Ὁ τρελλὸς χορὸς πρακτόρων γύρω μας…

Ὁ τρελλὸς χορὸς πρακτόρων γύρω μας...«…Ενδεικτικά, ανακοίνωση με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2011 αναφέρει ότι ο Ρομανιόλι συμμετείχε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 σε σύσκεψη εκπροσώπων της Alenia με τον τότε αρχηγό του ΓΕΑ και άλλων αρμόδιων επιτελών σχετικά με θέματα συνεργασίας της εταιρείας με την Πολεμική Αεροπορία. Την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ρομανιόλι και λοιπών εκπροσώπων της εταιρείας με τον επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) σχετικά με την υλοποίηση της συμβάσεως για τα C-27. H συγκεκριμένη σύμβαση, ύψους 272 εκατ. ευρώ, υπεγράφη την 29η Ιανουαρίου 2003 και προέβλεπε την αγορά 12 αεροσκαφών «μέσης μεταφορικής ικανότητας» C-27J Spartan….»

Ο «σκοτεινός» Μάσιμο και οι δουλειές στην Ελλάδα

Την 16η Δεκεμβρίου πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας Διώξεως Ναρκωτικών, της γνωστής DEA, συνέλαβαν στο Μαυροβούνιο τον Ιταλό επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μάσιμο Ρομανιόλι. Ο τελευταίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, μαζί με δύο Ρουμάνους συνεργούς του, ενώ διαπραγματεύονταν την πώληση όπλων στους μυστικούς πράκτορες της DEA που παρίσταναν μέλη της FARC, της τρομοκρατικής, όπως χαρακτηρίζεται από ΗΠΑ και Ε.Ε., οργάνωσης της Κολομβίας.

Ο Ρομανιόλι ζούσε από το 1989 στην Γλυφάδα και είχε αναπτύξει εμπορική – επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το 2010 φέρεται να διορίσθηκε σύμβουλος της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας Alenia Aeronautica και μάλιστα παρίστατο σε συναντήσεις εκπροσώπων της εταιρείας με την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο υλοποιήσεως συμβάσεως για την αγορά μεταγωγικών αεροσκαφών C-27.

Το όνομα του 43χρονου Ρομανιόλι, που διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με Έλληνες πολιτικούς, εμφανίζεται και σε έρευνα για την δράση της Cosa Nostra στην Γερμανία, όπως απεκάλυψε έρευνα Ιταλών δημοσιογράφων. Σε δικαστικά έγγραφα που υπογράφει ο Αμερικανός εισαγγελέας Preet Bharara, o Ρομανιόλι περιγράφεται ως διακινητής όπλων με έδρα την Ελλάδα και δυνατότητα να εξασφαλίζει πλαστά πιστοποιητικά για εμπορία πολεμικού υλικού. Ως διακινητές και έμποροι όπλων περιγράφονται και οι δύο Ρουμάνοι συνεργοί του, Κρίστιαν Βιντίλα και Φλάβιου Γκεοργκέσκου.

Οι πράκτορες της DEA

Και οι τρεις ήρθαν σε απευθείας επικοινωνία με τρεις μυστικούς πράκτορες της DEA (αναφέρονται με κωδικούς CS – 1, CS – 2 και CS – 3) που παρίσταναν μέλη της κολομβιανής οργανώσεως FARC και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να προχωρήσουν στην προμήθεια μεγάλου αριθμού όπλων χειρός και αντιαεροπορικών βλημάτων. Στις επαφές με τους μυστικούς πράκτορες o Ρομανιόλι φέρεται να συμφώνησε να εξασφαλίσει πλαστά πιστοποιητικά (End User Certificates – ΕUCs) και άρα νομιμοφάνεια στην παράνομη πώληση του οπλισμού. Στα έγγραφα της εισαγγελίας, η FARC (Fuerzas Armadas Revolutionarias de Colombia) περιγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση που έχει στόχο την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβερνήσεως της Κολομβίας, χρηματοδοτεί την δράση της μέσω της διακινήσεως κοκαΐνης και πραγματοποιεί επιθέσεις σε στόχους αμερικανικού ενδιαφέροντος, λόγω αναμείξεως των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Οι πρώτες επαφές των συλληφθέντων με τους πράκτορες της DEA έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και την 8η Οκτωβρίου ο Ρομανιόλι τους παρουσίασε λίστα με όπλα και ρουκετοβόλα την οποία, όπως άθελά του ομολόγησε, είχε καταρτίσει για λογαριασμό προηγουμένου πελάτη του. Το παράνομο εμπόρευμα θα παραδίδετο σε χώρα της Αφρικής και από εκεί θα γινόταν η μεταφορά του στην Λατινική Αμερική.

«Όταν άκουσε ότι οι CSs εκπροσωπούν Κολομβιανούς της FARC που θέλουν να καταρρίψουν αμερικανικά ελικόπτερα συζήτησε λεπτομέρειες για τον τρόπο αποπληρωμής του εμπορεύματος», αναφέρει ο εισαγγελέας Preet Bharara. Ο Ρομανιόλι και οι συνεργοί του συνελήφθησαν την 16η Δεκεμβρίου 2014, κατηγορούμενοι για συνωμοσία σε βάρος των ΗΠΑ και προμήθεια όπλων και πυρομαχικών σε τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορίες που επισείουν βαριές ποινές φυλακίσεως. Στο βιογραφικό του σημείωμα, που ανήρτησε το 2012 στο blog του, (massimo-romagnoli.blogspot.gr) ο Mάσιμο Ρομανιόλι αναφέρει ότι ζει μόνιμα στην Γλυφάδα από το 1989 και περιγράφει με λεπτομέρεια την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, λέει ότι το διάστημα από το 1989 έως το 2006 υπήρξε εμπορικός αντιπρόσωπος ιταλικής εταιρείας γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και ότι το 2008 απασχολήθηκε σε εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενεργείας που κατασκεύαζε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία.

Το σημείωμα καταλήγει με την αναφορά ότι το 2010 διορίστηκε σύμβουλος της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας Alenia Aeronautica, αν και στέλεχος της εταιρείας, που ζει στην Αθήνα, ερωτηθείς σχετικά από την «Κ» δήλωνε άγνοια για την ταυτότητα του Ρομανιόλι. Ωστόσο, από ανακοινώσεις που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης (www.mod.mil.gr) προκύπτει ότι ο Ρομανιόλι ήταν παρών στις συναντήσεις ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων με εκπροσώπους της εταιρείας Alenia και αντικείμενο κυρίως την υλοποίηση της συμβάσεως 004Γ/03 για την αγορά 12 μεταγωγικών αεροσκαφών.

Συναντήσεις με αξιωματικούς

Ενδεικτικά, ανακοίνωση με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2011 αναφέρει ότι ο Ρομανιόλι συμμετείχε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011 σε σύσκεψη εκπροσώπων της Alenia με τον τότε αρχηγό του ΓΕΑ και άλλων αρμόδιων επιτελών σχετικά με θέματα συνεργασίας της εταιρείας με την Πολεμική Αεροπορία. Την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ρομανιόλι και λοιπών εκπροσώπων της εταιρείας με τον επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) σχετικά με την υλοποίηση της συμβάσεως για τα C-27. H συγκεκριμένη σύμβαση, ύψους 272 εκατ. ευρώ, υπεγράφη την 29η Ιανουαρίου 2003 και προέβλεπε την αγορά 12 αεροσκαφών «μέσης μεταφορικής ικανότητας» C-27J Spartan.

Οκτώ από τα δώδεκα αεροσκάφη παραδόθηκαν τον Ιούνιο του 2007, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά φέρονται να βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος λόγω ελλείψεως τεχνικής συντηρήσεως. Για τα υπόλοιπα τέσσερα υπήρξε το 2012 τροποποίηση της συμβάσεως και συμφωνήθηκε η μη παραλαβή τους, παρότι η Ελλάδα είχε καταβάλει ως προκαταβολή το 80% της αξίας τους, ήτοι ποσό 80 εκατ. ευρώ.

Mάλιστα, πληροφορίες και δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρουν ότι η ιταλική εταιρεία μεταπώλησε τα 4 αεροσκάφη στο Μεξικό σε τιμή διπλάσια εκείνης που είχαν αγοραστεί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ως αντιστάθμισμα για την μη παράδοση των αεροσκαφών, οι Ιταλοί συμφώνησαν να παράσχουν ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη για τα υπόλοιπα οκτώ C-27J. Πάντως, πέραν της επιχειρηματικής του δράσεως ο Ρομανιόλι ανέπτυξε και πολιτική δράση, ενώ διετέλεσε βουλευτής του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ως μόνιμος κάτοικος Γλυφάδας διατηρούσε επαφές με Ελληνες πολιτικούς, ενώ είχε πραγματοποιήσει και εκδοτικό εγχείρημα τυπώνοντας περιοδικό με την επωνυμία “Azzuri News”, το οποίο διένειμε σε διπλωματικές υπηρεσίες της Ιταλίας, ιταλικά επιμελητήρια στην Ευρώπη κ.ά.

Σημειώνεται ότι από έρευνα που διεξήγαγε η ιταλική ερευνητική ομάδα «Investigative Reporting Project Italy – IRPI» προέκυψε ότι το όνομα του Ρομανιόλι είχε εμπλακεί σε έρευνα της Γερμανικής Aστυνομίας (BKA) σχετικά με ενδεχόμενη παρουσία και δράση της Cosa Nostra στην Κολωνία. Σε συνέντευξή του στους Ιταλούς δημοσιογράφους ο Ρομανιόλι είχε πάντως δηλώσει πλήρη άγνοια για το θέμα και είχε αποδώσει επαφές του με ορισμένους εκ των υπόπτων, σε συνευρέσεις κατά την διάρκεια προεκλογικής του καμπάνιας στο εξωτερικό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

(Visited 53 times, 1 visits today)
One thought on “Ὁ τρελλὸς χορὸς πρακτόρων γύρω μας…

Leave a Reply