Παράδειγμα πρὸς …ἀποφυγήν!!!

Παράδειγμα πρὸς ...ἀποφυγήν!!!Με αφορμή τις σημερινές τελετές, δεήσεις, διθυράμβους, μνημόσυνα, φανφάρες (πράγματα συνηθισμένα στο τσίρκο που λέγεται Ελληνική Δημοκρατία) για την «επέτειο» της «ανταρσίας» του Α/Τ ΒΕΛΟΣ, στις 25 Μαϊου 1973, έχω να σχολιάσω ότι ο τότε κυβερνήτης του αντιτορπιλικού και μετέπειτα Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιπλοίαρχος Νίκος Παππάς, πρέπει να αποτελεί τρανό παράδειγμα προς αποφυγή, για όλους τους νεώτερους αξιωματικούς.
Παρέδωσε μια μάχιμη μονάδα του στόλου σε ξένο κράτος (Ιταλία) κατά την διάρκεια συμμετοχής του πλοίου σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ, ζητώντας πολιτικό άσυλο μαζί με 6 αξιωματικούς και 25 υπαξιωματικούς (στο πλοίο υπηρετούσαν τότε 270 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες).

Η «μεγίστη» πράξη αντιδικτατορικής δράσεως, όπως χαρακτηρίστηκε, ήταν άλλη μια απάτη από τις πολλές που κατέγραψε η σύγχρονη ιστορία μας, καθόσον έγινε όχι για να στρέψει το ενδιαφέρον του ελεύθερου τότε κόσμου (μιας και είχαμε και τον ανελεύθερο της τότε ΕΣΣΔ και των δορυφόρων της) στην δικτατορική διακυβέρνηση της Ελλάδας από τους συνταγματάρχες, αλλά προκειμένου οι 31 να αποφύγουν την σύλληψη, καθόσον ετοίμαζαν «δημοκρατικό» κίνημα στο Ναυτικό, αποσκοπώντας στην επάνοδο του Βασιλέως και στην κατ’ επέκτασιν, «αποκατάσταση» της Δημοκρατίας.

Όποιος αξιωματικός διαφωνεί με την ηγεσία του, απλά παραιτείται και δεν παραδίδει ότι του εμπιστεύθηκε η πατρίδα, σε ξένο κράτος.
Όποιος αξιωματικός προβαίνει σε «αντιστασιακές» πράξεις, εμφορούμενος από αγαθές προθέσεις κι όχι υστεροβουλία, μετά την ευόδωση της ενέργειας του, αποσύρεται στον ιδιωτικό βίο και δεν την χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο για την επαγγελματική του εξέλιξη.
Και τέλος είναι, κατ’ ελάχιστον ατιμωτικό, αξιωματικός να μετέρχεται τα μέσα (κίνημα) που χρησιμοποίησαν αυτοί που κατηγορούσε.

Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς, είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις, που ο αποθανών, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν δεδικαίωται.

Ἀπόστολος Ἀθανασάκης

(Visited 1,217 times, 1 visits today)
30 thoughts on “Παράδειγμα πρὸς …ἀποφυγήν!!!

 1. Συμφωνα απολυτα με τα λεγομενα του κ. Αθανασακη
  Οποτε μαθηματικως απεδειχθη οτι ηταν αρχιδι@ ναυαρχος.

 2. Βολική η αναπαραγωγή της φασιστικής προπαγάνδας υποβάθμισης της ενέργειας Παππά που …πόνεσε πολύ την χούντα. “Παρέδωσε αξιόμαχη μονάδα του Στόλου σε ξένο κράτος…” το ασύστολο ψεύδος των ανόητων. Ο Παππάς δεν παρέδωσε κανένα πλοίο σε ξένο κράτος. Παρέδωσε τα καθήκοντα του Κυβερνήτη στον Ύπαρχο του πλοίου όπως προβλέπεται στις Διατάξεις Ναυτικού και αποβιβάστηκε (…χωρίς το πλοίο…) στην Ιταλία ακολουθούμενος από 30 υφιτάμενούς του που τον ακολούθησαν οικειοθελώς όπως ήθελε όλο το πλήρωμα να κάνει αλλά δεν δέχτηκε ο ίδιος ο Παππάς για να μην …παραδοθεί το πλοίο σε ξένο κράτος. Το πλοίο συνέχισε την αποστολή του ως Ελληνικό και αξιόμαχο. “Οι 31 έφυγαν για να μη συλληφθούν ως συμμετέχοντες στο Κίνημα” λένε τα φασιστικά παπαγαλάκια. Μόνο που οι 30 δεν γνώριζαν τίποτα για το Κίνημα μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσής του από τα ΜΜΕ… Αυτό που δεν θα καταλάβουν ποτέ οι φασίζοντες ψευτοπατριώτες είναι ότι ο Παππάς ήταν ηγέτης για τον οποίον οι υφιστάμενοί του θα θυσίαζαν και τη ζωή τους… Παράσημο γι αυτόν η υβριστική προπαγάνδα σας!

  • Τοῦ ἦταν πολύ δύσκολο νά φύγῃ μόνος του; Τό πλοῖο τό χρειαζόταν γιατί; Γιά νά ἀποδείξῃ τήν δημοκρατικότητά του;
   Κρίμα… Διότι μὲ δημοσία περιουσία, κάτι ποὺ ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες πληρώσαμε καὶ πληρώνουμε μὲ τὸ αἷμα μας, δὲν κάνεις ἡρωϊσμούς. Ληστεῖες κάνεις.

   Υ.Γ. Γιὰ νὰ ἐπαναλάβω λοιπόν. Ἂν καὶ προσωπικῶς ἀπεχθάνομαι τὶς δικτατορίες, ἐν τούτοις θεωρῶ πὼς ὁ στρατὸς ὑπηρετεῖ τὸ σύνολον καὶ ὀφείλει πάντα, κάτω ἀπὸ ὁποιεσδήποτε συνθῆκες, ἀπόλυτη πειθαρχία. Ὅποιος δὲν ἀρέσκεται ἁπλῶς παραιτεῖται. Ὁ στρατὸς δὲν πρέπει νὰ εἶναι πολυφωνικὸς ἀλλὰ ἐθνικῆς καὶ μόνον ἀντιλήψεως. Ἐὰν αὐτὸ δὲν γίνεται κατανοητό, λυπᾶμαι. Ἔχουμε μεγάλο θέμα. Καὶ ὡς κοινωνίες καὶ ὡς ἄτομα.

   • Τα επιχειρήματά σας, αν δεν είναι σκόπιμα παραπλανητικά, είναι παιδαριώδη και άσχετα με την πραγματικότητα. Ο Παππάς δεν πήρε το πλοίο από την Ελλάδα να πάει στην Ιταλία και να αποβιβαστεί. Το πλοίο ΗΤΑΝ στην Ιταλία ασκούμενο με άλλες μονάδες του ΝΑΤΟ όταν μαθεύτηκε ότι το Κίνημα απέτυχε. Όσο για το ποιός πραγματικά χρησιμοποίησε τη δημόσια περιουσία (για να επιβάλλει την δικτατορία) δεν φαίνεται να σας απασχολεί… Και βεβαίως δεν πρόκειται να συνεχίσω τη συζήτηση εάν δεν αποκαλύψετε το όνομα και τη φωτογραφία σας για να γνωρίζει ο συνομιλητής σας με ποιόν συνομιλεί…

   • Τὰ ἐπιχειρήματά μου δὲν δικαιολογοῦν τὴν δικτατορία ἀλλὰ τὸ καλὸ τοῦ συνόλου, ποὺ ξεχάσαμε νὰ ὑπερασπισθοῦμε.
    Ἀγνοεῖς ἐπιδεικτικὰ πὼς ἄλλο ἡ ἀνατροπὴ τῶν συνταγματαρχῶν κι ἄλλο ἡ ἀπομείωσις τῆς δυνάμεως τοῦ στόλου ἢ τοῦ στρατοῦ.
    Ἐὰν διαφωνοῦσε (ποὺ καλῶς ἔκανε) ὁ δρόμος τῆς παραιτήσεως ἦταν ὀρθάνοικτὸς καὶ ὁ δρόμος, ἐπίσης, τῆς προσωπικῆς του ἀντιστάσεως ἐπίσης. Ὅλα τὰ ἄλλα εἶναι γιὰ νὰ ἀμπελοφιλοσοφοῦμε.

   • “θεωρῶ πὼς ὁ στρατὸς ὑπηρετεῖ τὸ σύνολον καὶ ὀφείλει πάντα, κάτω ἀπὸ ὁποιεσδήποτε συνθῆκες, ἀπόλυτη πειθαρχία.” Δεν ξέρω κάτω από ποιές συνθήκες εννοείτε, αλλά ξέρω ότι το πραξικόπημα συνταγματαρχών ορίζει αυθεντικά την απειθαρχία, όπως το ότι στρατηγοί υπέβαλαν τα σέβη τους στους συνταγματάρχες, όπως ότι ταγματάρχες έσβηναν τσιγάρα στα χέρια του Πλοιάρχου Σέκερη, όπως ότι λοχαγοί και ταγματάρχες άφηναν παράλυτο τον Ταγματάρχη Μουστακλή και άλλα πολλά που δεν φαίνεται να τα λαμβάνετε υπ’όψη στην σωστή θεωρία σας περί πειθαρχίας…
    Το χειρότερο κακό που κληροδότησε η χούντα στην κοινωνία (εκτός του εθνικού εγκλήματος) είναι αυτή η ανατροπή της ιεραρχίας/πειθαρχίας που μας ταλανίζει μέχρι σήμερα με τους κομματικούς εγκάθετους σε όλες τις δομές του κράτους δίκην λοχαγών και ταγματαρχών της χούντας….

   • Λαμβάνω ὑπ’ ὄψιν μου τὰ πάντα. Αὐτὸ ποὺ ἀγνοεῖς, κατὰ πῶς φαίνεται, εἶναι πὼς ἐὰν μία τριήρης, ἐπὶ περσικῶν πολέμων, ἀπεχωροῦσε, ἐπεὶ δὴ ὁ τριηράρχης θὰ διαφωνοῦσε μὲ τὸν Θεμιστοκλῆ, θὰ ἦταν καὶ τὴν ἐπομένη στιγμὴ σφαγμένος στὸ γόνατο, διότι ἄλλο ἡ προσωπικὴ διαφωνεία κι ἄλλο ἡ προδοσία. Ἡ μάχη τοῦ Μαραθῶνος, γιὰ παράδειγμα, ἐκτὸς ἀπὸ δεῖγμα ἀνδρείας ἔχει νὰ μᾶς καταθέσῃ καὶ παράδειγμα, στοὺς αἰῶνες τῶν αἰώνων, ὁμοψυχίας ὑπὲρ τοῦ καλοῦ τῆς Πατρῖδος.
    Θὰ μοῦ πῆς ἴσως πὼς ἀκόμη δὲν εἴχαμε πόλεμο.
    Ἔ καί;;; Δῆλα δή μόνον σέ περιόδους πολέμου οἱ ἀξιωματικοί ὀφείλουν ὑπακοή στόν στρατηγό;

   • Σὲ λίγο θὰ μᾶς ποῦν κάποιοι πὼς καλῶς ὁ Μιαούλης κατέκαυσε τὸν στόλο, ἐφ΄ ὅσον πίστευε πὼς ὄφειλε νὰ ῥίξῃ τὸν Καποδίστρια.

   • Στο σκότος της βολικής ανωνυμίας σου μπορείς να συνεχίζεις την παραπλανητική προπαγάνδα αποφεύγοντας την “ταμπακιέρα”. Πώς και γιατί …απομειὠθηκε η ισχύς του Στόλου με την αποβίβαση του Παππά; Το πλοίο ήταν επανδρωμένο στο 110% λόγω της συμμετοχής του στην Άσκηση του ΝΑΤΟ, αποβιβάστηκε το 10% και συνέχισε να είναι ελληνικό και ετοιμοπόλεμο στο 100%… Βεβαίως, τα πραγματικά δεδομένα είτε τα αγνοείς είτε σκοπίμως τα παραλείπεις για να τεκμηριώσεις “προδοσία” εκ μέρους του Παππά κατά τη γραμμή των χουντικών προδοτών που απέσυραν την Μεραρχία από την Κύπρο, που βασάνισαν, που δολοφόνησαν, που χρησιμοποίησαν τα όπλα που τους εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός για να τον βάλουν στον …γύψο. Πάντα στα πλαίσια του …εθνικού τους φρονήματος και της …πειθαρχίας των στρατιωτικών. Αλλά, μια και έχεις εντρυφήσει στα Αρχαία, θα γνωρίζεις φαντάζομαι ότι αγάλματα δεν έστηναν για τους τυράννους αλλά για τους τυραννοκτόνους… Και, τελικά θα αποκαλύψεις την ταυτότητά σου; Τι φοβάται ένα παλληκάρι και εκτοξεύει κατηγορίες για προδοσία από την σκιά;

   • Τὸ κείμενον «ἄντρακλά» μας εἶναι ἐνυπόγραφον κι ἐὰν ἐσὺ βλέπῃς αὐτὰ ποὺ θέλεις, δικό σου θέμα.
    Δεύτερον. Τὸ ὄνομά μου, σοῦ ἀρέσει δὲν σοῦ ἀρέσει, εἶναι αὐτὸ ποὺ διαβάζεις.
    Τρίτον. Οἱ τύραννοι, ἀπὸ ἀρχαιοτάτων ἐτῶν, ἦσαν κοινὸ θέμα τῶν πολιτῶν, ποὺ δὲν ἀποδυνάμωναν τὸν στρατὸ ἢ τὸν στόλο, ἀλλὰ ἐξακολουθοῦσαν νὰ ἔχουν κοινὸ ἐθνικὸ φρόνημα. Ὅταν ξεκίνησε ἡ «πρόσκλησις» καὶ ἡ ἀνάγκη «κατανοήσεως» τὸ κακὸ εἶναι ὁλοκληρωθεῖ.
    Τέταρτον καὶ τελευταῖο.
    Ἀπὸ ἐδῶ μέσα ἔχουμε συχνὰ θίξει, καταγγείλει καὶ καυτηριάσει τὶς προδοσίες τῆς CIA-δικτατορίας. Ἐὰν δὲν βαριέσαι ψᾶξε καὶ θὰ βρῆς σχετικὲς δημοσιεύσεις. Αὐτὸ ὅμως δὲν μᾶς κάνει μονομερεῖς ἢ ἀνικάνους γιὰ ἀναγνώρισιν ἐγκλημάτων κατὰ τοῦ ἔθνους. Διότι ἄλλο τὸ ἔθνος, ἡ φυλή, ὁ λαός, κι ἄλλο τὸ κράτος-κυβέρνησις-πολιτικὸ σύστημα. Κι ὅποτε, ὅταν κάποιος πιστεύῃ σὲ δικαία ἀντίστασιν, τὸ κάνει μὲ δικά του μέσα κι ὄχι μὲ τὰ δημόσια περιουσιακὰ στοιχεῖα ἢ παίζοντας τὸν ῥόλο τῶν πατρώνων του καὶ τῶν «ἀντιπάλων» συμφερόντων, ποὺ ἐπίσης «παίζουν» μὲ τὶς δικές μας ζωές, σὲ μίαν σκακιέρα ὅπου ἐμεῖς, οἱ λαοί, παραμένουμε ἀριθμοί. Τὸ καλὸ ΔΕΝ πρέπει νὰ ἐξυπηρετῇ τὴν ἀτομικότητα ἀλλὰ τὸ σύνολον. Κι ὅποιος ὑπερασπίζεται τέτοιες πράξεις ἢ ἔχει παρασυρθεῖ ἢ …ἐξυπηρετεῖται.
    Ὅταν δὲν σέβεται τὸν λαὸ καὶ τοὺς κόπους του κάποιος, ποὺ ἐπὶ πλέον «ἀντιστέκεται» ἢ ἀντιπολιτεύεται, δὲν διαφέρει σὲ κάτι ἀπὸ αὐτοὺς πού, ὑποτίθεται, πολεμᾶ. Κι ὡς ἀπόδειξις ὅλη ἡ «μεταπολίτευσις» ἔρχεται νὰ μᾶς ἐπιβεβαιώσῃ μὲ τὸ πλιάτσικό της.
    Ἐὰν αὐτὰ εἶναι ἄσχετα μεταξύ τους, ἀναμένουμε τὶς ἀποδείξεις σου.

    Υ.Γ. Σαφῶς καὶ ξένη δύναμις, σὲ μὴ ἐμπόλεμο κατάστασιν, βάσει διεθνῶν συμβάσεων, ἀδυνατοῦσε νὰ παρακτρατήσῃ ὁπλισμὸ ἢ σκάφος ἢ πολεμικὸ ὄχημα. Αὐτὸ εἶναι δευτερεῦον.

 3. προπαντος να μην χαλάσουμε το τυπικό και κυριως να μην χαρακτηρισθωμεν ως ανθελληνες κομμουνιστες….τετοια μυαλά βρηκαν και χτισαν δικτατοριες και κυβερνησεις προδοτων. Εσας σας μαρανε γιατι εδωσε το πλοι του σε φιλικό κρατος. Οχι το οτι ταρακουνησε τον κόσμο η ειδηση. Μετα παραπονιεστε που ολοι εχουν το στρατό για τα μπάζα. με τετοια μυαλά που κουβαλάτε και τα μπάζα ειναι πολυτελης βιλλα για καποιους σαν και σας…

  • Ἀγαπητέ… Τὰ μπᾶζα τὰ λουζόμαστε γιατὶ κάποιοι τύποι, σὰν τὸν …«κύριο» σὲ «ἔπεισαν» γιὰ τὸ δίκαιον τοῦ ἀγῶνος.
   Αὐτὰ νὰ πᾷς νὰ τὰ πῇς στὸν Περικλῆ τὸν Ἀθηναῖο ἢ στὸν Λεωνίδα, γιὰ νὰ σοῦ ἀπαντήσουν καταλλήλως.

   Υ.Γ. Μὲ τέτοιους πολῖτες εἶναι φυσικὸν ἐπόμενον νὰ μᾶς σκίζουν καὶ οἱ …«κατάλληλοι» πολιτικοί. Συγχαρητήρια.

 4. Τον χαβά σου εσύ. “Απομειώθηκε η ισχύς του στόλου”… Για να τεκμηριώσεις “προδοσία” και “παράδειγμα προς αποφυγή”… Επιμένοντας στις φαντασιώσεις σου ως προς τα πραγματικά γεγονότα και δεδομένα. Σχολιάζοντας με το προσωνύμιο Ο/Η Φιλονόη με επιχειρήματα Παττακού, Ελέυθερου Κόσμου και Στόχου… Για σένα ΟΛΟΙ οι αξιωματικοί του Ναυτικού που σχεδον στο σύνολό τους συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού είναι Προδότες… γιατί δεν …πειθάρχησαν στους συνταγματάρχες. Για σένα ήταν όμοιοι με αυτούς γιατί κινήθηκαν εναντίον …κινηματιών…
  Ένα προς ένα, τα επιχειρήματα του κειμένου με την υπογραφή Απόστολος Αθανασάκης αποδεικνύονται ανυπόστατα ως προς τα πραγματικά δεδομένα και εσύ συνεχίζεις ως κατέχων την απόλυτη αλήθεια να χαρακτηρίζεις τον Παππά προδότη και να αποδέχεσαι χυδαίους χαρακτηρισμούς γι αυτόν από κάποιον …Φατσαφέτσουλα.
  Και αν ο Παππάς ήταν “αρχ%^^ιαναύαρχος”, εσύ και οι φατσαφέτσουλες τι είστε, τι έχετε κάνει στη ζωή σας για να έχετε το θράσος να κρίνετε τον οποιονδήποτε;
  Αν έχετε ελάχιστη τσίπα και σεβασμό προς τον νεκρό, δεν χρειάζεται “παληκαριά” ή “αντριλίκι” για να ζητήσετε συγνώμη για την άδικη επίθεση. Ανθρωπιά χρειάζεται…

  • Νομίζω ὅτι τὸ πρόβλημά σου εἶναι νὰ συμφωνήσουμε μαζύ σου κι ὄχι νὰ γίνῃ διάλογος.
   Ὁ Ἀθανασάκης ἦταν ἀξιωματικὸς καὶ ἔχει εἰκόνες ἐκ τῶν ἔσω, κάτι ποὺ οἱ περισσότεροι ἐξ ἡμῶν δὲν διαθέτουμε.
   Ἐπίσης, κατ’ ἐμέ, (ὄχι κατὰ τὸν ἈΘανασάκη) καὶ οἱ χουντικοὶ καὶ ὁ Παππᾶς ἀνήκουν στὴν αὐτὴν κατηγορία: τῶν ἐθνοπροδοτῶν. Καὶ προσωπικῶς δὲν ἔχω τὴν ἄποψιν τοῦ «ὁ νεκρὸς δεδικαίωται», διότι μὲ αὐτὴν τὴν «λογική» ἀθωώνονται ὅλα τὰ κατακάθια τῆς ἱστορίας.
   Τέλος δὲν διαβάζω Παττακό, Ἐλεύθερο Κόσμο καὶ Στόχο (ἐκτὸς ἐὰν τυχαίως πέσῃ κάποιο ἀπόσπασμα – ἀπὸ «σπόντα» – στὰ χέρια μου.)
   Πᾶμε τώρα καὶ στὸ κεντρικό μας θέμα, γιὰ τὸ ὁποῖον διαφωνοῦμε ὁριζοντίως καὶ καθέτως:
   Ὁ Παππᾶς ἦταν ἐξ ἴσου προδότης μὲ αὐτοὺς ποὺ (ὑποτίθεται) πολεμοῦσε, ὅπως ἐπίσης καὶ μὲ αὐτοὺς ποὺ πούλησαν τὴν Κύπρο.
   Σοῦ ἐπαναλαμβάνω: τὰ κριτήρια γιὰ νὰ θέσουμε τὰ ὅρια τοῦ ποῦ ξεκινᾶ ἡ ἐλευθερία τοῦ ἀτόμου καὶ ποὺ ἡ ἐλευθερία τῆς Πατρίδος δὲν τὰ θέτω ἐγώ, ἀλλὰ ἡ ἱστορία. Ἡ πόλις (πατρίδα πές την ἐσύ) ἔχει κοινοὺς προσανατολισμούς, κοινοὺς ἐχθρούς, κοινὲς στοχεύσεις. Ὁ Ἱππίας, τύραννος τῶν Ἀθηνῶν, κατέφυγε στοὺς Πέρσες καὶ ἐπέστρεψε μαζύ τους γιὰ νὰ ἀνακαταλάβῃ τὴν ἐξουσία. Ἡ σφαγὴ τοῦ Μαραθῶνος ὅμως ἀνέκοψε τὰ σχέδιά του.
   Μποροῦσε νὰ βρῇ κάποιον – ἐπὶ τοῦ πρὸ κειμένου τοὺς Πέρσες- γιὰ νὰ χρησιμοποιήσουν τὶς ὀνειρώξεις του καὶ νὰ στραφοῦν κατὰ τῶν Ἑλλήνων. Γιὰ αὐτὸ καὶ τὸ ἔκανε. Στὴν συνέχεια ὅμως δὲν τοῦ …βγῆκαν τὰ «κουκιά» ὅπως τὰ ἤθελε.
   Ἐπὶ ἐποχῆς ΝΑΤΟ (στὸ ὁποῖον ἀνήκαμε) ἔχουμε παρόμοιο περιστατικό, ὅμως, ὡς συμμαχία, ὑποτίθεται, ἡ Ἰταλία ἦταν φίλη χώρα. Ἐὰν ἡ Ἰταλία εἶχε ἕναν Μουσολίνι ἐκείνη τὴν περίοδο θὰ λέγαμε τὸν …δεσπότη Παναγιώτη. Τόσο ἁπλᾶ. Κι ὁ συσχετισμὸς εἶναι πανομοιότυπος, ὅσο κι ἐὰν δὲν σοῦ ἀρέσῃ λόγῳ τοῦ δημοκρατικοῦ σου φρονήματος.
   (Γιὰ τὸν Φατσαφέτσουλα δὲν εἶμαι ὑπεύθυνη. Μόνον γιὰ τὰ ὅσα ἐγὼ ὑπογράφω λογοδοτῶ.)

   • Αν ο Αθανασάκης είναι αξιωματικός και χρησιμοποιεί τέτοια επιχειρήματα για να πείσει ότι ο Παππάς και οι Αξιωματικοί του Π.Ν. είναι προδότες, τότε ντροπιάζει τη στολή του.
    Ως προς τον Φατσαφέτσουλα, όταν …προφυλάσσεις τη σελίδα σου από ακρότητες, είσαι υπεύθυνη όταν μετά χαράς δημοσιεύεις τέτοιες… Τα υπόλοιπα περί Ιππία και Μουσολίνι μου είναι (με ευθύνη μου) δυσνόητα ως προς το θέμα.

   • Ὅσον ἀφορᾶ στὸ δυσνόητον, τὸ ἀντιλαμβάνομαι. Ὀφείλουμε διαρκῶς νὰ μελετοῦμε τὴν ἱστορία ἔξω ἀπὸ τὰ γεγονότα, δίχως συμπάθειες ἢ ἀντιπάθειες, γιὰ νὰ ἀποκτήσουμε, ὅσο τὸ δυνατόν, πιὸ καθαρὴ ὀπτική.
    Ὅσο γιὰ τὸν Ἀπόστολο ἔγραψα ἦταν.
    Καὶ εἶναι δική σου ἄποψις αὐτό. Ἐγὼ μαζύ του συμφωνῶ, ὡς πρὸς τὸ σκέλος τοῦ τὶ πρέπει νὰ κάνῃ ἕνας στρατιώτης τῆς Πατρῖδος του.
    Μᾶλλον ὅμως δὲν ἔχεις ἰδέα ἀπὸ στρατό… Μᾶλλον…

 5. Ως προς τις αποδείξεις που αναμένεις στην ανάλυσή σου περί “αντίστασης” :
  Το Κίνημα του ναυτικού σχεδιάστηκε όχι για να αντικαταστήσει τη χούντα αλλά για να καλέσει ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς να σχηματίσουν Εθνική Κυβέρνηση που θα επανέφερε τη Συνταγματική Νομιμότητα που κατέλυσε η χούντα.
  Κανένα μέρος του σχεδίου δεν περιείχε “πολεμικές επιχειρήσεις” αλλά εγκατάσταση σε νησί και πρόσκληση των πολιτικών.
  Αν αυτό κατ’εσέ εξομοιώνει τους Κινηματίες του ναυτικού με τους πραξικοπηματίες συνταγματάρχες, η λογική είναι του τύπου το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.
  Το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ κάθε πολίτη να το υπερασπιστεί με κάθε μέσο. Εσύ και οι Φατσαφέτσουλες πώς το υπερασπίστηκαν;
  Επιμένεις ότι ο Παππάς χρησιμοποίησε το ΒΕΛΟΣ για να αντισταθεί και να…αποδράσει. (φαίνεται ευτυχώς ότι ξεπέρασες το “πήρε το πλοίο και το παρέδωσε σε ξένο κράτος”).
  Ούτε βεβαίως το χρησιμοποίησε, αντιθέτως το παρέδωσε στην πατρίδα και έφυγε αυτός, όχι το πλοίο. Και αν δεν το έκανε, η χούντα θα παρουσίαζε το Κίνημα του ναυτικού ως μία οπερέτα πέντε αποστράτων και δύο εν ενεργεία …προδοτών, όπως ανακοίνωνε ο Σταματόπουλος ενώ είχαν ήδη συλλάβει 80 αξιωματικούς του Π.Ν. (Όλοι Κυβερνήτες ΟΛΩΝ των μονάδων κρούσεως και Υποβρυχίων, Πρώτοι Μηχανικοί και Διευθυντές Κρίσιμων Υπηρεσιών).
  Ο Παππάς αποκάλυψε την έκταση του Κινήματος, την εμπλοκή στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας και απομυθοποίησε την εικόνα στήριξης της χούντας από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τι πέτυχε για το καλό του συνόλου;
  Γενική Αμνηστεία, επιστροφή όλων των εξόριστων, Κατάργηση της βασιλείας, παύση δίωξης Ολων των υπόδικων, τοποθέτηση πολιτικού ως Πρωθυπουργού (Μαρκεζίνη) και, αόριστη έστω, εξαγγελία εκλογών.
  Το πόσο “πόνεσε” η χούντα από τον Παππά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αμνηστεύθηκαν οι πάντες (ακόμα και ο Παναγούλης) εκτός του Παππά και των 30 που τον ακολούθησαν.
  Αυτά είναι καταγεγραμμένα στην ιστορία ως γεγονότα και όχι ως σενάρια.
  Και η ερώτηση παραμένει. Ο Παππάς και οι Κινηματίες του Ναυτικού ανταποκρίθηκαν στην ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους που επιβάλλει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος.
  Εσείς που το κρίνετε και τον χαρακτηρίζετε “αρχ&^ιαναύαρχο” τι κάνατε;

  • Τὰ παρελκόμενα ἴσως νὰ εἶναι ἔτσι.
   Τὰ περὶ ἐπιστροφῆς στὴν δημοκρατία καὶ τὶς ἐκλογές, θὰ μοῦ ἐπιτρέψης νὰ γνωρίζω πὼς δὲν εἶναι ἔτσι, ἐφ΄ ὅσον μετὰ τὸ πρῶτο ἔτος τῆς χούντας ὁ Παπαδόπουλος συχνὰ πυκνὰ ἔλεγε πὼς θὰ ἐπιστρέψουμε, ὡς χώρα, στὴν δημοκρατία. Κάτι ποὺ ὅμως οἱ συνεργάτες του δὲν ἢθελαν καὶ τελικῶς αὐτὴ ἡ ῥιζικὴ ἀλλαγή, κατὰ τὶς μαρτυρίες Μαρκεζίνη πάντα, ἦταν καὶ τὸ σημεῖον τριβῆς τους ἀλλὰ καὶ ἡ (ἐπίσημος) ἀφορμὴ γιὰ τὴν ἀνατροπή του.
   Οἱ ἐκλογὲς δῆλα δὴ εἶχαν δρομολογηθῆ ἀρκετὰ πρὶν ἀπὸ τὶς ἀμνηστίες καὶ τὶς λοιπὲς συμφωνίες, ἀλλὰ αὐτό, στὴν δημοκρατία μας, εἶναι δευτερεῦον.

   Ὅσο γιὰ τὴν γενικὴ ἀμνηστεία, νομίζω πὼς οὔτως ἢ ἄλλως, ἐφ΄ ὄσον ἤθελαν πλέον νὰ παρουσιάσουν ἕνα πρόσωπο πιὸ …δημοκρατικό, ἦταν ἀναμενομένη.

   Υ.Γ. Ἡ κατάργησις τῆς βασιλείας ἦταν ἐν τελῶς ἄσχετη, ἐφ΄ ὅσον εἴχαμε ἤδη ξεκάθαρες συγκρούσεις, ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ τῆς χούντας. Τὸ βασιλικὸ κίνημα ἦταν ἁπλῶς ἡ ἀφορμὴ καὶ δὲν ἦταν παρελκόμενον τῶν πράξεων τοῦ Παππᾶ.

  • Ἀντιλαμβάνομαι ὅμως πὼς ἀγνοεῖς κάτι σημαντικό, γιὰ τὸ διεθνὲς δίκαιον. Ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ κάποιος καταλαμβάνει τὴν ἐξουσία (ἀνεξαρτήτως τρόπου) «δημιουργεῖ δίκαιον». Ἡ «δημιουργία δικαίου», αὐτομάτως, τὸν μετατρέπει σὲ νόμιμο κυβερνήτη. (Ἀπόδειξις τοῦ ἰσχυρισμοῦ μου εἶναι πὼς ὅλη ἡ νομολογία τῆς δικτατορίας οὐδέποτε κατηργήθη, ἀλλὰ ἀκόμη καὶ σήμερα «πατοῦν» ἐπάνω της.)
   Σὲ αὐτὴν τὴν λογικὴ (;;;;;;;; τριαλαρίλαρό ;;;;;;;;;;;;) ἐβασίσθη κι ὁ Βενιζέλος μὲ τὸ κίνημα τῆς «Ἐθνικῆς Ἀμύνης», ποὺ γιὰ νὰ ἐκβιάσῃ τὴν εἴσοδό μας στὸν Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καλώντας τοὺς ἀγαπημένους μας «συμμάχους» ἐπέτυχε ἀκόμη καὶ τὸν βομβαρδισμὸ τοῦ Πειραιῶς (καθὼς ἐπίσης καὶ τὴν ἔξοδο τοῦ Κωνσταντίνου). Ὄχι βέβαια διότι εἶχε τὴν ἔγκρισιν τοῦ λαοῦ, ἀλλὰ διότι εἶχε ἐντολὲς τραπεζιτῶν νὰ ἐκτελέσῃ.

   • Εντάξει. Υπάρχει διαφορετική γωνία οπτικής των γεγονότων ως προς το τι προκάλεσε τη “δημοκρατική μεταστροφή” του Παπαδόπουλου που συμπτωματικά(;) συνέπεσε με την αποκάλυψη του Κινήματος του Ναυτικού δια μέσου του Παππά. Ως προς την τύχη της Βασιλείας, αυτή όντως ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που η Αμερικανοσχεδιασμένη χούντα των συνταγματαρχών πρόλαβε την Αγγλογερμανοσχεδιασμένη χούντα του παλατιού… Ευκαιρία έψαχναν οι Αμερικανοί να τελειώνουν μια και καλή με τις παρεμβάσεις του παλατιού και τη βρήκαν προπαγανδίζοντες το Κίνημα ως βασιλικό. Συμπτωματικά…
    Στα λοιπά ιστορικά συμφωνούμε.
    Εκεί που διαφωνούμε είναι στο πώς ένας ευρύτατα μορφωμένος και πατριωτικά σκεπτόμενος χαρακτηρίζει επί τη βάσει απολύτως ανακριβών δεδομένων ως προδότη και “παράδειγμα προς αποφυγή” έναν αξιωματικό που τήρησε την υποχρέωσή του να προστατεύσει το Σύνταγμα ως είχε υποχρέωση και πώς επιτρέπει (αν και προστατεύει την σελίδα του από “ακρότητες” με χρονοκαθυστέρηση ανάρτησης των σχολίων) χαρακτηρισμούς …αχαρακτήριστους με τους οποίους και συμφωνεί…
    Και δεν χωρεί βεβαίως σχολιασμός στο ότι ΟΛΟΙ οι αντισταθέντες στη χούντα (δεξιοί και αριστεροί) παρέβησαν το …Διεθνές Δίκαιο…
    Σκοπός μου δεν είναι να πείσω τον οποιονδήποτε να αλλάξει την γνώμη του αλλά παραθέτω πραγματικά στοιχεία γεγονότα απέναντι στην παραπλανητική σεναριολογία.

   • Νομίζω πὼς περνᾶς πέραν τῶν ὁρίων, ὅταν ξεκινᾷς μὲ τὸ νὰ ὑπερασπίζεσαι κάτι, τοῦ ὁποίου ὅλες τὶς παραμέτρους ἀγνοοῦμε.
    Γνωρίζουμε, γιὰ παράδειγμα, τὶς θέσεις Παππᾶ, τὶς (ἐπίσημες) θέσεις τῶν πολιτικῶν, τὶς δόξες ποὺ τοῦ ἀφιέρωσε ἡ μεταπολίτευσις, τὸ ἐὰν ἡ δικτατορία ἦταν «φερτή», τὸ ἐὰν ὁ βασιλιὰς ἔπρεπε νὰ φύγῃ, ἀλλὰ ἀγνοοῦμε πλήρως τὰ πραγματικὰ γεγονότα.
    Ἀλήθεια, δέν σέ προβληματίζει τό ὅ,τι αὐτή ἀκριβῶς ἡ μεταπολίτευσις, ποὺ δόξασε Παππᾶ καὶ κατεδίκασε πρωταιτίους σὲ ἰσόβια δεσμά, ποὺ μᾶς φόρτωσε τὴν (τάχα μου) γενεὰ τοῦ Πολυτεχνείου (τῶν πρακτόρων καὶ τῶν ἀπογόνων), ἀγνοώντας τοὺς πραγματικοὺς ἀγωνιστές, σήμερα μᾶς σκίζει γιά μίαν ἀκόμη φορά;
    Δέν σέ προβληματίζει ὁ «ἥρως Λαμπράκης» θαυμαστής τοῦ Χίτλερ καί πράκτωρ τῶν «περιουσίων» πού τιμᾶται ὡς μοναδικός ἀγωνιστής, πού τόν «ἔφαγε τό παρακράτος» ἀλλά πού τελικῶς, βάσει μαρτυριῶν, τόν ἔφαγε τό «κόμμα του λαοῦ»;
    Δέν σέ προβληματίζει πού ὁ Γλύξμπουργκ μᾶς φορτώθηκε (ἀπὸ τὸν Γεώργιο ἀκόμη) ἀπό αὐτούς πού διέλυσαν τήν ὀθωμανική αὐτοκρατορία ἀλλά πού τώρα μᾶς ἐπιβάλλουν τήν soro-ἀμεσοδημοκρατία τῶν ἐξαγορασμένων μέ 50ευρα;

    Πότε ἀκριβῶς θά δοῦμε τήν ἱστορία ἀποστασιοποιημένοι καί μέ ἀληθεῖς προβληματισμούς, δίχως βαρίδια καί δίχως ἀγκυλώσεις;

    Υ.Γ.1. Δὲν εἶναι ἀνακριβῆ τὰ στοιχεῖα ποὺ παραθέτει ὁ Ἀπόστολος. Εἶναι ἡ ὀπτικὴ τοῦ στρατιώτου. Μία ὀπτικὴ ποὺ χάσαμε ὅλοι μας.

    Υ.Γ.2. Ἡ Φύσις, ποὺ συστηματικῶς ἀγνοοῦμε, ἐφ΄ ὅσον χάσαμε σημαντικοὺς δεσμοὺς μαζύ της, μᾶς ὑπαγορεύει, γιὰ νὰ προστατευθοῦμε ὡς κοινωνίες, νὰ παραμένουμε πάντα (ἰσοβίως) στρατιῶτες (πολίτης-ὁπλίτης).
    Ἡ εἰκόνα παρουσιάζει μερικὲς χιλιάδες μέλισσες-στρατιῶτες, ποὺ προστατεύουν τὴν βασίλισσά τους, ἡ ὁποία κατὰ λάθος εἰσῆλθε σὲ αὐτὸ τὸ ὄχημα.

    Μέλισσες προστατεύουν τὴν βασίλισσά τους

   • Μπρε;
    Τα πουλακια μου.
    Φιλονοη θα σε μαλωσω.
    Καθεσαι και τσακωνεσαι μ’ ενα κουμμουνι; (Κουμμουνια θεωρω ολους τους καραγκιοζηδες απο “εθν-αρχι” μεχρι τα βοθρολυμματα των πρεσβειων και ακομα παρα-περα.)

    Λοιπον ο κ. Γκορτζος στεναχωρηθηκε που απεκαλεσα τον Παπα, “αρχιδι@ ναυαρχο”. Εμ κ. Γκορτζε μου ο Παπας σε ενδειξη διαμαρτυριας για την ….χουντα θα μπορουσε να χτυπησει και μια …απεργιουλα αντι να την κοπανησει με το “Βελος”. Αλλα θα μου πεις τοτε επι της “επαρατου” (φατε δημοκρατια τωρα πηδωντας απ τα μπαλκονια) δεν ειχαν …συνδικαλιστει ακομα οι γαλοναδες.
    Μιλαει και για ακροτελευτια αρθρα του Συνταγματος καθως και για “Συνταγματικες Νομιμοτητες” ο κ. Γκορτζος. Φαινεται οτι ο κ. Γκορτζος δεν εχει ακουσει οτι προσφατα και μαυρα μεσανυχτα, η “συνταγματικη νομιμοτητα του κωλου” μπηκε στα σπιτια εκλεγμενων Ελληνων βουλευτων και τους μπουζουριασαν ΑΝΕΥ αρσης της ασυλιας και ΑΝΕΥ κατηγοριας, αλλα κατ’ εντολην των εβραιων.

    Και μιας και μιλαμε για συνταγματικες νομιμοτητες, μα καλα’ δεν εχει ακουσει για Αρειους Παγους και Συμβουλια της Επικρατειας ο κ. Γκορτζος; Που ζει;
    Οι ανθρωποι ειπαν (μετα των ολομελειων των) οτι η Επαναστασις της 21ης Απριλιου Δημιουργησε ΔΙΚΑΙΟΝ.
    Αν δεν με πιστευετε να σας το πει κι αυτος ο κυριος αν θελετε:
    https://www.youtube.com/watch?v=MNv43Wa0OKQ

    κ. Γκορτζε δεν ξερω τι εκανε η χουντα στον Μουστακλη και τον Σεκερη, αλλα θα συμφωνησω με σας οτι αυτος ο πουστης ο Παπαδοπουλος δεν κρεμασε τα κομμουνια ΟΛΑ, αλλα τ’ αφησε να λακησουν, ωστε το 74 να επανελθουν και να φτασουν την Μανα Ελλαδα στο σημειο που την εχουν φτασει. Ετσι….δημοκρατικα.

    Τελος διαβαζοντας το ακροτελευτειο αρθρο του Συνταγματος μετα προσοχης κ. Γκορτζε, εχω να σου κανω μια προταση: Τι λες να νοικιασουμε ενα αρμα απ’ τους πουστηδες, απο κεινα που κανουν τις παρελασεις περηφανειας τους και την επομενη Λαμπρη να στησουμε στο αρμα μια συκια και τον Ιουδα και να τον ρολησουμε μεχρι την συναγωγη και να τον λαμπαδιασουμε εκει μπροστα στα ματια των ιουδαιων;
    Να κανουμε κι εμεις μια επαναστατικη πραξη. Η λες θα μας πουνε νεοναζι;

    ΥΓ.
    Για το επωνυμο μου δεν ευθυνομαι εγω κ. Γκορτζε. Αλλωστε πως ειναι δυνατον ΟΛΟΙ μας να ειμαστε Γκορτζοι;

   • Γκορτζῆς λέγεται ὁ ἄνθρωπος καὶ ὄχι Γκόρτζος.
    Ἄλλο ἡ πολιτικὴ διαφωνία καὶ ἄλλο ἡ ἐπιθετικότης. Μποροῦμε νὰ συζητᾶμε ὧρες ἐπὶ ὡρῶν γιὰ τὸ τὶ συνέβη τότε, ἀλλὰ καλὸ εἶναι νὰ παραμένουμε κόσμιοι.

    Υ.Γ. Γιὰ τοὺς βουλευτὲς τῆς χρυσῆς αὐγῆς ἐφαρμόζεται ἡ αὐτὴ τακτικὴ ποὺ ὑπέστησαν, τὰ «κομμούνια» ποὺ ἀναφέρεις, ὄχι διότι ἦσαν «κομμούνια», ἀλλὰ διότι ἐκείνην τὴν περίοδο δὲν ἐξυπηρετοῦσαν τοὺς πολιτικοκομματικοὺς σχεδιασμούς, ἐφ΄ ὅσον τὸ «τόξο» κατὰ τῆς Σοβιετικῆς Ἑνώσεως, ποὺ ἐστήθη ἀπὸ τραπεζῖτες (ἔνθε κακεῖθεν – γιὰ νὰ κτυπήσουν «ταβάνι» τὰ ἐξοπλιστικά – λεηλατώντας τοὺς λαούς), μᾶς ἤθελε νὰ «ἀνήκωμεν εἰς τὴν Δύσιν». Τώρα, ποὺ ἡ ἀντικατάστασις τῆς Σοβιετικῆς Ἑνώσεως ἀπὸ τὴν Εὐρπωπαϊκή, εἶναι γεγονός δὲν ὑπάρχουν τέτοια ζητήματα, γιὰ αὐτό, πρὸς ὥρας, βλέπουμε μόνον τοπικοὺς πολέμους, ἀλλαγῆς συνόρων.

 6. Τιμή μου οι χαρακτηρισμοί του Φατσαφέτσουλα.
  Ως προς το “Μᾶλλον ὅμως δὲν ἔχεις ἰδέα ἀπὸ στρατό… Μᾶλλον…” μάλλον …σφάλεις. Μόνο 35 χρόνια από τα οποία 29 στον Στόλο, Κυβερνήτης Μονάδων κρούσεως και επί 20ετία παράλληλα χειριστής/εκπαιδευτής/αξιολογητής χειριστών Ε/Π του Ναυτικού…
  και νομίζω ότι αρκετά κράτησε η συζήτηση, μη σε μαλώνει και ο φατσαφέτσουλας που συνομιλείς με …κομμούνι…

  • Πρὸς τιμήν σου αὐτό. Συνεπῶς τώρα, κατὰ πῶς φαίνεται, ἔχεις χρόνο γιὰ νὰ ἐρευνήσῃς καὶ τὶς ἄλλες πτυχὲς τῆς ἱστορίας, ποὺ δίνουν μεγαλυτέρα καὶ πληρεστέρα ἀντίληψιν τῶν γεγονότων.
   Ὅσο γιὰ τὸν Φατσαφέτσουλα… Τὰ σχόλια εἶναι ἐλεύθερα (ἔχουν κοπεῖ μόνον δύο τύποι ἐν τελῶς ἐγκάθετοι) καὶ ὁ κάθε ἔνας ἐκφράζει τὶς ἀπόψεις του.
   Τέλος, ὅταν συζητᾶμε, καλὸ θὰ εἶναι νὰ συνειδητοποιοῦμε πὼς οὐδέποτε ἔγκλημα διορθώνεται μὲ ἔγκλημα. Ἐὰν ἔχουμε αὐτὸ σὰν ἀρχή μας, τότε νὰ εἴμστε σίγουροι πὼς ἔχουμε ἐλπίδες γιὰ καλλίτερον κόσμο. (Συμπεριλαμβανομένων τῶν λαθῶν μας, τῶν ἀπόψεών μας καὶ τοῦ πῶς βλέπουμε τὸν κόσμο μας.)

 7. Αρκεί να κατανοούμε τα λάθη μας… και να τεκμηριώνουμε το όποιο κατά την απόψή μας έγκλημα με πραγματικά στοιχεία.

  • Πραγματικὰ στοιχεῖα καταθέτω. Δὲν εἶναι ἀπὸ τὸ κεφάλι μου.
   Ἁπλῶς χρειάζονται «ξεσκόνισμα» οἱ ὀπτικὲς τῶν στοιχείων, διότι ἀναλόγως τοῦ πρίσματος, ἀλλάζει καὶ ἡ ἐρμηνεία.

 8. “Πήρε το πλοίο κι έφυγε”, “παρέδωσε το πλοίο σε ξένο κράτος”, “απομείωσε την ισχύ του Στόλου” “οι Κινηματίες του ναυτικού δεν σεβάστηκαν το …Διεθνές Δίκαιο” “έκαναν το ίδιο με αυτούς που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία” κ.α.
  Αυτά δεν είναι πραγματικά στοιχεία. Είναι καθαρή προπαγάνδα των πραξικοπηματιών που παρέβησαν τον όρκο τους, κατέλυσαν το Σύνταγμα και πρόδωσαν την Κύπρο… Με όποιο πρίσμα κι αν ιδωθούν. Και επειδή το Κίνημα του Ναυτικού και το ΒΕΛΟΣ δεν κατόρθωσαν να το καπελώσουν κομματικά, αφέθηκε έρμαιο στη σεναριολογία και στην απαξιωτική προπαγάνδα των φωνασκούντων…
  Ως προς τον χρόνο που έχω για να διαβάσω Ιστορία, σας διαβεβαιώνω ότι τη διαβάζω από τα πολύ μικράτα μου… Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη από πολλές απόψεις η συνομιλία μας.

  • Ὥπα… πῆρες φόρα. Ἡ παράδοσις τῆς Κύπρου ἐπραγματοποιήθη ἀπὸ τὸν Ἰωαννίδη, τὸν συγγενή του καὶ τὸν Καραμανλῆ, καθὼς καὶ ὅλα ἐκεῖνα τὰ πρακτόρια ποὺ εἶχαν καταλάβη θέσεις ἐξουσίας καὶ οὐδέποτε ἐτιμωρήθησαν γιὰ τὰ ἐγκλήματά τους. (Ἀντιθέτως κράτησαν τὶς θέσεις τους καὶ μετὰ τὶς δύο δικτατορίες.)
   Ὅσο γιὰ τὸ κίνημα τοῦ ναυτικοῦ, τὸ κίνημα τοῦ βασιλέως καὶ τὸ «Βέλος», καθὼς καὶ τὴν ἔξοδο τῶν Γλύξμπουργκ εἶναι πολλὰ θέματα, διαπλεκόμενα, ποὺ ὀφείλουμε νὰ ξεμπερδέψουμε ἕνα ἕνα. Ἀρχῆς γενομένης φυσικὰ ἀπὸ τὸν «μυστηριώδη» φάκελλο τῆς Κύπρου ποὺ ἀκόμη δὲν ἄνοιξε, ἐφ΄ ὅσον κάποιοι θὰ …«λερωθοῦν».
   Τέλος γιὰ τὸ θέμα τῆς ἱστορίας, προσωπικῶς, πιστεύω πὼς εἶναι τὸ κυριότερον καὶ σημαντικότερον μέλημά μας ὡς Ἕλληνες, ἐὰν θέλουμε νὰ βροῦμε τρόπους γιὰ νὰ ἀπελευθερωθοῦμε ἐπὶ τέλους.
   Κι ἐγὼ εὐχαριστῶ γιὰ τὸν διάλογο. Ἦταν πολὺ ἐνδιαφέρων, ἄν καὶ ἀρχικῶς ἡ ἐπιθετικότης μὲ ἐνόχλησε.

Leave a Reply