Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!

Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!10

Ὁ πήλινος στρατός!
Πάντα μὲ ξάφνιαζε αὐτὸς ὁ στρατὸς καὶ μοῦ γεννοῦσε σκέψεις περίεργες ἀλλὰ περισσότερα ἐρωτηματικά…
Γιατί  φτιάχτηκε; Γιατί τόσες χιλιάδες φιγοῦρες;
Τί μεγάλη τιμή κι αὐτή σέ ἕναν ἄρχοντα; Ἤ μήπως δέν ἦταν αὐτό;

Σὲ κάθε περίπτωσιν, ἀνεξαρτήτως τοῦ ἐὰν κρύβῃ ἤ ὄχι κάποιο μυστήριον, εἶναι πράγματι συγκλονιστικὸ νὰ βλέπῃ κάποιος αὐτὲς τὶς πήλινες φιγοῦρες.

Φιλονόη.

Ο πιο παράξενος στρατός – Ο πήλινος στρατός

Ο Στρατός από τερακότα βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang), στα ανατολικά της πόλης Χσιάν, στην Κίνα. Ο Κιν Σι Χουάνγκ αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας το 221 π.Χ. αφού καταφέρε να υποτάξει έξι αντιμαχόμενα κράτη και να ενώσει την Κίνα. 
Είναι μια μορφή επιτύμβιας τέχνης. Σκοπός του στρατού ήταν να βοηθήσει τον αυτοκράτορα να κυβερνήσει μια αυτοκρατορία, στην μετά θάνατο ζωή. Γι’ αυτό μερικές φορές αναφέρεται και ως “Ο στρατός του Κιν”-“Qin’s armies”.
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!9
Ο Κινέζος αυτοκράτορας Κιν Σι Χουάνγκ 
Φωτογραφία: Miuki
Το 1974 κάποιοι Κινέζοι αγρότες προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πηγάδι στην περιοχή με αποτέλεσμα να βρουν ορισμένες από τιςπήλινες φιγούρες. 
Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους και τουλάχιστον 6.000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών του πεζικού. 
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!1
Φωτογραφία: Robin Chen
Δίπλα βρέθηκε ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες, από τους οποίους άλλοι ήταν σε όρθια στάση και άλλοι γονατιστοί, και ιππείς με τα άλογα τους και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού. 
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!7
Φωτογραφία: Maros 
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!10
Επίσης βρέθηκε και ένας ακόμη αλλά άδειος, ίσως επειδή κάποια εξέγερση δεν επέτρεψε την αποπεράτωσή του. Και οι τέσσερις λάκκοι έχουν γύρω στα εφτά μέτρα βάθος και βρίσκονται περίπου ενάμισι χιλιόμετρο ανατολικά του τάφου του αυτοκράτορα. 
Συνολικά οι πήλινοι στρατιώτες είναι περίπου 8.000. Υπάρχουν επίσης 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!6
Φωτογραφία: Peter Morgan
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!3
Φωτογραφία:  Per Honor et Gloria 
Οι πήλινες φιγούρες δεν έχουν όλες το ίδιο ύψος. Άλλες είναι γύρω στο 1 μέτρο και 80 εκατοστά και άλλες, κυρίως αυτές που απεικονίζουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς, φτάνουν και το 1 μέτρο και 95 εκατοστά. Για την κατασκευή των προσώπων των στρατιωτών πρέπει να χρησιμοποίηθηκαν ως μοντέλα πραγματικοί στρατιώτες, καθώς ο Κιν Σι Χουανγκ είχε απαιτήσει κανένα από τα πρόσωπα των στρατιωτών να μην μοιάζει με άλλο.
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!8
Φωτογραφία: Robin Chen
Σύμφωνα με τον ιστορικό Sima Qian (145-90 π.Χ.), η κατασκευή τουμαυσωλείου, για την ολοκλήρωση του οποίου εργάστηκαν 700.000 άνθρωποι, ξεκίνησε το 246 π.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Κιν Σι Χουανγκ ήταν 13 ετών. 
Έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!4
Αξιωματικός
Φωτογραφία: Tor Svensson 
Ὁ πιὸ παράξενος στρατὸς τοῦ κόσμου!3
Φωτογραφία: Robin Chen
(Visited 118 times, 1 visits today)
Leave a Reply