Στήν Τουρκία φιμώνεται ὁ Τύπος;

Στήν Τουρκία φιμώνεται ὁ Τύπος;

Ισόβια ζήτησε ο Εισαγγελέας για τους δύο δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ, που δημοσίευσαν στοιχεία για εξοπλιστική βοήθεια, που παρήχε η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ στους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας το 2014.

Μας το λέει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, προσθέτοντας ότι στην Τουρκία διώκεται η ελευθερία του Τύπου.

Πράγματι, έτσι είναι. Και πράγματι, εδώ σε εμάς δεν διώκεται και ο Τύπος (και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μαζί, που είναι Τύπος), είναι ελεύθερος να λέει ότι θέλει.

Προκύπτει ότι με βάση αυτό το κριτήριο, (των διώξεων δηλαδή και της ελευθερίας που απολαμβάνει η τετάρτη εξουσία) η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλότερα από την Τουρκία στην κατάταξη.

Τι γίνεται όμως με το κριτήριο της επαρκούς πληροφορήσεως, που τελικά παρέχεται στους πολίτες, άσχετα από τους βαθμούς ελευθερίας;

Εκεί ο ελληνικός Τύπος μάλλον χάνει, με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Ίσως είναι και χαμηλότερα από την Τουρκία, παρά τις εκεί βίαιες πρακτικές.

Ενώ στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι δεν γράφουν επειδή απειλούνται και φοβούνται, στην Ελλάδα επίσης δεν γράφουν, επειδή συνήθως είναι στα payroll των καταλλήλων συμφερόντων ή επειδή συμπληρώνουν το μεροκαματάκι τους με τις πλουσιοπάροχες αντιμισθίες, που προσφέρει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, μέσω των κρατικών αργομισθιών, των διαφημιστικών ενισχύσεων ή των ποικίλων αναθέσεων που δίνονται στα αφεντικά (θυμάται κάποιος τις λίστες Ρουσόπουλου ή τις στρατιές των «δημοσιογράφων» που αμοίβονταν από τον Δήμο Αθηναίων, απλά για να μην γράφουν ή για να γράφουν ό,τι τους πουν;).

Ο Παπαχελάς λοιπόν δεν θα σταθεί ποτέ ενώπιον του εισαγγελέα, όπως οι συνάδελφοί του της Τζουμχουριέτ. Όχι γιατί δεν αμαρτάνει, αλλά επειδή δεν χρειάζεται να τον απειλήσει κάποιος, για να κάνει την δουλειά των εδώ Ερντογάν. Την κάνει από μόνος του, σαν καλό παιδί που είναι. Τρώει όλο το φαΐ του χωρίς δράκο.

Θέμης Καζαντζίδης

εἰκόνα

(Visited 76 times, 1 visits today)
Leave a Reply