Μά εἶναι δυνατόν νά μᾶς ἐκπροσωπῇ στόν ΟΗΕ ὁ Μπένυ;

Μά εἶναι δυνατόν νά μᾶς ἐκπροσωπῇ στόν ΟΗΕ ὁ Μπένυ;Ὁ Μπένυ τοῦ 8%; Ὁ Μπένυ τῆς ἀνυπαρξίας; Ὁ Μπένυ τοῦ τίποτα; Εἶναι δυνατόν;
Κι ὅμως… Ἀν τὶ νὰ τὸν στείλουμε σπίτι του, ἤ ἀκόμη καλλίτερα, στὴν φυλακή, ἐμεῖς τὸν στέλνουμε στὸν ΟΗΕ νὰ μᾶς ἐκπροσωπήσῃ.
Ἀλήθεια, ποιός σκοτεινός ἐγκέφαλος ἀνεγκεφάλου καί ἠλιθίου τό σκέφθηκε ὅλο αὐτό;
Διότι νὰ ἦταν ὁ Σαμαρᾶς ἤ ὁ ὅποιος ἄλλος, κοντινότερός του, στὴν ἱεραρχεία τοῦ ἀποκόμματός του, θὰ τὸ δεχόμουν. Ἀλλά ὁ Μπένυ; Τοῦ τεμενᾶ καί τοῦ προσκυνήματος;

Τί νά σᾶς πῶ;
Δὲν περίσσεψε μόνον ἡ ἀνηθικότητα καὶ ἡ βλακεία σὲ ἐτοῦτον τὸ τόπο. Κυρίως περίσσεψε τὸ θράσος..
Ἀλλὰ πάλι… Ἐὰν τὸ δοῦμε ἀπὸ ἀπόστασι, δίχως νὰ ἐπηρεαζόμαστε συναισθηματικῶς, τότε ναί, αὐτὸς ἀκριβῶς ἀξίζει ὡς ἐκπρόσωπος τοῦ Ἑλλαδοκαφριστᾶν. Τέτοιοι ποὺ κατνήντησε, μόνον τέτοιοι τοῦ ταιριάζουνα…
Ἡ ἀπόλυτος κουδουνίστρα σὲ ἔκδοσι κουμπαρᾶ. (Ὅλα τὰ Ἁρπάζει καὶ τὰ μαζεύει… Ὅλα τὰ χωνεύει… Ὅλα τὰ καταπίνει, πρὸ κειμένου νὰ τοῦ ἐπιτρέψουν νὰ φορᾷ γραβάτα καὶ κολάρο… ἔως νὰ τοῦ γίνῃ θηλιά!)

Φιλονόη.

 

Ο Βενιζέλος στην έδρα του ΟΗΕ.

O Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά που φαίνεται ότι αναβάλλει το δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ, στις εναρκτήριες εργασίες της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων.
Το πρόγραμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου,που βρίσκεται από το πρωί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ξεκίνησε με τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. 
Θέμα της συνάντησης το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, το Κυπριακό, τη συριακή κρίση και το μέλλον του ΟΗΕ

Μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στη θεματολογία της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι είχε ως «κύριο αντικείμενο τα μεγάλα θέματά μας»

«Η συνάντησή μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είχε ως κύριο αντικείμενο τα μεγάλα θέματά μας. Συζητήσαμε πρώτα για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων – στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ μετείχε και ο κύριος Nimetz. Ο Γενικός Γραμματέας είναι πολύ καλά ενημερωμένος για την πρότασή μας. Η εθνική μας θέση είναι πολύ καθαρή. Στηρίζεται από μεγάλο φάσμα πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία όμως θα ισχύει για κάθε χρήση: erga omnes, ένα όνομα για κάθε χρήση. Οριστική, καθαρή, λειτουργική λύση. Έτσι θα μπορέσει και η γειτονική μας χώρα να βρει την ευρωατλαντική της προοπτική και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για αυτούς και για μας, γιατί θέλουμε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να βρουν αυτή την κοινή προοπτική, η οποία λειτουργεί σταθεροποιητικά για την περιοχή. Εμείς, θα προσφέρουμε και κάθε άλλη δυνατή βοήθεια. Είμαστε πάντα ο μεγάλος επενδυτής, ο μεγάλος γείτονας που μπορεί να βοηθήσει με φιλικά αισθήματα, εφόσον βέβαια υπάρχει καλοπιστία, καλή γειτονία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Στο Κυπριακό, η Ελλάδα, βεβαίως, είναι αυτή που στηρίζει πάντα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα έχουμε ένα νέο μομέντουμ, γιατί έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του κ. Αναστασιάδη. Έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την Αμμόχωστο, με επίκεντρο την Αμμόχωστο, την κατειλημμένη πόλη και το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή, η οποία μπορεί να δώσει νέες ιδέες και ώθηση. Έχουμε τον διορισμό διαπραγματευτών από τις δύο κοινότητες κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βεβαίως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε παρούσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα. Γιατί μόνο έτσι νομιμοποιείται μία λύση και γίνεται βιώσιμη.

Μιλήσαμε φυσικά και για τα άλλα θέματα, για το μέλλον του ΟΗΕ και τη συμβολή της Ελλάδας στις διαδικασίες του ΟΗΕ και στις δράσεις του. Για το μεγάλο πρόβλημα της Συρίας, η Ελλάδα μετέχει στο κεντρικό ευρωπαϊκό ρεύμα. Επιδιώκουμε μια πολιτική λύση μέσω μιας διαδικασίας τύπου Γενεύη 2. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και έχει πλέον διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μετά τη συμφωνία Kerry-Lavrov που είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παίξει το ρόλο του, όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για κάθε διεθνές θέμα. Γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που δίνει νόημα και προοπτική στον ίδιο το θεσμό των Ηνωμένων Εθνών. Βεβαίως υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπογράψαμε 28 Υπουργοί Εξωτερικών ένα άρθρο-έκκληση που θέτει αυτή την ανθρωπιστική διάσταση στο επίκεντρο, γιατί ξεχνάμε ότι στη Συρία σκοτώνονται, τραυματίζονται, ταλαιπωρούνται, διώκονται απλοί άνθρωποι, υπερήλικες, παιδιά, γυναίκες. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να το θυμόμαστε».

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ο Οκτώβριος πράγματι αναφέρθηκε ως μία επιδίωξη και θέλω να ελπίζω ότι και η προετοιμασία θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο. Ήδη έχουν αρχίσει οι επαφές του κ. Downer με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα δίνει νέο μομέντουμ, δηλαδή θα μας επιτρέπει να δούμε τον πραγματικό ορίζοντα μιας λύσης, η οποία όμως θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά που είπαμε προηγουμένως».

Σχετικά με το αν τέθηκε το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ο ΟΗΕ δεν εμπλέκεται στo ζήτημα των θαλασσίων ζωνών παρά μόνο ως θεματοφύλακας της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας κι εμείς έχουμε προβεί στις Ρηματικές Διακοινώσεις που απαιτούνται για όλα τα θέματα που εμείς θεωρούμε αναγκαία. Τη στιγμή που πρέπει. Έχουμε προβεί σε όλες τις ανακοινώσεις προς τον ΟΗΕ». 

Αναφορικά με το αν η σημερινή τριμερής επιταχύνει τις εξελίξεις στο ζήτημα της οριοθέτησης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σχολίασε: «Αυτή είναι μια άλλη εξέλιξη που δεν αφορά τον Γενικό Γραμματέα. Είναι πολύ σημαντική η σημερινή συνάντηση των συναδέλφων μου των ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και της Κύπρου, με εμένα ως Υπουργό Εξωτερικών. Βλέπετε ότι μετά την επίσκεψή μου στο Κάιρο, που έγινε μόλις στις 5 Σεπτεμβρίου, σε λίγες ημέρες, σε 15 ημέρες, δίνουμε μια χειροπιαστή συνέχεια. Βεβαίως έχουμε και τις διμερείς διαβουλεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο» 

«Η σημερινή τριμερής δεν στέλνει κανένα μήνυμα συγκεκριμένα προς κάποια χώρα. Δεν στρέφεται κατά κάποιας χώρας, στρέφεται υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο. Μετέχουμε και σε άλλες τριμερείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχουν ισορροπίες, να κινητοποιούνται όλες οι χώρες που μπορούν να συμβάλουν προς μία κατεύθυνση, την κατεύθυνση πάντα του διεθνούς δικαίου και της αξιοποίησης των πόρων της Μεσογείου προς όφελος όλων των λαών, αλλά πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί επίσης απόψε σε δείπνο εργασίας αρκετών υπουργών Εξωτερικών με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων θα παραστεί και θα μιλήσει σε τρεις Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου, που θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΟΗΕ μέσα στην εβδομάδα και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, ενώ θα συναντηθεί και με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ

(Visited 10 times, 1 visits today)
Leave a Reply