Ο μύθος της επαναστάσεως, γεννημένος με την Γαλλική επανάσταση, δημιούργησε έναν νέο ανθρωπολογικό τύπο: τον επαγγελματία επαναστάτη, αφιερωμένο ψυχή τε και σώματι στην κατεδάφιση κάθε παραδοσιακής τάξεως. Ένας ανθρωπολογικός τύπος που, ξεκινώντας από την Μπολσεβίκικη επανάσταση και μέχρι την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος, κυριάρχησε στην παγκόσμια σκηνή με την εξαιρετική ικανότητα του να ενεργοποιεί πάθη και να κινητοποιεί τις μάζες. Ο κορυφαίος Ιταλός κοινωνιολόγος Luciano Pellicani, ανέλυσε τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της «επαναστατικής αριστοκρατίας» και ανέδειξε τις γνωστικές καταβολές της.
Άρθρο του Tonino fabbri
Μετάφραση-επίμελεια Ιωάννης Αυξεντίου

Εδώ, από την πολιτική κοινωνιολογία ο Pellicani περνά στην ατομική ψυχολογία. Αυτός, πράγματι, θεωρεί ότι οι συνθήκες του κοινωνικού αποκλεισμού και της μεγαλομανίας δεν θα ήταν ακόμη επαρκείς για να δημιουργήσουν «γνωστικά αβατάρ», δηλαδή πραγματικούς επαγγελματίες επαναστάτες. Για να γίνουν παράγοντες της επαναστατικής μεταβολής αυτά τα άτομα θα πρέπει να απαρνηθούν την ατομική ελευθερία, διότι αυτή είναι ένα στοιχείο διαφθοράς της αστικής κοινωνίας και θα πρέπει να συμμετέχουν ολοκληρωτικά στο επαναστατικό κόμμα αποκτώντας την κομματική πειθαρχία. Μία πειθαρχία που πρέπει να νοηθεί με την απόλυτη, απεριόριστη , ολοκληρωτική έννοια. Ο εν δυνάμει επαναστάτης θα πρέπει να καταστρέψει το εμπειρικό του υποκείμενο και να αναπτύξει ένα είδος Υπέρ-εγώ, που θα έχει το δικαίωμα να απαιτεί τα πάντα, ακόμη και την θυσία της ζωής, εάν το θεωρεί απαραίτητο. Ο κώδικας της ηθικής συμπεριφοράς θα είναι ένα είδος «γνωστικού κορανίου» αδιαμφισβήτητου, που θα έχει την λειτουργία να φωτίζει την οδό που ο επαναστάτης πρέπει να ακολουθήσει.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΝΕΟ-ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟΣ
Σχόλια του Piero Vassallo
Στην σύγχρονη κοινωνία οι νέοι γνωστικοί στοχαστές, χωρίς να χάνουν το βλέμμα από τον μηδενιστικό ορίζοντα , προπαγάνδισαν το ουτοπιστικό σχέδιο της δυνατότητας να κάμψουν το γίγνεσθαι των πραγμάτων προς έναν ΆΛΛΟ κόσμο τοποθετημένο στην γη, και σε τελευταία ανάλυση, να ξεπεράσουν τις ιστορικές κοινωνίες και να κάνουν να ανθίσει μέσα από αυτές μία υπέρ ανθρωπότητα, να δημιουργήσουν μία ανώτερη εναλλακτική κοινωνία.
Η πυρετώδης διακίνηση ψευδό-μυστικιστικών υποβολών και παλιγγενεσιακών σχεδίων, καθώς και η δραματική κάθοδός τους στην ιστορία του 19ου αιώνα προκάλεσε, ως παρενέργεια, την υπερχείλιση νέο-γνωστικών σκέψεων και την αλλουβιακή επίδρασή τους στην λογοτεχνία της (υποτιθεμένης ) πρωτοπορίας.
Ο Mariani επάνω σε αυτό το θέμα αναφέρει μία πρόσφατη κρίση του Christian Lagrave, «η σημερινή λογοτεχνία είναι ο χώρος της μεγαλύτερης διαδόσεως του γνωστικισμού», και εξηγεί: «Η κουλτούρα στην οποία οι ποιητές μας και οι πεζογράφοι έχουν μεγαλώσει, ο ίδιος ο αέρας που ανέπνευσαν, τους προσανατόλισε συχνά προς αυτή την κατεύθυνση. Και επίσης , οι ίδιοι επιβεβαίωσαν αυτές τις διαπιστώσεις της κριτικής και της ιστοριογραφίας»”.
Έχουν δίκιο λοιπόν όσοι υποστηρίζουν ότι ο γνωστικισμός είναι η μορφή κουλτούρας που καλλίτερα χαρακτηρίζει την σύγχρονη εποχή. Όπως είπε ο Etienne Couvert, «ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ένας γνωστικός χωρίς να το γνωρίζει».
ΜΗ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΤΟ…
Θέματα όπως αυτά που παρουσιάσαμε, είδατε ποτέ να αναλύονται σε ένα άρθρο μιας εφημερίδας, να αποτελούν το περιεχόμενο ενός σοβαρού βιβλίου, να εξηγούνται σε κάποια διάλεξη; Ποτέ και πουθενά. Πριν δύο χρόνια, στο δημαρχείο μια μικρής πόλεως της Ιταλίας, δόθηκε διάλεξη με θέμα: «Γνωστικισμός: ένα ερμηνευτικό κλειδί για την μοντέρνα επανάσταση». Εκτός από τους καθηγητές, ιστορικούς, ερευνητές, παρευρέθη και ο δήμαρχος που συμμετείχε στην όλη εκδήλωση. Μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν σε ποια πολιτιστική κατάσταση βρισκόμαστε εδώ στην Ελλάδα; Αυτή οφείλεται κατά την γνώμη μας στους εξής λόγους:
Α )Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ κουλτούρα της Δεξιάς.
Β) Στην πολιτιστική παρακμή που επικρατεί, με συνέπεια να αναμασιούνται τα ίδια και τα ίδια ανούσια θέματα. (Εδώ δεν γίνονται εκδηλώσεις; Φυσικά και γίνονται : για το «Κιλελέρ», για τον «Μάιο του 68», για τον «τοπικό λογοτέχνη», για την «μυστική τεχνολογία της αρχαίας Ελλάδας», τον Ζουράρη να απαγγέλει αρχαία ελληνικά και άλλα τέτοια….)
Γ) Ο τρίτος σημαντικός λόγος είναι η κυριαρχία της αριστεράς στον πολιτισμό.
Δ) Τον τέταρτο και εξίσου σημαντικό λόγο θα τον βρείτε εδώ
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να δραστηριοποιηθείτε όλοι εσείς. Μπορείτε να βασιστείτε επάνω στα άρθρα του Θεοδότου, έτσι ώστε να διοργανώσετε ομιλίες, διαλέξεις, να σχηματίσετε ομάδες έρευνας και εργασίας, στην πόλη, στο χωριό, όπου και εάν βρίσκεστε. Μην περιμένετε απλώς το επόμενο άρθρο της εβδομάδας, γιατί έτσι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
Ἀποποίηση εὐθύνης
Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.