10 Ἰουνίου 1944…68 χρόνια μετά, μαρτυρικὸ Δίστομο…

                                   


Εξήντα οκτώ χρόνια πέρασαν.

Εξήντα οκτώ χρόνια κι ακόμα οι θρήνοι δεν έχουν κοπάσει,οι πληγές δεν έγιαναν,το κλάμα δεν σταμάτησε..

Δίστομο…Το μαρτυρικό Δίστομο..Το σύμβολο της Γερμανικής Ναζιστικής θηριωδίας.
Μια μέρα που κανείς Ελληνας ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσει.Μια μέρα που κανείς Ελληνας,δεν δικαιολογείται να μην ξέρει.

Η μέρα που 228 θύματα στο Δίστομο και εξακόσια ως σύνολο στην γύρω περιοχή,σφαγιάσθηκαν με έναν τόσο απαιχθή τρόπο που ακόμη και σήμερα,οι μνήμες είναι τόσο νωπές και τόσο οδυνηρές..
Μια σφαγή αναίτια,την ώρα που ο πόλεμος έβαινε προς το τέλος του.


Μπορεί να μην διακαιωθήκατε ποτέ επισήμως,για την γενοκτονία που υποστήκατε,αλλά υποσχόμαστε σε εσάς τους 228 νεκρούς του Διστόμου, 117 γυναίκες, 111 άντρες και 53 παιδιά ακόμα κι αγέννητα ,πως όσο υπάρχουν στον κόσμο αυτό Ελληνες,με συνείδηση και μνήμη Ελληνική,την θυσία σας,δεν θα την προδώσουμε ποτέ…

ΥΓ .Το εικονιζόμενο δίποδο κτήνος, φέρεται να ήταν αυτός που έδωσε τη διαταγή για την εκτέλεση των 228 συμπατριωτών μας ανάμεσα σε αυτούς κι αγέννητα μωρά του Διστόμου..


Φριτς Λάουτενμπαχ….Ελπίζω να πέθανες μαρτυρικά με τις Ερινύες να σε βασάνιζαν μέχρι το τελευταίο λεπτό της άθλιας ύπαρξής σου
.Ελπίζω κι εύχομαι,να υπάρχει Κόλαση τελικά και εκεί να συνεχίζεις να τιμωρείσαι αιωνίως  εσύ κι όλοι όσοι πήραν μέρος σε αυτήν την αναίτια κτηνωδία!!
Ελπίζω η Νέμεσις να πέσει στα κεφάλια, μέχρι των επόμενων επτά καταραμένων γενεών σου…

 

Μαρία Τριανταφύλλου.

 
 
 
 
 
………………………………………………..


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 – Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ.

ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι.

Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων. Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες. Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί.

Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν. Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

(Visited 15 times, 1 visits today)
Leave a Reply