Τὸ μέλι σὰν φάρμακο.

Το μέλι αποτελεί εδώ και χιλιετίες ένα σπουδαίο φάρμακο της φύσης και οι κυψέλες είναι ένα από τα πλέον θαυματουργά φαρμακευτικά εργαστήρια.Από την αρχαιότητα οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Σύριοι και οι Χετταίοι είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως θεραπευτικό μέσο. Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μέλι αποκτούν πιο ζωηρό χρώμα, ενώ ο Πυθαγόρας διαπίστωσε ότι το μέλι εξαφανίζει τη σωματική κόπωση. Ο Δημόκριτος, ο οποίος έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα, απέδωσε τη μακροβιότητά του στο μέλι λέγοντας ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που το τρώνε διατηρούν το νεανικό σφρίγος τους.

Τόσο οι αρχαίοι Ελληνες όσο και οι Ρωμαίοι βουτούσαν το μέλι σε ζωικό λίπος για να φτιάξουν φάρμακο για τη θεραπεία μολυσμένων πληγών. Αλλωστε, τόσο ο Αριστοτέλης όσο και ο Διοσκουρίδης το θεωρούσαν εξαιρετικό φάρμακο για τον σκοπό αυτό.

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τέλος, το μέλι χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τους τραυματίες του ρώσικου στρατού για την επούλωση των πληγών τους.

Με το πέρασμα των ετών και την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας επιβεβαιώθηκε ότι το μέλι έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

ἔθνος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Τὸ μέλι σὰν φάρμακο.

  1. Οι μέλισσες είναι ανεκτίμητες τόσο για τα προϊόντα που μας προσφέρουν, αλλά πολύ περισσότερο για τη γονιμοποίηση των καρπών. Αν λείψουν οι βασικοί αυτοί επικονιαστές, θα μειωθεί η ποικιλία διατροφής μας κατά 2/3, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση της ανθρωπότητας.
    Και δυστυχώς, έχουν καταφέρει να θέσουν σε κίνδυνο και την ύπαρξη της μέλισσας…

Leave a Reply