Νά ἐπιστραφοῦν τά λάφυρα τοῦ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στήν Γερμανία;

Χρυσό αγγείο, το οποίο αποκτήθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και προέρχεται από τον Θησαυρό του Eberswalde. Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν, Μόσχα.

Ναί, νὰ ἐπιστραφοῦν. Ὀρθότατον!

Ἐφ΄ ὅσον τώρα ὅλοι αὐτοὶ εἶναι σύμμαχοι… Ἐφ΄ ὅσον ὁ πρώην ἡττημένος ξύπνησε νικητής…
Ἐφ΄ ὅσον ἀπὸ κοινοῦ τὸ πηγαίνουν τὸ γρᾶμμα… Ναί, νὰ ἐπιστραφοῦν. Δὲν εἶναι σωστὸ νὰ κρατᾶ ἡ Ῥωσσία τὶς ἀρχαιότητες τῆς Γερμανίας.

Οὕπς… Τί ἔγραψα; Ἀρχαιότητες τῆς Γερμανίας; Ἀπό ποῦ κι ὥς ποῦ διαθέτει ἀρχαιότητες ἡ Γερμανία παρακαλῶ;
Μήπως στά ἐδάφη της ἔχει κάτι ἀνακαλύψῃ; Ἤ μήπως κι αὐτή πρώτη λαφυραγώγησε ἄλλους, ὅπως γιά παράδειγμα ἐμᾶς;

Τί ἔγινε μαντάμ Μέρκελ; Τά ἐμᾶ ἐμᾶ καί τά ἐσᾶ ἐμᾶ;
Δὲν μᾶς τὰ λὲς πολὺ καλά.
Γιὰ κάνε ἕναν ἔλεγχο στὰ ἀρχεῖα σου, ἐφ΄ ὅσον εἶσαι τῆς τάξεως καὶ τῆς ἠθικῆς.
Γιὰ ῥίξε μίαν ματιὰ νὰ δῇς πόσες φορὲς μᾶς λεηλάτησαν οἱ πρόγονοί σου…
Κι ὅταν μὲ τὸ καλὸ θὰ φτιάξῃς καλὰ τὶς λίστες, τότε νὰ εὑρεθοῦμε ἀπὸ κοντὰ καὶ γιὰ τὸν λογαριασμό.

Φιλονόη.

Η Μέρκελ ζήτησε από τον Πούτιν να επιστραφούν λάφυρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Ρωσσία θα πρέπει να επιστρέψει τα λάφυρα πολέμου που παρουσιάστηκαν σε μια μεγάλη εικαστική-πολιτιστική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ρώσσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. «Πιστεύουμε ότι αυτά τα εκθέματα θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία», είπε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής επίσκεψης με τον Πούτιν και των εγκαινίων της έκθεσης που παρουσιάζεται στο περίφημο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Η έκθεση, που ονομάζεται «Εποχή του Χαλκού – Ευρώπη χωρίς σύνορα», περιλαμβάνει θησαυρούς από χρυσό που ουσιαστικά αρπάχτηκαν ως λάφυρα από τους σοβιετικούς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μέρκελ είπε ότι 600 αντικείμενα που εκτίθενται εκεί ήταν από τη Γερμανία.

Από την πλευρά του ο Ρώσσος πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η έκθεση έδειξε ότι η Γερμανία και η Ρωσσία έχουν κοινές ρίζες που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού. «Ο μέσος πολίτης δεν ενδιαφέρεται πού εκτίθενται αυτά τα αντικείμενα, στο Βερολίνο, στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα ή στην Τουρκία», είπε.

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε δηλώσει ότι η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα λάμβανε μέρος στην τελετή των εγκαινίων λόγω μιας διαφωνίας που αφορούσε «το πρωτόκολλο». Όμως μετά από μια κοινή συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ και ο Πούτιν ανακοίνωσαν ότι οι διαφωνίες που είχαν ανακύψει προηγουμένως διευθετήθηκαν. «Έπειτα από μια συζήτηση μεταξύ του προέδρου και εμού, θα εγκαινιάσουμε την έκθεση», δήλωσε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου οι Σοβιετικοί είχαν λεηλατήσει πάνω από 1 εκατ. βιβλία και χιλιάδες αντικείμενα τέχνης. Πολλά από αυτά δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ανάμεσα στα αντικείμενα που εκτίθενται στο Ερμιτάζ είναι και πολλά από τα «τρόπαια» της νίκης του σοβιετικού στρατού, που το Βερολίνο ζητεί να επιστραφούν.

πηγή

Υ.Γ. 1. Προελεύσεως παρακαλῶ τό παραπάνω ἀγγεῖον;  Θά μάθουμε;

Υ.Γ.2 Δὲν καταπιάνομαι μὲ ἄλλου εἴδους ἀποζημιώσεις σήμερα. Ἄς παραμείνουμε στὶς ἀρχαιότητες.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply