Γιὰ τὴν ἐπέτειο τῆς εἰσβολῆς

Για την …επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο ( Αδημοσίευτο ακόμη)

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

[email protected]

Κοντή ή επιλεκτική μνήμη

Διακόπτοντας, προς στιγμή, την νιρβάνα των θερινών διακοπών τους χθες, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ και ο Τούρκος πρόεδρος της Συνελεύσεως του Οργανισμού Μεβλούτ Τσαβούζογλου, έσπευσαν να διατρανώσουν την χαρά τους, για την σύλληψη του Γκόραν Χάτζις, από τις Σερβικές αρχές και να χαρακτηρίσουν την εχθεσινή ημέρα «ως πολύ καλή για την Δικαιοσύνη και την Σερβία».

Στον δικό του …κόσμο ευρισκόμενος, ο Επίτροπος για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ, θεώρησε καλό, μέσ’ το κατακαλόκαιρο, να εφιστήσει την προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, στο γεγονός ότι η επιβολή κυρώσεων στις γυναίκες που φορούν μπούρκα και νικάμπ σε δημοσίους χώρους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υποσκάπτει την ανεκτικότητα και ενισχύει την ισλαμοφοβία.

Να ενισχύσει, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας, η οποία και σκίζει τα ιμάτιά της, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν Μιναρέδες, μπούρκα και νικάμπ στο έδαφος ανεξαρτήτων ευρωπαϊκών χωρών.

Εξήντλησαν δε και οι τρείς κάθε όριο, σε αναφορές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κατάργηση της ατιμωρησίας σ’ όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου καθώς και για το γεγονός ότι, πρέπει να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν όλα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά την σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

Από το Αβαείο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, κανείς δεν επιστράτευσε την μνήμη του, για να κάνει μία, τυπική έστω, δήλωση, για το διαρκές έγκλημα πολέμου που, εδώ και 37 χρόνια συντελείται στην Κύπρο, με την κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που εγκαταστάθηκαν εκεί, για τα καλά, μετά την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο το 1974.

Και κανείς τους βέβαια, δεν διεπίστωσε προκλητική ή αλυτρωτική συμπεριφορά, στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που έφθασε στο σημείο να δηλώσει, από τα κατεχόμενα, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, φτύνοντας, ουσιαστικά, στην μούρη, τον ΟΗΕ και την πλειάδα των κρατών που αναγνωρίζουν την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και προσδοκούν πολλά από την επικείμενη προεδρία της στην ΕΕ.

Η έμμεσα εκδηλούμενη, φιλοτουρκική στάση των ιθυνόντων του Οργανισμού, που βαυκαλίζεται ότι υποστηρίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, χωρίς διακρίσεις, έχει ξεπεράσει, πλέον, κάθε όριο ανεκτικότητας.

Και προκαλεί αλγεινή εντύπωση η έλλειψη κάποιας διπλωματικής διαμαρτυρίας από την, ούτως ή άλλως, ευρισκόμενη εν υπνώσει, Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο ή από την δραστήρια κατά τα άλλα Μόνιμη Κυπριακή Αντιπροσωπεία.

Ῥούσσης Νῖκος
20 Ἰουλίου 2011

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply