Ἐπικοινωνία ἀνθρωπίνων ἐγκεφάλων ΚΑΙ μέσῳ …διαδικτύου;

Ἡ φράσις «πιᾶσε κόκκινο» λέγεται ὅταν …τυχαίως λέμε ἤ κάνουμε ἀκριβῶς τὸ ἴδιο μὲ κάποιους ἀνθρώπους, ποὺ συήθως ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ πολὺ καλά.
Τώρα ὅμως τὸ …«πιᾶσε κόκκινο», κατὰ πῶς φαίνεται, θὰ ἀρχίσουμε νὰ τὸ λέμε καὶ γιὰ ζητήματα ποὺ ἀφοροῦν στὴν διαδικτυακή μας ζωή…
Κι αὐτὸ δὲν θεωρῶ πὼς εἶναι τόσο καλό, ἐὰν ἀναλογιστοῦμε πὼς κάθε μας δράσις στὸ διαδίκτυον ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ἀπόλυτα καὶ καταγράφεται, πρὸ κειμένου νὰ μποροῦν οἱ ἔχοντες τὶς σχετικὲς προσβάσεις, ἀνᾲ πάσᾳ στιγμῇ νὰ τὶς ..μελετήσουν.

Τί λέτε λοιπόν; Μήπως νά ἀρχίσουμε νά προσέχουμε περισσότερο τίς διαδικτυακές μας συναναστοφές καί δραστηριότητες;

Φιλονόη

 

Επικοινωνία ανθρώπινων εγκεφάλων μέσω Διαδικτύου

Άμεση επικοινωνία ανθρωπίνων εγκεφάλων μέσω διαδικτύου

Για πρώτη φορά μια διεθνής ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών ρομποτικής έδειξε ότι είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία μεταξύ ανθρωπίνων εγκεφάλων μέσω διαδικτύου.
Οι ερευνητές πέτυχαν να μεταφέρουν απευθείας πληροφορίες από τον έναν εγκέφαλο στον άλλο, που απείχαν μεταξύ τους περίπου 8.000 χιλιόμετρα. Ένας άνθρωπος σκέφτηκε την λέξη «γεια» στην μια άκρη της Γης και ένας άλλος την «άκουσε» μέσα στο δικό του κεφάλι στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Οι επιστήμονες, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, δήλωσαν ότι το πείραμά τους έδειξε πως είναι εφικτό να «διαβαστεί»  η εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ανθρώπου και μετά να μεταβιβαστεί διαδικτυακά σε έναν άλλο εγκέφαλο σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να χρειάζεται να προηγηθεί πληκτρολόγηση ή εκφώνηση κάποιου κειμένου.

Οι ερευνητές μετέφεραν από εγκέφαλο σε εγκέφαλο τις λέξεις «hola» και «ciao» («γεια»  στα ισπανικά και ιταλικά) από μία τοποθεσία στην Ινδία σε μιαν άλλη στην Γαλλία, χρησιμοποιώντας ασύρματες συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και ρομποτικές συσκευές διακρανιακής μαγνητικής διεγέρσεως, οι οποίες συνδέονταν μέσω του Ίντερνετ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Στο παρελθόν τέτοιου είδους διάδραση αφορούσε στην επικοινωνία μεταξύ ανθρωπίνου εγκεφάλου και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε αυτές τις έως τώρα προσπάθειες, ηλεκτρόδια προσαρτούντο στο κρανίο ενός ανθρώπου καταγράφοντας τα ηλεκτρικά ρεύματα του εγκεφάλου του, κάθε φορά που σκεφτόταν να κάνει κάτι, όπως να κουνήσει το χέρι του.
Στη συνέχεια, το ηλεκτρικό σήμα-εντολή, που αντιστοιχούσε σε αυτή την σκέψη, μεταφερόταν σε έναν υπολογιστή, ο οποίος το «διάβαζε» και το «μετέφραζε» στην ανάλογη ενέργεια, π.χ. στην κίνηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

Όμως, στην νέα έρευνα, οι επιστήμονες προσέθεσαν και άλλους ανθρώπινους εγκέφαλους και μάλιστα πολύ απομακρυσμένους από τον πρώτο. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τέσσερις εθελοντές ηλικίας 28 έως 50 ετών.
Ο ένας ήταν ο «πομπός» του εγκεφαλικού μηνύματος και οι άλλοι τρεις οι «δέκτες»  του.
Αρχικά, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι ερευνητές «μετέφρασαν» τις λέξεις «hola» και «ciao» σε δυαδικό κώδικα πληροφορικής και έστειλαν τα αποτελέσματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την Ινδία στην Γαλλία. Εκεί, ένας υπολογιστής μετέφερε το μήνυμα στον εγκέφαλο των «δεκτών» μέσω μη επεμβατικής διακρανιακής διεγέρσεως.

Οι εθελοντές αντιλήφθηκαν αρχικά το μήνυμα ως λάμψεις φωτός στην περιφερειακή όρασή τους. Οι «δέκτες» τελικά αποκωδικοποίησαν σωστά την πληροφορία του μηνύματος και κατάλαβαν τις σκέψεις-λέξεις που τους έστειλαν από την άλλη άκρη του κόσμου. Ένα δεύτερο παρόμοιο πείραμα διεξήχθη μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Για ένα «αξιοσημείωτο βήμα στην ανθρώπινη επικοινωνία» έκανε λόγο ο Πασκουάλ-Λεόνε, το οποίο ανοίγει το δρόμο, όπως είπε, για την υπέρβαση της παραδοσιακής ανθρώπινης επικοινωνίας που βασίζεται στην γλώσσα και στις κινήσεις.

Αν και η σχετική νευρο-τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, ο απώτερος φιλόδοξος στόχος της -που θυμίζει επιστημονική φαντασία- είναι ουσιαστικά η μεταφορά της σκέψεως από τον έναν άνθρωπο στον άλλο οπουδήποτε στον κόσμο.

Πηγή

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί «γκρινιάζω» πώς είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε με ποιους αλληλεπιδρούμε στο Διαδίκτυο και πιο σημαντικό ακόμη, ποιοι πρέπει να βρίσκονται στην Λίστα Φίλων μας στο Facebook, οι «Τοίχοι»  των χρηστών του οποίου, επηρεάζουν την Πραγματικότητα, αλλά και την Προσωπικότητα, όποιου τους επισκέπτεται;

Γιατί δεν είναι μόνο η Μιζέρια μεταδοτική.
Πιο μεταδοτική ακόμη είναι η… Βλακεία.

Νικόλας

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply