Αὐτοὶ δὲν θέλουν νὰ βγάλουν τὸ πετρέλαιο! [2]

Ἐδῶ εἴμαστε, κι ἐδῶ θὰ εἴμαστε… Ἢ τοὐλάχιστον ὅσοι ἀπὸ ἐμᾶς καταφέρουν νὰ ἐπιβιώσουν μετὰ ἀπὸ τὴν πείνα ποὺ πέφτει σιγά σιγά! Ἡ ἀσυδοσία εἶναι πλέον πραγματικότης σὲ κάθε τομέα τῆς δημοσίου διοικήσεως. Ἀλλὰ δυστυχῶς, τό ψάρι βρωμᾶ ἀπὸ τὴν κεφαλή! Κι ὅταν ἡ κεφαλὴ ἔχει ἄλλα σχέδια καὶ προγράμματα, τότε βρωμᾶ κι ὄλο τό σῶμα της!
 
Δὲν τὰ λέω ἐγώ. Τὰ λένε τὰ γεγονότα.
Τὰ παρακάτω κείμενα ἀπὸ τὴν Κατερίνα Μαρινάκη.
Ετσι μπλοκάρουν την έρευνα για τα πετρέλαια της Κρήτης

Κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία στο νησί έχει η Κρήτη, σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγει σε Μεσαρά και Γαύδο ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην Ιεράπετρα αφού σε πολλά σημεία του νησιού εντοπίζονται λεκάνες υδρογονανθράκων με μεγάλη δυναμική.

Πατρίς

Γιατί ὄμως νὰ συμβαίνῃ αὐτό; Ἔχουμε πετρέλαιο! Καὶ τί γίνεται μὲ αὐτό; Θὰ βγῇ; Δὲν θὰ βγῇ; Κι ἐὰν βγῇ, ποιός θὰ τὸ χαρῇ;

“Ενεργειακά αυτόνομη όλη η Ευρώπη για 50 χρόνια από την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων&

Ο κ. Ζεληλίδης θεωρεί πως αν αξιοποιηθούν όλα τα κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο, όχι μόνο της Κρήτης, τότε θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης για τα επόμενα 50 χρόνια.

Για παράδειγμα, έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ νότια του Καστελόριζου έδειξαν ότι τα κοιτάσματα μπορούν να δώσουν πέντε τρις κυβικά μέτρα μεθανίου, η λεκάνη της Λεβαντίνης (μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου) υπολογίζεται ότι δίνει τρία τρις και του Ηροδότου εκτιμάται στο ίδιο επίπεδο.

Όσο αφορά στις μελέτες που γίνονται στην Κρήτη, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, εκπονείται ήδη μια διδακτορική διατριβή στη λεκάνη της Μεσαράς και τη Γαύδο αλλά και μία διατριβή για το παλαιοκλίμα προκειμένου να υπάρξει σύνδεση με την παραγωγή του οργανικού υλικού, τέλος, γίνονται δύο μάστερ που εκπονούνται στη λεκάνη στη Γαύδο.

«Η κυριότερη επιστημονική μας δραστηριότητα είναι στη λεκάνη της Μεσαράς και τη Γαύδο, θεωρούμε ότι είναι κλειδί και απάντηση σε αυτά που θέλουμε να πούμε. Είναι από τις λίγες περιοχές που έχουν επιφανειακές εμφανίσεις, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε υποθαλάσσια, δουλεύουμε στη χέρσο.

Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών μας παράγονται κάποια μοντέλα για το πώς δημιουργείται η λεκάνη και τι δυναμική έχει. Τέτοιες ιδανικές συνθήκες δεν έχουμε σε άλλες περιοχές, να έχουμε, δηλαδή, τα όρια μιας λεκάνης και νότια στη Γαύδο και βόρεια στη Μεσαρά», αναφέρει.

Ετοιμάζεται, επίσης, μια μελέτη για να εκτιμηθούν τα κοιτάσματα στη λεκάνη της Γαύδου, θα ακολουθήσει έρευνα στην Ιεράπετρα για να συνδεθούν οι λεκάνες του Πλείνιου και του Στράβωνα.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του έτους ενώ τους επόμενους μήνες θα επιστρέψουν στην Κρήτη οι ερευνητές.

Πατρίς

Προσωπικῶς, δὲν θὰ ἤθελα νὰ βγοῦν. Ἀλλὰ πλέον εἶναι ἀπαραίτητον. Τοὐλάχιστον γιὰ κάποια χρόνια. Τὸ θέμα εἶναι τὸ ἐξῇς: θὰ βγοῦν, θὰ ἐπιβαρυνθῇ τὸ περιβᾶλλον καὶ ἡ ζωή μας, ἀλλὰ τοὐλάχιστον θὰ κερδίσουν κάτι οἱ Ἕλληνες ἀπὸ αὐτό; Ἢ πάλι καὶ κλαμένοι καὶ δαρμένοι θὰ εἶναι;

Σχετικὰ θέματα:

ὁ λόγος γιὰ τὸν Σωτήρη Σοφιανόπουλο.

ἀποσπάσματα ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Δημήτρη Μπάτση

ἡ σύμβασις COOPER, ἡ ἀλήθεια καὶ τὰ ψέμματα.

Τὸ μεγαλύτερο χρέος τὸ ἔχουμε στὴν Μιχαλοῦ.

Ποιές ἦσαν οἱ  συμφωνίες τοῦ 1979 γιὰ τὸ Αἰγαῖον;

Τὰ κοιτάσματα πετρελαίου στὸ Αἰγαῖον καὶ ἡ Ἑλληνοτουρκικὴ κρίσις τοῦ Μαΐου 1974

ΑΟΖ. Τί εἶναι αὐτό;

Αὐτοὶ δὲν θέλουν νὰ βγάλουν τὸ πετρέλαιο [1]

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.