Μία νύκτα στὰ Ἴμια…

Όταν ο εμπνευστής της Παλλαϊκής Άμυνας έγραφε για την κρίση των Ιμίων, για την οποία είχε προειδοποιήσει και προτείνει τρόπους αντιμετώπισής της…

Με αφορμή την επέτειο των θλιβερών γεγονότων στα Ίμια και εκτιμώντας ότι απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναρτήσουμε σχετικό άρθρο, που, αν και γραμμένο το 1998, είναι άκρως επίκαιρο ακόμα και σήμερα. Συντάκτης του άρθρου ο Χαράλαμπος Γεωργακάκης, πρώην βουλευτής και στην συνέχεια πρώτος γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου, καθώς και ο εμπνευστής της παλλαϊκής άμυνας στα πρότυπα Ελβετίας και Ισραήλ, που, εφόσον εφαρμοζόταν, θα είχε αποτρέψει πολλά.

Ακολούθησε σχετικό νομοσχέδιο (1985), το οποίο αποσύρθηκε περιέργως λίγο πριν την ψήφισή του, με αφορμή την συνάντηση Α. Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός και το οποίο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, το χτίσιμο μικρής ορθόδοξης εκκλησίας στην μεγάλη Ίμια. Εάν το συγκεκριμένο σχέδιο είχε υλοποιηθεί, δεν θα υπήρχαν Ίμια και καμία αμφισβήτηση στην συγκεκριμένη περιοχή.

Φερβουάριος 1998 – Άρθρο στην εφημερίδα Βραδυνή, από το βιβλίο του Μπάμπη Γεωργαγάκη «Ταραγμένα Χωρικά Ύδατα, εκδόσεις Λιβάνη:

Δύο χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια θα περίμενε κανείς έστω ελάχιστη σοφία από τους υπεύθυνους. Θα περίμενε να μας βεβαιώσουν ότι έκλεισε η τανάλια των όποιων αδυναμιών στην οριογραμμή άμυνας του Αιγαίου και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα Ίμια στο μέλλον.

Αντ’ αυτού, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαμάχης που ξεπερνά τα όρια του λογικού, βυθίζει ολόκληρο το έθνος σε ανησυχία και μας οδηγεί σε άσχημες σκέψεις.

Χ. Γεωργακάκης

Για να ακολουθήσουν αντιδηλώσεις: «Όλα όσα είπε ο Λυμπέρης τα έχει πει ευθέως ή διαδώσει με άνανδρο και ύπουλο τρόπο. Το πανελλήνιο περιμένει μια εξήγηση, πως δηλαδή και γιατί κατελήφθη η μικρή Ίμια από τους Τούρκους και ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό».

Για να ανταπαντήσει ο ναύαρχος: «Είσαι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα».

Δεν θα σχολιάσω το ύφος και την ποιότητα των δηλώσεων και των δύο κορυφαίων για την εθνική μας άμυνα στελεχών, πρώην και νυν, και τα μηνύματα που περνούν σε εκείνους που, αν χρειαστεί, θα κληθούν αύριο να προασπίσουν τα εθνικά μας δίκαια.

Δύο χρόνια λοιπόν μετά από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια, αντί να σιωπούμε, ξύνουμε πληγές, κάτι που δεν βοηθάει σε τίποτα και οι Τούρκοι από την αντίπερα τρίβουν τα χέρια τους.

Έχω ασχοληθεί προσωπικά με το Αιγαίο και την άμυνα του, αλλά και ως άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του, ματώνει με τις πληγές του. Θα’ θελα να συστήσω σε κάθε κατεύθυνση σιωπή για ένα θέμα που δεν τιμά, ως προς τον χειρισμό του, ούτε τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού της άμυνας για την προστασία του ελληνικού εδάφους, ούτε εκείνους που ανταπαντούν και τον κατακρίνουν σήμερα και δεν τον απέπεμψαν ποτέ.

Στην περίπτωση των Ιμίων, αρχιστράτηγε, η άμυνά μας έμπαζε νερά και το γνωρίζατε καλά. Γι’ αυτό άλλωστε και πραγματοποιήθηκε η οπερετική απόβαση των Τούρκων, συνοδεία μάλιστα τηλεοπτικών συνεργείων. Ενέργεια που, όπως δήλωσες, πληροφορήθηκες από την τηλεόραση.

