Διάλογος μεταξὺ πολιτικῶν περὶ …«ἰσοβίων»

– Τι ήταν αυτό ρε συ; Ισόβια!
– Άστα…ζητάει αίμα ο κόσμος. Και την πλήρωσε αυτός.
– Ναι, αλλά θα είναι ο μόνος; Θα σταματήσει εδώ ή οι δικαστές πήραν φόρα;
– Δεν νομίζω να συνεχίσει. Συμβολικό χτύπημα ήταν. Πολλοί είναι μπλεγμένοι και στο χώρο μας στην Πολιτική και στα ΜΜΕ και παντού στην κοινωνία. Τουτέστιν και στο δικό τους χώρο, τον δικαστικό. Λες να μην δέχονται αυτοί «πιέσεις» να ανακρούσουν πρύμναν;
– Και γιατί δεν τό’ καναν; Τι είναι αυτά που βλέπουμε; Σύρεται ο ένας πολιτικός μετά τον άλλον. Κι ως τώρα έμεναν στις προανακριτικές οι οποίες μετά από λίγον καιρό απονευρώνονταν και έκλειναν. Ενώ τώρα; το τραβάνε! Άκου κει ισόβια!
– Ε, δε νομίζω να το τραβήξουν άλλο. Απλά χρειάζονταν ένα θύμα για να ξεδιψάσουν τον όχλο. Λογικά, θα χαλαρώσει τώρα η πίεση.
– Θα χαλαρώσει; Ή θ’ αρχίσουν να γκαζώνουν οι δικαστές;
– Σου είπα. Λογικά, κάποιοι απ’ αυτούς είναι σίγουρα εξίσου «μπλεγμένοι». Κι «αυτοί» δέχονται «πιέσεις» – σίγουρα – για να επηρεάσουν όλο το δικαστικό Σώμα να σταματήσει αυτό το «γκάζωμα» κατά των πολιτικών. Πόσο θ’ αντέξουν στις πιέσεις και στις απειλές; Λογικά θα φοβούνται κι αυτοί μην και αρχίσουν να πραγματοποιούνται οι απειλές. Ε, θα τους κάνουν και τα χατίρια στα μισθολογικά, οπότε, θα σταματήσουν να μας πιέζουν.

– Εύκολο να το λες. Αλλά τα μηνύματα άλλα λένε. Πιάνουν τον έναν μετά τον άλλον.
– Ω, έλα τώρα κι εσύ. Έπιασαν δέκα πολιτικούς και καμιά δεκαριά συνεργάτες τους και κάτι τρέχει στα γύφτικα. Εδώ είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι εμπλεκόμενοι σε τέτοιες καταστάσεις. Απλά κοιτάνε να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Πιάνουν τους πιο ηλίθιους, τους πιο «εκτεθειμένους». Αυτούς με τις «μικρότερες πλάτες». Τους «χρήσιμους ηλίθιους». Τα «θύματα». Και δείχνουν έτσι και τη δύναμή τους στους Πολιτικούς. Μια αναμέτρηση δυνάμεως είναι. «Μην τολμάτε να μας αγγίζετε πολιτικοί», αυτό είναι το μήνυμα. Και προφανώς θα το λάβουν οι δικοί μας και θα τους αφήσουν ήσυχους. Που παρεμπιπτόντως, κακώς, πολύ κακώς «τους πίεσαν με τα μέτρα».
– Θεωρίες. Κι αν δεν γίνει έτσι; Αν όντως τα έχουν πάρει στο κρανίο οι Δικαστικοί και αποφάσισαν να γίνουν οι ηθικοί της υπόθεσης; Αν συνεχίσουν τις έρευνες και τις διώξεις εναντίον πολιτικών; Και που ξέρεις ότι αύριο δεν θα είσαι εσύ κι εγώ ένα από αυτά τα θύματα;
– Έμεινες «ακάλυπτος» πουθενά; Έκανες καμία «χοντράδα» σαν αυτούς; Εάν έκανες, τότε καλά να πάθεις. Αν δεν ενδιαφέρθηκες να καλύψεις τα ίχνη σου, ε, τότε γιατί να μην σε πιάσουν; Έτσι, για να μάθουν οι επόμενοι να φυλάγονται καλύτερα και να μην μας εκθέτουν όλους.
– Πως τα λες αυτά ρε συ; Ο οποιοσδήποτε μπορεί κάτι να μην πρόβλεψε, σε κάποια αστοχία και αβλεψία να επέπεσε. Ακόμη κι εσύ. Άλλωστε, δεκαετίες τώρα δεν μας ενόχλησε κανείς. Οπότε και τα μέτρα προφύλαξης είναι πολύ λογικό να χαλάρωσαν. Κάποιοι ως εκ τούτου ξέφυγαν τελείως. Όλα τώρα όμως άλλαξαν ξαφνικά. Λες και τους τσίμπησε καμιά μύγα και μας την πέφτουν διαρκώς.
– Τότε να ελπίζουμε να μην την πάθαμε κι εμείς πουθενά και δεν το ξέρουμε ακόμη. Εάν συνέβη, τότε καλά να πάθουμε. Ίσως πάντως πρέπει για κάμποσο καιρό να καθίσουμε ήσυχοι.
– Εύκολο να το λες. Έχουμε μπει όμως σ’ έναν κόσμο που απαιτεί έναν συγκεκριμένο απαιτητικό τρόπο ζωής. Αλλιώς, ξέρεις καλά ότι δεν επιβιώνει Πολιτικός μέσα σ’ αυτή την ζούγκλα της ελίτ. Κι αυτός ο τρόπος έχει έξοδα. Από που θα βγουν όλα αυτά τα τεράστια έξοδα;
– Άστα, ξέρω….
– Οπότε;
– Τι οπότε; Έχεις δίκαιο. Θέλουμε δε θέλουμε έχουμε μπει σ’ έναν φαύλο κύκλο. Συνεχίζουμε όπως πρώτα και να ελπίζουμε να μην είμαστε εμείς οι τυχεροί.
Άλλωστε, τι στο διάολο; Τόσα εκατομμύρια το κάνουν. Εμάς θα πιάσουν;
– Σωστά…είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να ρισκάρουμε. Άλλωστε, πιστεύω ότι θα την πληρώσουν οι Δήμαρχοι κυρίως. Εκεί γίνεται το μεγάλο πανηγύρι. Και στις μικρές και πολλές προμήθειες του Δημοσίου. Στα «μεγάλα παιγνίδια» δεν θα τολμήσουν να μπουν. Δεν το πιστεύω. Δεν βλέπεις με τους υπουργούς Αμύνης που δήθεν «σκαλίζουν»; Χρονίζει το θέμα. Θα ξεχαστεί στο τέλος. Θα τα παρατήσουν μόλις δουν πόσοι και πόσοι ισχυροί είναι μπλεγμένοι και τι ιλιγγιώδη ποσά παίζονται. Για να μην πούμε για τα Δημόσια Έργα. Ούτε που θα τολμήσουν να αναμειχθούν εκεί. Και ξέρουν ότι αν συνεχίσουν με τους “μικρούς” θ’ αναγκαστούν να μπουν κι “εκεί” αργά ή γρήγορα. Αυτό και μόνο θα τους σταματήσει.
– Άλλωστε, έμμεσα έχουν κι αυτοί ευθύνη. Τόσα χρόνια ήξεραν όλοι κι αυτοί μαζί τι γίνονταν. Γιατί δεν το σταμάτησαν; Γιατί αυτές οι λυσσώδεις έρευνες γίνονται τώρα και δεν γίνονταν κανονικά όλα αυτά τα χρόνια του μεγάλου φαγοποτιού; Τώρα θυμήθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους;
– Ναι, τώρα που στένεψε ο κλοιός με την κρίση, όλοι κοιτάνε να καλύψουν ο καθένας την πάρτη του. Παρ’ όλα αυτά, τελικά ίσως δεν έχουν ξεφύγει και τόσο από τα όρια. Απλά δίνουν στην κοινή γνώμη «υπολογισμένες δόσεις αίματος» για να ξεδιψάσει. Και ταυτόχρονα ρίχνουν «προειδοποιητικές βολές» στους Πολιτικούς για να δείξουν ποιός είναι ο «ισχυρός».
– Ίσως δεν έχεις άδικο. Λογικά, στα παρασκήνια πρέπει να γίνονται «διαπραγματεύσεις» για να τελειώσει αυτή η «σφαγή των πολιτικών». Ε, δεν μπορεί, κάποιο σημείο συμφωνίας θα βρουν και θα τελειώσει αυτό το κακό.
– Ναι, ρε γαμώτο. Πως να κάνεις τη δουλειά σου όταν σε κυνηγάνε;
– Άστα. Να ευχόμαστε μόνο να μην έχουμε κάνει λάθος και να μην  την έχουν δει «Τάξις και Ηθική» κάποιοι εκεί μέσα στο Δικαστικό Σώμα και ξεκινήσουν καμιά παράλογη εκτεταμένη επιχείρηση «Καθαρά Χέρια». Θα μας πάρει ο διάολος όλους τότε….
– Σαφώς και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Το θέμα είναι πρώτον, πόσοι είναι αυτοί οι «Ένθερμοι Ηθικοί Δικαστές» και δεύτερον, πόσο γρήγορα θα «κινηθούν» οι «ισχυροί» εναντίον τους για να τους σταματήσουν με «δραστικά μέσα».
– Κι αυτό εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Μόνον κάποιοι «Μεγάλοι» το ξέρουν.
– Θα μάθουμε. Γίνονται πράγματα. Θα μας ενημερώσουν. Όλους.
– Πάντως, η βαρύτητα της ποινής – ισόβια – δείχνει πως μάλλον είναι αποφασισμένοι να το «τραβήξουν».
– Μην το λες. Έχει κι άλλη όψη το θέμα. Μπορεί εσκεμμένα να επέλεξαν μια και βαρύτατη «συμβολική» ποινή σε μια υπόθεση, παρά πολλές μικρότερες ποινές σε περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς που όμως θα ενέπλεκαν και περισσότερους πολιτικούς. Τότε είναι που θα ξέφευγε πραγματικά η κατάσταση. Γιατί στους πολλούς, ε, όλο και κάποιος θα άνοιγε το στόμα του για να εξασφαλίσει καλύτερη αντιμετώπιση από την δικαιοσύνη. Κι εκεί θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου.
– Δεν έχεις κι άδικο. Όντως, μπορείς να το δεις κι έτσι. Ίσως τελικά να ήταν θετική εξέλιξη. Θυσίασαν μια ελεγχόμενη υπόθεση που και ως «μήνυμα ισχύος» θα λειτουργήσει και ταυτόχρονα δεν θέτει σε ανεξέλεγκτο κίνδυνο το «σύστημα».
– Θα σταματήσει όμως εδώ; Ή θα δούμε καμιά ανόητη κλιμάκωση;
– Τι εννοείς;
– Αν πχ δούμε ξαφνικά στα ΜΜΕ να βγαίνουν στη φόρα τίποτε «άπλυτα» κανενός Δικαστικού, τότε αυτό θα σημαίνει πως κάποιοι «εκεί πάνω» αποφάσισαν ολομέτωπη επίθεση και συνεπώς κλιμάκωση. Οπότε να αναμένουμε κι από τους Δικαστές την ανάλογη απάντηση ύστερα. Μια ακόμη σκληρότερη απάντηση από την προηγούμενη.
– Ρε λες να το τραβήξουν τόσο πολύ;
– Αν δεν είχαν σκοπό κάποιοι να το τραβήξουν δεν θα «προκαλούσαν» τους δικαστές στα μισθολογικά. Κάποιοι πήγαν να κάνουν επίδειξη ισχύος. Και πήραν την πληρωμένη απάντησή τους. Το θέμα είναι τώρα τι θα κάνουν. Θα συνεχίσουν να τους ζορίζουν διακινδυνεύοντας κι άλλη σκληρή αντεπίθεση ή θα σταματήσει εδώ;
– Να ευχόμαστε να μην κάνουν καμιά μαλακία πάλι γιατί δεν μας βλέπω καλά. Οι Δικαστές δαγκώνουν άσχημα. Δεν είναι να τα βάζεις μαζί τους.
– Μη νομίζεις ότι θα σταματήσουν πάντως. Ήταν να μην αρχίσουν. Τώρα που ξεκίνησε, δεν μπορεί να σταματήσει. Η Κοινή Γνώμη ήταν να μην εθιστεί στο ότι είναι εφικτή μια σκληρή ποινή κατά των πολιτικών. Θυμίσου, αυτές τις δύσκολες μέρες πόσο πολύ μας μισεί η κοινωνία. Τώρα που γεύτηκαν αίμα πολιτικού θα θέλουν ξανά και ξανά και ξανά. Και να θέλουν οι Δικαστές να κάνουν πίσω τώρα δεν θα μπορέσουν έτσι εύκολα. Ήταν να μην αρχίσει σου λέω. Τώρα θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα. Όλοι.
– Άμα τα βρούνε μεταξύ τους οι «Μεγάλοι» όλα γίνονται. Να δεις για πότε θα σταματήσει και πάλι κάθε έλεγχος.
– Μην είσαι τόσο σίγουρος. Η Δύναμη γοητεύει. Και τώρα, οι Δικαστές είδαν πως όντως έχουν «Δύναμη». Και είδαν το πως είναι να την χρησιμοποιείς αυτή τη Δύναμη. Πολλοί απ’ αυτούς θα μπήκαν ήδη στον πειρασμό να κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Άσε που πολλοί απ’ αυτούς θα θεωρούν ότι μπορούν να φέρουν την «Κάθαρση στην Κοινωνία» και ότι κι αν τυχόν τους πουν ανώτεροί τους αυτοί θα κάνουν το δικό τους όταν έρθουν στα χέρια τους ανάλογες υποθέσεις. Σου λέω, το πράγμα μάλλον ξέφυγε….
– Να πάρει ο διάολος…φεύγω…άργησα…
– Που πας;
– Έχω να ετοιμάσω την ομιλία μου για αύριο…
– Που θα είσαι;
– Κάτι μαθητές και γονείς με έχουν βασικό ομιλητή σε εκδήλωσή τους αύριο με θέμα «Διαφθορά και Κρίση»…πρέπει να την δουλέψω λίγο…καληνύχτα…
(Μυθοπλασία βεβαίως…οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική…)
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply