Γιατί ξεχνοῦν ὑποσχέσεις καί ὑποχρεώσεις πρός τούς ψηφοφόρους;

Θυμάμαι πέρυσι στο Σύνταγμα, απλοί πολίτες, πραγματικοί “Αγανακτισμένοι”, έλεγαν -και το πίστευαν- ότι αν μπορούσαν να μπουν στην Βουλή ζωσμένοι με εκρηκτικά, θα το έκαναν, για να καθαρίσουν την “κόπρο του Αυγείου” και να γίνουν ήρωες στην συνείδηση των Ελλήνων.

Την ίδια κουβέντα άκουσα και χθές από τα χείλη μιας αρχιτεκτόνισσας. Μπορεί να υπερέβαλε, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται και της πίεσης που αισθάνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες!

Ξαναγυρίζουμε στην εποχή που οι περισσότεροι Βουλευτές και οι οικογένειές τους δεν τολμούσαν να βγουν στον δρόμο.

Στον μόνο χώρο που θα αισθάνονται ασφαλείς είναι η Βουλή, αφού φαίνεται ότι ακόμη και πρώην αγανακτισμένοι πατριώτες με εκρηκτικό χαρακτήρα, όταν εκλέγονται βουλευτές γίνονται… “κότες”. 

Δεν μπορεί, κάτι θα τους βάζουν στον καφέ, ή ο χώρος της Βουλής εκπέμπει κάτι, ώστε όταν διαβαίνουν την πόρτα της ξεχνούν τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις προς τους ψηφοφόρους τους και το Σύνταγμα. Εκτός τους τα προκαλούν  αυτά που  βάζουν… στην τσέπη και τα προκλητικά προνόμια.

 

ΑΓΥΡΤΕΣ-ΑΓΥΡΤΙΣΣΕΣ: Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, είναι “τα πρόσωπα που εξαπατούν τους άλλους” Συνώνυμα του αγύρτη και της αγύρτισσας: απατεώνες (-ισσα), κομπογιαωωίτης (πάντα σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη). 

Στο εξής θα  ασχολούμαστε λίγο  και την ερμηνεία και τα συνώνυμα…τυχαίων λέξεων, με την βοήθεια έγκυρων λεξικών !

Ίων Πολιάδης

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply