Ὁ «ἀνεξάρτητος» συνήγορος τοῦ πολίτου καί δήμαρχος Ἀθηναίων….ἐξαρτᾶται;

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, από πολλούς θα μπορούσε να κριθεί αρνητικά από τις δηλώσεις του ή από το μέχρι τώρα ανύπαρκτο έργο του ή ακόμη, αν το θέλετε, και από την περίεργη προέλευση του όπου ο

αμερικανός υπήκοος αλεξιπτωτιστής έγινε εν τέλει Δήμαρχος Αθηναίων. Θα αποφύγουμε ωστόσο να κρίνουμε όλα αυτά που άλλωστε είναι γνωστά από παλαιότερα δημοσιεύματα και σήμερα απλά θα γράψουμε για την «ανεξαρτησία» του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του. 

Από την εφημερίδα «το Βήμα» – Αυγ. 2010, διαβάζουμε σχετικό απόσπασμα κειμένου:

“…Ο κ. Καμίνης μετά βίας, όταν ερωτάται, λέει λίγα πράγματα για τον εαυτό του, αλλά οι πάντες αναγνωρίζουν ότι είναι μια αξιόλογη φυσιογνωμία της δημόσιας ζωής, που τόσα χρόνια έκανε τη δύσκολη δουλειά του με αξιοπρέπεια, με συνέπεια και προπαντός χωρίς κομματικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες.  Όταν όμως ερωτάται σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει, προτιμά να απαντήσει με διπλωματικό τρόπο: «Τόσα χρόνια με την ενασχόλησή μου με τον Συνήγορο του Πολίτη ουσιαστικά έχω ξεκόψει από την πολιτική»… Τονίζει ότι δεν είχε ποτέ φιλικές σχέσεις με τον κ. Κουβέλη ούτε βεβαίως με οποιονδήποτε άλλο πολιτικό παρά μόνον με τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, (ποιος δεν θυμάται τον Προκόπη των ευχαριστιών: «Ευχαριστούμε τους μετανάστες που μας προτίμησαν»), τον οποίο όπως συμπληρώνει ο κ. Καμίνης, τον συναντούσε ως «συνάδελφο νομικό» και μόνο…

Είναι έτσι όμως τα πράγματα, ή απλώς μας απατούν τα φαινόμενα;  Κατά πόσο είναι ηθικά επιτρεπτό, ένας έντιμος δήμαρχος, να δίνει το παράδειγμα ή έστω και την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να έχει συμβάλει στην ανέλιξη της συζύγου του σε αξιώματα που ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν θα φανταζόταν;

Βεβαίως και ο κάθε άνθρωπος έχει την προσωπική του ζωή και δεν μπορεί να επιφορτιστεί με ευθύνες επιλογών από άλλα πρόσωπα ακόμη και αν αυτό το πρόσωπο είναι η ίδια η σύζυγος του. Ωστόσο παραφράζοντας την γνωστή ρήση περί της γυναίκας του Καίσαρος: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι μόνο τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια»… τολμούμε να το κάνουμε.

Κάθε πολίτης, μηδενός εξαιρουμένου, έχει  προσωπική αντίληψη περί ηθικής και εφόσον τηρεί τον νόμο δεν μπορεί να τεθεί σε αμφιβολία νομιμότητας. Διατηρούμε όμως την πεποίθηση πως η πλειονότητα των Ελλήνων θα συμφωνούσε με τις πιο κάτω υποψίες περί ηθικών –τουλάχιστον- ατασθαλιών:

Α) Η Αδαμαντία ή Ντία ή Διαμάντω Αναγνώστου, σύζυγος του κ. Καμίνη διορίσθηκε το 2005 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως λέκτορας Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών.. (Διαμάντω Αναγνώστου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας …)

Είσαστε βέβαιος κ. Καμίνη ότι η σύζυγος σας διορίσθηκε με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια όπως θα συνέβαινε και με κάθε άλλη Ελληνίδα με τα ίδια προσόντα ή συνέβαλαν στο μέγιστο για τον διορισμό της οι προσωπικές σας γνωριμίες με άλλα σημαντικά πολιτικά ή μη πρόσωπα εκείνης της περιόδου ; 

Β) Η σύζυγος σας κ. Καμίνη, η Ντία ή Διαμάντω Αναγνώστου, συνεργάζεται επί μακρόν με την ELIAMEP (κλικ εδώ).. ενώ παράλληλα είναι γνωστό πως η τελευταία ως «δεξαμενή σκέψης» διαμορφώνει πολιτική (συχνά αντίθετη στην κοινή γνώμη) αλλά και δέχεται κατά καιρούς (μη ελεγχόμενες από εσάς), δωρεές από υπερεθνικές εταιρίες καθώς και από πολλά άλλα ιδρύματα Ελληνικά και ξένα. 

Στη συνέχεια διαβάζουμε κάποιες εργασίες της για το ELIAMEP.

Γ) Επίσης, η σύζυγος Καμίνη, έχει συνεργασθεί και συνεργάζεται ακόμη, με το RSCAS  (Κέντρο Ρόμπερτ Σούμαν), το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με το Global Governance Network,  Μέλος και του Δικτύου Παγκόσμιας Διακυβέρνησης η κυρία Καμίνη, τη στιγμή που εμείς, ανίδεοι για το μέλλον που ήδη μας επέβαλαν οι διάφορες δεξαμενές σκέψης και διαμορφωτές γνώμης, φωνάζουμε όχι στην παγκοσμιοποίηση..   Επίσης ως ειδικός από τη χώρα μας (Anagnostou, Dia: Greece Country Expert). 

Και τέλος βιβλιογραφία της, χρησιμοποιείται για την Ελληνική Θράκη με τίτλο, «Changing interests and identities in European border regions: EU policies, ethnic minorities and socio- political transformation in member states and accession countries»  από το Citizens and Governance in a Knowledge-Based Society.

Το συλλογιστήκαμε επί αρκετό χρόνο, αν θα έπρεπε να θίξουμε δραστηριότητες προσώπων του «στενού» οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Καμίνη, πολύ περισσότερο μάλιστα της συζύγου του. Άλλωστε παρά τις ενστάσεις επί των ιδεών της, μπορεί να είναι και άξια .
 
Ωστόσο όπως πιο πάνω γράψαμε.. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι μόνο τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια»,  Η ευκολία με την οποία φτάνουν τα πρόσωπα του πολιτικού κατεστημένου –στην περίπτωση μας η σύζυγος Καμίνη- σε μια λίαν επαγγελματική επιτυχία, σε εμάς τους κοινούς θνητούς φαίνεται όπως και … «ο μπάρμπας από την Κορώνη».  (πηγή)

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply