Παῦλος Μελᾶς. Ἔπεσε 13 Ὀκτωβρίου 1904

 

ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ! Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου 1904, ο Παύλος έδωσε τη ζωή του για τη Μακεδονία μας, για την Ελλάδα, που τόσο πολύ τον ξέχασε… Και δεν γύρισε ποτέ πίσω στο σπίτι αυτό… Που έπρεπε να είναι ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ! Εθνικό Μουσείο! Εθνική παρακαταθήκη!

Εκεί μέσα πήρε την φοβερή απόφαση να θυσιαστεί, κομμένος στα δύο, ανάμεσα σε οικογένεια και καθήκον… Αυτό το σπίτι έβλεπε στα όνειρά του, στις λίγες στιγμές που σφαλούσε τα μάτια του να ξεκουραστεί, μαζί με τα πρόσωπα του Μίκη, της Ζέζας και της αγαπημένης του Ναταλίας…

Τη ζεστή ελληνοχριστιανική του οικογένεια και έβρισκε θέρμη στην καρδιά του… Πολεμώντας πάνω στα παγωμένα βουνά της Μακεδονίας τα τσακάλια των Κομιτατζήδων… Μα φαίνεται πως και μέσα εκεί στην Αθήνα έχει “τσακάλια” και “ύαινες”, που δεν θέλουν να αφήσουν τίποτε όρθιο, καμμιά ανάμνηση, κανένα μνημείο, καμμιά ανθρωπιά, κανέναν Παύλο, να σβήσουν, να γκρεμιστούν τα πάντα…

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΝΑΞΙΟΙ! ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ:
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ! ΚΑΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ! Εμείς θα συνεχίζουμε το έργο του και τη μνήμη του! Και το σπίτι του, Πανελλήνιο Εθνικό Προσκύνημα θα κάνουμε… Να μπαίνουν εκεί τα Ελληνόπουλα, να παίρνουν μια ψίχα φλόγα από τη φλόγα του ήρωα… Να μπαίνει εκεί ο Πατρίδα, να στεφανώνει! Να μπαίνουν εκεί οι Έλληνες, να δακρύζουν και να ατσαλώνονται!
ΝΑΙ, Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΖΕΙ! Το φωνάζει ολόκληρη η Μακεδονία, που δεν τον ξεχνά! Το φωνάζει η Ιστορία! Η ψυχή μας το φωνάζει και τον αγαπά!

ἀπό τήν σελίδα ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

Βιογραφία Παύλου Μελᾶ

πηγή

 
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply