Αὐτοὶ δὲν θέλουν νὰ βγάλουν τὸ πετρέλαιο! [1]

Δὲν θέλουν! Μὲ τίποτα! Τὸ καθυστεροῦν τόσο πολύ, ποὺ καταντᾶ  ὅπως πάντα. ὕποπτον! Περιμέναμε κάτι καλλίτερο; Φυσικὰ καὶ ὄχι! Ἀλλὰ ἔχουμε φθάσει σὲ τόσο ἄσχημο σημεῖο οἰκονομικό, ποὺ τοὐλάχιστον σὲ κάποιους τομεῖς θὰ ἔπρεπε, τυπικῶς πάντα, νὰ ἐνεργοῦν κι ὄχι νὰ σέρνονται! Καὶ φυσικὰ, νὰ πάψουν τὶς ἀνθελληνικὲς σπατᾶλες καὶ νὰ στρέψουν τὴν ὅποιαν οἰκονομικὴ παροχὴ, πρὸς τὸ ζητούμενον: τὴν ἀνάπτυξι!

Παράδειγμα;  10.500.000 γιὰ «τὴν δημιουργία μεθοδολογιῶν… γιὰ τὴν ἰσότητα» καὶ γιὰ τὴν δράσι τῶν γυναικείων ΜΚΟ. (Λεπτομέρειες στὸ 10.500.000 εὐρῶ γιὰ πέταμα!) Νὰ μὴν ἀναφερθῶ στὰ …ὄσα ἐκατομμύρια ἔχουν πετάξει στὴν Θράκη μὲ στόχο τὸν πλήρη τῆς ἐκτουρκισμό! Νὰ μὴν ἀναφέρουμε τίποτα περισσότερο… Διότι πικραινόμαστε ἐμεῖς κι αὐτοὶ γλεντοῦν….

Τῆς Κρήτης καμώματα σήμερα! Γίνονται ἔρευνες γιὰ ἀναζήτησι ὑδρογονανθράκων! Θετικὰ τὰ ἀποτελέσματα! Ἐ καί; Σκασίλα τους! Μεγάλη!

Διαβᾶστε τὸ ἄρθρο τῆς Κατερίνας Μυλωνᾶ καὶ θὰ καταλάβετε!

Φιλονόη.

Η Πολιτεία βάζει εμπόδια στην έρευνα για τα κρητικά πετρέλαια
Ο καθηγητής Α. Ζεληλίδης μιλά για τις έρευνες σε Γαύδο και Μεσαρά και το ρόλο του κράτους και αποκαλύπτει
Της Κατερίνας Μυλωνά
Στα… ίχνη φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Γαύδο ως την Ιεράπετρα βρίσκονται επιστήμονες! Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλά στην «Π» για τις έρευνες που γίνονται στην Κρήτη, αρχικά στη Μεσαρά, στη συνέχεια στη Γαύδο και έπονται στην Ιεράπετρα, και τα στοιχεία που δείχνουν ότι το νησί μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι της ενέργειας.

Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι ότι, όπως καταγγέλλει ο καθηγητής, η Πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί αλλά θέτει και εμπόδια στο δρόμο των ερευνητών.

Εναυσμα από Μεσαρά

Όπως είχε γράψει η «Π» πριν από ένα χρόνο, στον πρώην δήμο Αρκαλοχωρίου υπάρχουν γεωτρήσεις που μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Τότε, ο κ. Ζεληλίδης είχε δηλώσει πως «υπάρχουν πλέον όχι μόνο οι εκτιμήσεις αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει κοίτασμα στη λεκάνη της Μεσαράς και μπορούμε να βάλουμε σε ένα γενικότερο γεωλογικό πλαίσιο όλη την περιοχή και να την συνδέσουμε με την γεωλογική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής μέχρι τη Γαύδο».

Συνέχεια στη Γαύδο

Όπως και έγινε γιατί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πάτρας, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, βρέθηκαν στη Γαύδο το προηγούμενο καλοκαίρι.

Από τις έρευνες έχει προκύψει πως στην Κρήτη υπάρχουν λεκάνες υδρογονανθράκων με πολύ μεγάλη δυναμική.

«Νότια της Κρήτης, αναπτύσσεται ένα υποθαλάσσιο βουνό, που ονομάζεται μεσογειακή ράχη. Αυτή η ράχη, ξεκινώντας από τη Ζάκυνθο και φτάνοντας μέχρι την Κύπρο έχει ένα μήκος 1.500 χιλιομέτρων και ένα μέσο πλάτος 150 με 200 χιλιομέτρων. Νότια της Κρήτης και στην προέκταση της Γαύδου προς τη Λιβύη, πάνω σε αυτό το υποθαλάσσιο βουνό έχουν εντοπιστεί ηφαίστεια λάσπης, εξαιτίας της διαφυγής μεθανίου»,αναφέρει ο κ. Ζεληλίδης.

Όπως αναφέρει, μεταξύ αυτού του υποθαλάσσιου βουνού και της Γαύδου υπάρχει μία λεκάνη, όπως υπάρχει και μία μεγαλύτερη λεκάνη μεταξύ της Γαύδου και του Τυμπακίου, αυτή λέγεται λεκάνη της Γαύδου, και νοτιότερα της Γαύδου υπάρχει μια λεκάνη που λέγεται Γόρτυνος. Επίσης, νότια της Ιεράπετρας υπάρχουν άλλες τέσσερις λεκάνες, του Πτοτελεμαίου, του Ποσειδώνα, του Πλείνιου και του Στράβωνα.

«Αυτές οι τέσσερις λεκάνες είναι ανάλογες, ίσως και μεγαλύτερες της Γαύδου. Τροφοδοτούνται και συνδέονται με την εξέλιξη της λεκάνης της Ιεράπετρας, η οποία είναι στον επόμενο στόχο μας για μελέτη», εξηγεί ο καθηγητής.

Οι έρευνες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα στη Μεσαρά έδειξαν στους επιστήμονες τον τρόπο εξέλιξης, «όλες εκείνες τις πληροφορίες για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τόση σιγουριά, πλέον, ότι αυτές οι πέντε λεκάνες κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα και τα κρύβουν γιατί τα πετρώματα που συγκεντρώθηκαν σε αυτές τις λεκάνες είναι πλούσια σε οργανικό υλικό. Και αν η λεκάνη της Μεσαράς μπορεί να μας δώσει μόνο βιοαέριο, γιατί το πάχος των ιζημάτων είναι μικρό και δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν για να δώσουν πιο πλούσια κοιτάσματα, αυτές οι πέντε λεκάνες που είναι σήμερα κάτω από το νερό έχουν μεγάλο πάχος ιζημάτων, μεγάλο βάθος ταφής και μπορούν να δώσουν μεγάλες ποσότητες υδρογονάνθρακα», τονίζει ο καθηγητής.

Παράλληλα, επισημαίνει πως νοτιοανατολικά της Κρήτης υπάρχει και η λεκάνη του Ηροδότου, η οποία συνδέεται με την Αίγυπτο.

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες …

Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Πατρίς

Σχετικὰ θέματα:

ὁ λόγος γιὰ τὸν Σωτήρη Σοφιανόπουλο.

ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Δημήτρη Μπάτση

ἡ σύμβασις COOPER, ἡ ἀλήθεια καὶ τὰ ψέματα.

Τὸ μεγαλύτερο χρέος μήπως τὸ ἔχουμε στὴν Μιχαλοῦ.

Ποιές ἦσαν οἱ  συμφωνίες τοῦ 1979 γιὰ τὸ Αἰγαῖον;

Τὰ κοιτάσματα πετρελαίου στὸ Αἰγαῖον καὶ ἡ Ἑλληνοτουρκικὴ κρίσις τοῦ Μαΐου 1974

ΑΟΖ. Τί εἶναι αὐτό;

Αὐτοὶ δὲν θέλουν νὰ βγάλουν τὸ πετρέλαιο [2]

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply