Ἔως ἐδῶ Μίκη! Ἀπό ἐδῶ καὶ πέρα ΜΟΝΟΙ μας!

 Πρό ἀρκετῶν μηνῶν σοῦ ἔγραφα, μαζὺ μὲ ἄλλους Ἕλληνες ζητώντας σου νὰ προχωρήσῃς σὲ μίαν κίνησι ποὺ οὐδείς τολμοῦσε. Σοῦ ζητούσαμε ἐπιμόνως νὰ ἡγηθῇς κινήσεως πολιτῶν ποὺ θὰ ὁδηγούσαν τὴν Ἑλλάδα καὶ τοὺς Ἕλληνες σὲ πιό ὑγιεῖς τρόπους διακυβερνήσεως. Σο μιλήσαμε γι μεσο δημοκρατία κα γι νάγκη λλαγς πολιτεύματος. (Κάτι σοῦ μάθαμε ὅμως, δὲν μπορεῖς νὰ μὴν τὸ παραδεχθῇς!) Σήμερα, μετὰ ἀπό ὁλίγων μηνῶν λειτουργίας τῆς Σπίθας, διαπιστώνω ἔκπληκτη, πόσο μακρὰν τῆς πραγματικότος ἤμασταν. Ξέρεις κάτι Μίκη; Κίνημα πολιτν πο βασίζεται στν μεσο Δημοκρατία, δν μπορε ν δέχεται πό τν «γέτη» του φράσεις το τύπου:

«…. Πρέπει λοιπόν να ξέρεις καλά, εσύ και όσοι σε ακολουθούν, ότι δημιουργώντας μέσα από το τίποτα το Άλφα, είχα από την αρχή μέσα στη σκέψη μου το Ωμέγα και όλη τη διαδρομή που θα πρέπει να διανύσουμε γράμμα-γράμμα, βήμα-βήμα για να φτάσουμε στο στόχο μας. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο ρόλος μου δεν σταματά στο «ο Εμπνευστής» όπως με αποκαλείς αλλά ίσα-ίσα τώρα αρχίζει. Και είμαι αποφασισμένος να παίξω αυτόν τον ρόλο με σιδερένια πίστη και θέληση….»

Δὲν εἶναι φράσεις κάποιου ποὺ θέλει νὰ στήσῃ Δημοκρατία ἀλλά κάτι ἀπό αὐτά ποὺ ἤδη ἔχουμε. Δῆλα δή, μία ἀπό τὰ ἴδια. Δῆλα δή, αὐτά ποὺ θέλουμε νὰ ἀδειάσουμε ἀπό τὸν τόπο μας γιὰ πάντα!! Φράσεις σὰν αὐτήν:

«…Θέλω να ελπίζω ότι με κατάλαβες και θα προσπαθήσεις να προσαρμοστείς στις ιδέες και τις μεθόδους που προτείνω για να πάμε μπροστά όλοι μαζί σαν ενιαίο σύνολο…..»

Δεικνύουν πλς κάποιον κεντρικόν ρχοντα πο ποφασίζει κα διατάζει. Δὲ τί διαφέρει ἡ συμπεριφορά σου ἀπό αὐτὴν τοῦ ΓΑΠ; Ἤ ἀπό κάθε ἄλλον κομματικό ἀρχηγό; Φράσεις σὰν αὐτήν:

«…Σε πληροφορώ ότι το οργανωτικό το ανέλαβα εγώ με βασικό συνεργάτη μου τον κ. Δημητροκάλλη….»

μοῦ ἀποδεικνύουν πώς Δημητροκάλλης δν παίζει μόνος του λλά παίζετε παρεούλα. Καὶ γιὰ ἐτοῦτο καὶ μόνον ἀποτελεῖτε κίνδυνο γιὰ τὸ ἔθνος. Λυπᾶμαι ποὺ σοῦ ζήτησα νὰ ἀναλάβῃς δράσι. Ἔπρεπε τότε, μὲ τὴν ἐπίσκεψι Ἐρντογάν στὸ σπίτι σου καὶ τὶς χαμογελαστές φωτογραφίες, νὰ καταλάβω, ἀλλὰ δὲν ἤθελα νὰ τό πιστέψω… Καὶ μετὰ, μὲ τὴν ἐπίσκεψι σου στὸ συνέδριο  τοῦ συνασπισμοῦ (δὲν θυμᾶμαι ἐὰν ἦταν συνέδριο ἤ ἐορτή ἤ συγκέντρωσις, ἀλλά δὲν ἔχει καὶ μεγάλη σημασία!), ἔπρεπε νὰ καταλάβω, ἀλλὰ δὲν ἤθελα νὰ τὸ πιστέψω… Καὶ ἀκόμη πιό μετὰ, μὲ τὴν ἐπιλογή τοῦ Δημητροκάλλη, ἀλλά πάλι δὲν ἤθελα νὰ τὸ πιστέψω….

Τώρα κατάλαβα…. Ἀπό τὴν πρώτη στιγμή μᾶς ἔδειχνες τί ἀκριβῶς θέλειςπό τν πρώτη στιγμή μς «ξήγησες» μ τς πράξεις σου τος στόχους σου…. Ἀπό τὴν πρώτη στιγμή, χρησιμοποίησες τὸ θέμα Δραγώνα γιὰ νὰ προσεταιριστῇς τοὺς ἀπελπισμένους, ἀπό τοὺς κομματικούς μηχανισμούς, πατριῶτες. ως δ λοιπόν Μίκη.

Εἶσαι μία ἀπό τὰ ἴδια, γιὰ νὰ μὴν πῶ μία ἀπό τὰ χειρότερα ἴδια.

Ἀντίο.

Φιλονόη.

