Ἀπὸ τὸ 1990 γνώριζε ἡ CIA τήν διάλυσι τῆς Γιουγκοσλαυΐας.

Ἀπὸ τὸ 1990 γνώριζε ἡ CIA τήν διάλυσι τῆς Γιουγκοσλαυΐας.Στὸ ἔγγραφο ποὺ ἦλθε στὸ φῶς τῆς δημοσιότητος καταγράφεται ἁπλῶς ἡ γνώσις τῆς CIA  γιὰ τὰ ἐσωτερικὰ τῆς Γιουγκοσλαυΐας. Τὸ ἐὰν εἶχαν ἐμπλοκή, σὲ ποιὸν βαθμὸ καὶ γιὰ ποιοὺς λόγους μὴν περιέμενετε νὰ τὸ διαβάσουμε…
Ἤδη, μετὰ ἀπὸ τόσα χρόνια, πυκνὸ σκοτάδι σκεπάζει τὸ μεγαλύτερο τμῆμα τῶν τότε καταστροφῶν ποὺ ὑπέστῃ ἡ χώρα.
Ἄλλως τέ, μετὰ ἀπὸ τὶς κατ’ ἐξακολούθησιν ἀποκαλύψεις, ἀναφορικῶς μὲ τὰ ἐγκλήματα ποὺ διεπράχθησαν ἐκεῖ, ὅσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο κατανοοῦμε τὴν μεθόδευσι ποὺ ἔγινε.

Φιλονόη

 

Έγγραφο της CIA του 1990 -για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

 

Μεταξύ διπλωματικών πηγών και απορρήτων εγγράφων, τα οποία έχουν έρθει στη δημοσιότητα- σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Σερβία και στην Κροατία- παρουσιάζεται η τελική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ- CIA, το 1990,   η οποία σημειώνει την τελική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τις αιματηρές συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν.

Το έγγραφο της CIA αναφέρει  την απόσχιση της Σλοβενίας και της Κροατίας και τη διακοπή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους της Γιουγκοσλαβίας για ένα χρονικό διάστημα ενός έτους και κατόπιν, μέσα σε μια διετία,  θα επέλθει η οριστική διάλυση.

Πρόσφατα, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων, το έγγραφο βγήκε από τα συρτάρια των μυστικών υπηρεσιών και ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Το έγγραφο αυτό απευθυνόταν τότε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι η Σερβία θα προσπαθήσει να εμποδίσει  τους Σλοβένους και τους Κροάτες να αποσχισθούν από τη Γιουγκοσλαβία για να σχηματίσουν συνομοσπονδία και τονίζει  την έξαρση του σερβικού εθνικισμού που θα προκαλούσε την διάλυση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

«Δύσκολα θα αποτραπεί πόλεμος μεταξύ των δημοκρατιών, σοβαρές συγκρούσεις θα παρουσιασθούν και μεταξύ των κοινοτήτων και θα ακολουθήσει η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Η βία θα είναι έντονη και μακροπρόθεσμη», αναφέρουν οι πράκτορες της CIA από τη Γιουγκοσλαβία το 1990.

Στο απόρρητο έγγραφο σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει στρατιωτική εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και η αλβανική μειονότητα θα αναγνωριστεί στο Μαυροβούνιο και στην ομόσπονδη δημοκρατία των Σκοπίων.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να κάνουν ελάχιστα για τη διατήρηση της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η CIA προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία με βαρύτητα στον πόλεμο της Βοσνίας.

Βαλκανικὸ περισκόπιο

(Visited 14 times, 1 visits today)
0 thoughts on “Ἀπὸ τὸ 1990 γνώριζε ἡ CIA τήν διάλυσι τῆς Γιουγκοσλαυΐας.

Leave a Reply