Όταν λοιπόν ως αρχιστράτηγος έχεις δεδομένη την εκδήλωση αποβατικής ή άλλου είδους τουρκικής ενέργειας σε κάποιο νησί και είσαι βέβαιος ότι το νησί αυτό είναι τα Ίμια, αφού είχε προηγηθεί η εγκατάσταση της τουρκικής σημαίας σ’ αυτό από Τούρκους δημοσιογράφους του καναλιού Star, θα έπρεπε να έχεις πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προλάβεις κάθε εξέλιξη.

Ο ισχυρισμός ότι δεν σε άφησε ο Αρσένης να οχυρώσεις την μικρή Ίμια δεν πείθει, αλλά και δεν αρμόζει σε στρατιώτη.

Ο αρχιστράτηγος είναι υπεύθυνος και αποτελεί αποκλειστικά δικό του καθήκον ο σχεδιασμός της άμυνας, ώστε αυτή να μην μπάζει», κατά το κοινώς λεγόμενο.

Θα ’πρεπε επομένως να έχεις οχυρώσει το νησί και υπάρχουν πολλοί τρόποι γι’ αυτό, χωρίς καν να σε αντιληφθεί κανείς.

Ο ανορθόδοξος πόλεμος διδάσκεται ναύαρχε, στις πρώτες τάξεις των στρατιωτικών σχολών.

Αν τα κρίσιμα εκείνα βράδια είχες συνεργαστεί με τους ψαράδες, για παράδειγμα, της Καλύμνου, αφού η πολιτική ηγεσία, όπως ισχυρίζεσαι, δεν ήθελε να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις, σε διαβεβαιώνω, επειδή τους γνωρίζω, ότι ψαρεύοντας θα τύλιγαν το τουρκικό πλωτό και τις κάμερες στα δίχτυα τους.

Αν στην θέση σας ήταν ο Κουντουριώτης, τι θα ’κανε, κύριε Λυμπέρη, αν, όπως ισχυρίζεστε, τον εμπόδιζε η κυβέρνηση;

Ο Κουντουριώτης θα υπέβαλε αυτόματα την παραίτησή του ή θα έπραττε το καθήκον του, όπως επιτάσσει η τιμή της πατρίδας και του στρατιώτη, και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ.

Αυτά για μένα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του αρχιστράτηγου, στρατηλάτη, που δείχνει τις ικανότητες και την στρατιωτική του τέχνη στα δύσκολα και εκεί που άλλοι δεν δύνανται , για να δεχτώ τον ισχυρισμό σας.

Δεν γνωρίζω τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ, για να έχω υπεύθυνη άποψη. Ψέγω όμως την κυβέρνηση επειδή την επόμενη της απόβασης δεν αναζήτησε ευθύνες και δεν επέβαλε κυρώσεις για όλους όσοι οδήγησαν στο φιάσκο των Ιμίων και επέτρεψαν την απόβαση. Κυρώσεις για σοβαρές παραβάσεις στην άμυνα της χώρας, και φυσικά όχι μόνο στον αρχιστράτηγο.

Δεν ποιεί λοιπόν ευθύνη η συνεχιζόμενη εκ των υστέρων αντιπαράθεση για κανέναν και προπαντός για το έθνος.

Αν δεν μπορείτε να σιωπήσετε, τότε κάποιο «στρατοδικείο» επιβάλλεται, έστω και σήμερα, να φωτίσει εκείνη την νύχτα, για να μην μας κάνουν όλους να ντρεπόμαστε για αυτά που καταγγέλλετε σήμερα και δεν πράξατε ποτέ.

Τον λόγο, νομίζω, τον έχει πλέον ο πρωθυπουργός που δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος για το όλον θέμα. Θα πρέπει επιτέλους να προστατέψει την χώρα από αυτό τον εκφυλισμό των δηλώσεων, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται και τα μηνύματα που μεταφέρονται στην κοινωνία και τον Ελληνισμό γενικότερα.

πυγμή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply