Καί ποῦ θά βροῦν τά λεφτά γιά ὅσα μᾶς τάζουν;

Τσάμπα ανησυχούσαμε που θα βρουν τα λεφτά για όσα έταξαν.
Θα τα βρουν εκεί που τα βρίσκουν όλοι! Στις τσέπες μας! Καί ποῦ θά βροῦν τά λεφτά γιά ὅσα μᾶς τάζουν;2

Κι έτσι από την …σεισάχθεια περάσαμε στην ..ασάφεια κι από την ασάφεια, σαφέστατα στο πάντα αποδοτικό …πλιάτσικο.Καί ποῦ θά βροῦν τά λεφτά γιά ὅσα μᾶς τάζουν;3Καί ποῦ θά βροῦν τά λεφτά γιά ὅσα μᾶς τάζουν;4

Σίγμα

Στο 13% ο ΦΠΑ (από 6,5%) για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακαΚαί ποῦ θά βροῦν τά λεφτά γιά ὅσα μᾶς τάζουν;1

Την αύξηση στο 13% του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, που είναι 6,5%, και επιβάλλεται στα ξενοδοχεία και στα φάρμακα, καθώς και την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ από το 13%, που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση, αν και διευκρινίζει ότι για την ώρα δεν θα «πειράξει» τους χαμηλούς συντελεστές που επιβάλλονται σε βιβλία, εφημερίδες και στα νησιά.

Χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στον Real Fm ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ, ενώ χθες το απόγευμα αξιωματούχος του υπουργείου επιβεβαίωσε το θέμα, προσθέτοντας ότι θα γίνουν μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό. Για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ο υπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και σε συνάρτηση με την δημοσιονομική κατάσταση αλλά και σε σχέση με την πορεία της διαπραγματεύσεως με τους εταίρους. Για τις 100 δόσεις, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αφού θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές!
Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί την πρόβλεψη για χορήγηση μπόνους 10% επί του φόρου στους συνεπείς φορολογούμενους για τα έτη 2012 και 2013 και όσους εκπληρώσουν κανονικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
«Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν αφορά ούτε στην παραμεθόριο ούτε στα βιβλία ούτε στον Τύπο αλλά ούτε, βεβαίως, και στα νησιά του Αιγαίου μπορεί να την αποφασίσουμε» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. Από την δήλωση του υπουργού προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει:

  • Αύξηση από 6,5% σε 13% ή και 23% του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, ίσως τις τιμές των φαρμάκων και των εισιτηρίων του θεάτρου.
  • Αύξηση από 13% σε 23% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων κ.ά.
  • Από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών προκύπτει επίσης ότι ενδέχεται να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά του Αιγαίου (π.χ. Μύκονος).

Υιοθέτηση του μέτρου αυτού σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα θα σημάνει για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου αύξηση του ΦΠΑ:

  • Από 5% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και περιοδικά μπορεί να φτάσει το 13% ή το 23%.
  • Από 9% που είναι σήμερα ο συντελεστής για τα τρόφιμα, για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, υδρεύσεως και φυσικού αερίου, για εισιτήρια μέσων μεταφοράς, για κόμιστρα ταξί, για υπηρεσίες επισκευής και συντηρήσεως παλαιών κατοικιών, για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις μπορεί επίσης να αυξηθεί έως 13% ή έως 23%.
  • Από 16%, που είναι σε όλα τα άλλα αγαθά και τις υπηρεσίες, μπορεί να αυξηθεί αντιστοίχως

Στ. Κράλογλου

Βαρουφάκης: Φόροι σε Εκκλησία και εφοπλιστές


Επειτα από ενάμιση μήνα παύσεως το «Charlie Ηebdo» επανακυκλοφόρησε σε 2.000.000 αντίτυπα φιλοξενώντας αυτή την φορά και συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη. «Η Ευρώπη συνταγογραφεί την λιτότητα όπως οι γιατροί στο παρελθόν συνταγογραφούσαν τις αφαιμάξεις (με βδέλλες)» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού που έγινε και τίτλος της συνεντεύξεως. Προλογίζοντας την συνέντευξη υπογραμμίζεται ότι το μήνυμα του κ. Βαρουφάκη είναι το εξής: «Η λιτότητα είναι νοσηρή και η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος της παρά μόνον όταν η ανάπτυξη της το επιτρέψει. Πρόκειται για ένα μήνυμα που είναι δύσκολο να εισακουσθεί στην Ευρώπη, η οποία έχει συνηθίσει να μην συζητά, όπως απέδειξε το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου». Πέθανε ή όχι η τρόικα; Στο ερώτημα ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά: «Το τεράστιο έργο που υψώνεται μπροστά μας είναι να αποδιώξουμε το πνεύμα της τρόικας, να εξαφανίσουμε την νοοτροπία της και να δόσουμε τέλος στην επιρροή της στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα».

Αποπληρωμή

Ο Υπουργός Οικονομμικών υποστηρίζει επίσης ότι η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φορολογείται όπως θα έπρεπε, ενώ το ίδιο σημειώνει και για τους εφοπλιστές.
Σχετικά με το χρέος και εάν η Ελλάδα είναι ή όχι υποχρεωμένη να αποπληρώσει αυτά που χρωστάει ο υπουργός Οικονομικών λέει: «Πριν από την κρίση μόνο μια μειοψηφία των Ελλήνων επωφελήθηκε από την ανάπτυξη. Μετά την κρίση σε ποιον έπεσε ο ζυγός; Για ακόμα μια φορά όχι σε αυτούς που είχαν επωφεληθεί από την προηγούμενη ανάπτυξη και των οποίων τα χρήματα είναι σήμερα τοποθετημένα στην Γενεύη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, αλλά σε αυτούς που δεν είχαν καθόλου επωφεληθεί. Το να πούμε σήμερα ότι οι Ελληνες οφείλουν να πληρώσουν είναι σαν να λέμε ότι τα συνήθη θύματα θα πρέπει να υποφέρουν ακόμα περισσότερο. Είναι μια νοοτροπία κατά το οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» τονίζει. 

Ολομέτωπη επίθεση από την Χρ. Αυγή

Την άμεση έναρξη λογιστικού ελέγχου για το δημόσιο χρέος και την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παράδοση της χώρας στην διεθνή τοκογλυφία ζητεί η Χρυσή Αυγή, «η μόνη συνεπής αντιμνημονιακή δύναμη», όπως λέει. Σχολιάζοντας εξάλλου τον «πόλεμο» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ με την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για το περιβόητο e-mail Βαρουφάκη, το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου σημειώνει ότι «τελικώς η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αποδέχτηκαν τελικά την ύπαρξη του περιβόητου e-mail, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό ότι είναι ανάλγητοι και αναίσχυντοι πολιτικοί απατεώνες. Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μία φορά, αντί να… σκίσει τα Μνημόνια και τα e-mails, αποδέχτηκε εν τέλει την όλη κατάσταση και ανέμενε με προσμονή το απαντητικό e-mail των διεθνών τοκογλύφων, ενώ τώρα αναμένει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου ή του 4ου Ράιχ, όπως το έλεγαν».

δημοκρατία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Καί ποῦ θά βροῦν τά λεφτά γιά ὅσα μᾶς τάζουν;

Leave a Reply