Υ.Γ. Εμαστε μόνοι μας! Μόνοι μας πρέπει νὰ γίνουμε καὶ πολιτικοί, καὶ ἄρχοντες καὶ πολίτες. Καὶ κυβερνώμενοι καὶ κυβερνῆτες. Μὲ ἐσᾶς μόνον πίσω πᾶμε τὴν Πατρίδα μας! Μόνοι μας λοιπόν!! Αὐτός εἶναι ὁ δρόμος! Ὅλη ἡ ἐπιστολή Μίκη Θεοδωράκη σὲ κάποιον (μᾶλλον κομματόσκυλο ποὺ ξέρει νὰ «ἐλέγχῃ» ὁμᾶδες!)  καὶ ἔφερε ἀντιρρήσεις στὸν Μίκη, τὸν νέο Μεσσία:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Επιφανους 1, 117 42 Αθήνα
Αθήνα, 25.2.2011
Αγαπητέ κ…….
Το mail με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2011 που μου έστειλες και ου αφορά το ΕΛΛΗΝΙΚΟ, με άφησε άφωνο! Πρώτον φαίνεται ότι θεωρείς τη θέση και το ρόλο μου στην Κίνηση σαν κάτι που έκανα χωρίς να ξέρω κι εγώ γιατί το έκανα και επομένως από δω και μπρος έχω γίνει παρελθόν, ένα εικόνισμα δίχως γνώμη, άποψη, θέληση και κυρίως πυγμή για να προχωρήσω στο δρόμο που ο ίδιος έχω  χαράξει. Έτσι και με την δικαιολογία των Γενικών Συνελεύσεων, μπορεί πια ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Εσύ ειδικά φαίνεται να λειτουργείς ως ουσιαστικός ηγέτης μιας τεράστιας Σπίθας , που ξεκινά από την Αργυρούπολη και φτάνει στη Βάρη και αφού πάρεις τις αποφάσεις του, τις κοινοποιείς στον «Εμπνευστή» κλπ. Γνωρίζεις φυσικά ότι αποφασίσαμε η κάθε Σπίθα να μην υπερβαίνει τα 30 άτομα, όπως επίσης και να ανήκει σε συγκεκριμένο χώρο και όχι σε μια ολόκληρη περιοχή. Όπως και ότι για τα θέματα με Εθνική σημασία (και τέτοιο θέμα είναι και το πρώην αεροδρόμιο), αρμόδιο όργανο να μελετήσει και να προτείνει είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή σε συνεργασία με τις τοπικές Σπίθες.
Αυτά τα δύο μεγάλα ατοπήματα με υποχρεώνουν να σου πω δυο λόγια όχι απλώς σαν ένας Εμπνευστής-Εικόνα που έκανε το αυγό όπως η κότα αλλά ως υπεύθυνος για το παρόν και το μέλλον ενός Έργου (δηλαδή της Κίνησης), που δημιούργησα, με πλήρη επίγνωση της ιστορικής του σημασίας και που δεν είμαι διατεθειμένος να βλέπω να γίνεται αντικείμενο προσωπικών φιλοδοξιών.
Και για να σου δώσω να καταλάβεις τι ακριβώς συνέβη με τη δημιουργία της ΚΙΝΗΣΗΣ, θα μεταχειριστώ ένα απλό παράδειγμα: Το αλφαβητάριο! Θυμάσαι πόσοι και πόσοι περιμένατε να βρεθεί κάποιος να ανακαλύψει και να πει το πρώτο γράμμα, το Άλφα. Τελικά αυτός ήμουν εγώ. Είπα λοιπόν «Άλφα» και γέμισε η Ελλάδα Σπίθες. Από κει και πέρα τι θα γίνει; Θα πάμε στο Β, στο Γ, στο Δ κλπ. για να φτάσουμε στο Ωμέγα ;
Εσείς που έχετε κηρύξει αυτονομία, ξέρετε πού και πώς θα πάτε παραπέρα ή θα μείνετε στο Άλφα, ώσπου να καταντήσετε ένας εξωραϊστικός σύλλογος με δανεικό όνομα ;
Πρέπει λοιπόν να ξέρεις καλά, εσύ και όσοι σε ακολουθούν, ότι δημιουργώντας μέσα από το τίποτα το Άλφα, είχα από την αρχή μέσα στη σκέψη μου το Ωμέγα και όλη τη διαδρομή που θα πρέπει να διανύσουμε γράμμα-γράμμα, βήμα-βήμα για να φτάσουμε στο στόχο μας. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο ρόλος μου δεν σταματά στο «ο Εμπνευστής» όπως με αποκαλείς αλλά ίσα-ίσα τώρα αρχίζει. Και είμαι αποφασισμένος να παίξω αυτόν τον ρόλο με σιδερένια πίστη και θέληση.
Θέλω να ελπίζω ότι με κατάλαβες και θα προσπαθήσεις να προσαρμοστείς στις ιδέες και τις μεθόδους που προτείνω για να πάμε μπροστά όλοι μαζί σαν ενιαίο σύνολο. Σε πληροφορώ ότι το οργανωτικό το ανέλαβα εγώ με βασικό συνεργάτη μου τον κ. Δημητροκάλλη. Εάν παρ’ ελπίδα εξακολουθήσεις να εφαρμόζεις προσωπική πολιτική, θα υποχρεωθώ να σε παρακαλέσω να εγκαταλείψεις την Σπίθα κάνοντας πιθανώς μια νέα δική σου Κίνηση.
Σε χαιρετώ,
Μίκης Θεοδωράκης
ΥΓ. Τα όσα γράφω πιο πάνω, αφορούν και δυο-τρεις ακόμα, που δρουν στο όνομα της Σπίθας με εντελώς προσωπικά κριτήρια μπλοκάροντας τη δημιουργία Σπιθών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Συμβουλευτικής. Για το λόγο αυτό ενώ η Αθήνα στον χάρτη έπρεπε να παρουσιάσει 20-30 Σπίθες, καθυστερεί.
Καταδικάζω κάθε πρόσωπο που στο όνομα της Σπίθας εφαρμόζει προσωπική πολιτική και καλώ τα μέλη των Σπιθών να αναλάβουν την πρωτοβουλία εφαρμογής των Αρχών της Κίνησης και των οδηγιών που στοχεύουν στη δημιουργία μιας Ενιαίας Οργάνωσης ομοιόμορφης με άξονα το Εθνικό Κέντρο, που εξασφαλίζει την ενότητα δράσης του Κινήματος.
Σχετικά θέματα:

Δημητροκάλλης: «Μόνον ἔτσι θὰ μπορέσουμε νὰ ἐπιβάλλουμε τὶς ἀπόψεις μας»

Ἐπλάκωσαν νέοι «φιλέλληνες»! Καλυφθῆτε!

Σήμερα κεντᾶμε στὸ στημόνι τοῦ Δημητροκάλλη

Κουλουβάχατα! 

Θεοδωράκης: Συγγνώμη γιὰ τὸν Δημητροκάλλη!

Κι ἄλλη ἀνάρτησις γιὰ τὴν σπίθα!

Μία σκληρὴ ἄποψις γιὰ Ληναῖο Καζάκη!

Μὴ πουλᾶτε δημόσια γῆ! Ξεπουληθεῖτε ἐσεῖς!

Τί κρίμα τόση ἐλπίδα νὰ σβήνῃ σὲ μίαν σπίθα!

Ὁ Μίκης ἡ σπίθα καὶ ἡ καϋμένη πατρίδα!

Ἡ ἀπάντησις Καζάκη στὸ ὑβρεολόγιον.

Πέραν τοῦ Ἀτλαντικοῦ τὸ κέντρον έλέγχου τῆς Σπίθας;

Στρατιωτικὸς νόμος στὶς Σπίθες;

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

39 thoughts on “Ἔως ἐδῶ Μίκη! Ἀπό ἐδῶ καὶ πέρα ΜΟΝΟΙ μας!

  1. δειξτε στους μαθητες των λυκειων ολης της χωρας τις αληθειες ολες και αμεσως θα εχετε 300.000 σπιθες ,μακρια απο καθε κομμα ,ζητηστε απο τους μαθητες των λυκειων να δειξουν ολες τις αληθεις στις οικογενειες τους και θαχετε μια πυρκαια απο ακρη σε ακρη της χωρας

  2. Κύριε Θεοδωράκη επιτέλους σε αυτήν την ηλικία αποφασίστε να αποσυρθείτε από την πολιτική σκηνή του πολύπαθου ετούτου τόπου και μη ξεχνάτε ότι για την κατάντια του φέρεται ποσοστό ευθύνης,και θα έλεγα μάλιστα και αρκετά υψηλό (με τις πολιτικές και ιδεολογικές παλινωδίες σας,αν η ηλικία σας και ο υπέρμετρος πολιτικός εγωισμός σας το επιτρέπει να το αντιληφθείτε).
    Αν θέλετε να προσφέρεται κάτι στην πατρίδα για την υστεροφημία σας και μόνον, τότε ζητήστε μια μεγάλη συγνώμη και αφήστε τους Νέους να καθορίσουν το μέλλον τους διότι ανήκει σε αυτούς,εσείς ανήκετε στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ και πολιτικά και βιολογικά. Ε Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ Τ Ε Λ Ε Ι Ω Σ Α Τ Ε !!!!!

  3. Νιώθω υποχρεωμένος να πω «μπράβο» και ας μη το χρειάζεται, η Φιλονόη. Με το κείμενο της με βοήθησε να συμπληρώσω, για τον εαυτό μου, το πάζλ. Κατάλαβα που οφείλονται οι αντιφατικές συμπεριφορές του Θεοδωράκη, της τελευταίας περιόδου. Εγώ πάντως πίστευα ότι ο Θεοδωράκης θα μπορούσε να προχωρήσει μέχρι ένα σημείο και μετά θα οπισθοχωρούσε μπροστά στο γιγάντιο μέγεθος των ανατροπών που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει διέξοδος. Δεν περίμενα όμως να οπισθοχωρήσει τόσο νωρίς, να φανερώσει τόση ματαιοδοξία και να συμπεριφερθεί με τόση αλαζονεία στα μέλη. Έχει κάνει πολλές στραβοτιμονιές ο Θεοδωράκης. Μέχρι τώρα τις εξηγούσα υποθέτοντας ότι οφείλονται σε παιδιάστικη αφέλεια. «Μέα κούλπα», που θα έλεγε και ο Αντρίκος. Πάντως το γεγονός ότι μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο τόσο νωρίς, έχει και τα θετικά του. Αν γινόταν αργότερα η απογοήτευση που θα έσπερνε και η ζημιά που θα έκανε θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Κατά την γνώμη μου η «κίνηση» Θεοδωράκη δεν έχει πλέον κανένα μέλλον. Το ζήτημα τώρα είναι να διασωθεί, έστω εν μέρει, η αρχή που έγινε και να βαδίσει μπρος και χωρίς τον Θεοδωράκη.

  4. Είχα πάει στη συγκέντρωση του REX όπου και άκουσα το μονόλογό του. Όταν τον άκουσα να λέει ότι το 1974 τον κάλεσαν οι Αμερικάνοι για να τους πει ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχος της χούντας και τους πρότεινε τον Καραμανλή, κατάλαβα ότι για να τον καλέσουν οι Αμερικάνοι σημαίνει ότι είναι άνθρωπός τους – και το έκανα θέμα σε φίλους.
    Ένα μήνα μετά, φίλη μου που ήταν κι εκείνη στο REX και το σχολιάσαμε, μου έστειλε το παρακάτω:
    http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/02/blog-post.html
    Αξίζει να το διαβάσετε γιατί ο συντάκτης, ως αριστερός, γνωρίζει περισσότερα από εμένα που δεν είμαι αριστερός.

    • Τό γνωρίζω τό ἄρθρον Λᾶμπρε! Δυστυχῶς τό εἶχα διαβάσει ἀλλά θεώρησα πώς πρέπει νὰ τὸ κρατήσω στὰ ὑπ’ ὄψιν! Κι αὐτό μόνον καὶ μόνον γιατί ἤδη ἔχω πολλούς φίλους ποὺ ὑποστηρίζουν τίς κινήσεις του!
      Συνωπῶς, δὲν μὲ βρῆκε ἀπροετοίμαστη ἡ συμπεριφορά του. Μᾶλλον τὴν περίμενα!
      Εὐχαριστῶ πάντως.

  5. “Ἀπό τὴν πρώτη στιγμή, χρησιμοποίησες τὸ θέμα Δραγώνα γιὰ νὰ προσεταιριστῇς τοὺς ἀπελπισμένους, ἀπό τοὺς κομματικούς μηχανισμούς, πατριῶτες.”

    Άλλοι τον δίδαξαν και αυτούς, τους άλλους, έτεροι τους κανοναρχούν.

    Από την πρώτη στιγμή, εκείνος ο άλλος, χρησιμοποίησε το θέμα των ταυτοτήτων για να προσεταιριστεί τους απελπισμένους από τον εθνομηδενισμό των κυβερνώντων.
    Ύψωσε λάβαρα, καπηλεύτηκε την πίστη και την πατρίδα, σήμερα δε κάποιοι του κάνουν μνημόσυνα και λένε : “Αν εκείνος ζούσε, δεν θα είχαμε φτάσει στο κατάντημα αυτό”.

    Τον Μίκη τον καταλάβαμε, τον άλλο όμως, και την ουρά που μας άφησε πίσω του, ποιος τον κατάλαβε; “Επιλείψει με γαρ διηγούμενον ο χρόνος” περί ονομάτων και τα αυτών κατορθώματα.

  6. Είναι το σύνδρομο της μπαγκέτας. Όχι του ψωμιού, αυτής του συνθέτη.
    Σπίθες, πολλές Σπίθες, των 30 ατόμων. Μελετημένος αριθμός μελών, καθότι :
    – Μπορεί εύκολα να επιβληθεί μία αποφασισμένη μειοψηφία, 3-4 ατόμων. Όλοι γνωρίζουμε ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι χαμηλής ενέργειας και εύκολα ποδηγετούνται.
    – Ένας μεγαλύτερος αριθμός προσώπων, θα ενείχε τον κίνδυνο ανάπτυξης ιδεών αλλά και πρότασης πρακτικών ενεργειών, πέραν των προθέσεων του “εμπνευστή”.

    Συνεπώς, πολλές-πολλές μικρές Σπίθες, χωρίς παραγωγή πολιτικού λόγου και πολιτικής πρακτικής, αλλά, ως ιμάντες μεταφοράς και υλοποίησης μιάς πολιτικής, αποφασισμένης στα εσώτερα του ιερατείου της Κίνησης.

    Και ο μέγας μαέστρος, με την μπαγκέτα στο χέρι, να διευθύνει από το βάθρο του Ειδώλου.

    Κρίμα που επέλεξε αυτόν τον τρόπο, να μας αποχαιρετήση.

    • Ἔχω δεσμευτεῖ νὰ μὴν γράψω ἀρνητικὰ γιὰ τὶς σπίθες, ἐὰν ὅλα δεικνύουν καλῶς. Πάντως συμφωνῶ στὴν παρατήρησί σου. Μπαγκέτα-συνθέτης-ἐλεγχόμενος ἀριθμός!

  7. …Ψυχραιμία!..
    Έχουμε όλο τον καιρό μπροστά μας,να δούμε και να ξαναδούμε απ’ την αρχή, και συνολικά τα πράγματα…
    ………………………………………………
    I.)Οι “ικεσίες “που απευθύνονται στο λάό, δεν είναι δυνατόν να έχουν κανένα αποτέλεσμα, αν οι συνθήκες που απαιτούνται δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί…
    II.)Το κίνητρο για μια ικανή σε δυνατότητες λαϊκή συσπείρωση, δε θα είναι – δεν ήτα ν ποτέ – κυρίαρχα οι ιδέες, οι αξίες, και τα ιδανικά, αλλά η ολοένα αυξανόμενη και διευρυνόμενη πληθυσμιακά, αδυναμία του λαού να ικανοποιήσει τις βιωτικές του ανάγκες, και μάλιστα κατά κύριο λόγο τις πρωτογενείς , όπως αυτές παρουσιάζονται ιστορικά.
    III.)Επιπλέον απαιτείται και ένας φορέας πολιτικός (αναγκαία συνθήκη), που θα έχει αποσπάσει την εμπιστοσύνη του λαού, και που γύρω του θα συσπειρωθεί, για να δώσει αποτελεσματικά τους αγώνες του. Πράγμα το οποίο είναι ακόμα… το ζητούμενο!..

    Ευχαριστώ

    • Συμφωνοῦμε! Ἀρκεῖ φυσικά νὰ μὴν ξεκινήσῃ στραβά! Τὸ στραβό μὲ τρομάζει! Γιὰ ἐτοῦτο καὶ φωνάζω!

  8. Pros ti olo ayto to kraksimo? Tora perimenate na deite to “pragmatiko tou prosopo”? Tis apopseis tou ekfrazei, den eimaste ypoxreomenoi na akolouthisoume kiolas. O Theodorakis exei idi dosei pragmata ston Ellinismo. Na katalavainoume episis oti anthropoi tetoias ilikias kai me tetoio parelthon anamenetai na einai kai ligo proskolimenoi se kapoia pragmata opos episis kai desmioi tis eikonas tous kai tis fimis tous. Den einai pia 25 xronon! Epanalamvano den mas ypoxreonei kaneis na akolouthisoume!
    As afisoume loipon ton Theodoraki kai as koitaksei o kathenas mesa tou vathia. Ante giati oi Ellines olo logia eimaste kai tipote allo distixos. Auto mas efage alloste.

Leave a Reply