Κυβέρνησις «ἐθνικῆς εὐθύνης»;

Κυβέρνησις «ἐθνικῆς εὐθύνης»;Από την στιγμή που έχεις πεισθεί ότι η μια επιλογή σου είναι η κόλαση, αντανακλαστικά και τελείως ανθρώπινα ταυτίζεις την όποια εναλλακτική της με τον παράδεισο. Δεν μπορείς να δεις τις ενδιάμεσες γκρίζες ζώνες. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να δεις καθόλου. Επειδή η πληροφορία και άρα και η εικόνα κρύβονται πάντα στους μεσαίους τόνους. Αυτό το ξέρουν καλά όσοι φωτογραφίζουν.

Αυτήν την κατάσταση πλήρους ανορθολογισμού καλλιεργεί σήμερα άγαρμπα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με το κύριο άρθρο της, όπως τα διάβασα σε τοίχο φίλου.

Μόλις φύγει ο εφιάλτης του Συριζα και του Grexit, μας λέει, οι πολίτες «θα επιλέξουν μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» η οποία «θα παλέψει για μια καλλίτερη συμφωνία διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του τόπου». Τόσο απλά και εύκολα και τόσο σίγουρα. Τσακ τσακ.

Είναι σαφές. Με ένα εύκολο πήδημα περνάμε από την φωτιά της κόλασης στον δροσερό και εύφορο κήπο του παραδείσου. Για να επιτύχουμε το καλό δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε παραπάνω από το να αποστρέψουμε το πρόσωπο από το κακό.

Λες και δεν ξέρουμε ήδη και δεν έχουμε δοκιμάσει χρόνια ολόκληρα το ανθρώπινο υλικό από το οποίο θα φτιαχτεί αυτή η «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης». Λες και οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν και μια και δυο και τρεις και δέκα ευκαιρίες, τις οποίες σπατάλησαν με τον χειρότερο τρόπο. Και μόνο το γεγονός ότι οι άλλοι είναι η κόλαση είναι αρκετό για να παρουσιασθούν οι αντίθετοι τους σαν άγγελοι του παραδείσου και να μας κάνουν να προστρέξουμε σε αυτούς, ως ικέτες.

Πλέουμε σε κατάσταση πανικού, πλήρως αποκομμένοι από την πραγματικότητα, από την μια θρησκευτική δοξασία στην άλλη. Πελαγοδρομούμε θεολογούντες. Και από πάνω αυτοαποκαλούμεθα και ρεαλιστές.

Θέμης Καζαντζίδης

φωτογραφία

(Visited 19 times, 1 visits today)
One thought on “Κυβέρνησις «ἐθνικῆς εὐθύνης»;

Leave a Reply