Νέα ὕλη;

 

Οι συγκρούσεις σωματιδίων στον LHC δημιούργησαν μια νέα μορφή ύλης

Οι συγκρούσεις σωματιδίων στον LHC δημιούργησαν μια νέα μορφή ύλης

 Εἶναι πάρα πολὺ εὐχάριστο νὰ ἀνακαλύπτουν οἱ διάφοροι ἐρευνητὲς νέες πληροφορίες. Ἀκόμη πιὸ εὐχάριστο εἶναι νὰ δημιουργοῦν νέα δεδομένα. 
Ὅμως…
Τὸ CERN ἔχει δημιουργηθεῖ γιὰ ἕναν συγκεκριμένο σκοπό, ποὺ λέγεται ἐπιβεβαίωσι ἤ κατάρριψις τῆς θεωρίας τοῦ σωματιδίου τοῦ Θεοῦ. Τὸ νὰ πηγαίνουν πέρα δῶθε, γύρω γύρω, μία ἀπὸ ἐδῶ καὶ μία ἀπὸ ἐκεῖ, μὲ ὁδηγεῖ σὲ περίεργα συμπεράσματα καὶ μοῦ δημιουργοῦνται πολλὰ ἐρωτήματα. 
Αὐτό τό κέντρο δέν ἦταν νά κλείσῃ; Τί ἄλλαξε; Μήπως τελικῶς θά ἀνακαλύψουν ἀκόμη καί τήν …Σελήνη ἀπό τήν ἀρχή, πρό κειμένου νά μήν πάψουν οἱ χρηματοδοτήσεις; Ἤ μήπως ἔχουν κάτι ἄλλο ἐντοπίσει καί πρός τοῦτο δέν κλείνει; Κι ἐάν ναί, τότε γιατί δέν μιλοῦν γιά τό …κερασάκι τῆς τούρτας παρά μᾶς παρουσιάζουν διαρκῶς καί νέα, ἄσχετα τοῦ ἀρχικοῦ στόχου, εὑρήματα;

Γιὰ νὰ δοῦμε… Ἔως πότε…

Φιλονόη.  

 Υ.Γ. Αὐτὴ ἡ διεμπλοκὴ πολὺ μοῦ ἀρέσει! Μοῦ ἐπιβεβαιώνει πὼς τίποτα στὸ σύμπαν δὲν εἶναι ἀσύνδετον!!! Ἁπλῶς ἐμεῖς δὲν μποροῦμε ἀκόμη νὰ συνειδητοποιήσουμε τὶς ἀρχές!

«Ολοκαίνουργια ύλη» δημιουργήθηκε στο CERN!

Oι συγκρούσεις στον επιταχυντή LHC παρήγαγαν νέο είδος σωματιδίων

Γενεύη 

Οι συγκρούσεις σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) παρήγαγαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα μορφή ύλης. Πρόκειται για κύματα γκλουονίων που έχουν χαρακτηριστικά υγρού με τους ειδικούς να ονομάζουν αυτή τη νέα ύλη «χρωμο-υάλινο συμπύκνωμα».

Τα γκλουόνια

Τα γκλουόνια ή γλοιόνια είναι στοιχειώδη σωματίδια με μηδενική μάζα ηρεμίας και μηδενικό ηλεκτρικό φορτίο. Είναι σωματίδια τα οποία μεταφέρουν την ισχυρή αλληλεπίδραση, με την οποία αλληλεπιδρούν τα κουάρκ, θεμελιώδη σωματίδια από τα οποία απαρτίζεται η ύλη. Τα γκλουόνια συνδέονται με την πολύ ισχυρή δύναμη που επιτρέπει στα κουάρκ να «κολλούν» μεταξύ τους μέσα στα πρωτόνια και τα νετρόνια. Για αυτό και ονομάστηκαν «gluons» από την αγγλική λέξη glue που σημαίνει κόλλα.

Η νέα ύλη

Οι επιστήμονες δεν περίμεναν ότι οι συγκρούσεις πρωτονίων και ιόντων μολύβδου θα είχαν αυτή την εξέλιξη. Η ύπαρξη αυτής νέας μορφής ύλης όμως εξηγεί την παράξενη συμπεριφορά που έχουν ορισμένες φορές τα σωματίδια μέσα στον επιταχυντή.  

Στα πειράματα που γίνονται στο LHC οι συγκρούσεις πρωτονίων και ιόντων ρευστοποιούν αυτά τα σωματίδια και παράγουν νέα τα περισσότερα εκ των οποίων «πετούν» προς κάθε κατεύθυνση με ταχύτητες που πλησίαζαν εκείνη του φωτός. Πρόσφατα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ορισμένα ζεύγη σωματιδίων «πετούσαν» από το σημείο της σύγκρουσης σε συσχετισμένες κατευθύνσεις.

«Με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να πετούν προς την ίδια κατεύθυνση αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς επικοινωνούν μεταξύ τους για να κινηθούν μαζί. Αυτό ήταν μια έκπληξη για όλους» αναφέρει ο Γκάνθερ Ρόλαντ, φυσικός του ΜΙΤ και μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανέλυσε τα δεδομένα των πρόσφατων σωματιδιακών συγκρούσεων στον LHC. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Physical Review B».

Τα πειράματα

Παρόμοια «πτητικά» μοτίβα παρουσιάζονται όταν συγκρούονται μεταξύ τους βαρέα σωματίδια όπως παραδείγματος χάριν, σωματίδια μόλυβδου μεταξύ τους. Αυτού του είδους οι συγκρούσεις δημιουργούν αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων», μια μορφή της ύλης που εμφανίστηκε αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία παύουν να ισχύουν οι δυνάμεις που συγκρατούν τους πυρήνες των ατόμων και η ύλη μετατρέπεται σε μια «αρχέγονη σούπα» από κουάρκ και γκλουόνια, θεμελιώδη σωματίδια που δεν διασπώνται περαιτέρω. Ολόκληρο το Σύμπαν ήταν μια σούπα κουάρκ-γκλουονίων για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά το σχηματισμό του πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ομως η δημιουργία πλάσματος κουάρκ-γκλουονίων δεν είναι δυνατή με συγκρούσεις πρωτονίων και μολύβδου σαν αυτές που γίνονται αυτή την εποχή στο CERN. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα διαφορετικό είδος ύλης, το «χρωμο-υάλινο συμπύκνωμα», είναι πιθανό να λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με το πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων.

Η διεμπλοκή

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από αυτό το συμπύκνωμα κρύβεται ένας μηχανισμός που ονομάζεται κβαντική διεμπλοκή. Η κβαντική διεμπλοκή είναι το φαινόμενο κατά το οποίο δύο αντικείμενα που δημιουργούνται μαζί (για παράδειγμα δύο ηλεκτρόνια) μένουν σε κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, ασχέτως του χώρου που μεσολαβεί πλέον από το ένα στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν βρίσκονται πολύ μακριά το ένα από το άλλο, η αλλαγή της κατάστασης του ενός θα έχει αντίκτυπο και στο άλλο.

Ετσι, είτε πρέπει να δεχτούμε πως η πληροφορία μπορεί να ταξιδέψει με άπειρη ταχύτητα είτε πως στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα βρίσκονται ακόμα σε «επαφή», σε σύνδεση μεταξύ τους, σε κατάσταση διεμπλοκής. Η κβαντική διεμπλοκή είναι υπαρκτό φαινόμενο και παρατηρείται σε πειράματα, όχι μόνο στο μικρόκοσμο, αλλά και σε μεγαλύτερες κλίμακες.

 βῆμα

(Visited 25 times, 1 visits today)
One thought on “Νέα ὕλη;

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Νέα ὕλη; « Φιλονόη καὶ φίλοι……

Leave a Reply