Παρακρατικὲς ὀργανώσεις, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!

Ο Μανδραβέλης (Καθημερινή-Παπαχελάς-ΕΛΙΑΜΕΠ-Soros-Μπίλντεμπεργκ)  συγκρίνει τον τρομοκρατικό μηχανισμό ανατροπής τυχόν φιλοσοβιετικών Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων («Κόκκινη προβιά» ή GLADIO ή Βαριοπούλα)  με το PLAN B, παραλλήλου συστήματος πληρωμών του Βαρουφάκη.Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!2

 

 
Συγκρίνει δηλαδή  τους ξενοκίνητους μηχανισμούς ανατροπής, που αποτελούντο από τρομοκράτες, μασόνους, κακοποιούς, παραστρατιωτικούς και προδότες πολιτικούς, με τον μηχανισμό απεμπλοκής από την σκλαβιά του Ευρώ του Βαρουφάκη.  

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!5 Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!1

Διαβάστε το σχετικό υλικό για να ξέρετε πώς εννοούν την δημοκρατία οι «σύμμαχοί» και τι είναι έτοιμοι να κάνουν για να την φέρουν στα μέτρα τους, όταν αυτή δεν φέρνει τα αποτελέσματα που τους βολεύουν.
Μέχρι και Ελληνοτουρκική σύρραξη προβλέπει το σενάριο για να προκληθεί πτώση μίας ανεπιθύμητης κυβερνήσεως στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα ο μηχανισμός των «συμμάχων» μας … εκδηλώθηκε ως Χούντα, στην Ιταλία επειδή ήταν πολύ μεγάλη χώρα για επιβολή μίας χούντας εκδηλώθηκε με τρομοκρατία κόκκινη και μαύρη που «συμπτωματικά» εξυπηρετούσε πάντα τη Δύση και στην Τουρκία εκδηλώθηκε με 4 πραξικοπήματα του στρατού.Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!6

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!4
Στην Ουκρανία είδαμε τον ίδιο μηχανισμό με παραστρατιωτικούς και ξένους μισθοφόρους να παριστάνουν τους Ουκρανούς εθνικιστές προκαλώντας την ανατροπή του φιλορώσου Γιανουκόβιτς.
Έτσι λειτουργεί η «δημοκρατία» μέχρι και σήμερα στην «πολιτισμένη» Ευρώπη. Οι λαοί έχουν να επιλέξουν μεταξύ πολέμου , εμφυλίου ή τρομοκρατίας και ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όσοι δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργεί …ας θυμηθούν τι έγινε στη Γιουγκοσλαβία και τώρα στην Ουκρανία.Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!3

Σίγμα

NATO’s secret armies.pdf

Operation Gladio

Ντοκουμέντο: Η «Κόκκινη Προβιά», η βάση στις Αλκυονίδες και οι σκελετοί που ζητούν ταυτότητα!Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!7

Πριν από δύο περίπου χρόνια, περιπατητές που είχαν επισκεφθεί τις Αλκυονίδες Νήσους, σκάβοντας την ακτή ανακάλυψαν ανθρώπινους σκελετούς. Ειδοποίησαν τις αρχές οι οποίες έσπευσαν επί τόπου για να εξετάσουν τα μακάβρια ευρήματα. Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι σκελετοί ανήκαν σε ανθρώπους, των οποίων ο θάνατος οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια. Τα κρανία έφεραν εμφανή ίχνη από τις τρύπες που είχαν ανοίξει οι σφαίρες στα κροταφικά οστά.

Επειδή όμως ο θάνατός είχε επέλθει πριν πάρα πολλά χρόνια, κρίθηκε ότι ακόμη και η εξέταση DNA, δεν θα απέδιδε αποτελέσματα, καθώς κανείς δεν είχε δηλώσει στις αρχές τις εξαφανίσεις των εν λόγω ατόμων. Έτσι, οι σκελετοί καταγράφηκε στα αστυνομικά αρχεία ότι προέρχονται από «αγνώστου ταυτότητας» άτομα, τα οποία υπήρξαν θύματα εγκληματικής πράξεως. Η επικρατούσα άποψη πάντως ήταν ότι τα άτομα αυτά ήταν λαθρέμποροι , οι οποίοι πιθανόν να δολοφονήθηκαν από τους ανταγωνιστές τους, στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Ο φάκελος, που θα μπορούσε να προσφέρει υλικό για την πλοκή ενός συναρπαστικού αστυνομικού μυθιστορήματος, έκλεισε εσπευσμένα- δεν μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο, καθώςδεν ζήτησε κάποιος την αναψηλάφηση της υποθέσεως.

Η υπόθεση αυτή που ήρθε στο νου καθώς διάβαζα τα έγγραφα της CIA για τις παραστρατιωτικές επιχειρήσεις με επίκεντρο την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί στις Αλκυονίδες Νήσους, τα τρία μικρά νησάκια στην καρδιά του Κορινθιακού Κόλπου, κάποτε λειτουργούσε μία από τις σημαντικότερες μυστικές βάσεις εκπαιδεύσεως πρακτόρων της CIA στην Ελλάδα. Αρχικά η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα στρατόπεδο εκπαιδεύσεως στην Ρόδο, αλλά εγκαταλείφθηκε πολύ σύντομα, γιατί κρίθηκε ότι η επιλογή αυτή είναι ασύμφορη και δεν εξυπηρετεί τους στόχους της επιχειρήσεως.

Έτσι, το κλιμάκιο της CIA άρχισε να αναζητεί έναν χώρο που να είναι σχετικά στο «επιτελικό κέντρο» και της ραδιοπροπαγάνδας σε βάρος των σοσιαλιστικών χωρών και κυρίως της Αλβανίας, που ήταν η Αθήνα, να έχει πρόσβαση από στεριά και θάλασσα, να μπορεί να «αντικαταστήσει» το στρατόπεδο εκπαιδεύσεως που λειτουργούσε στην Μάλτα, να λειτουργεί υποβοηθητικά στα στρατόπεδα εκπαιδεύσεως στην Δυτική Γερμανία και, κυρίως, να διασφαλίζει την «στεγανότητα» της επιχειρήσεως.

Την Δευτέρα, 14 Ιουλίου 1952, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της CIA στην Αθήνα ενημερώνει το «Κέντρο» στην Ουάσιγκτον ότι ελπίζει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις ως τις 20 Ιουλίου για την ενοικίαση δύο ή τριών ακατοίκητων νησιών στην Λιβαδόστρα, στον κόλπο της Κορίνθου. «Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος στο παρελθόν ήταν αξιωματικός των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, συμφώνησε να ενοικιάσει τα νησιά για την δημιουργία κέντρου εκπαιδεύσεως».

Έντεκα ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, 25 Ιουλίου 1952, ο ίδιος ανέφερε ότι τα τρία νησιά τα οποία σκέπτονταν να μισθώσουν για κέντρο εκπαιδεύσεως είναι ακατάλληλα. «Παρά ταύτα, μία άλλη ομάδα νησιών στις Αλκυονίδες, στον κόλπο της Κορίνθου έχουν εξευρεθεί. Το ενοίκιο έχει συμφωνηθεί προς 200 δολάρια τον μήνα. Περιμένουμε τα σχέδια για την δημιουργία του κέντρου εκπαιδεύσεως», καταλήγει.

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!8

Νωρίτερα, σε μία συνάντηση των επικεφαλής της επιχειρήσεως στην Αθήνα, είχε ριχτεί, μεταξύ των άλλων, και η ιδέα «για την μεταφορά του κέντρου εκπαιδεύσεως από την Μάλτα ή και την δημιουργία δεύτερου κέντρου στην Τρίπολη της Λιβύης». Στόχος ήταν να ενισχυθεί το στρατόπεδο εκπαιδεύσεως στην Δυτική Γερμανία.

Συγκεκριμένα στα πρακτικά της συσκέψεως αναφέρεται:

Παρούσα Κατάσταση JBPARSON (σ.σ. πρόγραμμα εκπαιδεύσεως ατόμων τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε οποιανδήποτε στιγμή)

«Το ηθικό του προσωπικού της JBPARSON έχει βελτιωθεί θεματικά μετά την απομάκρυνση του επικεφαλής και τα διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν από τον προσωρινό αντικαταστάτη του. Μόνιμες αλλαγές θα δρομολογηθούν από τον μόνιμο αντικαταστάτη του, διοικητή Christopher P. Jana , που θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα τα καθήκοντά του, στις αρχές Αυγούστου 1952. Η υφιστάμενη δύναμη του JBPARSON ξεπερνά τα 200 άτομα που υπερκαλύπτει τις δυνατότητες.

»Υπήρξε κάποια συζήτηση από καιρό σε καιρό για την δημιουργία Guard Company (εταιρείας) στην Τρίπολη της Λιβύης. Η σκοπιμότητα μιας τέτοιας αποφάσεως δεν είναι γνωστή. Αν και υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια για την JBPARSON, επειδή οι άνδρες που δραστηριοποιούνται σε διάφορες εργασίες, εκτιμάται ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν στρατιωτική εκπαίδευση. Μόνο το 50% των αντρών, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι πολιτικοί ηγέτες, είναι σωματικά ικανοί».

Για τις Αλκυονίδες νήσους επισημαίνεται:

«Τρία νησιά κατάλληλα για χώρο εκπαιδεύσεως, βρίσκονται στον Κορινθιακό κόλπο. Υπάρχει μία δυνατότητα της αποκτησεώς τους με χαμηλό ενοίκιο σύμφωνα με μία πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί.

»Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ορισμένων ημι-μομίμων κτιρίων, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστούν και δύο εικονικές εγκαταστάσεις ραντάρ. Θα χρειαστούν δύο βάρκες. Ο χώρος για προβλήτα είναι επαρκής για κάθε μέγεθος σκάφους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις θαλάσσιες διεισδύσεις.

»Θα υπάρξει επίσης ένα ραδιόφωνο (ασύρματος) βάσεως. Οι εκπαιδευτές θα ζουν στο κυρίως νησί και οι εκπαιδευόμενοι στα δύο άλλα. Λόγω των εγκαταστάσεων ραντάρ, οι αρχές θα υποχρεωθούν να αποκλείσουν ολόκληρη την περιοχή. Εάν το σχέδιο εγκριθεί και στρωθούμε όλοι στην δουλειά , υπάρχει η αίσθηση ότι η εγκατάσταση μπορεί να είναι έτοιμη για χρήση τον Μάρτιο του 1953»,

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!9

Το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα πίστευε ότι η λειτουργία του στρατοπέδου εκπαιδεύσεως στις Αλκυονίδες Νήσους, θα τους έλυνε τς χέρια, καθώς έως τότε είχαν επιλέξει ένα πολύπλοκο σύστημα ώστε να διασφαλίσουν την στεγανότητα της επιχειρήσεως. Έτσι, επέλεγαν άτομα από τα στρατόπεδα προσφύγων στο Λαύριο και την Σύρο, τα οποία ήταν κάτω από τον απόλυτο σχεδόν έλεγχό τους χωρίς καν να το γνωρίζουν οι Έλληνες υπάλληλοι ή από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, τα έστελναν με πλαστά ταξιδειωτικά έγγραφα για εκπαίδευση  στην Γερμανία και, κατόπιν, με μυστικές πτήσεις τους μετέφεραν εκ νέου στην Ελλάδα, όπου διέμεναν σε στρατόπεδα στην Αττική («φάρμα» ή «ράντζο») ή σε διάφορα σπίτια-κρησφύγετα, όπου εκπαιδεύονταν κυρίως στην χρήση ασυρμάτου, πριν μεταφερθούν με ειδικά διασκευασμένα αεροπλάνα και ριχθούν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Για παράδειγμα, σε αναφορά με ημερομηνία, 24 Οκτωβρίου 1952, διαβάζουμε:

«1. Gadull , ο οποίος αρνήθηκε να συνεχίσει με την αποστολή μετά την διαφυγή τον περασμένο Ιουλίο, κρατείται στο κρησφύγετο στον Παράδεισο. Μια δοκιμή μεταφοράς του θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να καθορισθεί και η τελική διάθεσή του .

»Εν αναμονή της μεταφοράς του, ο Gadull θα σταλεί προς Ραφήνα .

»2.Gash . Στις 14 October/Gas4 μεταφέρθηκε από το ξενοδοχείο στο κρησφύγετο στην Εκάλη. Αυτός φαίνεται να είναι σε άριστη σωματική και ψυχική κατάσταση , και η ασθένεια του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζεται σε ένα νοσοκομείο, δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί .

»3.Dimosthemus Papas, συζητήθηκε να παραμείνει στην κατοχή του Gadvent ts. Θα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα κρησφύγετο όπου θα ανακριθεί. Στο κρησφύγετο θα πρέπει να παραμείνει ένας φύλακας για 24 ώρες.

»4. Willow μεταφέρθηκε σε ένα κρησφύγετο της Αθήνας προκειμένου να μας ενημερώσει για την πορεία της αποστολής του.

»Τα μέλη της ομάδας πέρασαν από ανιχνευτή ψεύδους, με ευνοϊκά αποτελέσματα, στις 30 Σεπτεμβρίου.

»5. Ο Throwoff / 2 έχει σχέσεις με μία Ελληνίδα. Είναι προς το παρόν στο κρησφύγετο στην Βούλα. Θα σταλεί στην Τρίπολη.

»6 Ο Gadunce εστάλη στα Ιωάννινα για να ανακρίνει τους πρόσφυγες. Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από τα Ιωάννινα εστάλη στην Θεσσαλονίκη για νέες ανακρίσεις ».

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!10

Στις 15 Δεκεμβρίου 1952, το κλιμάκιο στην Αθήνα ενημερώνει την Ουάσιγκτον ότι «η μίσθωση για τις Αλκυονίδες Νήσους έχει υπογραφεί και προβλέπει ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση από την 1η Ιανουαρίου 1953».

«Τα σχέδια για την διαρρύθμιση του χώρου», αναφέρεται, «είναι τώρα στο στάδιο της επεξεργασίας και η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμό είναι σε εξέλιξη».

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 1953 και κρίνεται ότι θα είναι «ανυπολόγιστης αξίας για μας κατά την διεξαγωγή των μελλοντικών δράσεων. Η περιοχή και η τοποθεσία είναι ιδανική από την άποψη της ασφάλειας , είναι σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, κάτι που θα επιτρέπει την στενή συνεργασία μεταξύ της καταρτίσεως και του προσωπικού πτητικής λειτουργίας. Έτσι, θα είναι επωφελής η προσαρμογή του προγράμματος σπουδών ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό επιχειρησιακά».

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!17

Μετά από δύο ημέρες, στις 17 Δεκεμβρίου 1952, στην έκθεση που υποβάλλεται για την πορεία των επιχειρήσεων στην Αθήνα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι «οι πράκτορες δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στην περιοχή της Αθήνας σε περιόδους που δεν βρίσκονται σε συγκεκριμένη αποστολή. Σε αυτές τις περιόδους αδράνειας, πράκτορες τοποθετήθηκαν σε πόλεις της Πελοποννήσου, της Βόρειας Αττικής και σε υπηρεσίες του Ελληνικού. Υπηρεσίες και οι τοπική χωροφυλακή κοινοποιήθηκε και τους είχε υπό επιτήρηση»

Την περίοδο αυτή το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα έχει αρχίσει να στήνει την επιχείρηση «Κόκκινη Προβιά», όπως θα ονομαστεί πολλά χρόνια αργότερα, με την μεταφορά οπλισμού και πυρομαχικών, τα οποία τοποθετήθηκαν σε ειδικές κρύπτες σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου, κάτι που θεωρούσαν, όπως θα δούμε, ως πιθανό ενδεχόμενο λόγω των ανοικτών ή και συγκεκαλυμμένων πραξικοπημάτων που ετοίμαζαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αλλά και για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!12

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως είδαμε, σε προηγούμενα σημειώματα άρχισαν να ελέγχουν πλήρως τα άτομα της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ ενεπλάκησαν άμεσα και στην σύλληψη του Ν. Μπελογιάννη με την χορήγηση ραδιογωνιόμετρων στις αρχές Ασφαλείας της Ελλάδας για την ανακάλυψη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ-τα οποία θα δούμε στην συνέχεια, από που προήλθαν και με ποιον τρόπο έφθασαν στην Ελλάδα-, αλλά και την άμεση εμπλοκή τους στην δίκη, την καταδίκη και την εκτέλεσή του. (Διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ )

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!13

Στις 23 Δεκεμβρίου του 1952 ένα άκρως απόρρητο σήμα της διοικήσεως της CIA στην Ουάσιγκτον ενημερώνει το κλιμάκιο της Αθήνας ότι «μικρά όπλα και αυτόματα που προορίζονται για τον εξοπλισμό 6.000 ανδρών έχουν αρχίσει να μετακινούνται από την Βόρειο Αφρική προς την Αθήνα»

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, «τα όπλα θα μεταφερθούν με συγκεκαλυμμένα αεροσκάφη με μυστικές αποστολές. 12 ομάδες εκπαιδευμένου προσωπικού σε ραδιο-ασυρμάτους, ως τον Ιούνιο 1953, θα εγκαταστήσουν 10 σταθμούς επικοινωνίας που θα δημιουργηθούν μεταξύ των κέντρων αντιστάσεως και της βάσεως».

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι «οι Αλκυονίδες νήσοι, η κατασκευή των εγκαταστάσεων στις οποίες ξεκινούν τον Ιανουάριο 1953, μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον και ως βάση για θαλάσσιες δραστηριότητες, ενώ, κάλλιστα, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα μεγάλο σώμα ανδρών».

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!14

Η απόφαση για την δημιουργία κρυπτών με οπλισμό στην Ελλάδα ελήφθη το δεύτερο τρίμηνο του 1951, όταν στην Αθήνα συγκροτήθηκε μία κοινή επιχειρησιακή μονάδα, η οποία ανέλαβε να εκπονήσει ένα σχέδιο, με βάση το οποίο, στην περίπτωση πολεμικής συρράξεως, θα έπρεπε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να αποτραπεί η λεηλασία της χώρας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα ενημερώνει το Κέντρο ότι γι΄ αυτόν τον σκοπό έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στην Αθήνα (Μάιος 1951), στις οποίες πήραν μέρος ένας αντιπρόσωπος από κάθε υπηρεσία (ΜΙ6, CIA και μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδος ) «για να αποφασίσουν το οργανωτικό, το πρόγραμμα ασφαλείας, την εκπαίδευση, την στρατολόγηση και την πολιτική»

«Οι ελληνικές υπηρεσίες που έχουν την εκτελεστική ευθύνη για φτιάξουν το πλάνο Κ, έχουν επεξεργασθεί διάφορες λύσεις για διάφορες πλευρές του προβλήματος. Το ελληνικό πλάνο μιλάει για 2.500 άνδρες που θα διεξαγάγουν αντάρτικες επιχειρήσεις, οργανωμένες σε 135 ομάδες, από τις οποίες μάλλον 31 θα είναι κύριες και οι υπόλοιπες ομάδες υποστηρίξεως.

»Για επιχειρήσεις σαμποτάζ ο Έλληνας γενικός υπεύθυνος υπολογίζει ότι αρκούν 10 ομάδες χωρίς προκαθορισμένη δύναμη, τοποθετημένες σε μεγάλες πόλεις και μεγαλουπόλεις, και παρομοίως 10 ομάδες για σκοπούς προπαγάνδας. Είναι της γνώμης των Eλλήνων αντιπροσώπων ότι και οι κεκαλυμμένες και οι φανερές προπαγανδιστικές δραστηριότητες θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

» Οι ομάδες αντιστάσεως, όπου το διοικητικό προσωπικό θα επιλεγεί από διάφορους αξιωματικούς από τα τάγματα άμυνας της Ρώμης, θα διαχωρίζονται από τις κανονικές ομάδες του στρατού και θα υποβοηθούν τις ομάδες των κομάντος, που δρουν πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Η χαρτογράφηση για την εκπαίδευση 2.000 ως 3.000 ατόμων έχει γίνει σε ελληνικό έδαφος. Ένα κατάλληλο νησί έχουμε δει και εξερευνώνται οι συνθήκες για την δημιουργία σ΄αυτό του κέντρου.

»Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο γραφείο συντάξεως προπαγανδιστικού υλικού στην Αθήνα. Το Γραφείο θα έχει επαφές με αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αυτό το γραφείο θα μπει κάτω από το Ευρωπαϊκό Γραφείο. Ως συμπληρωματικό μέσο ερευνάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ένας θρησκευτικός σταθμός αναμεταδόσεως, που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα, για θρησκευτικά και πολιτιστικά δελτία ειδήσεων, συνδεδεμένα με βαλκανικούς στόχους. Η εταιρεία με την οποία συζητάμε έχει προϋπηρεσία στην Μέση Ανατολή.

»Ο OPC έχει ενημερωθεί από τον πρέσβη Πιουριφόι σχετικά με την βοήθεια για τις εθνικές εκλογές που διστακτικά δρομολογούνται γι΄ αυτό το φθινόπωρο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην  Ελλάδα δείχνουν ότι οι εκλογές, για τις οποίες δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορεί να γίνουν εσπευσμένα και, ως εκ τούτου, θα ζητηθεί επείγουσα υποστήριξη από το OPC,

»Προετοιμασίες έχουν γίνει για αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις σε ελληνικές εργατικές και νεολαιίστικες οργανώσεις, ειδικότερα, σε βιομηχανικές και αριστερές περιοχές στην Ελλάδα. Δεν έχει ζητηθεί να γίνει κάτι με την διασφάλιση οικονομικών παροχών, αλλά μπορεί να γίνει κάποια κίνηση για να σταματήσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των αγροτών και των εργατών.

»Υποστηρικτικές επιχειρήσεις:

»Έχει σημειωθεί πρόοδος γιατί έχει επιλεγεί το ελληνικό προσωπικό για τις επιχειρήσεις. Έχουμε «τσεκάρει» διαφόρους υπαλλήλους, γραμματείς, ταχυδρόμους κ.λπ, που είναι υπό πρόσληψη.

»Σε εξέλιξη είναι και πρόγραμμα που αποβλέπει στην παροχή βοήθειας για την υποστήριξη 35.000 ανταρτών στην Γιουγκοσλαβία με επιχειρήσεις στην Αλβανία και την Βόρειο Ελλάδα στην περίπτωση σοβιετικής εισβολής στην Γιουγκοσλαβία. Αυτό το πρόγραμμα προβλέπει την δημιουργία μιας βάσεως με 11 τόννους από όπλα και εξοπλισμό στην Αφρική, τα οποία θα μπορούνε να πάνε από στεριά και αέρα στις Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις, ενώ είναι η αναγκαία η εξεύρεση εκπαιδευμένου προσωπικού, το οποίο θα μπορεί να παρέμβει σε μία παρόμοια κατάσταση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

»Αυτό το πρόγραμμα αν εγκριθεί θα ενταχθεί στο πολεμικό σχέδιο για κεκαλυμμένες επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με υπεύθυνο το OPC. Το υπουργείο Άμυνας θα ενισχύσει με επιχειρησιακή βοήθεια στο να δημιουργηθεί ένα απόθεμα από αμερικάνικα όπλα, ναυτική βοήθεια και αεροπορική υποστήριξη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συνεννόηση με τους Βρετανούς. Το πρόγραμμα είναι πάντως σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας. Περιμένουμε την έγκριση του προγράμματος και συγκεκριμένα έχουν γίνει προκαταρκτικές ενέργειες.

»Συζητείται να δημιουργηθεί ένας τεράστιος ραδιοπομπός που έχει ένα τεράστιο σήμα που θα ξεπερνάει τα Βαλκάνια, και θα φθάνει στην Ουκρανία και τον Καύκασο – είναι σε αναμονή μέχρι να διαπιστωθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα. Αν εγκριθεί θα είναι υπό τον έλεγχο του OPC και θα εντάσσεται στις πολεμικές, ψυχροπολεμικές, ραδιομεταδόσεις.

»Η συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας θα είναι απαραίτητη, και το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί δοκιμαστικά. Μεγάλα προβλήματα γι΄ αυτό το πρόγραμμα είναι:

Η δυσκολία, αν όχι η αδυναμία, να εξευρεθεί κάλυψη για την μεγάλη εγκατάσταση που χρειάζεται.
Η απουσία του κατάλληλου προσωπικού.3
Τα σχέδια συζητήθηκαν στην Αθήνα».
Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!15

Ο φάκελλος κάθε ατόμου που θα επιλεγεί να εκπαιδευθεί σε ανορθόδοξο πόλεμο θα πρέπει να περιέχει τα εξής στοιχεία:

«α . Μια φωτογραφία (ίδια με εκείνη της που υπάρχει στα έγγραφα ταυτοποίησης)

β . Ένα δείγμα γραφής .

γ . Η μαγνητοφώνηση της φωνής του.

δ . Το αληθινό όνομα.

ε . Ψευδώνυμο, αν τους δοθεί .

στ . Πλήρης περιγραφή (με distinguiahing χαρακτηριστικά ή τα σήματα) .

ζ . Σύντομα βιογραφικά στοιχεία.

η . Έκθεση προόδου της καταρτίσεως από την ημερομηνία της εισόδου .

θ. Κάθε ειδική ικανότητα που έχει.

ι  . Η αξιολόγηση του ατόμου και της σωματικής και ψυχικής του καταστάσεως, πτυχία που έχει από κράτος

κ. Συνολική εκτίμηση του επικεφαλής εκπαιδευτή –ατομική έκθεση.

»Σ΄ όλα αυτά θα προστεθούν επιχειρησιακά δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει ένα πλήρες αρχείο για κάθε άτομο.

Όσο για τα απαραίτητα έγγραφα θα συνοδεύουν τα άτομα στις αποστολές τους».

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!16

Πρωτού όμως το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα προτείνει την δημιουργία βάσεως στις Αλκυονίδες Νήσους, είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, γύρω από την δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού προπαγάνδας σε βάρος των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, κάτι που δεν είναι άσχετο με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι επηρέασε ακόμη και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την εξάρθρωση του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

Έναν χρόνο πριν ριχθεί η ιδέα για την δημιουργία βάσεως στις Αλκυονίδες Νήσους, σε ένα υπόμνημα του admiral Leslie C. Stenens στον Wisner (Ιανουάριος 1952) αναφέρεται ότι το πλοίο irmay, στο οποίο οι ΗΠΑ σκόπευαν να εγκαταστήσουν πλωτό ραδιοπομπό και το οποίο θα έπλεε κάτω από την μπότα της Μάλτας– όπως είδαμε σε προηγούμενα σημειώματα -, «αγοράσθηκε από ιδιωτικά κανάλια τα οποία δεν μπορούν να αποκαλύψουν οι πράκτορες. Ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στο πλοίο με πλήρη μυστικότητα.. Τοποθετήθηκε σε δύο δωμάτια στα οποία δεν είχε οποιοσδήποτε εργάτης πρόσβαση. Είχαν πει ότι ο εξοπλισμός αφορά σε ερευνητικό πρόγραμμα. Το πλοίο φυλάσσετο σε μία αυλή με την βοήθεια του ιδιοκτήτη.

»‘Εγινε η διαδικασία για την σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για ερευνητικά προγράμματα στα οποία χρεώθηκε το πλοίο. Οι υποθέσεις της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ανατέθηκαν σε ένα δικηγορικό γραφείο. Τα έξοδα του πλοίου πληρώνονται από έναν μυστικό λογαριασμό στην Βαλτιμόρη. Ακόμη και σε περίπτωση έρευνας δεν θα ανακαλυφθεί ότι πίσω από το πλοίο ήταν η CIA.

»Το μητρώο άλλαξε και έγινε Παναμά. Το πλήρωμα είχε επιλεγεί από τον κάπτεν Holms και σε συνεργασία με το FBI μελετήθηκαν οι φάκελοί τους. Για να πάρει πιστοποίηση για να αλλάξει μητρώο, χρησιμοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ενημερωθεί από ειδικά κανάλια».Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!11

 

Σε έγγραφο της 2ας Μαρτίου 1951 περιγράφεται το προσωπικό του πλοίου:

«Είναι όλοι έμπειροι ναυτικοί, έχουν υπογράψει συμβόλαια εχεμύθειας, πληρώνονται μέσω ενός ειδικού λογαριασμού. Οι μισθοί κυμαίνονται από 8.600 δολάρια ως 3.825 συν τον εξοπλισμό. Μεταξύ του πληρώματος είναι και ένας συγγραφέας στο επάγγελμα, από την Ινδιάνα, ο οποίος έχει γράψει βιβλία για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο»

Στις 7 Ιούνη 1951 οι μηχανικοί του τεχνικού τμήματος της CIA υπέβαλαν μία έκθεση για τα τεχνικά ζητήματα της ραδιοφωνικής εκπομπής. Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, «η επιχείρηση για εκπομπές στα μεσαία τις νυκτερινές ώρες είναι τεχνικά εφικτή».

Εντοπίζονται μία σειρά σοβαρά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν.

«Οι δοκιμές έγιναν το Δεκέμβριο, σε ένα ταξείδι από την Βαλτιμόρη στο Μαϊάμι», σημειώνεται. «Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τις δοκιμές στα Cape Hatteras για το οποίο επισημαίνεται ότι η θάλασσα είναι πιο άγρια από εκείνη στην Μεσόγειο. Παρά ταύτα, όμως, μεταξύ των τεχνικών στοιχείων που παρατίθενται επισημαίνεται ότι, όταν λειτουργεί η μηχανή του πλοίου, είναι αδύνατον να γίνει η εγγραφή των εκπομπών του ραδιοφώνου».

«Είναι απαραίτητο», συνεχίζει το έγγραφο, «να γίνουν όλες οι εγγραφές με τους κινητήρες εκτός λειτουργίας ή να λαμβάνεται το υλικό του προγράμματος ηχογραφημένο σε ταινία σε στούντιο στην Αθήνα».

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!18

Τα πράγματα όμως, όπως προκύπτει από νέα έκθεση, δεν είναι ειδυλλιακά για την επιχείρηση. Σ΄ αυτήν γίνεται λόγος για παρανόηση σχετικά με τις δοκιμές που έγιναν πριν από τον απόπλου του πλοίου από τις ΗΠΑ, γεγονός που οδηγεί στην αλλαγή του τρόπου σκέψεως για ολόκληρη την επιχείρηση. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι ο πομπός μεσαίων κυμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά επάνω στο πλοίο λόγω της ιδιομορφίας του …Ιονίου.

Η πρώτη ιδέα που ρίχθηκε κατόπιν όλων αυτών είναι το πλοίο να προσαράξει σε κάποιο από τα Επτάνησα και να εκπέμπει από εκεί. Κι αυτή η ιδέα όμως απορρίφθηκε.

«Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δελτία», αναφέρεται, «οι δύο ήρεμοι μήνες στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Σε περιπτώσεις θαλασσοταραχής θα μπορούσε το πλοίο να αναζητήσει καταφύγιο στα Επτάνησα απ΄ όπου θα εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός. Το σκάφος ωστόσο δεν μπορεί να μεταδίδει από το καταφύγιο των ελληνικών νησιών μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους 38 βόρεια και γεωγραφικό πλάτος 40 βόρεια , διότι τα μικρά νησιά σε αυτόν τον τομέα δεν παρέχουν επαρκή προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τα μεγάλα νησιά είτε είναι πολύ μακρυά από τον στόχο, ή υπάρχουν εδαφικά εμπόδια που θα παρεμβάλλονται στις μεσαίου κύματος εκπομπές» .

Ένας απάνεμος κόλπος βόρεια της Κέρκυρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Μάλλον όχι.

«Η Διεύθυνση Επικοινωνιών μας πληροφορεί ότι δεν είναι μόνον περιττή η εκπομπή από τόσο κοντινή απόσταση από τον στόχο αλλά υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι η ισχύς του σήματος στην περιοχή του στόχου θα μειωθεί ανάλογα με την εγγύτητα κάτω από 200 μίλια».

Εκτός τούτου διαπιστώνονται και σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού και προβλήματα που έχουν σχέση με το ηθικό του πληρώματος, κάτι που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την αναθεώρηση του έργου.

Το πλοίο έχει ένα αγκυροβόλιο στην Πάτρα, σε απόσταση 200 μέτρα από μια αποθήκη που κτίσθηκε ειδικά για να αποθηκευτούν οι απαραίτητες για την λειτουργία της επιχειρήσεως προμήθειες. Ήδη, έχουν διατεθεί προμήθειες για έναν χρόνο, ενώ «οι τεχνικοί έχουν πρόσβαση και στην Αθήνα όπου υπάρχει απόθεμα επικοινωνιακού εξοπλισμού».

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!19

Ο Frank G. Wisner σε έγγραφό του, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 1951, αναφέρει κατόπιν της εν λόγω μελέτης του τεχνικού τμήματος ότι εκφράζει την έκπληξή του για την έκβαση της επιχειρήσεως. Στο ίδιο έγγραφο εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την πρόταση που υποβλήθηκε να ανατεθεί στον καπετάνιο να πωλήσει το σκάφος στην Μεσόγειο. Για να γίνει κάτι τέτοιο επισημαίνει «θα πρέπει να έχουμε πλήρη πίστη και εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακεραιότητα του καπετάνιου» και αναρωτιέται μήπως «ανατεθεί ένα πολύτιμο αντικείμενο σε λάθος χέρια»

«Αν κατά τύχη ο καπετάνιος δεν είναι πλήρως της εμπιστοσύνη μας», αναφέρει, «θα πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να κάνει κάποιου είδους συμφωνία για την πώληση του σκάφους για λιγότερο από ό,τι αξίζει , διατηρώντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για τον εαυτό του».

Αναγνωρίζει, παρά ταύτα, ότι η ψηλότερη τιμή γι΄ αυτό το σκάφος δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί στην Μεσόγειο ή τουλάχιστον στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα μπορούσε ίσως να πωληθεί σε πλούσιους Γάλλους ή τους Έλληνες του τύπου που habitate την γαλλική Ριβιέρα για περισσότερα χρήματα από ό,τι θα μπορούσε να επιφέρει μία πώληση κοντά στην Ελλάδα», καταλήγει.

Η αδυναμία του σκάφους να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιχειρήσεως παρομοιάζεται από την διοίκηση της CIA με το άδοξο τέλος που είχε η απόπειρα να ρίξουν προπαγανδιστικό υλικό στις σοσιαλιστικές χώρες με αυτοσχέδια αερόστατα το 1949.

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!20

«Δεν υπάρχει καμμία λεπτομερής μελέτη για την περιοχή της Μεσογείου», αναφέρεται σε σήμα του υπευθύνου του τεχνικού κλιμακίου. «Τολμώ να πω όμως ότι ένα σκάφος 100 ως 150 ποδιών θα μπορούσε να πληροί τις απαιτήσεις ενός σκάφους μεταδόσεως. Θα ήταν σε θέση δηλαδή να σταθεί στις βαρειές θάλασσες της Αδριατικής όπου επικρατούν ισχυροί βοριάδες. Μια σύγκριση μπορεί επίσης να γίνει μεταξύ των θαλασσίων συνθηκών που επηρεάζουν ένα σκάφος προπαγάνδας με τις συνθήκες που συνάντησε το σκάφος Jayhawk που προσπάθησαν να απελευθερώσει μπαλόνια το 1949»

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία  με τους Βρετανούς, είχαν, με άλλα λόγια, «απελευθερώσει» ειδικά διαμορφωμένα αερόστατα με βάση ένα μοντέλο της Ιαπωνίας που χρησιμοποιήθηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό να στείλουν φυλλάδια στην Βουλγαρία και την Αλβανία. Η επιχείρηση αυτή απέτυχε, όπως απέτυχε και δύο σχεδόν χρόνια αργότερα η επιχείρηση να χρησιμοποιηθεί πλωτός ραδιοπομπός.

Σε ένα υπόμνημα του F.Wisner της 24 Αυγούστου του 1951 με το οποίο απαντά στον επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα, ο οποίος ζητούσε να ουσιαστικά να εγκαταλειφθεί η επιχείρηση με τον πλωτό ραδιοπομπό αναφέρει:

»α . Η χρήση ενός σκάφους για τις εκπομπές στην Αλβανία θεωρείτο επιθυμητή λόγω των πιθανών επιπλοκών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρόμοιες εκπομπές από το ελληνικό έδαφος

εν όψει της ελληνικής στάσεως απέναντι σ΄ αυτήν την  χώρα και εξ αιτίας του  γεγονότος ότι οι Έλληνες δεν είναι απόλυτα σύμφωνοι με την Αλβανική πολιτική μας και μπορεί να παρεμβάλλουν προσκόμματα ή να επιθυμούν να έχουν λόγο στον έλεγχο του χαρακτήρα των εκπομπών.

»Η απόφαση να προσπαθήσει να μεταδίδονται εκπομπές από την ανοικτή θάλασσα ελήφθη πριν γίνει γνωστό ότι οι Έλληνες θα επιτρέψουν την εγκατάσταση πομπών στο έδαφός τους και βασίστηκε στην υπόθεση ότι παρόμοιες εγκαταστάσεις θα είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του OPC τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και για την χρήση του στον πόλεμο.

»β. Ο ραδιοφωνικός εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στο σκάφος, όπως και το ίδιο το σκάφος επελέγησαν μετά από προσεκτική μελέτη από τους ειδικούς την στιγμή που αποφασίσθηκε αυτό το έργο. Οι δοκιμές που έγιναν σε αμερικανικά ύδατα απέδωσαν ευνοϊκά αποτελέσματα και οδήγησαν στην πεποίθηση ότι η απόδοση στο πεδίο θα είναι εξαιρετική . Κατά συνέπεια, η αρνητική εμπειρία που έχει στο πεδίο, μέχρι σήμερα, προκαλεί μία μεγάλη απογοήτευση, αλλά οδηγεί επίσης στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις τελικές παρατηρήσεις και συστάσεις του Γραφείου Επικοινωνιών πριν ληφθεί η τελική απόφαση για το αν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το έργο σύμφωνα με τις συστάσεις της Αθήνας.

»γ. Ακόμη και αν οι μεταδόσεις στα μεσαία κύματα αποδειχθούν άχρηστες σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αρκετά πιθανό πως ο πομπός βραχέων κυμάτων θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο και να μας δώσει την απαραίτητη ανεξαρτησία εάν, για παράδειγμα, οι Έλληνες τηρούσαν μία στάση η οποία θα καθιστούσε τις εκπομπές στην Αλβανία από την ελληνική ηπειρωτική χώρα ανεπιθύμητες ή αδύνατες. Επιπλέον, ως εν καιρώ πολέμου περιουσιακό στοιχείο , ένα σκάφος εξοπλισμένο με πομπό βραχέων κυμάτων, τον τηλέτυπο και άλλες ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στο εξωτερικό, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε μια σειρά από καταστάσεις.

