Κράνμπερυ καὶ ἡ διαφορά τους μὲ τὰ κράνα.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται αναφορικά με την κρανιά (Cornus mas)είναι η σύνδεση της με το κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon), περισσότερο συγγενές με το μύρτιλλο.

Το κράνμπερι είναι αειθαλής θάμνος με καταγωγή από τη Β. Αμερική. Οι καρποί του έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα, με απαλή γεύση μήλου, και θεωρούνται επίσης ευεργετικοί για την υγεία. Αντίθετα, η ελληνική κρανιά είναι δέντρο φυλλοβόλο που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και ακόμα περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες. Κράνα (Cornus mas)

Η κρανιά, καθώς πρόκειται για δέντρο δασικό που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ουδέποτε καλλιεργήθηκε σε εμπορική κλίμακα κατά το παρελθόν. Όμως, ο καρπός της, το κράνο, διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις.

Φαρμακευτικό φυτό

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούταν οι καρποί της κρανιάς κυρίως για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Στην «Ιλιάδα»

Το δέντρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα «κράνεια», και μάλιστα αναφέρεται στην «Ιλιάδα» (Π, 767). Ο Όμηρος αναφέρει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και στην παρέα του για τροφή «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον», κράνα, δηλαδή, και πουρναρίσια βαλανίδια.

Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν τόσο σκληρό όσο και το κόκκαλο και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα. Από το ίδιο ξύλο φτιάχνονταν και τα μακεδονικά δόρατα, οι γνωστές «σάρισες».

Ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν οι καρποί της κρανιάς και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Το κράνο, περιέχει υψηλό επίπεδο φλαβενοειδών και ανθοκυανίνη κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού (έχουν επισημανθεί 4 φλαβενοειδή).

Επίσης έχει διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις ότι περιέχει βιταμίνη C και είναι πλούσιο σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe).

Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφική έρευνα της Φαρμακευτικής σχολής του Α.Π.Θ., το κράνο περιέχει φλαβενοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα.

Λόγω των εμπεριεχομένων τανινών έχει επίσης στυπτικές ιδιότητες.

Εξαιτίας των εμπεριεχομένων πηκτινών είναι ρυθμιστικό των κινήσεων του εντέρου.
Οι ντόπιοι στα ορεινά της Ελλάδος χρησιμοποιούν προϊόντα από Κράνα για κεράσματα αλλά και για καρδιακές παθήσεις, πόνους κοιλιάς , πόνους περιόδου, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές , ως χωνευτικό ,κατά της διάρροιας , στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες.

Έρευνες απέδειξαν ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβενοειδή, ανθοκυανίνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g), καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες.

ΚΡΑΝΜΠΕΡΥ

Vaccinium erythrocarpum,Vaccinium macrocarpon,Vaccinium microcarpum,Vaccinium oxycoccos,

βακκίνιο το οξύκοκκο, οξύκοκκο μύρτιλο, μακροκάρπιο, βακκίνιο το μακρόκαρπο, βιβούρνο το χιονανθές, 

Ανά 100gr % Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας

K, Κάλιο 85,00 mg
P, Φώσφορος 13,00 mg
Ca, Ασβέστιο 8,00 mg
Mg, Μαγνήσιο 6,00 mg
Na, Νάτριο 2,00 mg
Mn, Μαγγάνιο 0,36 mg
Fe, Σίδηρος 0,25 mg
Zn, Ψευδάργυρος 0,10 mg
Cu, Χαλκός 0,06 mg
Se, Σελήνιο 0,10 mcg

Το Κράνμπερι ( CRANBERRY) είναι γνωστό σαν ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της χρόνιας ουρολοίμωξης
.
Το αίσθημα πόνου και καύσου που προκαλεί αυτή η επίμονη διαταραχή, ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο. Μάλιστα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής αναφέρουν ότι μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσει σίγουρα ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Τα τελευταία χρόνια όμως, το κράνμπερι έχει αποδείξει ότι δεν έχει μοναδικό…ταλέντο να προστατεύει την ουροδόχο κύστη. Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και στην υγεία του στόματος.
Καταπολεμάει τις λοιμώξεις
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η στοχευμένη εξουδετέρωση των βακτηρίων και άλλων βλαβερών μικροβίων είναι αναμφίβολα ο πιο άμεσος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο μία λοίμωξη, όμως δεν είναι και ο μοναδικός.
Πολλά βακτήρια καταφέρνουν να προσκολλώνται πεισματικά πάνω στα κύτταρα, όπως αυτά που αποτελούν το ουροποιητικό σύστημα.
Αυτό καθιστά δύσκολη τη ριζική αντιμετώπιση των μικροβίων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τα χρόνια προβλήματα.
Τα κράνμπερι περιέχουν προανθοκυανιδίνες, πολυφαινόλες που σχηματίζουν ένα φράγμα ανάμεσα στα μικρόβια και τα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος, δυσκολεύοντας έτσι το αγκίστρωμα των βακτηρίων.
Σε παλαιότερη έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατανάλωση του φρούτου είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της προσκόλλησης βακτηρίων στις ουροδόχους οδούς υγιών γυναικών (Canadian Journal of Urology, Δεκέμβριος 2009).
Σε άλλη έρευνα, τα κράνμπερι αποδείχτηκαν ικανά να μειώσουν σημαντικά την υποτροπή των ουρολοιμώξεων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας (Scandinavian Journal of Urology and Nephrology, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009).
Σε σχέση με τις γυναίκες, οι άντρες είναι λιγότερο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να αναπτύξουν προστατίτιδα, μία φλεγμονή του αδένα του προστάτη, καθώς και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, κατά την οποία ο αδένας αυξάνεται σε μέγεθος.
Τσέχοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος διατροφής με κράνμπερι κατάφερε να βελτιώσει διάφορες παραμέτρους της υγείας του προστάτη (British Journal of Nutrition, Οκτώβριος 2010).
Το κόκκινο φρούτο έχει αποδείξει ακόμα την ικανότητά του να εμποδίζει τη δράση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, του βακτηρίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη του έλκους (Journal of Gastroenterology and Hepatology, Δεκέμβριος 2008).
Χαρίζει λαμπερό χαμόγελο
Όπως οι ουροδόχοι οδοί, έτσι και τα ούλα είναι επιρρεπή στις βακτηριακές αποικίες, που ανοίγουν τον δρόμο για τον σχηματισμό κοιλοτήτων και για την περιοδοντική νόσο, δύο από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών.
Και σε αυτήν την περίπτωση, έχει διαπιστωθεί ότι τα κράνμπερι μπορούν να κρατάνε τα βλαβερά βακτήρια μακριά από τα κύτταρα που συνθέτουν τα ούλα και να τα εμποδίζουν να παράγουν οξέα που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών (Journal of the Canadian Dental Association, 10/1/10 online).
Τα κράνμπερι καταφέρνουν ακόμα να μειώνουν τη φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα (Antimicrobial Agents and Chemotherapy, Μάιος 2010).
Χάρη σε αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το φρούτο αποδεικνύεται πολλά υποσχόμενο και για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας.
Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κράνμπερι κατάφεραν να μειώσουν τα σημάδια του οξειδωτικού στρες, που αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα σχηματισμού πλάκας (Nutrition Research and Practice, Σεπτέμβριος 2008).
ΑΛΛΟ ΚΡΑΝΑ ΑΛΛΟ CRANBERRIES www.kxenos.gr
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικος Μs

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply