Μὲ τὴν ἐτικέτα «Made in Italy».

Μὲ τὴν ἐτικέτα «Made in Italy».Μια αθόρυβη κινεζόπολις (China Town) στην Αθήνα, μια πηγή παραεμπορίου!

Στην οδό Αγησιλάου, παράλληλη της Πειραιώς και λοξώς απέναντι από την πλατεία Κουμουνδούρου έχει παγιωθεί η κινέζικη παροικία με τεράστια εμπορικά καταστήματα που κατά 80% πουλούν μόνο χονδρική. Μια φορά την εβδομάδα έρχονται τεράστια φορτηγά με ρυμουλκά από το λιμάνι του Πειραιά, από την κινεζική COSCO. Γείτονας ων, προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται με το εμπόριο και τους κινέζους.

Οι κινέζοι είναι αθόρυβοι, λιγομίλητοι ή αμίλητοι και ζουν σε κλειστή παροικία, πολλάκις έχεις την αίσθηση ότι είναι αόρατοι. Δεν είναι ευγενικοί όπως οι ιάπωνες, μάλλον καχύποπτοι, αρκετά βρώμικοι στο χώρο, εργάζονται ασταμάτητα και η κλοπή είναι ανύπαρκτη στη νοοτροπία τους. Το πορτοφόλι να σου πέσει στην συνοικία τους, εκεί θα μείνει. Καθημερινώς και κυρίως τα Σάββατα έχουν δική τους λαϊκή με δικά τους λαχανικά που καλλιεργούν στο Μαραθώνα, αλλά την Κυριακή έχουν μικρό πανηγύρι: πουλούν λαχανικά, ψήνουν υπαίθρια δικά τους φαγητά και γενικά μια κίνηση ασυνήθιστη. Αναρωτήθηκα, γιατί τις Κυριακές και ιδού η απάντηση.

Όλες τις εργάσιμες τα τεράστια τα κινέζικα εμπορικά επισκέπτονται έλληνες χωρίς να ψωνίζουν. Αυτοί, παρακαλώ, είναι οι καταστηματάρχες όλων των εμπορικών και «μπουτίκ» Αθήνας και επαρχίας. Τις Κυριακές, όταν όλα είναι κλειστά και οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν και μεταξύ 11.00 και 4.00 απόγευμα, βλέπεις να εξέρχονται από τα ημιανοικτά κινέζικα χονδρικής πληθώρα ελλήνων με μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες εμπορεύματα. Η μαύρη αγορά οργιάζει και τα προϊόντα-μαϊμού καταλήγουν σε «μπουτίκ» με την ετικέτα «Made in Italy».

Τρύφων Ὀλύμπιος

φωτογραφία

(Visited 46 times, 1 visits today)
One thought on “Μὲ τὴν ἐτικέτα «Made in Italy».

Leave a Reply