Νεώτερα ἀπό τό «μέτωπο» τῆς συγκυβερνήσεως (ἀνανέωσις)

Οριστικά “κόκκινο” σε Λ.Παπαδήμο – ΛΑΟΣ κλπ στη νέα κυβέρνηση;

Παρά τα όσα θρυλούνται περί της ανάληψης της πρωθυπουργίας στο νέο κοινό σχήμα από τον τραπεζίτη και τέως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Λουκά Παπαδήμου, η πληροφόρηση που έχει το defencenet.gr από χθες το βράδυ, επιμένει ότι δεν έχει καμία τύχη η υποψηφιότητά του. 

Ούτε τον έχει καλέσει κανείς στο τηλέφωνο, ούτε του έχει γίνει καμία πρόταση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νέος πρωθυπουργός θα προέρχεται από τον οικονομικό κύκλο.

Ένας επιπλέον λόγος που προστέθηκε από χθες είναι ότι τέθηκαν από τον Λ.Παπαδήμο όροι και προϋποθέσεις για εν λευκώ ανάληψη της πρωθυπουργίας, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει δεκτό, ούτε από τον Γ.Παπανδρέου, ούτε από τον Α.Σαμαρά. 

Αντίθετα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ΔΕΝ θα κληθούν να συμμετάσχουν και άλλα κόμματα στη νέα κυβέρνηση. Απλά, οι Γ.Παπανδρέου και Α.Σαμαράς θέλουν να καταλήξουν στο όνομα του νέου πρωθυπουργού χωρίς να εμπλακεί κανένας άλλος και αφού καταλήξουν και στα υπουργεία, θα κάνουν πρόσκληση σε όποιον θέλει να μπει στη νέα κυβέρνηση προσφέροντας θέσεις υφυπουργών ή ένα υπουργείο, πιθανόν στο ΛΑΟΣ.

Στο πλαίσιο των ζυμώσεων για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, οι κ.κ. Σαμαράς και Παπανδρέου είχαν την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά τις 14:30. Όπως έκαναν γνωστό κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσουν και άλλες, ενώ δεν αποκλείται να υπάρξει και συνάντηση των δύο ηγετών εντός της ημέρας. (defencenet) 

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, γεγονός που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, καθώς και τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ο
επικρατέστερος για να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα από τις ΗΠΑ στις 5 το απόγευμα.

Επίσης, τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές, στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Κατά πληροφορίες, η ΝΔ δεν δέχεται να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης καθίσταται σαφές ότι στα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με το Μνημόνιο δεν μπορεί να μην υπάρχει συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΝΔ, αν όχι σε επίπεδο υπουργών, τουλάχιστον σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.

Πάντως, από τις Βρυξέλλες διαμηνύεται ότι προϋπόθεση για την 6η δόση είναι να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση μαζί με τα μέτρα του νέου Μνημονίου, κάτι που προγραμματικά ο Αντώνης Σαμαράς έχει απορρίψει.

Η Κομισιόν ζήτησε σήμερα «περισσότερη σαφήνεια» όσον αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. (in.gr) 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply