Προβιοτικά, πρεβιοτικά οἱ βιοσύμμαχοι μας.

Το εντερικό σύστημα είναι άραγε ο δεύτερος ή μήπως  ο πρώτος εγκέφαλος;

Είναι το μόνο όργανο που διαθέτει  αυτόνομο, ανεξάρτητο νευρικό σύστημα.

Το τοίχωμα του εντέρου αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνων, ένα τέλειο νευρωνικό δίκτυο, που εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα και όταν ο πρωτεύον αγωγός, το πνευμονογαστρικό νεύρο, με το οποίο επικοινωνεί με τον εγκέφαλο, αποκοπεί.

Κατά την γέννηση μας το έντερο μας είναι κατά κάποιον τρόπο αποστειρωμένο, έχοντας κληρονομήσει   την υπάρχουσα βακτηριακή χλωρίδα της μητέρας μας.

Είναι αλήθεια ότι η μητέρα και μόνο αυτή μεταφέρει την δική της χλωρίδα στα παιδιά, είναι η μόνη υπεύθυνη για την υγεία του εντέρου των παιδιών της.

Με αυτήν την μαγιά συνεχίζουμε και δημιουργούμε ο καθένας το δικό του βακτηριακό αποτύπωμα.

Τα βακτήρια στο έντερο μας είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση και  παραγωγή ορισμένων βιταμινών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επίσης παράγουν και απορροφούν τις νευροχημικές ουσίες που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος μας για σχεδόν όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες, όπως συμπεριφορά , μάθηση, μνήμη.

 Η βακτηριακή μας χλωρίδα είναι υπεύθυνη ακόμη και για τον αυτισμό των παιδιών.

Ὅλες οἱ ἀσθένειες προέρχονται ἀπὸ τὸ ἔντερον, Ἱπποκράτης.

Σε  μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology ο Bercik (2011) και οι συνεργάτες του απέδειξαν, ότι με ένα κοκτέιλ αντιβιοτικών μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την συμπεριφορά των ποντικιών,  αλλάζοντας  την χλωρίδα του εντέρου τους.

Η αντιβιοτική αγωγή που τους έδωσαν άλλαξε επίσης τον παράγοντα (BDNF) , ενας νευροφυτικός παράγοντας του ιππόκαμπου που ευθύνεται για την μνήμη και τη συμπεριφορά.

Όταν η αντιβιοτική αγωγή σταμάτησε τα ποντίκια επανήλθαν στην προηγούμενη συμπεριφορά τους.

The intestinal microbiota affect central levels of brain-derived neurotropic factor and behavior in mice.

 Σε μια άλλη έρευνα με την προσθήκη ενός και μόνου βακτηριακού στελέχους άλλαξε επίσης η  συμπεριφορά των ποντικιών.

Ο μικροβιολόγος MarkLyte, PhDτου TexasUniversityστο κέντρο Επιστημών Υγείας, και οι συνεργάτες του,  σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PhysiologyandBehaviorτο 1988, έδωσαν σε ποντίκια ελάχιστη ποσότητα από το παθογόνο Campylobacterjejuni.

Η μελέτη έδειξε ότι μετά από 2 μέρες τα ποντίκια ήταν πιο προσεκτικά όσον αφορά την είσοδο τους σε εκτεθειμένες περιοχές και έδειχναν σημάδια άγχους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

The Intestinal Microbiota Affect Central Levels of Brain-Derived Neurotropic Factor and Behavior in Mice

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τροφοδοτώντας την χλωρίδα του εντέρου με φιλικά και ωφέλιμα βακτήρια όπως το   Lactobacillus rhamnosus , μειώνεται η κατάθλιψη και το άγχος, όπως επίσης  αυξάνονται οι υποδοχείς του GABA, ενός νευροδιαβιβαστή που κόβει την νευρωνική δραστηριότητα, διατηρώντας τον έλεγχο του άγχους.

Πολλοί ερευνητές αναρωτιόνται αν τα ευεργετικά βακτήρια θα μπορούσαν να μετριάσουν το άγχος και την κατάθλιψη που συνοδεύουν διαταραχές όπως η νόσος  του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Σε μια μελέτη που ακολούθησε, ο Bailey και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι αφού έδωσαν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος σε ποντίκια, για να καταστείλουν τα βακτήρια του εντέρου εμπόδισαν την ανάπτυξη φλεγμονής από το άγχος.

Ομοίως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ‘αποστειρωμένα’ ποντίκια επίσης δεν παρουσίασαν φλεγμονή που προκαλείται από στρες, αλλά όταν τα ποντίκια αυτά ‘αποικίστηκαν’ με ένα κανονικό πληθυσμό βακτηρίων, το άγχος και πάλι προκάλεσε φλεγμονή του εντέρου.

 Το στρες που προκαλείται από τις μικρές αλλαγές στη χλωρίδα μπορεί με τη σειρά του να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα αμυντικά μόρια του εντέρου που παράγονται κατά τη διάρκεια της λοίμωξης – που ονομάζονται φλεγμονώδεις κυτοκίνες- μπορούν να διαταράξουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου και να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο άγχος και τη κατάθλιψη.

Ο Bercik πιστεύει ότι αυτή η διεργασία μπορεί να εξηγήσει γιατί περισσότερο από το ήμισυ των ατόμων με χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μαστίζονται επίσης από άγχος και κατάθλιψη.

Οι  έρευνες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη γενική υγεία, και ότι ένα νοσηρό έντερο συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αυτισμός, η διαταραχή φάσματος, το σύνδρομο Hashimoto, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1,η κατάθλιψη και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η εντερική χλωρίδα είναι κάτι που δεν το σκεπτόμαστε και πολύ.

Και όμως, το πλήθος των λειτουργιών που κάνει η εντερική   χλωρίδα είναι τόσο ζωτικής σημασίας για μας, που αν κάποια μέρα το πεπτικό  μας σύστημα αποστειρωθεί πιθανότατα δεν θα επιβιώσουμε.

Η πρώτη και πολύ σημαντική λειτουργία της είναι η κατάλληλη πέψη και η απορρόφηση της τροφής .

Εάν ένα παιδί δεν αποκτήσει  κανονική και ισορροπημένη εντερική χλωρίδα που κληρονομείται από τη μητέρα, τότε το παιδί δεν θα αφομοιώσει και δεν θα απορροφήσει σωστά τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να  αναπτύξει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις.

Και αυτό είναι, αυτό που συνήθως βλέπουμε σε παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, ψυχιατρικά προβλήματα και αλλεργίες.

Σύνδρομο GAP, ἘντεροΨυχολογικό Σύνδρομο, ἀπὸ τὴν Δρ Ν. Κάμπελ-McBride.

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς είναι υποσιτισμένοι.

Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου το παιδί μπορεί να αναπτύσσεται κανονικά  , οι εξετάσεις αποκαλύπτουν κάποιες τυπικές διατροφικές ελλείψεις σε πολλές σημαντικές ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, πολλά αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι πιο συχνές ελλείψεις που καταγράφονται σε αυτούς τους ασθενείς, είναι σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό, ασβέστιο, μαγγάνιο, θείο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βανάδιο, βόριο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, A , D, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, ωμέγα-3, 6, 9 λιπαρά οξέα, ταυρίνη, άλφα-κετογλουταρικό οξύ, γλουταθειόνη και πολλά άλλα αμινοξέα.

Αυτή η συνήθης λίστα των διατροφικών ελλείψεων περιλαμβάνει κάποιες από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου του παιδιού και του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Πέρα από τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση της τροφής η  υγιής εντερική χλωρίδα συνθέτει διάφορα ενεργά  θρεπτικά συστατικά, όπως :

βιταμίνη Κ, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη (βιταμίνη Β3), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), κυανοκοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12), διάφορα αμινοξέα και πρωτεΐνες.

Πράγματι, όταν εξετάζονται  άνθρωποι με  εντερική δυσβίωση, υπάρχουν   πάντα  ελλείψεις αυτών των θρεπτικών ουσιών.

 Αυτοί οι ασθενείς όχι μόνο δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις θρεπτικές ουσίες από τα τρόφιμα, αλλά και η δική τους παραγωγή πολλών από αυτών στο σώμα τους έχει υποστεί ζημιά.

Στην πλειοψηφία τους, τα άτομα με βλάβη της εντερικής χλωρίδας έχουν συχνά συγκεκριμένες ομάδες παθογόνων βακτηρίων που αυξάνονται στο έντερό τους, που είναι βακτήρια που αγαπούν το σίδηρο τα (Actinomyces spp., ακτινομύκητες Mycobacterium spp. ,μυκοβακτήρια, παθογόνα στελέχη του βακτηρίου E.coli, Corynebacterium spp. και πολλά άλλα) .

Καταναλώνουν όλον τον  σίδηρο που παίρνει το άτομο από τη διατροφή, αφήνοντας το  με έλλειψη σε σίδηρο.

Αὐτοάνοσες ἀσθένειες.
Τὸ τρίπτυχον τῆς σωστῆς διατροφῆς γιὰ τὸν θυρεοειδῆ καὶ γενικῶς γιὰ τὰ αὐτό-ἄνοσα

Δυστυχώς,  τα συμπληρώματα  σιδήρου δυναμώνουν μόνο αυτά τα βακτήρια  και δεν διορθώνουν την αναιμία.

Δυσβακτηρίωση ή εντερική δυσβίωση.

Το λέει και η λέξη τα βακτήρια του εντέρου μας αρχίζουν να μην ζούν αρμονικά μεταξύ τους και τα παθογόνα υπερνικούν στην διαμάχη γιατί για διαμάχη πρόκειται, όπου η έκβαση της διαμάχης εξαρτάται από εμάς.

Και σε αυτές τις μάχες χρησιμοποιούνται ισχυρά χημικά και βιολογικά όπλα.

Δερμορφίνες, δελτορφίνες, ακεταλδεύδη.

Οι σύμμαχοι των παθογόνων δυστυχώς στην σημερινή εποχή είναι πολλοί όπως τα αντιβιοτικά, το χλώριο στο νερό, τα αντισυλληπτικά, η γλουτένη, η ζάχαρη, η κορτιζόνη, οι ορμόνες που παίρνουμε στην εμμηνόπαυση και η καζείνη είναι μερικοί από αυτούς.

Ο σημερινός τρόπος ζωής μας με λίγα λόγια είναι ο βασικός εχθρός του δεύτερου κατ   εμένα πρώτου, εγκέφαλου μας.

Οπότε χρειάζεται να ενισχύσουμε τα όπλα  των φιλικών μας βακτηριδίων, αυτά είναι τα προβιοτικά, τα οποία δυστυχώς εκλείπουν πλέον στην διατροφή μας.

Η σημερινή επεξεργασία των τροφών έχει αλλάξει, το λάχανο τουρσί, ακόμα και το κοινό γιαούρτι πλέον είναι νεκρές τροφές.

Σκλήρυνσις κατὰ πλάκας καὶ ἀντιστροφή της, μέσῳ τῆς διατροφῆς.

 Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» ή «φιλικά» βακτήρια που αποτελούν τους φυσιολογικούς κατοίκους των εντέρων. Αν και η λέξη βακτήρια συνήθως συνδέεται με μικρόβια και αρρώστιες, τα φιλικά βακτήρια βοηθούν το σώμα να λειτουργεί, να διατηρείται υγιές και να καταπολεμά τις νόσους και τις ασθένειες.

Ζωντανοί μικροοργανισμοί που προάγουν τον βίο, οι σύμμαχοι της εντερικής μας χλωρίδας.

 Πρεβιοτικά

 Φυτικές ίνες και φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, το φαγητό των προβιοτικών, των φιλικών βακτηρίων, των «φυσιολογικών κατοίκων» του εντέρου μας.

Τα φιλικά βακτήρια τρέφονται με ίνες που και αυτές δυστυχώς εκλείπουν πλέον από την διατροφή μας.

Κληρονομούμε μια ελλιπή χλωρίδα από την μητέρα μας, την κάνουμε ακόμα χειρότερη με την διατροφή μας και το άγχος, δεν τους δίνουμε και φαγητό, μου θυμίζει την παροιμία, ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος.

 Υπάρχουν συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι περιέχουν μεγάλο πληθυσμό προβιοτικών, αλλά προσοχή: υπάρχει διαφορά μεταξύ μεγάλου πληθυσμού και εγγυημένα ζωντανού μεγάλου πληθυσμού και μάλιστα τόσο κατά την παρασκευή όσο και κατά τη λήξη.

Δεν είναι όλες οι καλλιέργειες ίδιες – πολλές είναι μεταβατικές, δηλαδή δε δημιουργούν αποικίες αλλά παραμένουν στο έντερο μόνο για λίγο πριν ο οργανισμός τις αποβάλλει.

Θα πρέπει να περιέχουν  κύρια, ανθρώπινες καλλιέργειες που αποικίζουν το έντερο, να έχουν τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία και να αναγνωρίζονται ως ασφαλή (GRAS).

Όταν προμηθεύεσθε τρόφιμα ή συμπληρώματα προβιοτικών, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το καλύτερο και το πλέον κατάλληλο για κάθε μέλος της οικογενείας σας.

Ας δούμε μερικούς από τους συμμάχους μας στον βίο μας.Βιοσύμμαχοι

 O Lactobacillus acidophilus, ένας από τους σημαντικότερους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο λεπτό έντερο, παράγει γαλακτικό οξύ που εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων καλλιεργειών όπως Salmonella, Shigella, S.Faecalis και E.Coli, ενώ παράγει και  φυσικά αντιβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη,  ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο για καρκίνο.

 Ο Lactobacillus casei χρησιμοποιείται συχνά  στην καλλιέργεια γαλακτοκομικών ενώ υπάρχει φυσιολογικά στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα. Αποσυνθέτει τους υδατάνθρακες, εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων και σηπτικών βακτηρίων στο λεπτό έντερο και  έχει μελετηθεί για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, τη δραστικότητά του ενάντια σε καρκινικά κύτταρα και το ρόλο του στην κυτταρική ανοσία.

Επίσης έχει αποδειχθεί η χρησιμότητά του στη θεραπεία της διάρροιας που προκαλείται από αντιβιοτικά και ιούς.

Ο Lactobacillus plantarum, βακτήριο φυτικής προέλευσης, είναι ένα ακόμη είδος μείζονος σημασίας που απαντάται στο έντερο. Εκκρίνει το φυσικά παραγόμενο αντιβιοτικό lactolin και έχει ευεργετικές αντιμικρο- βιακές δράσεις.

Αυτό το προβιοτικό μελετάται συστηματικά για την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε αλλεργίες, καρκίνους και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Ο Lactobacillus rhamnosus, από τα πλέον σημαντικά και μελετημένα προβιοτικά, βρίσκεται κυρίως στο λεπτό έντερο και στο γυναικείο κόλπο και είναι ευεργετικό για την εξάλειψη των βακτηρίων που εμπλέκονται σε κολπικές και ουρολογικές μολύνσεις. Ανθεκτικότατο στα χολικά άλατα και τα γαστρικά οξέα, παρέχει εξαιρετική προστασία από την εισβολή βλαπτικών μικροοργανισμών στην κυκλοφορία, ενεργοποιώντας τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου να παράγουν μια προφυλακτική βλέννα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά ιδιαίτερα ενάντια στους ιούς που προκαλούν διάρροιες (rotavirus) και γαστρεντερίτιδες.

To Bifidobacterium bifidum βρίσκεται στο παχύ έντερο και παράγει βιταμίνες Β, βοηθώντας τον οργανισμό στην απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και άλλων βιταμινών και μετάλλων.

Παράγει γαλακτικό και οξικό οξύ που μειώνει το εντερικό ph εμποδίζοντας τα παθογόνα βακτήρια να αναπτυχθούν, ενώ μειώνει την εκδήλωση οξείας διάρροιας στα βρέφη και είναι ευεργετικό στη θεραπεία των φλεγμονών του εντέρου.

Η συστηματική του χρήση βελτιώνει τις ανοσολογικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες στους ηλικιωμένους.

Το Bifidobacterium breve αποικίζει το παχύ έντερο και παράγει γαλακτικὀ και οξικό οξύ που εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων. Ενισχύει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού ενάντια σε διάφορα παθογενή αντιγόνα και έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν το έλκος.

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι το B.breve μπορεί να αποικίσει το ανώριμο έντερο των βρεφών πολύ αποτελεσματικά και συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.

Ο Lactobacillus salivarius, που βρίσκεται στο στόμα και το λεπτό έντερο, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το αιμάτωμα των ούλων, την τερηδόνα των δοντιών, την άσχημη αναπνοή, τις άφθες και τα στοματικά έλκη. Ο L. salivarius αποδομεί πρωτεΐνες και παράγει βιταμίνες Β, ένζυμα και γαλακτικό οξύ.

Οι ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητές του έχουν αποδειχθεί κλινικά.

Υπάρχει στο προβιοτικό super 5 plus της εταιρείας UDO’S

Το Bifidobacterium infantis είναι το πιο σημαντικό προβιοτικό που βρίσκεται στο έντερο των βρεφών και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της οξείας διάρροιας.

Ενεργοποιεί την παραγωγή ανοσορυθμιστικών παραγόντων και μπορεί να καταπολεμήσει παθογόνα όπως clostridia, salmonella και shigella.

Το Bifidobacterium longum παίζει άμεσο ρόλο στην καταστολή της ανάπτυξης παθογόνων και σηπτικών βακτηρίων. Αποδομεί τα χολικά άλατα, βοηθά στη σύνθεση των βιταμινών Β και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της δράσης του στην ανοσογλομπουλίνη Α (lgA).

Παράγει ωφέλιμα οξέα (γαλακτικό και οξικό) και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την πέψη της λακτόζης και τη δυσκοιλιότητα.

Ο Lactobacillus fermentum έχει ισχυρές αντιμικροβιακές-αντιβιοτικές ιδιότητες κυρίως έναντι των gram (-),Enterococci, Staphylococcus aureus, Salmonella, Shigella κ.ά. Εμπλέκεται στο μεταβολισμό και τη μείωση της χοληστερόλης.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε όξινο ph και σε υψηλή συγκέντρωση χολής, βοηθώντας ουσιωδώς την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού.

Αναπληρώνει την έλλειψη του προβιοτικού πληθυσμού μετά από αντιβιώσεις.

Επομένως η επιλογή του συγκεκριμένου προβιοτικού, εξαρτάται από τα προβλήματα του εντερικού μας συστήματος και τα συμπτώματα που μας δείχνει ο οργανισμός μας.

Άλλα φιλικά βακτήρια βοηθούν το λεπτό έντερο, άλλα είναι για το παχύ έντερο, άλλα προβιοτικά χρειάζονται οι ηλικιωμένοι, άλλα τα παιδιά και άλλα  τα βρέφη.

Χρήσιμες Πληροφορίες για τα Προβιοτικά

Η λήψη προβιοτικών να απέχει 4 ώρες από πιθανή λήψη αντιβιοτικού.

Να λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι που έχει πιο αλκαλικό pH.

Οι κάψουλες μπορούν να ανοιχτούν και να καταναλωθεί το περιεχόμενό τους με τροφή ή νερό (όχι καυτά).

Μπορούν να καταψυχθούν ώστε να παραταθεί η λήξη τους.

Super Toddler’s3  δισεκατομμύρια ζωντανά  βακτήρια/γραμμάριο, 75 γραμμάρια σε σκόνη

Περιέχει 6 βακτηριακές καλλιέργειες με την κατάλληλη δραστικότητα, ειδικά προορισμένες για την επίτευξη υγιούς βρεφικής μικροχλωρίδας.

Παρέχει το Β.Infantis, τον πιο σημαντικό μικροοργανισμό στο παχύ έντερο των βρεφών και των μωρών.

• Διευκολύνει την υγιή αύξηση βάρους των βρεφών, προάγοντας τη σωστή απορρόφηση της τροφής

• Εμποδίζει τις βρεφικές διάρροιες.

• Σε μορφή σκόνης που μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε υγρό (μετά τη θέρμανσή του – όχι καυτό)

• Βοηθά στην άμεση αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά από αντιβιώσεις.

Για βρέφη και μωρά 1 – 3 ετών

Τα μπιφιδοβακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των B. infantis, B. bifidum και B. breve, πρέπει να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο πληθυσμό των ευεργετικών βακτηρίων στα μωρά, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικό.

Τα μωρά προσλαμβάνουν αυτά τα φιλικά βακτήρια από την μητέρα τους κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού. Μελέτες δείχνουν ότι το B. infantis βρέθηκε στα κόπρανα (όπως πρέπει) σε ποσοστό περίπου 60% σε μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά και μόνο σε ποσοστό 9% σε μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.

Επίσης υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα από αυτά που θηλάζουν, επειδή η θερμοκρασία και η παστερίωση σκοτώνουν όλα τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των φιλικών.

Η παρουσία τους ενισχύει την επίσχεση αζώτου και τη σύνθεση των πολύ σημαντικών Β βιταμινών απαραίτητων για τη σωστή ανάπτυξη.

Super Children’s 5  δισεκατομμύρια ζώντα βακτήρια/κάψουλα.

7 καλλιέργειες.

Συμβάλλει στην ομαλοποίηση της εντερικής λειτουργίας.

• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προφυλάσσοντας από την εισβολή παθογόνων βακτηρίων.

• Βελτιώνει την ανοχή στη λακτόζη, παράγοντας το ένζυμο λακτάση.

• Προάγει τη σύνθεση του συμπλέγματος των βιταμινών Β.

• Βελτιώνει την πέψη και αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων.

• Βοηθά στην άμεση αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά από αντιβιώσεις.

Για παιδιά 4 – 15 ετών.

Η ομαλή εντερική λειτουργία στα παιδιά βοηθά τη σωστή ανάπτυξη και συμβάλλει στη μείωση του στρες.

Super Adult Microbiota

 17 δισεκατομμύρια ζώντα βακτήρια/κάψουλα.

 • Υποστηρίζει τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου.

• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προφυλάσσοντας από την εισβολή παθογόνων βακτηρίων.

• Βελτιώνει την ανοχή στη λακτόζη, παράγοντας το ένζυμο λακτάση.

• Συνεισφέρει στην απορρόφηση των μετάλλων και στη δημιουργία των σημαντικών βιταμινών Β.

• Παράγει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.

• Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.

• Βοηθά στην άμεση αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά από αντιβιώσεις.

 Για ενήλικες 19 – 54 ετών

Οι ενήλικες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες προβιοτικών απ’ ότι τα παιδιά. Το Super Adult’s Microbiota βοηθά στην ομαλή πέψη και την εντερική υγεία στο λεπτό και το παχύ έντερο, που είναι η βάση για την καθολική υγεία.

 Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας το βράδυ με το περιεχόμενο μιας κάψουλας (χωρίς να πιείτε νερό) και τα προβιοτικά θα αποικίσουν ολόκληρη την πεπτική οδό από το στόμα, οισοφάγο, στομάχι μέχρι και το έντερο.

Σύμφωνα με έρευνες, η υψηλή συγκέντρωση του L. Casei στον οργανισμό έχει ευεργετική δράση για τους διαβητικούς.

 Super Advanced Adult34 δισεκατομμύρια ζωντανά βακτήρια/κάψουλα

• Βελτιώνει την πέψη.

• Προάγει την ομαλή κινητικότητα του παχέως εντέρου.

• Βελτιώνει την ανοχή στη λακτόζη.

• Βοηθά στη σύνθεση του συμπλέγματος των βιταμινών Β.

• Δρα ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις.

• Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίσταση του οργανισμού σε      φλεγμονές.

 Για ενήλικες άνω των 55 ετών

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες χρειάζονται πολλά μπιφιδοβακτήρια για να επιτύχουν καλύτερη εντερική υγεία.

Παίρνοντας μόνο οξεόφιλους, χωρίς μπιφιδοβακτήρια, μπορεί να οδηγηθούν σε δυσκοιλιότητα κάτι που πρέπει να αποφευχθεί, ώστε οι τοξίνες να μην επαναπορροφηθούν προτού να απορριφθούν από τον οργανισμό.

Αυτή η φόρμουλα δίνει έμφαση στις καλλιέργειες μπιφιδοβακτηρίων, απαραίτητες για την υγεία και τη μακροβιότητα των ενηλίκων.

Επίσης, είναι ειδικά σχεδιασμένη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, κοινό πρόβλημα που απασχολεί τους γηραιότερους ηλικιακά συνανθρώπους μας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μικρότερες ηλικίες όταν υπάρχουν συστηματικά προβλήματα στο σύνολο του πεπτικού.

 Super 5 Plus2      δισεκατομμύρια ζωντανά  βακτήρια ανά ταμπλέτα.

• Καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

• Παρέχει τα φιλικά βακτήρια που ενισχύουν τη στοματική υγεία.

• Καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν ουλίτιδα, τερηδόνα, φλεγμονές, άφθες και στοματίτιδα.

• Ιδανικό για ταξιδιώτες και όσους έχουν ευαισθησία στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος.

Για την στοματική υγεία από 4 ετών και πάνω.

Το πεπτικό σύστημα αρχίζει από το στόμα και τα φιλικά βακτήρια χρειάζονται για την προστασία από τα εχθρικά παθογόνα που προκαλούν άφθες, στοματίτιδες, ουλίτιδες, προβλήματα στα δόντια, φλεγμονές και δυσάρεστη αναπνοή.

Για να εγκατασταθούν στη στοματική κοιλότητα και να είναι αποτελεσματικά τα προβιοτικά, θα πρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με το στόμα, τα δόντια, τα ούλα, το λαιμό και τον οισοφάγο.

Το Super 5 Plus είναι ένας γευστικός τρόπος για την πρόσληψη των προβιοτικών- ιδιαίτερα του L. Salivarius, το οποίο δεν είναι καθόλου συχνό στα συμπληρώματα – με τον τρόπο ακριβώς που πρέπει.

Αφήνοντας την ταμπλέτα να λιώσει στο στόμα μετά από κάθε γεύμα, εκμεταλλευόμενοι  την ζέστη και την υγρασία του στόματος τα προβιοτικά αναπτύσσονται και «δουλεύουν».

Το Super 5 είναι ειδικά σχεδιασμένο για να υποστηρίζει την υγεία του ανώτερου πεπτικού (στόμα, λαιμός, οισοφάγος) και να διατηρεί τη σωστή ισορροπία των φιλικών βακτηρίων στις συγκεκριμένες περιοχές.

O L. Salivarius παράγει γαλακτικό οξύ το οποίο αντιμάχεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προκαλεί γαστρικά έλκη.

Super 8 Plus Microbiota

    42 δισεκατομμύρια ζωντανά  βακτήρια ανά κάψουλα.

 • Βοηθά στην άμυνα του οργανισμού κατά των μυκητιακών και βακτηριακών λοιμώξεων.

• Καταστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων που προκαλούν τις κολπικές γυναικολογικές λοιμώξεις.

• Βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα

• Αντιμετωπίζει το σύνδρομο της αυξημένης εντερικής διαπερατότητας (όταν τοξίνες, μακρομόρια, μικρόβια, άπεπτες τροφές και απόβλητα περνούν στην κυκλοφορία)

• Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Για την αντιμετώπιση μυκητιάσεων για ενήλικες από 19+

Η διατήρηση της υγείας του λεπτού εντέρου βασίζεται πρωταρχικά στην παρουσία φιλικών βακτηρίων. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής (επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και σάκχαρα), το χλωριωμένο νερό, το stress και η λήψη αντιβιοτικών ευνοούν την υπερανάπτυξη παθογόνων μυκήτων (π.χ. Candida albicans) δημιουργώντας πεπτικά προβλήματα, φουσκώματα, αέρια και αυξημένη εντερική διαπερατότητα.

Αποικίζοντας και άλλα μέρη του σώματος, δημιουργούν κολπικές μολύνσεις, στοματίτιδες κ.ά. Μπορούν επίσης να κάνουν συστηματικούς αποικισμούς και να προκαλέσουν αλλεργίες, αυτοάνοσα, προβλήματα συγκέντρωσης μνήμης και κ.ά. Οι καλλιέργειες έχουν επιλεγεί ειδικά ώστε να μειώσουν τον πολλαπλασιασμό των εχθρικών παθογόνων και να επαναφέρουν την υγεία στο λεπτό έντερo.

Super Hi-Potency Microbiota

102  δισεκατοµµύρια ζώντα βακτήρια ανά κάψουλα.

 • Αποκαθιστά ταχύτατα την εντερική χλωρίδα µετά από αντιβιώσεις

• Εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και µολυσµατικών παραγόντων

• Αντιμετωπίζει τη χρόνια δυσκοιλιότητα / διάρροια.

• Ανακουφίζει και προστατεύει από φλεγµονές του εντέρου.

• Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα.

• Μειώνει τις επιπτώσεις της ευαισθησίας στη λακτόζη.

 Για χρόνια εντερικά προβλήματα από 19 ετών και άνω.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιµετωπίζουν προβλήµατα µε την εντερική τους λειτουργία, λόγω έντονου στρες, ηλικίας, περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, αντιβιώσεων κ.ά.

Η έλλειψη των µπιφιδοβακτηρίων στο παχύ έντερο έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εντερική υγεία, από φαινοµενικά αθώα συµπτώµατα όπως φουσκώµατα και αέρια µέχρι πιο ενοχλητικά όπως διάρροιες και κοιλιακούς πόνους. Παραδόξως, ενώ η δυσκοιλιότητα δείχνει να είναι το αντίθετο της διάρροιας, και τα δύο µπορούν να αντιµετωπιστούν παρέχοντας στο έντερο τη σωστή ισορροπία από µπιφιδοβακτήρια, γαλακτοβάκιλλους και άλλα «φιλικά» βακτήρια.

Σχεδιασµένο ειδικά για µακροχρόνια πάσχοντες από χρόνια εντερικά προβλήµατα, το Super Hi-Potency Microbiota επαναφέρει γρήγορα την ιδανική ισορροπία στην εντερική χλωρίδα για οµαλοποίηση της εντερικής λειτουργίας.

Το Super Hi-Potency Microbiota, λόγω της πολύ µεγάλης περιεκτικότητας σε πληθυσµό και ποικιλία φιλικών βακτηρίων, προσφέρει τη µέγιστη υποστήριξη για την αποκατάσταση µιας προβληµατικής εντερικής λειτουργίας.

Ἐπιμέλεια
Εὐαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μsc

φύτρο

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply