Οἱ ῤαντιέρηδες.

Οἱ ῤαντιέρηδες. 1Οι ραντιέρηδες.
Χρόνος, και χρήμα –
Συνθήκες εργοδοτήσεως στην παροικία του Λονδίνου

«Αξίζει περισσότερο να δίνεις χρόνο στα παιδιά, παρά χρήμα.»

Το έλεγα, ανέκαθεν, αυτό, από μικρός.
Ήμουν, ατυχώς, τόσο πειστικός. Οι γονείς μου ακολούθησαν την συμβουλή μου, μέχρι δεκάρας.

Κι όχι μόνο οι γονείς μου: Σε εργασιακό μεσαίωνα, διαβάζουμε, το 25% του εργατικού δυναμικού στην Βρετανία.
Συμβάσεις «μηδενικών ωρών», όταν ο εργαζόμενος δεν γνωρίζει πόσο και πότε εργάζεται. Μα, κάπως έτσι δεν δουλεύαμε, ούτως ή άλλως, στα παροικιακά ΜΜΕ, στο Λονδίνο;

Συνθήκες εργοδοτήσεως στην παροικία του Λονδίνου

Α, η πληγή και πάλι. Οι συνθήκες εργοδοτήσεως στην παροικία του Λονδίνου είναι μία ΕΟΖ από τις πιο κυνικές. Πόσες μηχανικούδες αργολιώνουν τώρα χωρίς σύνταξη, στην επαιτεία της βρετανικής κυβερνήσεως, επειδή δούλευαν χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις; Οι εργοδότες φουστανάδες του ΑΚΕΛ μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Εκείνοι ήσαν τα αφεντικά, σε μεγάλους αριθμούς.

«Μα γιατί πηγαίνουν εκεί – αφού οι συνθήκες είναι τέτοιες;» ρωτά ευλόγως τις.
Το χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα αυτό, κυνικά, οι εργοδότες (και του ΑΚΕΛ) της παροικίας: «αυτές το ζητούν, αν δεν το θέλουν μπορούν να φύγουν», Έλεγαν και τα αριστερά αφεντικά, έτσι κύριε Επαρχιακέ του ΑΚΕΛ;
Tου Κόμματος που τόσα έκανε για να βοηθήσει τους εργαζόμενους της παροικίας, σύντροφε Επαρχιακέ;

Αλλά, εξηγούν και τα αριστερά κιτάπια, «διότι η εξάρτηση εργαζόμενου κι εργοδότη είναι ασυμμετρική. Ο εργαζόμενος χρειάζεται «αυτόν» τον εργοδότη, ο τελευταίος χρειάζεται, κι εκβιάζει, τον «species» εργαζόμενο.» Τα είχε εξηγήσει, κύριοι Ακελικοί, κάποιος Κάρολος, κάποτε. Κι οι εργοδότες στην παροικία δούλευαν ως καρτέλ. Ή, ως Κόμμα!

Οι υποχρεώσεις, όμως, έναντι του νόμου ήσαν του εργοδότη, ΟΧΙ της αγράμματης μηχανικούς, που λίγα εγνώριζε για το αύριο. Ή, της είχαν αφήσει την δυνατότητα να το σκεφθεί… Κι η Θατσερική Βρετανία γνώριζε τί συνέβαινε. Αλλά η δυνάστευση των μεταναστών εργαζομένων βοηθούσε την κεφαλαιοκρατική χώρα, στην θατσερική φάση της ανατροπής των εργασιακών συμβάσεων και της απελευθερώσεως της εργασίας, της νεοσυντηρητικής επαναστάσεως, να επιτύχει στον πόλεμό της κατά της εγχώριας εργασίας. Το λένε και τα κιτάπια των βρετανών κοινωνιολόγων αυτών.

Ναι, η Βρετανία έδωσε ευκαιρίες. Γνωρίζει καλά ο ένας τον άλλο διάβολο. Και συνεργάζονται τόσο καλά…

Οἱ ῤαντιέρηδες. 2Τῖτος Χριστοδούλου

(Visited 22 times, 1 visits today)
Leave a Reply