»δ . Οι συστάσεις του κλιμακίου της Αθήνας για την πώληση του σκάφους βασίζονται κυρίως στην αποτυχημένη απόδοση του πομπού μεσαίων κυμάτων και στο υψηλό κόστος συντηρήσεως του σκάφους σε κατάσταση λειτουργίας επειδή το πλοίο είχε σχεδιασθεί αρχικά ως σκάφος αναψυχής. Όλα τα μικρά σκάφη είναι ακριβά στην λειτουργία τους. Για το συγκεκριμένο σκάφος το λειτουργικό κόστος είναι μέσα στα όρια των αρχικών εκτιμήσεων για την συντήρηση των γιοτ. Ωστόσο, πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια για την εξασφάλιση πρόσθετων επιχειρησιακών πληροφοριών για το κόστος ώστε να καθορισθεί αν υπερβαίνει την περίπτωση των ιδιωτικών και των πολεμικών πλοίων της ιδίας γενικά κατηγορίας. Υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα στην κατοχή ενός τέτοιου εξοπλισμού για επιχειρησιακή χρήση σε καιρό πολέμου, και εάν η περαιτέρω μελέτη αποδείξει ότι το κόστος της συντηρήσεως αυτού του συγκεκριμένου σκάφους, δεν είναι υψηλότερο από εκείνο των άλλων του ιδίου μεγέθους, θα ήταν είναι επιθυμητό να διατηρεί τουλάχιστον σε κατάσταση ημι- αναμονής με την προϋπόθεση για την χρήση του στον πόλεμο».

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!21

Σε σύσκεψη του τμήματος επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 10 Σεπτεμβρίου 1951, μετά την επιστροφή από την Ελλάδα του τεχνικού κλιμακίου, επιβεβαιώθηκε ότι το σκάφος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως βάση εκπομπής. Συνιστά, ως εκ τούτου, την αντικατάσταση του εξοπλισμού με έναν νέο πομπό ο οποίος ωστόσο είναι υπό κατασκευή.

Παρακρατικὲς ὀργανώσες, προπαγάνδα καὶ ἀπὸ πίσω οἱ «καλοί μας σύμμαχοι»!!!22

Τελικά σε σύσκεψη του OPC στις 27 Σεπτεμβρίου, 1951 αποφασίσθηκε και η… τύχη του σκάφους. Στο σχετικό υπόμνημα που συντάχθηκε αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από 10 μήνες πλεύσεως στον Ατλαντικό και τις εκτενείς δοκιμές εκπομπής στην Ανατολική Μεσόγειο, οι επιτελείς κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

»α . Ο εξοπλισμός ραδιοτηλεοπτικής μεταδόσεως είναι ανίκανος να επιτελέσει το αναληφθέν έργο στην περιοχή.

»β . Παρά το γεγονός ότι το πλοίο θα ήταν ικανό να φέρει σε πέρας την αποστολή του, αν δεν υπήρχε η ανεπάρκεια του εξοπλισμού ραδιοτηλεοπτικής μεταδόοσεως , έχει τους ακόλουθους περιορισμούς:

( 1 ) Λόγω των εγγενών παραγόντων στον σχεδιασμό του δημιουργεί δυσκολίες και εγκυμονεί κινδύνους για τους χειριστές του ασυρμάτου. Η πιθανή είσοδος του νερού στον θάλαμο μεταδόσεως απειλεί το προσωπικό με ηλεκτροπληξία. Ο περιορισμένος χώρος και η έλλειψη αερισμού σε αυτή την καμπίνα σε συνδυασμό με την κίνηση του σκάφους δημιουργούν συνθήκες ναυτίας.

( 2 ) Τα κιγκλιδώματα έγιναν ηλεκτροφόρα κατά την διάρκεια της μεταδόσεως , θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων των ανδρών.

( 3 ) Οι ηλεκτρικές γεννήτριες είναι ανεπαρκείς για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πλοίου και του εξοπλισμού επικοινωνιών. Επιπλέον, οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις του σκάφους δεν είναι ενός θαλασσίου τύπου , και έχουν προκαλέσει επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές.

γ. Προς το παρόν η JUANITA ( σ.σ. όπως είχε μετονομασθεί το σκάφος όταν άλλαξε σημαία στον Παναμά για να καλυφθεί ότι ανήκε στην CIA) που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά έχει ανάγκη εκτεταμένων επισκευών . Και οι δύο κινητήρες του σκάφους απαιτούν ανακατασκευή , σε κατάσταση αποσυνθέσεως είναι το μαγειρείο και οι δεξαμενές νερού έχουν διαρροές. Οι επισκευές θα κοστίσουν μεταξύ $ 20.000 και $ 30.000 και θα απαιτήσουν χρόνο δύο μηνών.

1.Δεδομένου ότι η JUANITA είναι ανενεργή έως ότου επισκευασθεί και οι επισκευές απαιτούν την απομάκρυνση του ραδιοεξοπλισμού, όλος ο εν λόγω εξοπλισμός αφαιρέθηκε.

2.Μια προσεκτική μελέτη των θαλασσίων απαιτήσεων του OPC στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ότι δεν μπορούν να καλυφθούν από την JUANITA. Η αργή ταχύτητα της ( κατ΄ ανώτατο όριο του 8,5 κόμβων) , σε συνδυασμό με την εμφανή εμφάνιση , καθιστούν το πλοίο ακατάλληλο για οποιονδήποτε άλλη πιθανή αποστολή , δηλαδή διείσδυση , διαφυγή , εκκένωση ή μεταφορά προμηθειών»

Το κλιμάκιο της CIA ενημερώνει τον Νοέμβριο 1952 ότι «ο ραδιοπομπός έχει απομακρυνθεί από το πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply