Τὸ σύστημα Iron Dome ἐνεργοποιήθηκε ἀπὸ «λάθος» στὸ Νότιο Ἰσραήλ.

Mία πυροβολαρχία του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome ενεργοποιήθηκε κατά λάθος την Πέμπτη, μετά από μία φαινομενικά λανθασμένη ένδειξη επιθέσεως με ρουκέτα.
Ο Ισραηλινός Στρατός δεν αποκαλύπτει πού συνέβη το περιστατικό, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Για την εξουδετέρωση ενός εισερχομένου βλήματος, το σύστημα Iron Dome χρησιμοποιεί δύο βλήματα αξίας 50.000 δολαρίων έκαστο.
Η ενεργοποίηση εκ λάθους μία φορά την Πέμπτη, πέραν από το χρηματικό της κόστος, δεν δικαιολογεί την έρευνα από τον ισραηλινό στρατό για το περιστατικό.
Το άρθρο αποκαλύπτει ότι το περιστατικό συνέβη στο νότιο Ισραήλ.
Αυτό που ανησυχεί τους Ισραηλινούς είναι ότι φαίνεται να βρέθηκε τρόπος να ενεργοποιείται το σύστημα χωρίς λόγο, μάλλον με παρεμβολή στα ραντάρ του.
Οι δράστες της δολιοφθοράς δεν έγιναν γνωστοί, αλλά φαίνεται ότι ξεγέλασαν ένα κρίσιμο για την ασφάλεια του Ισραήλ σύστημα αεράμυνας σε κάποια κρίσιμη τοποθεσία, που βρίσκεται στον νότο.
Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο μία παρόμοια τοποθεσία, που να προστατεύεται από το σύστημα Ιron Dome και να έχει δεχθεί επίθεση στο παρελθόν από πύραυλο της Χαμάς.
Από την σχετική αναζήτηση βρήκαμε το παρακάτω άρθρο
Σύμφωνα μ’ αυτό στις 7 Σεπτεμβρίου 2014 η Χαμάς εκτόξευσε πύραυλο, που στόχευε τον ισραηλινό πυρηνικό σταθμό στην Dimona.
O πύραυλος αυτός εξουδετερώθηκε τότε από το σύστημα Iron Dome.
Τὸ σύστημα Iron Dome ἐνεργοποιήθηκε ἀπὸ «λάθος» στὸ Νότιο Ἰσραήλ.1
Στις 15 Ιουλίου 2015 το σύστημα Iron Dome κατέρριψε έναν ακόμη πύραυλο, που εκτοξεύθηκε από το Σινά εναντίον του θερέτρου Eilat στην Ερυθρά θάλασσα, όπου βρίσκεται επίσης και ένας τερματικός σταθμός του πετρελαϊκού αγωγού Trans-Israel.
O αγωγός αυτός, με βάση συμφωνία που υπεγράφη το 2003, θα μετέφερε ρωσσικό πετρέλαιο από το Novorossiysk μέσω τάνκερ στο Ashkelon και από εκεί στο Eilat για μεταφόρτωση του πάλι με τάνκερ προς τις αγορές της Ασίας.
Η μεταφορική του ικανότητα είναι 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.
Η διαδρομή αυτή είναι φθηνότερη από την αντίστοιχη μέσω της δίωρυγας του Σουέζ και συντομότερη για το ρωσσικό πετρέλαιο από την διαδρομή γύρω από την Αφρική.
O αγωγός αυτός είχε προκαλέσει οικολογική καταστροφή στις 8 Δεκεμβρίου του 2014, όταν ανατινάχθηκε τμήμα του από ατύχημα στη περιοχή του Eilat.
Τὸ σύστημα Iron Dome ἐνεργοποιήθηκε ἀπὸ «λάθος» στὸ Νότιο Ἰσραήλ.2
Ας ελπίσουμε ότι η «βλάβη» του Iron Dome δεν συνέβη σε καμμία από τις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιοχές.
Η χρονική περίοδος είναι πολύ επικίνδυνη για πιθανή πυραυλική επίθεση ενάντια σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.
Σε περίπτωση πολέμου, αν το Ισραήλ δεν διαθέτει πηγές εφοδιασμού του με καύσιμα, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Το Ισραήλ στο παρελθόν κατέστρεψε με αεροπορική επίθεση τους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράκ και της Συρίας για να αποτρέψει την ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος.
Σήμερα διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο από τους αντιπάλους του, που έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα αναπτύξουν στο μέλλον πυρηνικά όπλα.
O πυρηνικός σταθμός στην Dimona λειτουργεί από το 1962 και τα μέσα προστασίας του είναι εξίσου παλαιά σε σχεδίαση.
Δεν είναι καθόλου σίγουρο πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ, αν δεχθεί αεροπορική επίθεση στις εγκαταστάσεις παραγωγής και φυλάξεως των πυρηνικών του όπλων.
Θα αμυνθεί απλά ή θα εκτοξεύσει μαζικά πυρηνικά όπλα ενάντια στον αντίπαλο του;
Mήπως έτσι εξηγούνται οι πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων;
Απλά τις υπενθυμίζω όπως ακριβώς λέχθηκαν:
«Πρέπει να αναλύουμε όλα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης.
Οι πύραυλοι «Καλίμπρ» (επιφανείας – επιφανείας) και οι KH101 (αέρος-επιφανείας) απεδείχθη ότι είναι μοντέρνοι και υψηλής ακριβείας και επιπλέον γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είναι όπλα ακρίβειας, τα οποία μπορούν να εξοπλισθούν και με συμβατικές και με πυρηνικές κεφαλές».
«Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητο, όταν μάχεσαι τρομοκράτες, και ελπίζω να μην χρειαστούν ποτέ».
Τρομοκράτες υπάρχουν πολλοί στην περιοχή, αλλά πυρηνικά όπλα διαθέτει μόνο το Ισραήλ. Ποιά χώρα λοιπόν μπορεί τώρα ή στο μέλλον να χαρακτηρισθεί τρομοκράτης, που κατέχει πυρηνικά όπλα και να δεχθεί τη ρωσσική πυρηνική επίθεση;
Για ποιόν προορίζονταν οι προειδοποιητικές δηλώσεις του Πούτιν;
Για τους τζιχαντιστές ή γι’ αυτούς που τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν ως σήμερα;
(Visited 113 times, 1 visits today)
Leave a Reply