να είχε ήδη βρεθεί είναι μια εθνική ελληνική κυβέρνηση. Αλλιώς , η επιβίωσή   η δική μας και των επόμενων  γενεών  θα γίνει σύντομα αδύνατη.

ἐξερευνητής

Διασταυρῶστε τὶς παραπάνω πληροφορίες μὲ τὸ ἐξαιρετικὸ ἄρθρο τοῦ Βασίλη Βιλιάρδου:

Ἡ παγίδα τῶν ἰδιωτικοποιήσεων.

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply