Τοῦ Ῥόντου…

…τό κάγκελον νά πῶ; Δὲν θὰ τὸ πῶ, διότι, κατὰ πῶς ἀντιλαμβανόμεθα, ὁ μίστερ ῥόντος φαίνεται νὰ ἦταν τὸ …πρόσχημα γιὰ νὰ «ἀνοίξουν οἱ πῦλες τῶν κολάσεως».
Κι ἔτσι, ἂν καὶ πολλοὶ εἶναι αὐτοὶ ποὺ τὸν …μισοῦν, ἐν τούτοις, ἅπαντες σκύβουν κεφαλὴ ἐμπρός του καὶ σπεύδουν νὰ ἐκτελέσουν τὶς …«ἐντολές» του. Γιατί; Τί κουβαλᾶ πίσω του; Ποιοί τόν στηρίζουν; Ποιοί κρύβονται πίσω ἀπό τίς Μ.Κ.Ο. καί τίς διάφορες, «διεθνοῦς ἐπιπέδου», δράσεις του; Πόθεν τό τόσο χρῆμα πού διαχειρίζεται; Πόσο σημαντικός εἶναι γιά αὐτές τίς ὀργανώσεις; Τί ῥόλο ἔπαιξε στήν σαφῶς ἀνθελληνική συμπεριφορά τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν;, καθώς ἐπίσης καί στά …νέα συστήματα πού μᾶς ἐπέβαλαν; Ἔ;

Αὐτά… καθὼς κι ἄλλα πολλά, ἀδυνατῶ νὰ σᾶς τὰ ἀπαντήσω.
Γιὰ τὴν ὥρα ἕνα μικρὸ ἀφιέρωμα γιὰ (κάποια ἀπὸ) ἔργα καὶ τὶς ἡμέρες του, πού, σαφῶς, εἶναι …«ἐπιτρεπτὸ» νὰ δημοσιοποιηθοῦν. Τὰ λοιπά, ἐὰν κι ἐφ΄ ὅσον, ἐν καιρῷ… Καὶ βλέπουμε…

Φιλονόη

Ο μυστηριώδης Άλεξ Ρόντος

Από τις ΜΚΟ, τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τα λόμπυ στον Γ. Παπανδρέου και στη λαίδη Άστον…

Το σκηνικό: Εκτεταμένη βία, εκατόμβη νεκρών και χιλιάδες πρόσφυγες. Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Νότιο Σουδάν οδηγείται σε εμφύλιο. Ο ΟΗΕ ενισχύει τις δυνάμεις του στη χώρα, και το κερασάκι: η ΕΕ στέλνει στην περιοχή τον Άλεξ  Ρόντος.

Η είδηση που αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα της Deutsche Welle έγραφε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει στην περιοχή ως ειδικό εντεταλμένο τον διπλωμάτη (ποιας χώρας άραγε είναι διπλωμάτης;) Άλεξ Ρόντος προκειμένου να συμβάλει στην πολιτική επίλυση του προβλήματος, όπως ανακοίνωσε μέσω Τwitter η εντεταλμένη της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, η λαίδη Κάθριν Άστον.

Υπάρχει ο κίνδυνος να μετεξελιχθεί η σύγκρουση αυτή σε γενικευμένο εμφύλιο, εκτιμά ο ΟΗΕ, που ενισχύει τις δυνάμεις του στη χώρα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε χθες την αποστολή περίπου 5.500 κυανόκρανων για την προστασία των αμάχων στη χώρα. Η συνολική δύναμη του ΟΗΕ φτάνει στους 12.500 στρατιώτες.

Σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις και ζήτησε να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και στον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ. «Αυτοί που ευθύνονται για την παραβίαση των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να λογοδοτήσουν» επισημαίνεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Η είδηση για την αποστολή του Ρόντος συνέπεσε με τη συνάντηση στην Τζούμπα των ηγετών πολλών κρατών της ανατολικής Αφρικής, «προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή». Όπως επισημαίνει η Μαρίνα Πέτερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sudan Focal Point, «δεν πρόκειται μόνο για σύγκρουση μεταξύ δύο γηραιών κυρίων, αλλά για μια κρίση με εθνοτικό χαρακτήρα».

Πέραν τούτου, υπογραμμίζει η εκπρόσωπος της οργάνωσης, στο Νότιο Σουδάν συγκρούονται και οικονομικά συμφέροντα διαφόρων χωρών της Αφρικής και των μεγάλων δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Κίνας, εξαιτίας του πετρελαίου αλλά και της στρατηγικής θέσης του.

Τελευταία φορά που είχαμε διαβάσει κάτι για τον περιβόητο Άλεξ Ρόντος ήταν στις 29 Μαρτίου 2012, όταν o μυστικοσύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου είχε αναλάβει ξανά δράση…

Ποιος όμως είναι ο Άλεξ Ρόντος, ποια η σχέση του με τον Γιώργο Παπανδρέου και ποιες αποστολές είχε αναλάβει -στα κρυφά πάντοτε- για λογαριασμού του Υπουργείου Εξωτερικών; Ο Άλεξ Ρόντος, λοιπόν, τότε, με διακομματική στήριξη (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), είχε ορισθεί ως ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής, με την αποστολή του προκαθορισμένη να λήξει στις 30 Ιουνίου 2012.

Η απόφαση διορισμού του είχε υπογραφεί στις 04/11/2011 επί Σταύρου Λαμπρινίδη και δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011. Τη συνυπέγραφε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του, ενώ ο διορισμός -ειπώθηκε πως- έγινε ύστερα από πρόταση της Κάθριν Άστον, αρμόδιας για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο «Έθνος» της 29ης Σεπτεμβρίου 2010 ο Γ. Δελαστίκ έγραφε: «Το όνομα της ΠΓΔΜ θα το αποφασίσει τελικά ο διαβόητος, απαίσιας πολιτικής φήμης, Άλεξ Ρόντος;. Αυτή η πολιτικά σκοτεινή προσωπικότητα ήταν σύμβουλος του τυχοδιώκτη προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, όταν ο τελευταίος προκάλεσε πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσσία και προσπάθησε να καλέσει στη Γεωργία δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρετώντας σκοτεινά σχέδια ακραίων νεοσυντηρητικών κύκλων της Ουάσιγκτον που θα επιθυμούσαν μερικούς νεκρούς Αμερικανούς πεζοναύτες από ρωσικά πυρά τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008, εκτιμώντας ότι η αξιοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος θα έδινε τη νίκη στους Ρεπουμπλικάνους εναντίον του Ομπάμα!

»Οι ανησυχίες για τον ρόλο που παίζει αυτός ο στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου προσέλαβαν τις διαστάσεις πανικού όταν είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα να αισθάνεται υποχρεωμένος να αποκαλύψει -και μάλιστα από τη Νέα Υόρκη!- με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο τη διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων. […]

»Προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα από πλευράς περιεχομένου των δηλώσεών του, αλλά προτάσσοντας τον στόχο της γνωστοποίησης στον ελληνικό λαό του τι συμβαίνει, ο Δ. Δρούτσας είπε μεταξύ άλλων: “Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει κάποια θεσμική θέση, δεν υπάρχει θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου”. […]

»Φυσικά, οι Αμερικανοί είναι πλήρως ενήμεροι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του Άλεξ Ρόντου – θα ήταν αδύνατον, άλλωστε, να μην ήταν εκ των προτέρων ενήμεροι».

Το ξεχασμένο εκείνο δημοσίευμα προκαλεί το αγωνιώδες ερώτημα ποιες λύσεις, ποια ονόματα δηλαδή, έχει διαπραγματευθεί εν κρυπτώ ο Άλεξ Ρόντος.

Άλλο δημοσίευμα που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο αναφέρεται στο Φόρουμ του Νταβός -το μικρό χιονοδρομικό θέρετρο που έχει την τιμή να φιλοξενεί τους περισσότερους ισχυρούς της πολιτικής και της οικονομίας- οι συμμετέχοντες του οποίου υπολογίζονται σε 2.000 και πληρώνουν ως και 20.000 δολάρια για να λάβουν μέρος στις συναντήσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τεράστιες προσπάθειες να προμηθευθούν μια από τις λευκές προσκλήσεις για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διοργανώνεται κάθε χειμώνα στο Νταβός της Ελβετίας.

Ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες του Νταβός είναι ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο χρηματιστής Τζορτζ Σόρος και τελευταίως οι συνήθεις πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης που διαδηλώνουν έξω από τους συνεδριακούς χώρους. Από την Ελλάδα, τακτικοί θαμώνες του Φόρουμ είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Βερνίκος και ο σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών Άλεξ Ρόντος.

Φίλος και έμπιστος του τέως (ελπίζω να μην μας τον επιβάλουν και πάλι) πρωθυπουργού, αθόρυβος και άνθρωπος ειδικών αποστολών, ο Ά. Ρόντος κινείται με άνεση είτε στο Υπουργείο Εξωτερικών είτε στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Αφρική.

Ποιος είναι ο Άλεξ Ρόντος;

Ο Άλεξ Ρόντος είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να κινείται στο παρασκήνιο. Αυτό φαίνεται από τη χαμηλή χροιά της φωνής του, αλλά και από το γεγονός ότι αποφεύγει να επιδεικνύεται. Ακόμη και όταν εργαζόταν στο Υπουργείο Εξωτερικών, προστάτευε πολύ καλά την προσωπική του ζωή. Ίσως γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του ένας μύθος και οι δραστηριότητές του έχουν λάβει μυθιστορηματική διάσταση.

Ελάχιστοι όμως διαθέτουν τις διεθνείς προσβάσεις του. Και ακόμη λιγότεροι έχουν στο Βlackberry
τους τα τηλέφωνα προσώπων-κλειδιών με τα οποία να μπορούν να επικοινωνήσουν ανά πάσα στιγμή. Παρά τις αθόρυβες κινήσεις του, όμως, η παρουσία του στο περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχει πυροδοτήσει ουκ ολίγες φορές έντονες αντιδράσεις και σωρεία συνωμοσιολογικών σεναρίων.

Από τον Ιάκωβο στον ΓΑΠ

Γεννήθηκε στην Τανζανία το 1954 και μεγάλωσε στην Αφρική.  Σπούδασε Ιστορία στην Οξφόρδη, κάτι που το προδίδει και η βρετανική προφορά του. Έκανε ρεπορτάζ στην Αφρική, εργαζόμενος σε περιοδικά και εφημερίδες. Σταδιακά όμως ανακάλυψε τον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στην Αιθιοπία, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο και στον Λίβανο, αλλά και ως σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Στη θητεία του εκείνη φαίνεται πως είχε γνωρίσει τον κατοπινό υπουργό Οικονομικών  Γ. Παπακωνσταντίνου. Για να συμπληρωθούν οι γλάστρες που μας είχε φορέσει σε κυβερνητικά πόστα ο ΓΑΠ.

Σημείο καμπής στην καριέρα του ήταν το 1992. Τότε ο αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής Ιάκωβος τον επέλεξε για να ιδρύσει την πρώτη ανθρωπιστική ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ονομασία Ιnternational Οrthodox Christian Charity (ΙΟCC). Από τη νέα του θέση ο κ. Ρόντος άρχισε να έρχεται σε επαφή με την ελληνική ομογένεια και το ελληνοαμερικανικό λόμπι. Από την ίδια θέση πρωτοήρθε σε επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, το 1996-1997.

Οι βάσεις του ισχυρού δεσμού φιλίας και εμπιστοσύνης με τον Γ. Παπανδρέου (ο οποίος ήταν τότε ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) μπήκαν όταν ο Ρόντος ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Άντριου Άθενς για να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους Έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας

Το 1999 ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε το πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών διαδεχόμενος τον Θόδωρο Πάγκαλο. Ο διατελέσας αργότερα και πρωθυπουργός στον Ρόντο ανέθεσε τότε να στήσει εξαρχής την «Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας» (ΥΔΑΣ). Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω, «ήταν πανίσχυρη και είχε στη διάθεσή της πολλά χρήματα, ακόμη και από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου».

Τότε ήταν που σταδιακά είχε αρχίσει να αναλαμβάνει ειδικές και «επικίνδυνες» αποστολές. Μια από τις περιοχές που γνώριζε αρκετά καλά ο κ. Ρόντος ήταν η Γιουγκοσλαβία, λόγω παλαιότερης αποστολής της ΙΟCC το 1992.

Επιστρέφοντας στο Βελιγράδι το 1998, άρχισε να έρχεται σε επαφή με ηγέτες της αντιπολίτευσης στον τότε πανίσχυρο Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της περιόδου, το «στρατηγείο» του βρισκόταν στο ξενοδοχείο Ηyatt της σερβικής πρωτεύουσας. Και παρά τις αντιρρήσεις που είχαν αρχίσει να διατυπώνονται από Έλληνες διπλωμάτες, καθώς ο κ. Ρόντος είχε δίαυλο απευθείας επικοινωνίας με τον κ. Παπανδρέου, αποφασίστηκε η προσεκτική αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής με το βλέμμα στη «μετά Μιλόσεβιτς εποχή». Σ’ αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, το 2000 διοργανώθηκε στο Καβούρι συνάντηση των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης.

Ο Ά. Ρόντος έμεινε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως και τις εκλογές του 2004. Μετά την ήττα του Παπανδρέου παραιτήθηκε, αλλά οι σχέσεις τους παρέμειναν στενές. Ο κ. Ρόντος συνέχισε να εμφανίζεται στα Συμπόσια της Σύμης, ενώ εργάζεται ακόμη και σήμερα ως σύμβουλος κυβερνήσεων και άλλων φορέων. Βρέθηκε, μάλιστα, στο πλευρό του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, υπογράφοντας «προφητικό» άρθρο τον Μάιο του 2008 στην «Ιnternational Ηerald Τribune», λίγο πριν από τον πόλεμο Τιφλίδας-Μόσχας.

Έστησε τη γέφυρα με το Ισραήλ

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ά. Ρόντος διαδραμάτισε τον κρίσιμο ρόλο στη νέα σχέση Αθηνών-Ιερουσαλήμ, η οποία κορυφώθηκε με την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ του Παπανδρέου και του Βενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποιώντας ταξίδι-αστραπή στο Ισραήλ για συνομιλίες με την ηγεσία του μετά την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

Δεν έχω να απολογηθώ για κάτι

Με το γνωστό του πληθωρικό ύφος, ο Θ. Πάγκαλος είχε εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για τον ρόλο του κ. Ρόντος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν τον είχε κατονομάσει, αλλά τον είχε «φωτογραφίσει», μιλώντας για «στελέχη που κινούνται στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και μιλούν αγγλικά».

Οι επικριτές του επιμένουν να υποστηρίζουν ότι «είναι άνθρωπος των Αμερικανών» και ότι «κινείται έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο». Κατά καιρούς εμφανίζονται σε διάφορους κύκλους «πικάντικα» σενάρια, όπως το ότι κινείται ακόμη και σήμερα στα Βαλκάνια με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο χωρίς να ενημερώνει τους Έλληνες πρέσβεις ή ότι συνομιλεί με τους Τούρκους για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Απευθυνόμενος στους συνομιλητές του, ο Ά. Ρόντος επιμένει: «Δεν σκοπεύω να απαντήσω δημοσίως στους επικριτές μου. Σίγουρα όσα γίνονται δεν με ευχαριστούν, αλλά την ίδια στιγμή θεωρώ ότι δεν έχω να απολογηθώ για κάτι».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης
Πηγές: Deutsche Welle – Τo Βήμα

ζούγκλα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Ἀπαντῆστε

Ἡ ἠλεκτρονική σας διεύθυνση δὲν θὰ δημοσιευθεῖ. Τὰ ὑποχρεωτικὰ πεδία σημειώνονται μὲ *